Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Vaderskind

Ad Fransen, Ad Fransen

Besproken in NRC
3
Bindwijze: Paperback / softback
 18,90
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Vader Adolf was geen antisemiet
Bernard Hulsman

Vader Adolf was geen antisemiet | 1 mei 2015

3

De Funker noemt journalist en schrijver Ad Fransen (1955) zijn vader vaak in Vaderskind. Want toen Ad Fransen in de brugklas zat, vertelde zijn vader hem voor het eerst dat hij marconist van de SS in Bohemen was geweest. Sindsdien wilde hij alles weten over het oorlogsverleden van zijn vader. Maar die liet er weinig over los. Vaderskind is het levendige relaas van hoe Fransen in de loop der jaren steeds meer te weten kwam over het oorlogsverleden van zijn vader en diens familie, onder meer door onderzoek in oorlogsarchieven. Ook laat hij zien hoe de paar jaar bij de SS het naoorlogse leven van zijn vader bepaalde.

Thuis zat de voormalige SS’er vaak te grommen over zijn oorlogsverleden waarvan hij altijd ‘anderen’ de schuld gaf. Met zijn vrouw, die zo min mogelijk wilde horen over de oorlog, maakte hij vaak ruzie. Maar tegenover de buitenwereld nam hij, om nooit meer iets verkeerds te doen, een uiterst serviele houding aan. Door het onderwerp – een foute vader en zijn familie – doet Vaderskind denken aan de recente bestseller De stamhouder van journalist Alexander Münninghoff. Maar Fransen is Münninghoff on speed: terwijl de taal van De stamhouder enigszins plechtig is, gebruikt Fransen juist een jolige, spreektaalachtige stijl. Zo noemt hij zijn vader behalve Funker ook ‘ouwe’ en gebruikt hij vaak ‘nou’ of ‘kijk’ als begin van een zin. Jammer genoeg doorspekt hij zijn verhaal ook met tussenzinnetjes als ‘vind ik prima, mag van mij’, die op den duur irriteren.

Toen Fransen in 1955 werd geboren, noemde zijn vader hem Adolf. Maar dat deed hij niet omdat hij, die zelf in 1923 de toen nog onbesmette naam Adolf had gekregen, ook na de oorlog een aanhanger van Hitler was gebleven. Integendeel, eigenlijk is Adolf senior nooit een fanatieke nazi geweest, ontdekt Fransen. Hoewel hij uit een nationaal-socialistisch nest kwam, had hij geen bijzondere hekel aan joden. En toen de oude Adolf enige tijd werkte als ‘buitenbewaarder’ van concentratiekamp Amersfoort, deed hij weinig kwaad. ‘In wezen had de Funker niemand bewaakt en zeker niet gestraft of gemarteld’, weet Adolf jr.

Het mooiste verhaal van zijn vader, over een Britse parachutist die bij de de slag om Arnhem in 1944 in een boom belandde, bewaart Fransen voor het laatst. Hij hoorde het toen hij met zijn vader naar een herdenking van operatie Market Garden ging. Na de voor zijn vader uiterst ongemakkelijke bijeenkomst kreeg Fransen jr. medelijden met hem. Hij wilde hem troosten, maar de oude Adolf weerde hem af en zei: ‘Laat me alsjeblieft los...’

Productkenmerken

ISBN 9789023493068
Auteur Ad Fransen, Ad Fransen
Uitgever De Bezige Bij
Datum uitgave 20150406
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 125
Dikte (in mm) 22
Aantal pagina's 224

Recensie van klanten

Weinig meer dan anekdotes Review door Ton van Veegen
Beoordeling

Waar je het boek ook openslaat..je valt midden in een anekdote. Ad Fransen zit op zijn praatstoel en blijft maar herinneringen ophalen. Meer dan dat is het niet. Het gaat nergens naar toe. Dat Ad Fransen zijn vader alsmaar Funker noemt gaat irriteren.

(Geplaatst op 07-07-2015)

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Vaderskind

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden