Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Soldaat in Indonesië, 1945-1950

Gert Oostindie

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 29,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Kester Freriks

Als vrijheidstrijder gestuurd, als misdadiger afgeserveerd | 27 nov. 2015

4

‘Nu ik de zeventig ben gepasseerd houd ik mijn mond niet meer. De jongere generatie moet weten wat er gebeurd is en moet weten wat een guerrilla-oorlog betekent: een plotselinge en stille moordaanslag op je leven, in een zee van doodsangst.’ Deze uitspraak van een Indië-veteraan in Soldaat in Indonesië 1945-1950 is veelzeggend voor het lot dat Nederlandse soldaten trof, zowel in Nederlands-Indië waar ze een ‘verloren oorlog’ vochten als eenmaal terug in Nederland. Ook spreken hieruit de doorstane angsten en onbegrip na thuiskomst.

Historicus Gert Oostindie, directeur van het KITLV, stelde het boek met studenten samen op basis van 100.000 bladzijden gepubliceerde egodocumenten van 1300 militairen. In totaal vervulden 220.000 soldaten en oorlogsvrijwilligers een steeds onduidelijker missie. Eerst luidde de opdracht te vechten tegen de Japanners, maar na capitulatie van Japan richtte de strijd zich tegen de Indonesische nationalisten. In brieven, dagboeken en memoires tonen soldaten de duistere en grimmige kanten van de oorlog. Het onderwerp leeft volop: in Museum Bronbeek, Arnhem en Verzetsmuseum Amsterdam zijn twee indringende exposities te zien over de tijd 1945-1950: Oorlog! en Koloniale oorlog. Gewenst en ongewenst beeld.

Oostindie gaat verder waar de befaamde Excessennota uit 1969 is blijven steken. Halverwege stelt hij dat er niet langer van ‘excessief geweld’ gesproken kan worden, dus bij wijze van uitzondering, maar van ‘structureel’ geweld in de betekenis van ‘zeer veel toegepast’, niet zozeer verordonneerd van hogerhand maar ook voortkomend uit angst, verwarring, verveling. Eerlijkheid gebiedt te stellen dat geschiedkundige Remy Limpach in augustus van dit jaar in zijn dissertatie eerder tot deze conclusie kwam.

Dat misdrijven vaak voorkwamen, bewijst elke bladzijde: het doden van vrijheidsstrijders en burgers, seksuele wandaden, platbranden van kampongs. De vredesmissie ontaardde tijdens de Tweede Politionele Actie in een ‘vuile’ en tot slot ‘vergeefse oorlog’. We waren een ‘dodende machine’, ‘men voerde uit en wist niet eens waar de orders vandaan kwamen’.

Misschien is nog het aangrijpendste van dit boek dat je steeds meer begrip en zelfs compassie krijgt met de soldaten die in het verre, vreemde land terechtkwamen in een ‘sluipoorlog’. Ze werden als ‘vrijheidsstrijders’ uitgezonden en als ‘oorlogsmisdadigers’ afgeserveerd. Die pijn laat Oostindie onthutsend zien.

Productinformatie

De oorlog in Indonesië roept een mensenleven later nog steeds heftige emoties op. Dat is niet vreemd. Nederland mobiliseerde indertijd 220.000 militairen voor een verloren strijd die achteraf 'fout' ging heten. In het publieke debat over onze grootste militaire operatie ooit gaat het vooral om Nederlandse oorlogsmisdaden. Veteranen hebben zich in deze debatten flink geroerd. Dat is logisch, zij waren er, zij beleefden de rauwe werkelijkheid, zij weten waarover ze het hebben. Dit boek is gebaseerd op hun brieven, dagboeken, gedenkboeken en memoires. Wat aan het licht komt over oorlogsmisdaden is vaak onthutsend. Maar het gaat ook om andere thema's: de spanning tussen de Nederlandse missie en de weerbarstige realiteit ter plekke; begrip en onbegrip over Indonesiërs en de strijd voor onafhankelijkheid; frustraties over de militaire en politieke leiding; angst, wraak en schaamte; verveling en seks; ontheemding daar, en thuis; boosheid om verloren jaren en gebrek aan waardering. In Soldaat in Indonesië worden deze soldatenverhalen ingebed in de bredere context van de dekolonisatieoorlog en de verwerking ervan in Nederland.

Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veelgeprezen boeken zoals Het paradijs overzee (1997/2011), De parels en de kroon (2006) en Postkoloniaal Nederland (2010). Aan dit boek ligt een breed onderzoek van het KITLV ten grondslag, waaraan in het bijzonder Ireen Hoogenboom en Jonathan Verwey een onmisbare bijdrage leverden.

Productkenmerken

ISBN 9789035143494
Auteur Gert Oostindie
Uitgever Prometheus/Bert Bakker
Datum uitgave 20151026
Lengte (in mm) 214
Breedte (in mm) 138
Dikte (in mm) 35
Aantal pagina's 320

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Soldaat in Indonesië, 1945-1950

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden