Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Lezen in Frankrijk

Margot Dijkgraaf

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 25,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Tour de France, maar dan anders
Atte Jongstra

Tour de France, maar dan anders | 17 aug. 2018

4

Lezen in Frankrijk. Ik nam twee recent verschenen boeken mee. Fijne, maar tegelijk gravende lectuur biedt voormalig Volkskrant-correspondent Peter Giesen in Retour de France, zijn afscheidstournee door het land waaruit hij vijf jaar berichtte. Hij volgde Route Nationale 7, de Franse variant van de legendarische Route 66. Giesens grand départ is Parijs, dan gaat het in achtereenvolgende ‘etappes’ langs onder meer Fontainebleau, Nevers, Lyon, Aix-en-Provence en Nice. De slotetappe is weer in Parijs.

We hebben dan mooie stukken achter de rug waarin elke etappe-finish wordt aangegrepen voor beschouwingen over daar heersende problemen. Parijs als vervallen museumstad, de banlieu Ivry-sur-Seine over het troosteloze leven van de immigrant, de monarchale aspecten van de presidentiële hofcultuur.

Eenmaal via RN7 te Nevers aangekomen, schrijft Giesen over de pogingen van een hardnekkige, katholieke minderheid het hoofd boven water te houden, nu Macrons ‘neoprotestantisme’ beter geschikt lijkt voor Frankrijks voortbestaan.

Tussen Giesens beschouwingen door volg ik de Tour de France. Boze boeren hebben wegversperringen op het parcours aangebracht. Giesen schrijft over de crisis op het platteland als hij in het departement de Allier finished. We voelen na zijn woorden precies waar de frustratie van de boeren vandaan komt.

Lezen in Frankrijk is de titel van mijn tweede meeneemboek. Margot Dijkgraaf schreef een literaire Tour de France. Haar rittenschema is minder lineair dan dat van Giesen. Ze reeg een twintigtal literaire ‘cols’ aan elkaar, die een prachtige reis opleveren. Voor Patrick Modiano komen we aan in Nice, Philippe Claudel brengt ons in Lotharingen, Michel Houellebecq in het Zuid-Franse Rocamadour. Van een aantal van haar literatoren had ik nog nooit gehoord, maar ze weet de meesten hoe dan ook tot grote hoogte op te schrijven.

Deels is deze introductie in de Franse literatuur ook een echt reisboek. In verband met de door Montaigne geïnspireerde feministische literaire duizendpoot Hélène Cixous ging Dijkgraaf naar de beroemde toren van de Renaissance-essayist. Deze blijkt in de plafondbalken uitspraken van de grote Klassieken te hebben laten snijden. Hier en daar zijn ze slecht leesbaar, schrijft Dijkgraaf, aangezien Montaigne ze soms door andere liet vervangen. Leuk.

Meesterlijk vind ik hoe ze terloops Cixous’ fascinatie voor Montaigne suggereert. Cixous werkt tegenwoordig aan een reeks ‘pétales’, bloemblaadjes. ‘Ik wil dat het organisch is,’ zo citeert Dijkgraaf haar, ‘zonder dwang waar het vorm, chronologie en inhoud betreft. Het moet groeien als een immense bloem, ver van iedere bewuste constructie.’ Iemand die zich dat voorneemt moet wel van Montaigne houden, die werkte net zo.

Voor een deel is Lezen in Frankrijk een echt reisboek, schreef ik al. ‘Een keer ben ik voor niets naar Parijs gegaan,’ schrijft Dijkgraaf. Of dat echt zo is lijkt me de vraag. Het levert tenminste mooie pagina’s op. Hoe de uiterst kleurrijke auteur Virginie Despentes haar voor de dichte deur liet staan, een scène in het Parc des Buttes Chaumont, aangelegd op een plek die eerst als galgenveld fungeerde, vervolgens als kalksteengroeve en vuilnisbelt – een zelfkant die dan weer fraai met Despentes’ werk associeert.

Het mooie van Retour de France en Lezen in Frankrijk is dat ze op elkaar aansluiten. Giesens beschouwingen werpen op zijn minst bij een aantal van de door Dijkgraaf zo nauwkeurig en aanstekelijk uitgebeende auteurs (sociaal-economisch, cultureel, psychologisch) licht op hun thematiek. Twee boeken om te lezen in Frankrijk, of elders.

Productinformatie

Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van. Een zwerm culturele connotaties bepaalt het imago van het land, maar vaak blijft dat beperkt tot clichébeelden. De culturele identiteit van een land wordt voor een groot deel bepaald door schrijvers. Dit boek laat zien welk beeld van Frankrijk er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt. In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Zo brengt Michel Houellebecq ons naar Rocamadour, een op een rots gebouwde middeleeuwse bedevaartplaats in Zuidwest-Frankrijk, om er de Zwarte Madonna te vereren. We reizen met Patrick Modiano mee naar Nice, en we bezoeken de multiculturele wijk Château Rouge in Parijs met Alain Mabanckou. Vanuit de favoriete plek van de schrijver of schrijfster duikt Dijkgraaf verder het boek in. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van het hedendaagse Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu. Een boek voor iedereen die zich voor het huidige Frankrijk interesseert, of je er nu op vakantie gaat of er slechts in gedachten verkeert. ‘Dit is een onmisbaar boek. Nadat ik het gelezen had, besefte ik dat ik de Franse literatuur, en het land dat daarbij hoort, veel te lang verwaarloosd had. Ik heb een aantal Franse schrijvers ontdekt die het op uiterst intelligente wijze hebben over dingen die ook ons, 500 kilometer verder naar het Noorden, aangaan. Dijkgraaf plaatst de schrijvers, hun boeken en hun ideeën in hun eigen omgeving, waardoor het ook een aantrekkelijk en boeiend reisboek voor Frankrijk geworden is.’ ‒ Cees Nooteboom 'Waakzaam omgaan met informatie, niet te snel oordelen, verder onderzoeken tot je zorgvuldig een plaatje hebt samengesteld. Zo werkt Margot Dijkgraaf ook.' - Marja Pruis in De Groene Amsterdammer

Productkenmerken

ISBN 9789462982529
Auteur Margot Dijkgraaf
Uitgever Amsterdam University Press
Datum uitgave 20180521
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 22

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Lezen in Frankrijk

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden