Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Methodische praktijkbegeleiding en teambegeleiding

F. Verheij

Besproken in NRC
0

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 27,90
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Productinformatie

De afgelopen jaren is de groepswerker meer en meer een volwaardig lid geworden van het multidisciplinaire team. Zowel methodische praktijkbegeleiding als teamontwikkeling binnen jeugdzorginstellingen en jeugd-GGZ zijn stapsgewijs beschreven. Veelvuldig wordt gebruik gemaakt van casuïstiek. Zowel het functioneren van de groepswerker alsook de functie en de positie van de methodische praktijkbegeleider en de teambegeleider worden nader toegelicht. In instellingen werken groepswerkers, maar ook de andere professionals, minder dan voorheen binnen de muren van de eigen werkruimten. Enerzijds komt dit doordat hulpvragen veranderen en daarmee het aanbod aan hulpverlening, anderzijds doordat de muren van de instellingen veel transparanter geworden zijn oftewel de wereld buiten die muren onder andere in de vorm van contact met ouders en leerkrachten een steeds grotere rol is gaan spelen. Dit alles maakt groepswerk binnen de instellingen van vandaag dynamisch en op verandering gericht. Zo goed mogelijk groepswerker zijn in een veranderende (instellings)wereld is een voortgaand proces dat succesvoller verloopt als de instelling ter ondersteuning ook professionele begeleiding biedt.
In dit boek komen twee begeleidingsvormen, te weten methodische praktijkbegeleiding en teambegeleiding, uitgebreid en met name in praktische zin aan bod.
Methodische praktijkbegeleiding staat voor een methodisch aangeboden begeleidingsproces dat zich richt op de persoon van de groepswerker en het werkkader waarin deze werkzaam is. De specifieke setting van de groepswerker is daarbij bepalend voor hetgeen aan specifieke vaardigheden van de groepswerker gevraagd wordt.
Teambegeleiding kent haar basis in de theorieën betreffende teamontwikkeling en de groepsdynamica.
Leren met behulp van methodische praktijkbegeleiding en teambegeleiding is een intensief proces van bewustwording in een werkveld dat een beroepsleven lang leren noodzakelijk maakt. De aard van het werk en de weerslag daarvan op de groepswerker maakt reflecteren op het eigen functioneren tot een noodzaak. In dit boek worden de structuur en procesmatige aspecten van methodische praktijkbegeleiding en teambegeleiding nader belicht. Het functioneren van de groepswerker maar ook de functie en positie van de methodisch praktijkbegeleider en die van de teambegeleider worden nader toegelicht.

Deze uitgave is een volledige herziening van het in 1993 verschenen boek Teambegeleiding en individuele werkbegeleiding van mw. L.E. Rietdijk (6e druk, 2002)

Productkenmerken

ISBN 9789066657557
Auteur F. Verheij
Uitgever SWP, Uitgeverij B.V.
Datum uitgave 20061012
Lengte (in mm) 240
Breedte (in mm) 169
Dikte (in mm) 18
Aantal pagina's 267

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Methodische praktijkbegeleiding en teambegeleiding

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden