Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

We moeten je iets vertellen

Marion Pauw, Marion Pauw

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Je mag jezelf zijn
Kim Bos

Je mag jezelf zijn | 24 jul. 2015

3

Het houdt Marion Pauw bezig: die voortslepende discussie over ‘literaire thrillers’. Dat label staat sinds het succes van Nicci French vaker op het omslag van boeken met suspense die óók over de psyche gaan. Vooral recensenten en schrijvers vragen zich af of boeken met ‘literaire thriller’ op het omslag literatuur zijn. In We moeten je iets vertellen probeert hoofdpersoon en schrijfster Kathelijne het op te helderen: ‘‘Literaire thriller’ wil zeggen dat een boek tussen het klassieke thrillergenre en een roman in zit. Niets meer of niets minder. Daarom kan ook een kutboek nog steeds een literaire thriller zijn. Capisce?’

Het levensgeluk van (een naar het aanziet op Franca Treur gebaseerd personage) Kathelijne wordt door van alles bedreigd: de strenge kerk uit haar jeugd, waar ze een bestseller over schreef, liefde (getrouwde man), abortus. Pauw schrijft soepel als altijd. Soms zijn de dialogen wat langdradig en in de laatste pagina’s wordt alles heel thrillerachtig gehaast opgelost. Maar interessanter is dat We moeten je iets vertellen óók een onderzoek is naar de regels van de literatuur, thrillers, lectuur; hoe je het ook wilt noemen. In voetnoten becommentarieert de schrijfster haar werkwijze.

Ze spreekt de recensent ook aan. Dat doet ze vinnig en grappig: ‘Mocht je een recensent zijn en je besluit om uitgerekend deze zin uit het boek te lichten en daar een hele lullige recensie omheen te schrijven, dan hoop ik van harte dat je de rest van je leven gordelroos krijgt.’ De zin in kwestie: ‘Het enige wat ik wil is toestemming om mijzelf te zijn.’

Misschien is ook Pauw in haar voorlopig laatste boek ook helemaal zichzelf. In ieder geval is ze lekker dwars. Ze houdt zich expliciet niet aan de schrijfregels en geeft een eerlijke inkijk in het schrijverschap. Je kunt het boek moeilijk labelen, en dat is ook de bedoeling. In ieder geval is het label ‘kutboek’ onjuist.

Productinformatie

Marion Pauw, auteur van de Maand van het Spannende Boek 2015, is bekend van haar thrillers Drift, Daglicht, Zondaarskind, Jetset en Hemelen, en haar roman De wilden. Daglicht is succesvol verfilmd met Angela Schijf, Fedja van Huêt en Monique van de Ven. We moeten je iets vertellen is haar zesde thriller. We moeten je iets vertellen is Pauws meest persoonlijke thriller. De succesvolle Kathelijne valt voor de charmes van een oudere, getrouwde man en raakt zwanger van hem. Ze ondergaat een abortus. De dag erna vindt ze een huiveringwekkend verhaal op haar notitieblok, geschreven in haar eigen handschrift. Terwijl ze rouwt om haar ongeboren kind, gaat ze op onderzoek uit.

Productkenmerken

ISBN 9789026331527
Auteur Marion Pauw, Marion Pauw
Uitgever Ambo|Anthos
Datum uitgave 20150713
Lengte (in mm) 216
Breedte (in mm) 137
Dikte (in mm) 23

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: We moeten je iets vertellen

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden