Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Over alles en voor iedereen

Christophe Van Gerrewey

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Essays vol schrobberingen en bewondering
Sebastiaan Kort

Essays vol schrobberingen en bewondering | 15 mei 2015

3

De Vlaming Christophe Van Gerrewey (1982) is de auteur van twee romans, maar hij schreef de afgelopen jaren ook vele analytische en opiniërende stukken die nu samengebracht zijn onder een titel die meteen veel over inhoud en inzet loslaat. Ze gaan over schrijvers, architecten, filosofen, politici en een enkele sportman. Ze worden door Van Gerrewey in het brede licht van de maatschappij of de cultuur geplaatst. Het ‘voor iedereen’ slaat kortom niet zozeer op de laagdrempelige benaderingswijze, maar eerder op het veld waarin de behandelde personen opereren; een veld waarin wij allen vertoeven.

Zo legt hij niet uit wat Michael Jordan voor hem tot zo’n fantastische basketballer maakte, maar ontvouwt hij zijn herinneringen aan een veelbelovend computerspel waarin de virtuele versie van Jordan door geslepen ondernemers was verwerkt. Het stuk heeft dus niet Jordan als onderwerp, maar de commerciële technologisering van een hedendaags icoon.

In dit stuk, maar ook in vele andere stukken, is altijd de ontevredenheid – of misschien is bezorgdheid een beter woord – van Van Gerrewey over de staat van de westerse cultuur voelbaar. Dat gebeurt expliciet, in schrobberingen aan het adres van in zijn ogen verwerpelijke auteurs als Griet Op de Beeck (sentimenteel) of Marnix Peeters (plat), en impliciet, door doorwrocht uit te leggen wat bewonderde individuen zo bewonderenswaardig maakt. Doorwrocht, maar sober. Ik denk dat uitgevers er nog een flinke kluif aan hebben een wervend citaat uit de stukken te halen dat zich leent voor de omslag van een volgende druk. Dat zal geheel naar de wens van Van Gerrewey zijn, die zacht gezegd baalt van de door ons economisch systeem ingegeven krachten die ons verplatten en ons reduceren tot kopers en verkopers.

Van Gerrewey haalt de kritische mosterd voornamelijk bij de Frankfurter Schule. Niet alleen wijdt hij stukken aan Adorno en Walter Benjamin, hun namen duiken ook meer dan eens op in beschouwingen over anderen. Dat levert een helder kader op, maar het maakt het hier en daar ook wat schools en volgzaam. In die gevallen vraag je je af hoeveel Van Gerrewey je leest, en hoeveel Frankfurt. Van Gerrewey staat op de schouders van reuzen, maar vraagt wel af en toe nog naar beneden om advies.

Indrukwekkend is de belezenheid, waardoor hij schrijvers als Goethe, Proust en Henry James bezonken ontsluit, maar er ook voor zorgt dat contemporaine auteurs niet zomaar wegkomen met een boek dat compositorisch of stilistisch al een eeuw geleden geschreven had kunnen zijn.

Hier is geen hype-schrijver aan het woord, maar iemand die de traditie eerbiedigt en het als vertrekpunt neemt en met al zijn toewijding steeds hardere klappen uit zal kunnen (en gaan) delen. Toekomstige essaybundels zullen, vooral als Van Gerrewey zichzelf toestaat om zijn ideologische voorvaderen zo nu en dan tegen te spreken of te negeren, steeds meer autoriteit in zich dragen. En ook dat zal geheel naar de wens van de polemist Van Gerrewey zijn.

Productinformatie

Sinds 2000 reageert Christophe Van Gerrewey al schrijvend op wat hij leest, ziet en hoort. In honderden kritieken, essays en recensies heeft hij naar woorden gezocht om uit te drukken wat iemand kan voelen, denken, hopen en vrezen. Hij schreef scherpe, eerlijke en vaak humoristische teksten over het werk van anderen schrijvers en kunstenaars, maar ook architecten, filosofen, politici, acteurs, sportlui en hoofdredacteuren.Over alles en voor iedereen is een selectie van vijfenveertig levendige en vaak verrassende stukken. Centraal staat telkens één persoon, van Theodor Adorno over Griet Op de Beeck, Michael Jordan en Luc Tuymans tot Bart De Wever. Door op een toegankelijke maar diepgaande manier over deze zeer verschillende figuren te schrijven, en vooral door hun bezigheden te interpreteren, dringt Van Gerrewey door tot de essentiële betekenis van hun daden. Zo groeit deze selectie uit tot een boek dat over alles gaat, en dat gericht is tot iedereen.

Productkenmerken

ISBN 9789085426394
Auteur Christophe Van Gerrewey
Uitgever De bezige bij Amsterdam | Antwerpen
Datum uitgave 20150315
Lengte (in mm) 216
Breedte (in mm) 141
Dikte (in mm) 29
Aantal pagina's 288

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Over alles en voor iedereen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden