Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Zwitserlevens

Caroline de Gruyter

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 16,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Europese politici liegen, draaien en spinnen
Ronald Havenaar

Europese politici liegen, draaien en spinnen | 24 jul. 2015

3

De dame die op de dorpsvergadering haar populistische stem verheft, valt op door haar ‘uitgegroeide permanent’. Met een scherp oog voor sprekende details doet Caroline de Gruyter (Europa-correspondent voor deze krant) verslag van de jaren 2004-2008, als zij met haar gezin verblijf houdt in Crans, een plaatsje vlakbij Genève. Zwitserlevens is een smakelijk geschreven boekje dat de lezer mee trekt in zeer gevarieerde dorpsbelevenissen.

In Crans wonen bankiers, diplomaten, bedrijfsdirecteuren en oliemagnaten. Deze gemeente is tot in haar vezels geglobaliseerd en de Zwitsers profiteren van het geld dat de vreemdelingen binnenbrengen. Maar tegelijk zetten de oorspronkelijke bewoners zich af tegen een buitenlandse vloedgolf die hun identiteit aantast. Ze koesteren hun folklore: de plaatselijke jodelclub is het centrum van opgepompte tradities. Ook stemmen ze in groten getale op de rechts-populistische UDC, die in Zwitserland de grootste partij is.

In een overtuigend betoog laat De Gruyter zien dat het er in de lidstaten van de Europese Unie ongeveer net zo aan toegaat als in Crans. Burgers trekken economisch profijt van de open grenzen, maar willen tegelijkertijd hun identiteit afschermen. Populistische partijen exploiteren de onlust. In het Griekse drama wordt duidelijk hoe de nationale wil van de kiezers, die een links-populistische partij aan de macht brengen, zelfs in frontale botsing kan komen met de financiële eisen van de eurozone.

De Gruyter is verontwaardigd over al die politici in de EU-lidstaten die niet durven te kiezen. Zij zouden het electoraat voor moeten houden dat soevereiniteit en globalisering niet samengaan. In plaats daarvan doen politici niet anders dan schipperen. Ze zijn zo weinig ‘visionair’, klaagt De Gruyter, ze missen ‘diep inzicht’. Erger nog, ze ‘liegen, draaien en spinnen’.

De toon van deze kritiek doet merkwaardig genoeg denken aan de populistische anti-establishment klanken die De Gruyter nu juist nadrukkelijk afkeurt. Een beetje historisch perspectief (dat in Zwitserslevens geheel ontbreekt) had haar kunnen leren dat doormodderen in de Europese integratie al sinds 65 jaar een onvermijdelijke vorm van stuurmanskunst is. Kan het anders als de verantwoordelijke politici worden geconfronteerd met het dilemma van tegenstrijdige doelstellingen? Met kiezers die willen profiteren van gemeenschappelijke markt en munt, maar niet te veel bevoegdheden willen afstaan aan ‘Brussel’? Zwitserlevens is onderhoudend en instructief, maar helemaal bevredigen doet het niet.

Productinformatie

Waarom stemmen zoveel burgers in Europa, het meest welvarende en vreedzame continent, op extreemrechtse en populistische partijen? Waarom willen ze de grenzen dichtgooien en de euro en de Europese Unie afschaffen? Die vragen zijn actueler dan ooit. Misschien ligt het antwoord in Zwitserland, een van de meest geglobaliseerde, rijkste en veiligste landen in Europa. Daar gebeurt alles eerder dan bij ons. De populisten hebben er een lange traditie. De extreemrechtse svp/udc is er al jaren de grootste partij. Caroline de Gruyter woonde van 2004 tot 2008 in Cransprès- Céligny, een pittoresk dorpje vlak bij Genève. Om van de globalisering te profiteren hadden de autochtonen de ideale migranten aangetrokken: goed opgeleid, welopgevoed en zelden armlastig. Maar velen kregen spijt. Het sociale dorpsweefsel werd aangetast. De immigranten behoorden toch tot een andere wereld. Ze vonden het traditionele Zwitserland fantastisch, maar namen er selectief aan deel. Hoe meer wijngaarden werden omgeploegd voor kantoren en huizen voor global executives en miljonairs, hoe nostalgischer de autochtonen werden. En hoe meer van hen extreemrechts stemden.

Productkenmerken

ISBN 9789025307653
Auteur Caroline de Gruyter
Uitgever Atheneaeum - Polak & van Gennep
Datum uitgave 20150521
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 123
Dikte (in mm) 17
Aantal pagina's 192

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Zwitserlevens

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden