Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Private ordebewaarders bij betogingen

B. Roorda

Besproken in NRC
0

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 45,35
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Productinformatie

Private ordebewaarders bij betogingen

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter. Meer informatie vindt u op www.politieenwetenschap.nl.

Het recht om te betogen is een van de belangrijkste grondrechten in een democratische samenleving.
Demonstraties leiden echter regelmatig tot overlast en soms zelfs tot schade. Dit ondervinden gemeenten en politie met name de laatste jaren door een enorme groei in het aantal demonstraties en de opkomst van meer belastende demonstratievormen als (semi)permanente kampementen. Burgemeesters maken de organisator van een demonstratie daarom steeds vaker medeverantwoordelijk voor het ordelijk verloop ervan.
De wet verleent de burgemeester echter geen bevoegdheid om de inzet van private ordebewaarders te vorderen. Kan een burgemeester die eis dan wel stellen? Zou de Wet openbare manifestaties in een dergelijke bevoegdheid moeten gaan voorzien? Kennelijk leeft de wens om erover te beschikken bij burgemeesters sterk.

Uit dit rechtsvergelijkende onderzoek naar het Duitse en Engelse demonstratierecht blijkt dat de wens private ordebewaarders in te zetten het grondrecht om te betogen niet in gevaar brengt. Zeker niet indien men die extra verplichting gepaard laat gaan met een meer op communicatie gericht demonstratiebeleid. Veelal kan een demonstratie met minder beperkingen en voorschriften worden toegestaan indien private personen een bijdrage leveren aan het bewaren van de orde. Inzet van private ordebewaarders betekent dan ook dat minder politie-inzet nodig is. Dat kan op zijn beurt leiden tot een flinke reductie van de kosten voor politie en gemeenten. Redenen genoeg voor de wetgever om invoering van een bevoegdheid tot het stellen van de eis van private ordebewaarders serieus te overwegen.
Kennisname van dit onderzoek is aanbevelenswaardig voor eenieder die te maken heeft met het in goede banen leiden van demonstraties: burgemeesters en politie, alsook demonstranten en hun ordediensten.

Productkenmerken

ISBN 9789035248458
Auteur B. Roorda
Uitgever Sdu Uitgevers
Datum uitgave 20150804
Lengte (in mm) 245
Breedte (in mm) 170
Dikte (in mm) 12

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Private ordebewaarders bij betogingen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden