Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Pauwl

Erik Jan Harmens

Besproken in NRC
2

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Een autist met een inwendig vulkaantje
Sebastiaan Kort

Een autist met een inwendig vulkaantje | 24 feb. 2017

2

Erkenning als dichter kreeg Erik Jan Harmens (1970) al vanaf het begin van zijn loopbaan, maar als romanschrijver viel hem pas succes ten deel bij het autobiografische Hallo Muur: hij kreeg goede kritieken, belandde op de longlist van de Librisprijs en, niet onbelangrijk, er volgden vele herdrukken.

Terecht, dat succes, want Hallo Muur (2015) was een schurend boek over, met name, Harmens’ jarenlange afhankelijkheid van de kruik. Het was zo opgeschreven dat je in de alcoholnevel het portret zag opdoemen van iemand die zo introvert was dat hij wel móést drinken om het allemaal enigszins behapbaar te houden. Anders gezegd: je las over slempen, maar ergens achter die woorden zag je de slemper zitten, en dat was een meer dan treurig stemmend beeld.

Harmens beschouwt opvolger Pauwl ‘in tegenstelling tot eerder werk’ als fictie. Laten we het er op houden dat Harmens zijn draai als fictieschrijver nog moet vinden, want het resultaat lost de hooggespannen verwachtingen nauwelijks in.

Het boek gaat over Paul, een autistische jongen, die vertelt over zijn leven. Hij woont in een gezinsvervangend tehuis en leidt een leven vol regelmaat. Dat is wel zo ongeveer wat je je voorstelt bij iemand met autisme. Hoofdstuktitels worden gevormd door cijfers in plaats van letters, waarschijnlijk om Pauls hang naar het exacte te benadrukken.

Harmens heeft een behoorlijk vulkaantje in Paul gebouwd: als hij tegen mensen aanloopt die afwijken van het gebruikelijke, is hij zijn woede amper de baas. Hij heeft dan zin om een ‘gezicht helemaal kapot te slaan’, of ‘een haak uit een mixer te trekken en er Peters ogen mee uit te steken: TSAK! TSAK!’ of hij denkt er aan ‘hoe het zou zijn om met mijn duimen hun oogballen naar binnen te drukken’. Nee, een rijk, gevarieerd, tot de verbeelding sprekend geestesleven schotelt Harmens ons met Paul niet voor.

De plot dan? Die vertoont gelijkenis met Inge Schilperoords Muidhond (2015). Waar zij het gebrek aan controle van een pedoseksueel illustreerde met het sterven van een vis, daar knijpt bij Paul op zeker moment zijn hagedis er tussenuit.

Het gaat bij Harmens om de kleine belevingswereld van mensen; iets abstracters voegt hij er niet aan toe. Dat kan een prima uitgangspunt zijn, maar voorlopig minder vruchtbaar dan de verhalen die hij opdist over de tijd dat hij zelf nog op de wilde vaart leefde.

Productinformatie

Paul (34, bijna 35) heeft autisme. Iedereen spreekt zijn naam verkeerd uit ('Pauwl'). Hij woont in gezinsvervangend tehuis De Driemaster en gaat elk eerste weekend van de maand naar zijn moeder. In zijn woonkamer staat een terrarium met zijn baardagaam Wilfred. Hij werkt bij de plantsoenendienst en is stiekem verliefd op de veel jongere Carol.

Op een ochtend is Wilfred zoek, moet Paul naar de wc maar ontbreekt de rust en de tijd ervoor, en in het stadhuis, waar Paul van het toilet gebruikmaakt omdat hij niet op de Dixi wil, zijn de bordjes van de dames- en heren-wc omgedraaid. Het is de opmaat naar onverdraaglijke verwarring. Wat die ochtend om 05.30 uur begon als een gewone, kalme dag, verandert in een kleine nachtmerrie.

Pauwl is een realistische, ontroerende en humoristische vertelling over de beperkingen én verrijkingen van een leven met autisme.

Productkenmerken

ISBN 9789048834433
Auteur Erik Jan Harmens
Uitgever Lebowski
Datum uitgave 20170222
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 135
Dikte (in mm) 17
Aantal pagina's 176

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Pauwl

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden