Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Mijn naam is Selma

Selma van de Perre

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Ravensbrück werd Selma’s redding
Jeroen van der Kris

Ravensbrück werd Selma’s redding | 17 jan. 2020

3

Tweede Wereldoorlog Het levensverhaal van Selma van de Perre is bijzonder: een Joodse vrouw die in het verzet gaat en daardoor de oorlog overleeft. Toch beklijft haar boek niet helemaal.

Het gegeven is bijzonder: Joods meisje verft haren blond en overleeft de Tweede Wereldoorlog onder valse identiteit. Meer dan dat: ze wordt ook nog eens volop actief in het verzet. Zo kan het gebeuren dat Selma van de Perre op een dag ergens halverwege de oorlog een Duits hoofdkwartier in Parijs binnenloopt om papieren uit te wisselen die essentieel zijn voor de bevrijding van verzetsmensen – onderwijl flirtend met Duitse soldaten. ‘Ik neem aan dat het niet bij de Duitsers opkwam dat een jonge, Joodse verzetsvrouw het zou durven om hun gebouw zomaar binnen te lopen, vooral niet eentje die deed alsof ze hen wel zag zitten.’

Geen wonder dat zij ruim aandacht krijgt voor haar levensverhaal in boekvorm, Mijn naam is Selma. Vorige week was een aflevering van De Wereld Draait Door geheel aan haar gewijd – een eer waar politici slechts van kunnen dromen.

Selma van de Perre (97) beschrijft haar leven met een naïef aandoende blijheid. Dat begint met een armoedige maar gelukkige jeugd. Ja, ‘pa’ had een drankprobleem, zo zeer dat ‘mams’ op een dag het huis uit vluchtte. Maar, schrijft ze, over zijn liberale opvoeding, ‘ik heb geluk gehad dat ik zijn dochter was’. En over haar zusje Clara: ‘Ze was een heel mooie baby en een lief kind.’

Artsenverzet

Met dezelfde toon beschrijft ze hoe ze het verzet inrolt, zonder het zelf aanvankelijk door te hebben. Ze is dan ondergedoken in Leiden, in een huis dat door een aantal artsen wordt gebruikt voor verzetsbijeenkomsten. Wanneer die horen dat Selma van de Perre schaakt, vertellen ze haar over een collega, ‘een professor in medicijnen’, die heel graag met haar zou willen schaken. Ze antwoordt dat ze er niet erg goed in is, maar de artsen houden vol en maken een afspraak voor haar met de professor. ‘Op een dag gaven ze me een boodschap voor hem mee over een bijeenkomst en de daarop volgende keren moest ik doorgeven dat meneer zus zich vandaag veel beter voelde of meneer zo niet lekker was en of de professor hem zou willen bezoeken. Ik dacht er verder niet bij na. Het leken allemaal oprechte berichten en ik gaf ze graag aan hem door. Veel later kreeg ik pas door dat de berichten in codetaal waren en dat de professor [...] betrokken was bij het verzet.’

Koerierswerk

Onder haar schuilnaam Margareta van der Kuit doet Selma van de Perre koerierswerk in Nederland en België, met zelfs dus een uitstapje naar Frankrijk. Binnen het verzet weten maar een paar mensen dat ze Joods is.

In 1944 wordt ze verraden. Via kamp Vught belandt ze in Ravensbrück, als politieke gevangene – nog steeds onder een valse identiteit. Hoe mensonterend de omstandigheden daar ook zijn, Ravensbrück is in zekere zin haar redding. Haar moeder en zusje zijn in 1943 naar Sobibor gestuurd en direct na aankomst vermoord. Haar vader kwam in 1942 al aan zijn einde in Auschwitz.

Selma van de Perre durft haar eigen naam pas weer te gebruiken als ze veilig en bevrijd in Zweden is. Zoals gezegd: een bijzonder gegeven. Maar de manier waarop dat gegeven is uitgewerkt, is niet bijzonder genoeg om te kunnen beklijven. Het is een wat onaangename vaststelling, maar om nog op te vallen in de aanhoudende stroom verhalen en films over de Holocaust, is meer nodig. Meer details bijvoorbeeld. Een beter verteld verhaal ook.

‘Veel vrouwen stierven vlak nadat we in Zweden waren aangekomen’, schrijft Selma van de Perre. Ze doet dat bijna terloops. De oorlog blijft daardoor soms te veel op afstand.

Productinformatie

Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

Productkenmerken

ISBN 9789400404595
Auteur Selma van de Perre
Uitgever Thomas Rap
Datum uitgave 20200116
Lengte (in mm) 215
Breedte (in mm) 136
Dikte (in mm) 23
Aantal pagina's 256

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Mijn naam is Selma

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden