Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

NRC Bootreis

Inspirerende kustplaatsen, boeiende sprekers en spectaculaire natuur.

Kijk mee achter de coulissen van de krant tijdens een unieke boottocht met leden van de hoofdredactie, journalisten, columnisten en correspondenten. Ook overstijgende thema’s komen tijdens deze unieke reis aan bod met specialisten als Wim Pijbes, Alexander Rinnooy Kan en Joris Luyendijk. Treed in gesprek met hoofdredacteur Peter Vandermeersch en laat u inspireren door de gezichten van de krant.

Een veelzijdig reisprogramma
Deze reis is De Nacht van NRC en De Correspondentenavond ineen en meer dan dat. Dagelijks wordt ingegaan op de krant van de dag, wordt het nieuws geduid en worden de overwegingen bij publicatie met de medereizigers gedeeld. Interviews en debatten, inleidingen en documentaires, films en muziek, zullen tezamen met vele excursies op de diverse bestemmingen op de Balkan en in de mediterrane gebieden een sprankelend programma vormen.

Twaalf dagen aan boord van een schip dat geheel in gebruik zal zijn voor NRC
Een programma boordevol geschiedenis, kunst, cultuur, politiek, economie, natuur en architectuur. Van de Brioni eilanden waar Prins Bernard op jacht ging met Tito, het Paleis van Diocletianus in Split, Frederik II von Hofenstaufens Castel del Monte in Apulië, Enver Hoxha en 'zijn' pyramide in Tirana tot het kanaal van Korinthe waar de laatste ochtend doorheen gevaren wordt. En nog zoveel meer.

Reis mee en leer de krant en de makers kennen als nooit tevoren.

Voor toelichting belt u met Pied à Terre op 020-30 800 80 of mailt u met nrcbootreis@piedaterre.nl

Data: 22 oktober t/m 2 november 2018
Reissom: vanaf € 2185,-  per persoon mede afhankelijk van de gekozen hutcategorie

Deze NRC Academiereis is tot stand gekomen in samenwerking met Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo van Pied à Terre Reizen, lid ANVR/SGR en Calamiteitenfonds.

 
   


Peter Vandermeersch

Heet u van harte welkom en neemt u mee in de coulissen van zijn krant


Caroline de Gruyter

Schetst de onderstromen van de meest recente Europese politieke ontwikkelingen


Japke-d. Bouma

Analyseert op humoristische wijze de taalergernissen en clichés aan boord en in de krant


Tom-Jan Meeus

Neemt de Haagse Invloeden mee aan boord en schetst ons de politieke ontwikkelingen


Michel Krielaars

Verhaalt over het literaire leven op de Balkan en de invloed op de Russische literatuur


Joyce Roodnat

Laat u haar selectie van regionale speelfilms zien vergezeld van aanstekelijke inleidingen


Sjoerd de Jong

Onderscheidt feiten, verzinsels en de waarheid en vertelt hoe een krant daarmee moet omgaan


Alexander Rinnooy Kan

Maakt ons deelgenoot van zijn brede ervaring en visie binnen de politieke realiteit


Kester Freriks

Deelt vanuit zijn veelzijdige achtergrond onderweg en ter plekke zijn liefde voor vogels en natuur

Wim Pijbes Vincent Mentzel


Wim Pijbes

Beschrijft lokale particuliere kunst-initiatieven en hun bijzondere maatschappelijke betekenis


Fik Meijer

Brengt op de meest onverwachte plekken langs de route de archeologische schoonheid tot leven

Joris Luyendijk 160 

 

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk gaat in op de werkwijze van massamedia en populisme als onderliggend symptoom van grotere problemen.

Dagprogramma

In de ochtend vlucht naar Venetië. Transfer van de luchthaven naar de haven van Venetië en inscheping aan boord van het Ocean Majesty.

We varen in de loop van de middag richting Kroatië en zien het San Marcoplein met het Dogenpaleis, de Punta della Dogana, de San Giorgio Maggiore naar ontwerp van Palladio en het Lido aan ons voorbijglijden.

Aan boord wordt deze NRC academie geopend door Peter Vandermeersch en maakt u kennis met de medewerkers van de krant en de sprekers. Het is de aftrap van een programma met een veelheid aan onderwerpen alsook een kleurrijk pallet aan sprekers en presentaties.

’s Avonds is er een welkomstdiner; u kunt deze in het restaurant gebruiken of buiten op het dek. Na het diner vervolg van het programma en natuurlijk de aftrap van het filmprogramma.

De eerste kennismaking met Kroatië begint op het schiereiland Istrië waar we aanleggen in de haven van Pula. U kunt kiezen voor een van de onderstaande excursies of op eigen gelegenheid de stad verkennen. ’s Avonds varen we richting Split. Aan boord zijn er na het diner inleidingen, een debat en wordt een speelfilm vertoond.

Optionele excursies
1. Stadsoriëntatie Pula

Deze stadstocht voert door 20 eeuwen geschiedenis in de stad Pula. De oudste tastbare monumenten zijn de Romeinse arena en de tempels en triomfbogen. We wandelen langs deze monumenten van de Romeinse naar de Venetiaanse eeuwen. We zien bijvoorbeeld ook de kathedraal, gewijd aan Maria en gesticht in de 6e eeuw. Tijdens het Venetiaans bewind kreeg de kathedraal haar huidige uiterlijk. We eindigen bij de burcht die boven de stad uit torent. Het waren de Habsburgers die in Pula later de Venetianen verdrongen en hier hun lang gedroomde marinebasis vestigden. Dit luidde een tweede bloeiperiode in voor Pula.

Deze excursie duurt ongeveer 2½ à 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 30,- per persoon.
Inbegrepen zijn de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 2. Romeins Istrië met bezoek aan Pula en de Brioni eilanden met Fik Meijer

We verkennen vandaag het verhaal van de Romeinse expansie langs de Adriatische kust. De Romeinen hebben Pula indrukwekkend op de kaart gezet met de bouw van het grote amfitheater waar meer dan 20.000 toeschouwers gladiatorengevechten konden aanschouwen. De buitenste ring is volledig bewaard gebleven en biedt een imponerende aanblik. We zien ook het mooie theatrale Forum met de Tempel van Augustus en de Sergiusboog.

Vervolgens gaan we per boot naar de Brioni archipel. De Brioni eilanden kwamen 177 v.Chr. in handen van de Romeinen, op de eilanden werden vervolgens verschillende nederzettingen gesticht die vermogende Romeinen als zomerverblijf gebruikten.

We besteden ook aandacht aan een heel ander aspect in de geschiedenis van de eilanden. Hier had de voormalige leider van Joegoslavië Tito vanaf 1947 zijn zomerresidentie en werd het zijn exclusieve verblijf. Josip Broz Tito was president van Joegoslavië van 1953 tot zijn dood in 1980. Maarschalk Tito verbleef hier enkele maanden per jaar ontving tal van buitenlandse leiders en gasten waaronder koningin Juliana en prins Bernard, die hier regelmatig op jacht ging met Tito. Een kleine expositie herinnert aan de exorbitante jachtpartijen van deze markante dictator. Aan het einde van de middag keren we terug naar Pula.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 77,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de overtocht naar de Brioni eilanden, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3. Het binnenland van Istrië

Een fraaie rondrit door het glooiende binnenland van het schiereiland Istrië. We bezoeken de stadjes Bale, Motovun, Groznjan en Beram. Bale is een charmant Venetiaans stadje vol paleizen uit die tijd. Het was Casanova zelf die hier regelmatig te gast was in de lokale taverne, omdat hij naar het schijnt de liefde van zijn leven hier had gevonden. De drie volgende stadjes hebben gemeen dat ze allemaal zijn gelegen op heuveltoppen. Hoewel de fundamenten vaak ouder zijn, zijn ze pas het tot stadje uitgegroeid in de feodale tijd. Op de heuveltoppen resideerde de landadel en in de dalen beneden werkten de boeren op de akkers. Een prachtig landschap dat in een herfstzonnetje, met slierten mist in de dalen, het mooist tot zijn recht komt. In Motovun en Groznjan maken we een ommetje door het dorp. In Beram bezoeken we specifiek de kerk van de heilige Maria van de rots. De prachtige fresco’s zijn hier goed bewaard gebleven omdat ze in de 18e eeuw zijn overgekalkt. De 15e-eeuwse afbeelding van de dodendans is werkelijk uniek.

Deze excursie duurt ongeveer 7 à 8 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 57,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

4. IV Opatija & Rijeka – Herinneringen aan het Habsburgse Rijk met Michiel Krielaars

Opatija is een prachtig stadje aan de Kvarner-riviera. Vele pastelkleurige villa’s en hotels zijn tastbare herinneringen aan de Habsburgse grandeur. De stad heeft zijn naam ontleent aan een 14e-eeuwse benedictijnse abdij. Op de plaats van dit klooster bevindt zich nu de 16e-eeuwse Jacobuskerk Vanaf 1845, toen een edelman uit Rijeka, Iginio Scarpa,in Opatija de grandioze villa Angiolina bouwde, kreeg het stadje meer aanzien. De door een park omgeven villa werd het eerste hotel. Later verbleef de Oostenrijkse keizerin Maria Anna hier, gevolgd door de Oostenrijks-Hongaarse elite. Ook keizer Frans Jozef liet hier een villa bouwen. Het werd een winterkuuroord voor de rijken die wilden genieten van een heerlijk mild klimaat. Onder anderen Mahler, Puccini en Tsjechov streken hier neer. De villa’s vertonen een beetje het beeld van vergane glorie. We rijden ook naar het nabijgelegen Rijeka, met een operagebouw dat doet denken aan de Semperoper. Dit Nationaal Kroatisch Theater Ivan Zaik, genoemd naar deze beroemde Kroatische componist, opende de poorten in 1885 en heeft plafondschilderingen van Gustav Klimt. In de namiddag rijden we terug naar Pula.

Deze excursie duurt ongeveer 7 à 8 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 67- per persoon
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.


5.  Natuurpark Kaap Kamenjak met Kester Freriks

Met de bus gaan we naar de hoofdingang van kaap Kamenjak, de zuidelijkste punt van het Istrische schiereiland. Tijdens een vlakke wandeling van 3 uur maakt u kennis met de lokale flora en fauna van deze bijzondere plek. Wat u te zien krijgt is een prachtige kustlijn, een kaap vol afwisselende begroeiing (grassen, macchia en bos) en sporen van dinosaurussen die hier miljoenen jaren geleden hebben rondgewandeld. En wie weet toont zich iets van het huidige leven op de kaap. Er passeren in oktober talloze vogels op hun trek zuidwaarts over deze kaap, die een belangrijk baken vormt op hun tocht. In de stille baaien van kaap Kamenjak woont de sterk bedreigde Mediterrane monniksrob.

Deze excursie duurt ongeveer 4 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 25,- per persoon
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids. De wandeling duurt ongeveer 2½ à 3 uur en verloopt in rustig tempo.


6. De Adelaar & de Leeuw met Ruud Peeten

Voor de Habsburgse monarchie lag de route naar de gedroomde doorgang naar zee ergens richting Istrië. Maar sinds eeuwen al waren de Venetianen heer en meester op de oostelijke Middellandse zee. Ze hadden de volledige handelsroute tussen Venetië en de Oriënt gemonopoliseerd en daar leek lang geen speld tussen te krijgen. Handelswaar zou Wenen alleen bereiken via Venetië, en er restte de Oostenrijkers niets anders dan zich te schikken naar de marges en de belastingen die de Venetianen dicteerden.

Maar in de loop van de 18e eeuw zien we dat de balans begint te verschuiven. Beetje bij beetje dringen de Oostenrijkers aan. Istrië ligt midden in dit geopolitieke speelveld en is daarom in dit licht zeer interessant. Rovinj en Bale zijn twee Venetiaanse stadjes pur sang. Maar in Pula zien we overal sporen van de Oostenrijkse periode. Tijdens deze dag vullende excursie bespreken we de strijd tussen de Adelaar en de Leeuw en ervaren we aan den lijve hoe deze twee grootmachten elkaar troffen op het Istrische schiereiland.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 57,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids zijn inbegrepen. Daarnaast zal Ruud Peeten in Rovinj een lezing geven getiteld ‘De Leeuw en de Adelaar’.


Dag 3 woensdag 24 oktober – Split – Kroatië
De oostkust van de Adriatische Zee heeft een ongekende culturele en natuurlijke rijkdom. Niet voor niets staan veel bezienswaardigheden op de Unesco-lijst van werelderfgoed. We leggen vanochtend aan in de haven van Split, een stad met een prachtig historisch centrum met smalle straatjes en een veelheid aan marmer. Vandaag zijn er weer verschillende mogelijkheden om de dag door te brengen. Uiteraard kunt u ook zelf uw accent plaatsen.

Aan het begin van de avond is er een optreden speciaal voor NRC van Klapa zangers. Het is een traditionele vorm van capella zingen door (veelal) een groep mannen. Deze vorm van zingen heeft zijn oorsprong in kerkliederen. Dit optreden zal plaatsvinden in de gewelven van het Paleis van Diocletianus. Na het diner vervolg van het programma met lezingen, interviews en wederom een speelfilm. In de loop van de avond reizen wij verder richting Dubrovnik.

 
Optionele excursies:
1.  Šibenik & het Krka Nationaal Park; natuur en cultuur met Kester Freriks

In de ochtend gaan we de natuur in richting het Nationaal Park Krka met een typisch karstlandschap. De rivier de Krka ontspringt bij de Dinara, de hoogste berg van Kroatië op de grens met Bosnië-Herzegovina. We vinden hier rotsformaties, heuvels, talrijke watervallen evenals een weelderige begroeiing.

De herfstkleuren en het ruisende water vormen een prachtig decor waartegen we een rustige wandeling maken om uit te komen bij de grootste waterval, Skradinski Buk, dit onder begeleiding van vogelkenner Kester Freriks. Met een taxiboot varen we dan naar Skradin waar een smakelijke lunch wacht. ’s Middags vervolgen we de loop van de Krka-rivier met de bus, tot aan de monding. Hier ligt Sibenik, een prachtige maar weinig bezochte stad. Het middeleeuwse centrum met steegjes en vele trappen doet Italiaans aan. Met een gids wandelen we door de smalle straten en bezoeken we de kathedraal. Dit ongelooflijke bouwwerk is destijds zonder gebruik van cement opgetrokken. Rondom prijken geen beelden van heiligen, maar van inwoners van de stad. De kathedraal van Sibenik is levenswerk van de beroemde beeldhouwer Juraj Dalmatinac en staat op de Unesco-lijst. In de namiddag rijden we terug naar Split.

Deze excursie duurt ongeveer 8 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 67,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer per bus en taxiboot, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids. De wandeling in Krka duurt ongeveer 1 uur, vlak en dalend, over houten paden en grindpaden.

2. Romeins Salona & Split met Fik Meijer

De Romeinse keizer Diocletianus is de stichter van de stad Split. Initieel bouwde hij in de prachtige baai onder de heuvel Marjan geen stad, maar een paleis waar hij zijn pensioen zou genieten. Binnen de muren van dat immense paleis ligt nu het oude centrum van Split. We vinden hier op een klein oppervlak nog volop sporen van twee millennia leven in de stad. De kelders onder de stadsmuren zijn onmiskenbaar Romeins en zo ook de kathedraal, die van oorsprong het mausoleum van Diocletianus was. Op het centrale plein ervoor zien we verder Egyptische sfinxen, Venetiaanse gotiek, Oostenrijkse barok en zelfs een enkel communistische blok. Uw gids maakt u wegwijs in deze wirwar. We bezoeken ook het Archeologisch Museum. Na de lunch trekken we landinwaarts voor een kort bezoek aan Solin. Waarschijnlijk is dit de grootste Romeinse stad in de Balkan, maar omdat de stad er deels overheen is gegroeid, zijn de opgravingen nooit voltooid.

Deze excursie duurt ongeveer 6 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 56,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 
3.Split - De kleurrijke geschiedenis van Split – een stadsoriëntatie

We maken een wandeling door het historische centrum van de stad. We beginnen met het paleis van Diocletianus, althans met de resten die her en der in het centrum nog bewaard zijn gebleven. Rond het jaar 300 liet de keizer het paleis bouwen in de traditionele stijl van Romeinse villa’s. De oppervlakte was gigantisch. In de opeenvolgende periodes werden binnen de paleismuren verschillende religieuze gebouwen en woonhuizen bijgebouwd. Dit omvangrijke complex vormt nu het historische centrum van de stad en staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezoeken de St. Domnius kathedraal met zijn bijzonder fraaie kerkschatten, ontstaan als mausoleum tijdens de heerschappij van Diocletianus en in de 7e eeuw tot kerk verbouwd. We zien delen van de Venetiaanse stad bij het voormalige Stadhuis en de toren van het Venetiaans kasteel. Aansluitend wandelen we via de gouden stadspoort Porta Aurea en de markt Pjaca, gelegen aan de oostvleugel van het paleis, naar de promenade aan zee, Riva, waar de wandeling eindigt.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 25,50 per persoon.
Inbegrepen zijn de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 
4. Trogir, een stadsoriëntatie

We rijden naar het kleine en charmante Trogir. Gedurende een rustige stadswandeling maken we kennis met enkele fraaie Venetiaanse paleizen en de kathedraal van de stad. We komen ook te weten waarom de aan de Kroatische kust alom aanwezige Venetiaanse leeuw nergens meer te vinden is in Trogir. Trogir werd door de Grieken gesticht. Van 1422 tot 1797 behoorde de stad aan Venetië. Dit werd de grote bloeiperiode en de invloed van Venetië is evident. Een van de belangrijkste monumenten is de Sint Laurentiuskathedraal. Het hoofdportaal uit 1240 is het meesterwerk van Radovan en behoort tot de grote kunstschatten van Dalmatië. Het fraaie baptisterium dateert uit de 15e eeuw. Rondom de kathedraal zien we bouwstijlen uit verschillende perioden zoals bijvoorbeeld het stadhuis uit de 13e eeuw dat in renaissancestijl werd verbouwd, het Cipiko paleis uit de 15e eeuw met gotische raampartijen en de Sint Nicolaaskerk, waar het interieur in zuiver maniëristische barokstijl is uitgevoerd.

Deze excursie duurt ongeveer 4 uur
De kosten voor deze excursie bedragen € 30,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 
5. Contemporaine geschiedenis van Kroatië in perspectief - met Ruud Peeten

We rijden we door het Dalmatische achterland naar de stad Knin. Gedurende de oorlog (1991-1995) was dit de hoofdstad van de onafhankelijke Servische republiek in Kroatië. Veel Kroaten, die een minderheid uitmaakten in deze streek, vertrokken gedurende deze jaren. In 1995 nam het Kroatische leger gedurende de beruchte Operatoe Storm (Oluja) het gebied terug in. Er vond een gigantische demografische verschuiving plaats. Nog steeds is er debat gaande of dit nu een daad van etnische zuivering was of niet. Het lokale museum in Knin herinnert aan operatie Storm. Ruud Peeten zal een genuanceerd beeld neerzetten gedurende lezingen tijdens de rit en in het museum. De rol van Kroatisch nationalisme, zowel in de jaren 90 als in het heden, wordt aan de kaak gesteld.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 58,00 per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids. Ruud Peeten geeft onderweg toelichting.

We gaan deze ochtend voor anker bij de oude binnenstad van Dubrovnik. Vervolgens gaan we met tenders aan land. Het schip vaart in de loop van de ochtend verder naar Kotor in Montenegro. Kotor ligt aan de Baai van Kotor (Boka Kotorska), de diepste, natuurlijke fjord in de Middellandse Zee. Degenen die een excursie boeken eindigen allen in Kotor en komen pas in de namiddag of vroege avond weer aan boord. Indien u besluit aan boord te blijven dan komt u aan het einde van de middag in Kotor aan. Daar kunt u vervolgens op eigen gelegenheid van boord om dit charmante stadje te verkennen. Na het diner zijn er aan boord enkele inleidingen en zoals iedere dag wordt de krant en de keuzes die zijn gemaakt met de deelnemers doorgenomen.

Optionele excursies:
1.  Uitgebreide stadsoriëntatie Dubrovnik met Frederike Upmeijer

De stad beleefde bloeiperiodes onder de Venetianen en de Hongaren. Het historische centrum is nog geheel ommuurd en schilderachtig gelegen. Binnen de muren zijn nog vele bijzondere monumenten te zien. We maken een stadswandeling door het centrum van Dubrovnik. De tocht voert eerst over de intacte stadsmuren. Vanaf hier genieten we het beste zicht op de stad die toch wel het icoon van de Kroatische kustlijn is. Van onze gids leren we over de geschiedenis, van de Griekse zeevaarders die de stad hebben gesticht, via het oude Ragusa naar de Joegoslavische tijd. In het centrum wandelen we door het netwerk van smalle straten, die allemaal terug uitkomen op de brede stradun. We bezichtigen de pleinen met marmeren plaveien, kloosters en kerken, paleizen en fonteinen. We bezoeken onder meer de Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaart kathedraal gebouwd in zuivere barokstijl. Het paleis van de Rector was eeuwenlang het politieke en bestuurlijke centrum van de republiek Ragusa. Na de wandeling lunchen we gezamenlijk en vervolgens heeft u nog tijd ter vrije besteding om uw eigen accent te plaatsen. In de namiddag gaan we per bus naar Kotor, Montenegro.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 67,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de toegang tot de vestingmuren, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids. U ontvangt een passe-partout waarmee u in de middag nog toegang heeft tot diverse musea.

2.  De republiek Ragusa met bezoek aan Dubrovnik en Ston

Dubrovnik, Ragusa in het Venetiaans, was in de eeuwen van Venetiaanse hegemonie aan de oostelijke Adria een onafhankelijke enclave. De stad en de kuststrook ten zuiden (tot Cavtat) en ten noorden (tot Ston) waren door handelscontacten nauw verweven met het Venetiaanse rijk, maar nooit zat er een Venetianen op de burgemeesterszetel. Anderzijds onderhield Ragusa uitstekende contacten met de Ottomaanse sultan. Terwijl deze vaak in conflict was met de Venetianen, vooral om territoriale bezittingen in het huidige Griekenland, ging de handel onverminderd voort en waren het de Ragusianen die een neutrale sleutelrol vervulden en daarmee hun zakken goed vulden. De bloeiperiode van de republiek was dan ook juist die periode dat de Venetianen hun vaarweg in Griekenland geblokkeerd zagen en dat ze kozen voor vervoer over land, via Dubrovnik. Tijdens deze excursie verkennen we het reilen en zeilen van deze stadsrepubliek, wier motto luidde “ Non bene pro toto libertas, venditur auro”. We beginnen in Dubrovnik en bezoeken vervolgens het iconische stadscentrum en ook de indrukwekkende muur van Ston, die de noordgrens markeerde. De meer dan 5 km. lange vestingmuur die uitzonderlijk goed bewaard is gebleven, is na de Chinese muur de langste vestingmuur ter wereld. De zoutziederijen uit de Romeinse tijd, die nog altijd in bedrijf zijn, zien we vanaf de vestingmuur.

In Ston zullen we ook lunchen. Daarna rijden we naar de zuidgrens van de republiek, langs Cavtat naar Kotor in Montenegro waar we aan het einde van de middag aankomen.

Deze excursie duurt ongeveer 8 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 62,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3.  De Baai van Kotor – Perast, Morinj & Kotor.

Voor wie Dubrovnik al heeft gezien, of liever een wat rustigere omgeving verkent, is een uitgebreide kennismaking met de baai van Kotor een geweldige kans. We verlaten Dubrovnik in de ochtend per bus en steken de grens over naar Montenegro. Hier stappen we over op een klein bootje waarmee we door de smalle straat van Verige de baai van Kotor binnen varen. Het kleine eiland voor de kust van Perast is onze eerste stop. Hier bezoeken we de kerk van O.L.V. van de rots uit 1630. We vervolgen naar Morinj, waar we lunchen in een prachtig restaurant, gevestigd in een oude watermolen. Met de bus vervolgen we de route rond de baai. De bochtige weg die de ruim 1000 meter hoge bergwanden van het water scheidt voert ons via Perast naar Kotor. Perast zelf is een charmant stadje met een rijke maritieme historie. We wandelen er doorheen en zien een reeks oude paleizen.

Kotor vormt het klapstuk van vandaag, gebouwd tussen 12e en 14e eeuw en omringd door indrukwekkende vestingmuren, die gebouwd zijn tijdens het bewind van Venetië. Door de middeleeuwse architectuur heeft dit stadje een plek op de werelderfgoedlijst. Kotor stond meer dan drieënhalve eeuw onder Venetiaans bewind, van 1420 tot 1779 , hetgeen goed terug te zien is in de architectuur van deze stad. We verkennen het ommuurde centrum en bezoeken de kathedraal en enkele pleinen. Wie daarna nog energie heeft kan de trappen op naar het fort erboven.

Deze excursie duurt ongeveer 8 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 62,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de boottocht, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

We varen in de ochtend uit de Baai van Kotor, gelijkend op een fjord, dat zo’n 25 km. lang een spectaculair aanzicht biedt. Overdag zijn er lezingen en inleidingen aan boord, alsmede recitals en vertonen we een boeiende film. In de avond leggen we aan in de haven van Bari.

We hebben de gehele dag in Bari en Apulië de tijd om verschillende excursies mee te maken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen gelegenheid deze stad te verkennen. In de loop van de avond reizen we richting Albanië.

Bari is een moderne stad en van oudsher een belangrijke havenplaats. Het historische centrum met smalle kronkelende straatjes is gelukkig goed bewaard gebleven. Het werd een belangrijke stop voor pelgrims die van Rome naar het Heilige Land reisden. De grootste bloeiperiode kende de stad na de Normandische verovering in de 11e eeuw. Vandaag wederom verschillende keuzemogelijkheden. In de loop van de avond varen we richting Albanië. We sluiten de dag af met de bespreking van de krant, een lezing en muziek.

 Optionele excursies:
1.  Stadsoriëntatie Bari
We maken een uitgebreide wandeling in de historische binnenstad. De basiliek van San Nicola is het prototype van Normandische architectuur in deze streek. Bijzonder in de crypte is een grote Byzantijnse kroon van Sint Nicolaas, die in 1319 door een Servische koning aan de kerk werd geschonken. De kathedraal van San Sabino, zetel van de aartsbisschop, is een van oorsprong romaans bouwwerk met een fraaie façade. We maken een uitgebreide wandeling, drinken koffie op een van de mooie pleintjes, bezoeken beide kerken en snuiven de sfeer van deze levendige haven- en universiteitsstad.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 32,50 per persoon
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 2. Keizerlijk Apulië – in de voetsporen van Frederik II met Kester Freriks

We treden inde voetsporen van Frederik II van Hohenstaufen (1194-1250). Onder zijn heerschappij werd Apulië steeds belangrijker door de handel met het Midden-Oosten en landen aan de Adriatische zee. Hij liet er vele paleizen, kastelen en lusthoven bouwen. We bezoeken allereerst in Barletta de kathedraal Santa Maria Maggiore. De verschillende lagen geven een mooi beeld van de bouw door de eeuwen heen. Hierna gaan we naar het charmante witte stadje Trani dat tijdens het bewind van de Duits-Roomse keizer Frederik II zijn grootste bloei kende. De magnifiek aan zee gelegen kathedraal is een schoolvoorbeeld van romaanse architectuur. Na een lunch in Trani gaan we verder richting het Castel del Monte. Het werd rond 1240 gebouwd en is een vroeg-gotisch kalkstenen bouwwerk in de vorm van een gelijkzijdige achthoek met acht achthoekige torens. Waarschijnlijk was Castel del Monte een jachtslot en het wordt gezien als een meesterwerk uit de architectuur met elementen uit de Islamitische wereld, de Klassieke Oudheid en Noord-Europa en weerspiegelt de brede belangstelling van het hof voor andere culturen. Kester Freriks zal deze dag verhalen over de Valkerij; nauw verbonden met het Castel del Monte.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen €75,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3. Oudheid in Puglia - Canosa di Apulië en Canne della Battaglia met Fik Meijer

Samen met Fik Meijer verkennen we vandaag verschillende plaatsen waar restanten uit de Oudheid te vinden zijn. Canosa, zo’n twintig kilometer van de kust gelegen, was een belangrijke stad in de Oudheid. We vinden er nu archeologische vindplaatsen verspreid over de stad. Uit de Romeinse tijd dateren het amfitheater, de Arco Romano, de Romeinse brug over de Ofanto, enige Romeinse kamergraven, Ipogei Lagrasta en en­kele antieke sarcofagen bij de Torrente Lamapopoli. In de oudheid was de stad een wol- en keramiekcentrum. De handelspositie van de stad werd versterkt toen zijn in 109 n.Chr. aan de Via Appia Traiana kwam te liggen. We lunchen hier en bekijken en passant ook de kathedraal. In de richting van Barletta bevindt zich Canne della Battaglia. Naar wordt aangenomen de plaats waar in 216 v.C. de beroemde slag van Cannae werd geleverd, waarbij Hannibal de Romeinen een gevoelige nederlaag toebracht. Aan de Via Principale zijn Romeinse grafinscripties gevonden evenals een mijlpaal van de Via Appia Traiana.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 60,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

4. Grotkerken: Gravina in Apulië & Matera met Frederike Upmeijer

Gravina in Apulie ligt zo’n 350 meter boven de zeespiegel aan de oevers van een ravijn en het historische centrum is de moeite van het bezoek waard. We wandelen in de wijken Paggio en Fondovico. We zien de middeleeuwse kathedraal en de eerste moederkerk van Gravina, een van de grootste grotkerken in Apulië, de San Michelle delle Grotte.

Voor een bezoek aan Matera rijden we naar de provincie Basilicata. Matera is als een amfitheater gebouwd tegen en in de wanden van een ravijn. Oorspronkelijk huisde men er in uitgehouwen kalksteengrotten, de zogenaamde ‘sassi’. Al in de prehistorie leefden mensen in deze grotten. Van de 7e tot de 13e eeuw was het een geliefde plek voor Grieks-Byzantijnse monniken om zich te vestigen. Zij stichtten er meer dan 100 rotskerkjes, vaak met indrukwekkende fresco’s. Wegens slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden werd het in 1952 door de overheid verboden in de Sassi te wonen. Op dat moment had de Sassi di Matera 30.000 inwoners. Tussen 1953 en 1968 woonden nog 15.000 mensen in de Sassi di Matera.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 75,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

5. Bari per fiets met demonstratie van het maken van “orechiette”

We gaan per fiets naar het centrum en maken een fietstocht door Bari met de gids en zien de hoogtepunten van de historische binnenstad. We eindigen bij de woning van Signora Maria die een demonstratie geeft van het maken van de typische “orecchiette” van Bari (kleine pasta’oortjes’). Na afloop lunchen we gezamenlijk onder het genot van een glas wijn. Naar wens kunnen de fietsen in de middag nog gebruikt worden voor eigen ontdekkingen in Bari.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 75,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de fietshuur, de demonstratie van het pasta maken, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

Na een eeuwenlange overheersing door de Turken is Albanië in het begin van deze eeuw zelfstandig geworden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het onder leiding van de stalinist en dictator Enver Hoxha een streng communistisch land, dat zich steeds meer van de rest van de wereld isoleerde. Pas in 1990 wist Albanië zich definitief van zijn oude machthebbers te ontdoen. We gaan in de avond op weg naar Sicilië en aan boord is er weer een programma met de makers van de krant en de specialisten die met ons meereizen.

Optionele excursies:
1. Durrës

Durrës was een belangrijke haven voor zowel de Grieken als de Romeinen, en een belangrijke link op de route van Europa naar Azië. Durrës is de tweede stad van Albanië en kent een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd was de stad het beginpunt van de Via Egnatia die naar Constantinopel liep. Een overblijfsel uit die tijd is het amfitheater dat nog niet geheel is uitgegraven. Op een terras bij de oude stadsmuur staat het borstbeeld van de Nederlandse overste L.W.J.K.Thomson die in 1915 in Durrës sneuvelde. We bezoeken het centrum met zijn amfitheater, de grootste in de Balkan, evenals het Romeinse forum, de oude stadsmuren en het uitstekende Archeologisch Museum.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen €32,50 per persoon
Inbegrepen zijn de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 2.  Tirana

De hoofdstad, Tirana, het politieke, culturele en economische centrum van Albanië ligt op ongeveer een uur rijden van de haven van Durrës. Tirana is de afgelopen decennia veranderd in een min of meer moderne stad. Enkele van de grote boulevards van de stad worden omzoomd door relikwieën van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden. In de ochtend stadsoriëntatie met een selectie van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het centraal gelegen Skanderbegplein, met een ruiterstandbeeld van Skanderbeg, staan o.a. het Cultuurpaleis, het Nationaal Historisch Museum en de Ottomaanse Et’hem Bey moskee. Aan de brede boulevard tussen het plein en de universiteit staan een opvallend tentoonstellingspaviljoen en enkele regeringsgebouwen. Achter die gebouwen bevindt zich het stadsdeel Bllok, waar vroeger de partijelite woonde en dat verder niet toegankelijk was. Het is nu een trendy uitgaansgebied. De flamboyante burgemeester Edi Rama van Tirana heeft de grauwe flats uit het communistische regime in alle kleuren van de regenboog laten beschilderen. Bij de universiteit staat een standbeeld van de in Albanië geboren Moeder Teresa. We bezoeken het Nationaal Historisch Museum. Hier heeft de communistische propaganda plaatsgemaakt voor een expositie over de gewelddadige taferelen die gepaard gingen met de opstand begin jaren negentig. Vlakbij vinden we de ‘Pyramide‘, ooit gebouwd als mausoleum voor Enver Hoxha. Daarna werd het een museum en nu is het een verwaarloosd symbool van een tragisch hoofdstuk uit de geschiedenis van het land.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 65,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3.  Berat

Berat is UNESCO-werelderfgoed, een van de oudste en mooiste steden van Albanië, met talloze Ottomaanse huizen verspreid gelegen over de heuvels boven de rivier. Aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw, tijdens het communistische bewind, werd de stad getypeerd als museumstad. De Ottomaanse huizen, kerken, moskeeën en monumenten bleven zo gespaard voor de socialistische stedelijke planning en de atheïstische campagne van het communistische regime. Kala is een van de drie historische wijken die binnen de stadsmuren ligt van het kasteel van Berat. Kala, gebouwd in de 14e eeuw, was een traditioneel Christelijke wijk met wel twintig kerken. Hier vinden we de witte Ottomaanse huisjes, veelal prachtig gerestaureerd in smalle straatjes. De wijk  Mangalem bevat een aantal moskeeën en is gebouwd tegen de rots waarop het kasteel gevestigd is.  De belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk Gorica, die aan de andere zijde van de  van de Osum rivier ligt, is de stenen brug Ura e Gorces uit 1780. We lunchen in dit stadje met zijn middeleeuwse bazaar en de kronkelende schilderachtige straatjes. Wij sluiten af met een bezoek aan het Onufri Museum, genoemd naar de schilder die leefde in de 16e eeuw, met een bijzondere collectie iconen en andere religieuze objecten.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 60,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

We varen vandaag richting Sicilië. Aan boord een programma met lezingen, interviews, debatten, recitals film en muziek. In de namiddag leggen we aan in Ortigia, het historische deel van Syracuse. U kunt op eigen gelegenheid deze aangename mediterrane plek in de avond alvast verkennen.

Vele volkeren hebben sporen nagelaten op Sicilië, wat terugkomt in gebouwen en in gebruiken. Foeniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Duitsers, Fransen en Spanjaarden bouwden er tempels, theaters, kerken en paleizen en woonhuizen. In de buurt van Syracuse zijn deze verschillende invloeden terug te vinden. Ooit was Syracuse de grootste stad van de antieke wereld. Tempels en zuilengalerijen herinneren aan glorieuze tijden dat de stad concurreerde met Athene en Rome. De verschillende thematische excursies schenken aandacht aan diverse perioden uit de geschiedenis van het eiland.

Er zijn vandaag verschillende keuzemogelijkheden, maar u kunt ook op eigen gelegenheid op pad gaan, de historische binnenstad is goed te bewandelen. ’s Avonds na het diner een bespreking van de krant en een filmvertoning, maar ook vrije tijd om de stad in te gaan.

 Optionele excursies:
1. I De Necropolis van Pantalica met Fik Meijer

De Necropolis van Pantalica, gelegen op het plateau van het Iblei gebergte, is een van de belangrijkste prehistorische gebieden van Sicilië. De oorspronkelijke bewoners van Pantalica werden door de antieke schrijvers Siculi genoemd. Bijzonder indrukwekkend is de necropolis met 5000 graven die uitgehakt zijn uit de rotswanden van de canyon die gevormd is door de rivieren Anapo en Bottiglieri. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Italiaanse archeoloog Paolo Orsi, onderzocht de plek tussen 1895 en 1910, veel graven waren toen echter al leeggehaald. We maken een uitgebreide wandeling onder begeleiding van Fik Meijer en lunchen onderweg.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 60,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 2.  Ortigia en Joods Syracuse

We wandelen in het deels prachtig gerestaureerde Ortigia, het historische stadsdeel van Syracuse, dat bijna geheel door de zee wordt omsloten. Het is versterkt door muren, torens en op de punt restanten van een kasteel. Hier vinden we barokke bouwwerken waaronder de Arethusa-fontein en de Dom. De Dom is over een Dorische tempel heen gebouwd, waarvan nog meer dan twintig zuilen te zien zijn. Op het schitterende Domplein is het aangenaam vertoeven, met name in de namiddag en aan het begin van de avond.

We wandelen ook door de Joodse buurt. De joodse geschiedenis van het schiereiland gaat terug tot de vroege middeleeuwen. In Syracuse woonden, na Palermo de meeste joodse families. Het hart van de voormalige joodse buurt wordt gevormd door de Via della Giudecca en de Via della Maestranza. We zien de synagoge, althans, de San Filippo Apostolo, de kerk die over de synagoge gebouwd is. Een bijzondere Mikwe – een ritueel bad - op zo’n 10 meter onder de grond gelegen en bij archeologische opgravingen in 1989 ontdekt, wordt bezocht. Het dateert uit de byzantijnse periode en was tot de 15e eeuw in gebruik. In het Museum Bellomo zien we, naast andere kunstwerken, enkele grafstenen afkomstig van de middeleeuwse joodse begraafplaats.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 27,50 per persoon.
Inbegrepen zijn de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3.  Barokke schoonheid in Ragusa & Mόdica met Frederike Upmeijer

We rijden in de ochtend naar het prachtig gelegen Ragusa. Het historische deel van de stad, Ragusa Ibla, wordt gekenmerkt door barok architectuur, met de Duomo San Giorgio als lichtend voorbeeld. Bij een brand in 1693 werd een groot deel van de stad verwoest. De barokarchitectuur dateert uit de periode dat de stad weer heropgebouwd werd. We maken een wandeling en zien daarbij nog meer barokgebouwen zoals de barokkerk San Giusseppe en enkele stadspaleizen zoals het Palazzo Rocca met kenmerkende balkonnetjes en het Palazzo Cosentini. We lunchen in Ragusa.

Het historische centrum van het stadje Mόdica staat net als de rest van de ‘Val di Noto’ op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het meest indrukwekkende bouwwerk van Mόdica is de Dom van San Giorgio, maar ook de San Pietro, de Santa Maria di Betlemme en het theater Garibaldi behoren tot de juweeltjes van barokarchitectuur. In de namiddag keren we terug naar Syracuse.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 68,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

4.  Catania - barokstad aan de voet van de Etna

We rijden in ongeveer een uur naar de kleurrijke en sfeervolle havenstad Catania, aan de voet van de Etna gelegen. Het merendeel van de bebouwing dateert uit de 18e eeuw. Na een grote aardbeving in 1693 is Catania in geheel barokke stijl herbouwd. Mede hierdoor is de stad samen met andere steden in de ‘Val di Noto’ op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. In het centrum wandelen we over de Piazza del Duomo. In de kathedraal vinden we het graf van de beroemde schilder Giovanni Bellini. De kathedraal van Catania is aan de Heilige Agatha gewijd. De oorspronkelijke kerk werd in de 11e eeuw gebouwd; het huidige gebouw stamt van na 1693. We lunchen gezamenlijk in de binnenstad. In de middag gaan we verder met de stadsoriëntatie. Een romeins amfitheater dat een van de grootste in de oudheid was, het aangrenzende Odeon, de barokke San Benedetto, het geboortehuis van Bellini en de talloze fraaie straten met 18e-eeuwse kerken, paleizen en kloosters passeren vandaag de revue.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 67,50 per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

5.  Nationaal Park Vendicari en ‘Tonnaria’ in Marzamemi met Kester Freriks

We rijden naar de meest oostelijk punt van Sicilië, de plek waar de golven van de Middellandse Zee botsen op die van de Ionische Zee. We gaan samen met Kester Freriks naar het Riserva Naturale Orientata Oasi faunistica di Vendicari. De verschillende biotopen die dit reservaat omvat, van rotskust tot moerassen tot zoutpannen en gecultiveerde gebieden zorgen voor een grote variëteit aan fauna, met name vogels. In de herfst komen hier flamingo’s, reigers, ooievaars en aalscholvers. We maken hier een uitgebreide wandeling.

De tonijnvisserij is vroeg begonnen op Sicilië. In het voorjaar trokken tonijnen bij duizenden vanuit de Atlantische Oceaan de Middellandse Zee binnen om te paren. Griekse bronnen tonen aan dat er in de zomer op grote schaal tonijn werd gevangen waarna het ‘vlees der armen’, werd gezouten en gepekeld.

In het bekoorlijke vissersplaatsje Marzamemi vinden we een tonijnfabriek die stamt uit de Arabische periode. We wandelen lang vissershuisjes en de haven en lunchen op het kleurrijke Piazza Regina Margherita. In de namiddag retour naar Syracuse.

Deze excursie duurt ongeveer 7 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 65,- per persoon.
Inbegrepen zijn het eventuele vervoer, de entrees, de lunch en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

In de ochtend kunt u nog deelnemen aan een van onderstaande excursies. Rond het middaguur varen wij richting Griekenland. Aan boord natuurlijk weer een sprankelend programma met inleidingen, muziek, documentaires, de bespreking van de krant van de dag door de redactie en film..

 Optionele excursies:
1. I Archeologisch park Syracuse met Fik Meijer

We bezoeken, samen met Fik Meijer, in het archeologische park het altaar van Hiëro ii, het Griekse theater, het Romeinse amfitheater en het nymphaeum. Het Griekse theater, met 15.000 zitplaatsen één van de grootste uit de oudheid, geeft een goede indruk van de schoonheid van weleer. Zeer indrukwekkend zijn de steengroeven, de beruchte gevangenissen, waar tijdens de Peloponnesische Oorlog in 413 v.Chr. duizenden krijgsgevangenen zijn gestorven.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 35,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 2.  II Ciane en Salone Natuurpark met Kester Freriks

Nabij Syracuse vinden we het Natural preserve of Fiume Ciane & Saline di Syracuse, een klein natuurpark gecreëerd om de Paphyrusplant die hier langs de oevers van de rivier Ciane in het wild voorkomt, te beschermen. Het gebied is ook een plek waar vele vogels die migreren een tussenstop maken. We maken hier een wandeling waarbij Kester Freriks verhaalt over de vele verschillende vogelsoorten die hier te zien en te horen zijn.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 28,00 per persoon.
Inbegrepen zijn het eventuele vervoer, de entree en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

3.  Ortigia en Joods Syracuse met Frederike Upmeijer

We wandelen in het deels prachtig gerestaureerde Ortigia, het historische stadsdeel van Syracuse, dat bijna geheel door de zee wordt omsloten. Het is versterkt door muren, torens en op de punt restanten van een kasteel. Hier vinden we barokke bouwwerken waaronder de Arethusa-fontein en de Dom. De Dom is over een Dorische tempel heen gebouwd, waarvan nog meer dan twintig zuilen te zien zijn. Op het schitterende Domplein is het aangenaam vertoeven, met name in de namiddag en aan het begin van de avond.

We wandelen ook door de Joodse buurt. De joodse geschiedenis van het schiereiland gaat terug tot de vroege middeleeuwen. In Syracuse woonden, na Palermo de meeste joodse families. Het hart van de voormalige joodse buurt wordt gevormd door de Via della Giudecca en de Via della Maestranza. We zien de synagoge, althans, de San Filippo Apostolo, de kerk die over de synagoge gebouwd is. Een bijzondere Mikwe – een ritueel bad - op zo’n 10 meter onder de grond gelegen en bij archeologische opgravingen in 1989 ontdekt, wordt bezocht. Het dateert uit de byzantijnse periode en was tot de 15e eeuw in gebruik. In het Museum Bellomo zien we, naast andere kunstwerken, enkele grafstenen afkomstig van de middeleeuwse joodse begraafplaats.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 27,50 per persoon.
Inbegrepen zijn de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.

 

’s Ochtends een programma aan boord met onder meer een inleiding ter voorbereiding van ons bezoek aan Delfi en Hosios Loukas. We komen rond het middaguur aan in Itea in de Golf van Korinthe. Er zijn twee excursies deze middag. ’s Avonds vervolg van het programma met de makers van NRC.

Optionele excursies:
1.  Delfi met Fik Meijer

Naast Olympia is Delphi het grootste en misschien wel het belangrijkste religieuze middelpunt van de klassieke oudheid geweest. Hier kwamen vorsten, bestuurders en ook het gewone volk de orakelgod Apollo om raad vragen. Het is een schitterende plek, waar de natuur met de scherpe rotswanden van de Parnassos de aanblik van de antieke monumenten nog indrukwekkender maakt. We bezoeken het tempelterrein, de heilige straat met de schathuizen, het theater en het stadion en zien de bron Kastalia. We verkennen het tempelterrein van Delfi: de tempel van Apollo, de fraaie schathuizen, waarin Griekse steden in de Oudheid hun geschenken aan de godheid uitstalden, het theater en het stadion en zo mogelijk het museum.

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 40,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.


2.  Klooster van Hosios Loukas met Frederike Upmeijer

Het beroemde klooster van Hosios Loukas dateert uit de tiende en elfde eeuw en is één van de belangrijkste monumenten uit de midden-Byzantijnse tijd in Griekenland. Het speelde bovendien een belangrijke rol bij het uitbreken van de Griekse Vrijheidsoorlog. De kerk is gewijd aan de Zalige (Hosios) Loukas, een kluizenaar geboren in 896 in Kastri, nu Delfi. Hij was bekend om zijn voorspellingen en om de wonderen die hij verrichtte. Na zijn dood is men in 935 begonnen met de bouw van het klooster. De grote achthoekige kerk is aan hem gewijd en in de crypte is zijn graf.

Het klooster van Hosios Loukas heeft twee kerken, de Theotokos, gebouwd aan het begin van de 10e eeuw en de Katholikon, de hoofdkerk uit 1011.

Deze excursie duurt ongeveer 4 uur.
De kosten voor deze excursie bedragen € 40,- per persoon.
Inbegrepen zijn het vervoer, de entrees en de diensten van de Nederlands- of Engelssprekende gids.


Dag 12 vrijdag 2 november – Kanaal van Korinthe - Piraeus – Griekenland

Vroeg in de ochtend varen we door het Kanaal van Korinthe, de meer dan zes kilometer lange verbinding tussen de Golf van Korinthe en Golf van Saronikos die al sinds 1893 in gebruik is. Een bijzondere ervaring. Het schip raakt op sommige plekken net niet de rotswanden. Fik Meijer geeft toelichting vanaf de brug.

In de ochtend zijn er nog afsluitende lezingen aan boord. Rond het middaguur komen we aan in de haven van Piraeus. Afhankelijk van uw keuze voor een posttour gaat u van hier uit naar het vliegveld, naar Athene of reist u naar de Peloponessos.


Pretours

Pretour I

Deze prétour is bedoeld voor degenen die voorafgaand aan de bootreis sfeer willen proeven in de lagunestad. U heeft vrije tijd om zelf uw programma te bepalen. Wij zorgen ervoor dat de transfer naar het hotel en van het hotel naar de boot geregeld is. Daarnaast ontvangt u een OV-kaart voor de vaporetto waarmee u eenvoudig de stad kunt bereizen. U overnacht in een 3* hotel op het Lido, een rustiger locatie dan het centrum van de stad. Met de vaporetto staat u binnen 15 minuten op het San Marco plein. De vele tentoonstellingen in de diverse musea die de stad rijk is bieden u voldoende om deze tijd in Venetië een boeiende invulling te geven, dit geheel naar eigen inzicht.

Dagprogramma

In de ochtend vlucht per KLM naar Venetië. Na aankomst transfer per boot naar het hotel. U kunt hier de bagage achterlaten en vervolgens op eigen gelegenheid de stad in gaan voor de lunch en de verdere middag en avond. Voor een OV kaart voor de vaporetto is gezorgd.


Deze ochtend is ter vrije besteding. Om ca. 13.00 uur vertrekken we gezamenlijk vanuit het hotel naar het schip dat in de haven van Venetië ligt. 

Reissom: € 195,-
Toeslag 1-persoonskamer € 45,-

Inbegrepen: vervoer luchthaven – hotel en hotel naar de haven inclusief Nederlandssprekende begeleiding * verblijf in het op het Lido gelegen 3* Riviera hotel (of vergelijkbaar) op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * Ov-kaart voor de vaporetto

Exclusief:maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering* verdere begeleiding

Pretour II

Dagprogramma

Venetië 20 – 22 oktober, onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids
Deze pretour biedt degenen die de stad wel of niet reeds bezocht hebben de mogelijkheid om die wijken te verkennen die minder bekend zijn, zoals de vele nieuwe musea in Venetië. We overnachten in een 3* hotel, gelegen op het Lido, op zo’n 15 minuten per vaporetto van het San Marco Plein gelegen.

In de ochtend vlucht per KLM naar Venetië. Na aankomst transfer per boot naar het hotel. U kunt hier de bagage achterlaten een stadswandeling onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids. We beginnen dan met een gezamenlijke lunch. De wandeling gaat langs bekende en minder bekende delen van de stad waarbij we een bezoek brengen aan het prachtige Palazzo Rezzonico. We dineren gezamenlijk deze avond.

Venetië biedt een overweldigende keuze aan musea en kerken die een bezoek waard zijn. Maar ook het slenteren door meer afgelegen straatjes en langs de talloze pittoreske pleintjes biedt ruimschoots voldoening.

In de ochtend maken we een wandelling in het voormalige ghetto, het Ghetto Nuovo, een kleine wijk in het noordwesten van de stad. De geschiedenis is hier tastbaar; monumenten en gebouwen verwijzen naar naar de dagen dat joden van Ashkenasische, Italiaanse, Spaanse, Portugese afkomst het getto bewoonden. Natuurlijk staat een bezoek aan het joodse museum op het programma. Bovendien bekijken we enkele synagogen van binnen.

begeleiding kan u uiteraard suggesties geven voor de invulling hiervan. Ga bijvoorbeeld naar een van de tentoonstellingen van hedendaagse kunst in het Palazzo Grassi of de Punta della Dogana. Ook het Peggy Guggenheim blijft een boeiende collectie om (nog) eens te bekijken. Keuze te over dus, tijdens een wellicht wat rustiger periode qua bezoekers in de stad.

Deze ochtend is ter vrije besteding. Het Lido biedt u de gelegenheid een rustige wandeling te maken. Ook kunt u met de vaporetto de oversteek maken en het terrein van de Biënnale van Venetië verkennen met het Arsenale en de Giardini.

Om ongeveer 13.00 uur vertrekken we gezamenlijk vanuit het hotel naar het schip dat in de haven van Venetië ligt.Reissom: € 385,-
Toeslag 1-persoonskamer € 90,-

Inbegrepen: transfer luchthaven naar hotel en van het hotel naar de haven * entrees * verblijf in het op het Lido gelegen 3* Riviera hotel (of vergeljkbaar) op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * lunch en diner op de eerste dag * stadswandelingen zoals omschreven onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids inclusief entrees * gebruik whisper (oortjes) systeem

Exclusief:overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering * facultatieve programma onderdelen


Posttours

Posttour I

Dagprogramma

Nadat het schip in de haven van Piraeus is aangekomen volgt de ontscheping. We rijden naar het centraal gelegen 5 Royal Olympic hotel. We kunnen hier de bagage achterlaten en vervolgens wandelen we naar het nabijgelegen Acropolis Museum waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. Daarna volgt een rondleiding door een Nederlandssprekende gids in dit imponerende museum met een uitgebreide collectie voorwerpen uit de oudheid.

We dineren gezamenlijk in een Griekse taveerne middenin een traditionele buurt van Athene.

In de ochtend brengen we een uitgebreid bezoek aan de Acropolis met het Parthenon en de Agora. Wederom geeft een Nederlandssprekende gids tekst en uitleg. Hierna kunt u op eigen gelegenheid lunchen in de plaka wijk met talloze restaurantjes. Uw reisbegeleider doet u allerlei uiteenlopende suggesties voor de vele mogelijkheden van de stad. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.Posttour Athene
Reissom: € 225,-
Toeslag 1-persoonskamer € 85,-

Inbegrepen: vervoer volgens programma * entrees Acropolis, Agora en Acropolis Museum * verblijf in het centraal gelegen 5* Royal Olympic hotel in Athene op basis van logies en ontbijt * diner * lokale, Nederlandssprekende gidsen *

Exclusief:overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering

Posttour II Peloponessos – onder begeleiding van Fik Meijer VOLGEBOEKT

Dagprogramma

Nadat het schip in de haven van Pireaus is aangekomenvolgt de ontscheping. We rijden naar de Peloponessos en over het Kanaal van Korinthe waar we deze ochtend doorheen zijn gevaren. Aangekomen in Nafplion, een aangenaam stadje met Venetiaanse en Turkse invloeden, installeren we ons in het Nafplia Palace hHotel, met een spectaculair uitzicht over de baai met het door de Venetianen gebouwde vestingeiland Bourtzi. We wandelen door het stadje met het centrale Syntagma plein dat met haar eethuizen en voormalige moskeeën die herinneren aan de tijd dat de Turken zich hier vestigden. We dineren gezamenlijk in een van de taveernes aan het water.

We beginnen de dag met een bezoek aan Argos en rijden vervolgens naar Mycene, een stad die rond 1400 v.Chr. Op zijn grootst was en waar de vondsten getuigen van een zeer hoge levensstadaard. De top van de Acropolis was omringd door robuuste versterkingen en daarbinnen verrees een gigantisch paleis. De bijna een kilometer lange muren kenden twee doorgangen waarvan de Leeuwenpoort de bekendste is.

Na een uitgebreid bezoek aan de opgravingen, waarbij Fik Meijer toelichting geeft, lunchen we gezamenlijk in Nafplion.

Na de lunch brengen we nog een bezoek aan de restanten van de paleisburcht van Tyrins.

De namiddag is ter vrije besteding in Nafplion. U kunt op eigen gelegenheid dineren in een van de vele restaurantjes aan de baai of in het historische centrum.

We maken een dagtocht naar Mistrás, waar de Frankische ridder Guillaume de Villehardouin een vesting bouwde die binnen tien jaar door de Byzantijnen werd ingenomen. Ver van het hof te Constantinopel ontstond hier in de 14e eeuw een kunstzinnig klimaat dat resulteerde in de bouw van paleizen, kloosters en kerkjes met een overdaad aan fresco’s. De restanten zijn te bezichtigen met een weids uitzicht op de toppen van het Tayetosgebergte.

Deze laatste ochtend rijden wij naar Epidaurus, het heiligdom van Asklepios de god van de geneeskunde We zien het beeldschone theater uit de 3e eeuw dat plaats bood aan zo’n 12.000 toeschouwers. We lunchen in het bekoorlijke Oud-Epidavros en rijden dan naar de luchthaven van Athene voor de vlucht naar Amsterdam.Posttour Peloponessos
Reissom: € 585,-
Toeslag 1-persoonskamer € 220,-

Inbegrepen: begeleiding door prof.dr. Fik Meijer * vervoer volgens programma * entrees * verblijf in het centraal gelegen 5* Nafplia Palace hotel in Nafplion op basis van logies en ontbijt * diner eerste avond en lunch laatste dag * (verplichte) lokale gidsen *

Exclusief:overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering


Sprekers

Pijlers van deze bootreis
Deze NRC reis is opgebouwd uit een aantal pijlers waarbij het programma aan boord en de bestemmingen die we aandoen bepalend zijn voor een sprankelend programma. We kunnen globaal drie onderdelen onderscheiden:

1. We maken kennis met het reilen en zeilen van de krant. Samen met hoofdredactie, journalisten en correspondenten werpt u een blik in de coulissen en komen dagelijkse keuzes die gemaakt worden bij de krant aan de orde.

2. We maken kennis met de geschiedenis, cultuur, architectuur en afwisselende natuur van verschillende bestemmingen langs de kusten van de Adriatische en Middellandse Zee. Specialisten alsmede medewerkers van NRC laten hier aan boord hun licht over schijnen, alsmede tijdens sommige excursies. De excursies die op alle bestemmingen georganiseerd worden zijn veelal thematisch van aard en bieden verdieping en inzicht, dit onder begeleiding van lokale experts.

3. We verdiepen onze kennis en inzicht over verschillende overstijgende thema’s die blijvend actueel zijn. De gastsprekers nemen deze thema’s voor hun rekening en deze zullen in verschillende vormen aan bod komen.

 Een en ander wordt gelardeerd door films uit de regio, muziek en relevante documentaires.

De Sprekers tijdens deze reis – in alfabetische volgorde
Gezien het karakter van deze NRC reis, waarin de actualiteit een grote rol speelt, willen wij op dit moment niet alle introducties, beschouwingen en andere programmaonderdelen definitief invullen. Op het moment van publicatie, begin november 2017, kunnen wij in de turbulente wereld van heden ten dage de actualiteit niet voorspellen. Een deel van het programma wordt dus te zijner tijd nader ingevuld of aangepast aan de actualiteit.

Japke-d. Bouma (1970) studeerde economie in Groningen, volgde de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte bij de Volkskrant en werkt sinds 1997 bij NRC. Als verslaggever schreef ze onder meer over media, openbaar vervoer en onderwijs; als eindredacteur werkte ze bij de redactie van nrc.next, de redactie binnenland en de centrale eindredactie. Als columnist schrijft ze over taal (op vrijdag) en over het dagelijks kantoorleven (op woensdag). Haar columns over kantoor werden gebundeld tot vier boeken: Gids voor de Kantoorjungle (een ‘natuurgids’ voor het kantoorleven); Survivalgids voor de Kantoorjungle (over hoe te overleven op kantoor) en Uitrollen is het nieuwe doorpakken en Ga Lekker zélf in je kracht staan over het ergste kantoorjargon en de lelijkste managementclichés.

Haar presentatie op de bootreis gaat over taalergernissen. Over de clichés op ons werk waar we ons aan ergeren zoals ‘papadag’, ‘in je kracht staan’ en ‘uit je comfortzone’ komen’; over onheldere taal van ministers en in ambtelijke rapporten zoals ‘processen stroomlijnen’, ‘sturen op kwaliteit’ en ‘concepten uitrollen’ en over de taal in het dagelijks leven die ons irriteert zoals ‘ik besef me’, ‘dat is wel een dingetje’ en ‘me fiets’.Kester Freriks (Jakarta, 1954) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde met als bijzondere richtingen Literatuur- en Theaterwetenschap.
In 1979 verscheen de verhalenbundel Grand Hotel Lembang. Sinds 1981 is Kester Freriks verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij toneelrecensies, beschouwingen, reportages, natuurscènes en reisverhalen schrijft. In 1982 ontving hij de Van de Hoogt-prijs voor zijn roman Hölderlins toren. Met zijn boek Verborgen wildernis, Ruige natuur en kaarten in Nederland (2010) verwierf hij zich een vooraanstaande plaats in de Nederlands natuurbeschrijving. In 2009 volgde een boek met poëtische portretten: Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten, waarvan in 2016 een vervolg verscheen over dwaalgasten uit verre streken en van overzee: Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen. Wederom een uitgave met fraaie illustraties uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. In de Natuurboekenweek van 2018 verscheen zijn grootse boek over drie onmisbare natuurwaarden: Stilte, ruimte, duisternis. Verkenningen in de natuur. Met dit boek als leidraad biedt hij een nieuwe kijk op de Nederlandse natuur en het Nederlandse landschap.
Kester Freriks zal tijdens verschillende excursies zijn fascinatie voor natuur en vogels met u delen.Caroline de Gruyter is sinds 2017 Europa-correspondent van NRC Handelsblad in Oslo. Van 2013 tot 2017 was zij werkzaam vanuit Wenen. Van 2008 tot 2013 woonde ze in Brussel, waar zij voor de krant de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Met haar verhalen uit de Europese hoofdstad won zij in 2013 de prestigieuze Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving. In november 2015 won ze de Heldringprijs voor beste columnist met haar column In Europa. Caroline schrijft ook artikelen voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe en is lid van de European Council on Foreign Relations. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft behalve tien jaar in Brussel ook vijf jaar in het Midden-Oosten gewoond (in de Gazastrook en Jeruzalem) en vier jaar in Genève. Caroline haalde met haar werk tweemaal de shortlist voor de Lira Correspondentenprijs – in 2014 en 2015.

Caroline de Gruyter belicht tijdens de reis de onderstromen in de recente politieke ontwikkelingen in Europa.
Tijdens de Q&A met Caroline de Gruyter komen al uw uiteenlopende vragen over Europa aan bod.Sjoerd de Jong (Rotterdam, 1960) is ombudsman van NRC. Eerder werkte hij voor NRC Handelsblad als verslaggever Binnenland, redacteur Opinie, chef Boeken, columnist en adjunct-hoofdredacteur. De Jong studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verschenen columns over Nederland (“Spijtwraak”, 2005), een onderzoek naar cultuurrelativisme (“Een wereld van verschil”, 2008), een actualistische dichtbundel (“Uit het lood, 2010) en een selectie van zijn ombudsmanstukken (“U schrijft in uw krant”, e-boek, 2014).

Nep, nepper, nepst
Nepnieuws is een dankbaar wapen voor iedereen die de media wil aanpakken. De media zijn eenzijdig, manipuleren en liegen, het is ‘allemaal nep’. Maar wat is nepnieuws eigenlijk? Wat is het verschil met reclame, communistische of andere propaganda, een journalistieke vergissing, flater, hoax of canard? En: hoe houd je het uit de krant? NRC-ombudsman Sjoerd de Jong legt uit hoe een krant erin kan trappen en wat daaraan te doen is.

Zo waarlijk helpe mij het nieuws
Plato bezocht Syracuse voor een radicaal politiek experiment: de stad moest geregeerd worden door een ‘filosoof-koning’, volgens de wetten van de rede en waarheid. Maar hoe weet je of iets waar is? Als filosofen daar al niet uitkomen, wat moeten journalisten er dan mee? En is ‘objectieve journalistiek’ nu een illusie of juist bittere noodzaak? NRC-ombudsman Sjoerd de Jong over feiten, verzinsels en waarheid.Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde hij Alles voor het Moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

De literatuur van de Balkan
Aan de hand van schrijvers als Ivo Andric, Danilo Kis, Ismail Kadare en Dubravka Ugresic wordt een beeld geschetst van een streek met een geheel eigen cultuur en een door de geschiedenis tot op de dag van vandaag bepaald lot. Daarnaast komt ook de belangrijke rol die de Balkan speelt in de Russische literatuur aan bod.Tom-Jan Meeus (1961) is politiek columnist. Hij schrijft wekelijks de zaterdagrubriek Haagse Invloeden, waarvoor hij in 2015 werd bekroond met de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Eerder was hij correspondent in de VS en onderzoeksjournalist bij de krant. Tom-Jan Meeus belicht tijdens de reis de politieke ontwikkelingen in Den Haag en blikt terug op het politieke jaar.Prof. dr. F.J.A.M. Meijer(1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De middellandse zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. In oktober 2017 publiceerde Meijer Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen

Joris LuyendijkJoris Luyendijk (1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij studeerde politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro. Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op. Daarna werd hij tussen 1998 en 2003 correspondent in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem. Over zijn ervaringen als journalist in het Midden-Oosten schreef hij het boek Het zijn net mensen. Dit boek gaat over de onmogelijkheid van goede, objectieve journalistieke berichtgeving in het Midden-Oosten. Hiervoor ontving hij in 2006 de Dick Scherpenzeel Prijs en in datzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. In 2006 en 2007 presenteerde Luyendijk het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Winter 2007-2008 presenteerde hij Wintergasten bij de VPRO. In 2011 verhuisde Luyendijk naar Londen, waar hij voor de The Guardian vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld van de Londense City onderzocht. Dat resulteerde in 2015 in het boek Dit Kan Niet Waar Zijn dat, net als eerder Het Zijn Net Mensen, de NS publieksprijs van het jaar won. Luyendijk woont sinds de zomer van 2017 weer in Nederland en verdiept zich nu in het populisme, de EU en Brexit.

Media kritiek
Met zijn boek Het Zijn Net Mensen publiceerde Joris Luyendijk in 2006 de best verkochte en meest bekroonde media-kritiek van Nederland. In deze lezing kijkt hij naar wat sindsdien in de werkwijze van de massamedia allemaal is veranderd; zowel ten goede als ten slechte.

Populisme
In het voorjaar van 2017 begon Joris Luyendijk het project Kunnen We Praten waarin hij PVV-stemmers in gesprek brachten met progressieve hoog opgeleiden. In deze lezing laat hij zien waarom populisme niet het probleem is maar een symptoom van dieper liggende problemen die de meeste hoog opgeleiden liever niet onder ogen zien.

Ruud Peeten studeerde culturele antropologie & ontwikkelingsstudies in Nijmegen, met als specialisatie 'de desintegratie van Servië en Montenegro'. Tijdens zijn onderzoek leerde hij Servo-Kroatisch, wat hem in staat stelde de regio ook van binnen uit te leren kennen. Naast politici, managers en opiniemakers sprak hij ook met de bakker op de hoek, de herder in de bergen en de oudjes in het park. In de loop der jaren heeft hij zich verder verdiept in de geschiedenis van de Venetiaanse Adria, diverse aspecten van de Tito-jaren alsook Joegoslavische kunst & design.

Ruud zal diverse excursies in een historisch/politiek accent plaatsen in aanvulling op de toelichting van de lokale gidsen.

Wim Pijbes Vincent MentzelWim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.

Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

De stad, de kunst en het mecenaat
Wim Pijbes verhaalt vanuit zijn praktijk als voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum en tegenwoordige functie als directeur van de culturele goede doelenstichting Droom en Daad over de rol en betekenis van het mecenaat in de 21e eeuw Hij vertelt hoe de huidige minister-president van Albanië Edi Rama in zijn rol als burgemeester van Tirana in deze stad een beleid voerde waar kunst en cultuur leidraad vormden. Rama is kunstschilder en werd in 2004 tot World Mayor verkozen. Ook schetst Pijbes hoe filantropie in de 21 eeuw wordt bedreven aan de hand van voorbeelden in o.a. Athene waar recent het Stavros Niarchos Cultural Center opende wat de stad en het land een nieuw elan gaven.

Alexander Rinnooy Kan is hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast is hij Eerste Kamerlid voor D66, is hij o.a. commissaris bij Siemens, voorzitter van de Raad van Toezicht AMC, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Balie en EYE. Sinds september 2013 bekleedt hij de rol van co-voorzitter van de Worldconnectors. Alexander Rinnooy Kan was tussen 2006 en 2012 kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarvoor was hij voorzitter van VNO-NCW, Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Raad van Bestuur van de ING Groep. Hij is afgestudeerd in Wiskunde aan de Universiteit Leiden en Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 promoveerde hij in de wiskunde aan de UvA.

 Alexander Rinnooy Kan zal een tweetal inleidingen houden die verband houden met de actualiteit. Deze onderwerpen worden op een later moment ingevuld.

Joyce Roodnat (1955) is journalist en auteur. Vanaf 1980 is ze werkzaam bij NRC Handelsblad. Ze recenseerde films en later ook toneel, boeken en andere kunstrichtingen. Tot 2006 was ze chef van de kunstredactie. In 2001 met de roman 't Is zo weer nacht, waarmee ze de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Debutantenprijs won. Van haar verschenen later de roman Sterrenschot, de stijlgids voor vrouwen Een kwestie van lef, het vervolg Een kwestie van nog meer lef en Vrouwen zijn leuker. Vijftien sterke aanwijzingen. In 2017 won zij de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar met haar boek over de films van Ed van der Elsken.

Joyce Roodnat laat u haar selectie van regionale speelfilms zien vergezeld van aanstekelijke inleidingen.

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is sinds haar afstuderen freelance werkzaam. Ze verzorgt kunsthistorische lezingen en cursussen en begeleidt sinds jaren culturele reizen zowel binnen als buiten Europa.

Frederike zal tijdens diverse excursies een kunsthistorisch accent plaatsen in aanvulling op de toelichting van de lokale gidsen.

Peter Vandermeersch is van oorsprong een Nederlands-Vlaams journalist. Vandermeersch studeerde geschiedenis in Gent. Daarna gaat hij aan de slag als historicus-onderzoeker aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Vervolgens loopt hij een jaar stage bij ‘Journalistes en Europ’in Parijs en is hij eveneens scholar aan de John F. Kennedy School for Government van de universiteit van Harvard. '. Voor de Belgische krant de Standaard werkte hij jaren achtereen op verschillende posities en werd hij in 1999 hoofdredacteur. Sinds 1 september 2010 is hij hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next.

Peter Vandermeersch zal deze NRC Academie openen aan boord en samen met u een blik achter de coulissen van de krant werpen.

NB: bovenstaande sprekers zijn telkens een aantal dagen aan boord en nemen dan verschillende bijdragen voor hun rekening. Een aantal van de sprekers worden ook bij de excursies genoemd. Indien meerdere groepen aan dezelfde excursie deelnemen dan zullen de sprekers bij verschillende groepen optreden.


Boekingsinformatie

22 oktober t/m 2 november 2018

Categorie Hut Prijs p.p.
0A Principaldeck 2 pers patrijspoort €2885,-
0B Principaldeck 2 pers alleengebruik patrijspoort VOLGEBOEKT €3485,
1A Jadedeck 2 pers binnenhut VOLGEBOEKT         €2185,-
1B Jadedeck 2 pers binnenhut alleengebruik VOLGEBOEKT €2985,-
2A Jadedeck 2 pers buitenhut VOLGEBOEKT €3085,-
2B Jadedeck 2 pers buitenhut alleengebruik VOLGEBOEKT €3685,-
3A Emmeralddeck 2 pers binnenhut VOLGEBOEKT €2285,-
3B Emmeralddeck 2 pers binnenhut alleengebruik  VOLGEBOEKT €3185,-
4A Emmeralddeck 2 pers buitenhut VOLGEBOEKT                           €3285,-
4B Emmeralddeck 2 pers buitenhut alleengebruik   VOLGEBOEKT €3885,-
5A Diamonddeck 2 pers binnenhut    VOLGEBOEKT €2385,-
5B Diamonddeck 2 pers binnenhut alleengebruik VOLGEBOEKT €3385,-
6A Diamonddeck 2 pers buitenhut  VOLGEBOEKT €3485,-
6B Diamonddeck 2 pers buitenhut alleengebruik VOLGEBOEKT €4085,-
6C Diamond deck 2 pers middenschip geen zicht €2885,-
6D Diamonddeck 2 pers voor alleengebruik middenschip geen zicht VOLGEBOEKT €3885,-|
7 Aquamarine deck 2 pers superior VOLGEBOEKT €3785,-
8 Sapphire deck 2 pers suite balkon VOLGEBOEKT €4285,-

N.B. De aanduiding 'Alleengebruik' heeft betrekking op het verblijf van 1 persoon in een hut (de zgn. single hutten).

Inclusief:
Vluchten Amsterdam – Venetië en Athene – Amsterdam per lijndienst (evt. met overstap), transfers luchthaven / haven v.v., luchthavenbelastingen, havengelden (€ 45,-), verblijf aan boord in de gekozen accommodatie op basis van volpension, uitgebreid programma aan boord met lezingen, interviews, films en muziek

Exclusief: overige maaltijden, reis- en/of annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard, fooien, drankjes, excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds €2,50,- per boeking en administratiekosten €25,- per boeking.

Excursies: begeleiding door lokale (Nederlandssprekend- of Engelstalige) gids, op vrijwel elke plek gebruik van het oortjes-systeem (whispers), vervoer en entrees. Bij excursies die de gehele dag in beslag nemen is ook de lunch inbegrepen. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. De richtlijn hiervoor bedraagt ca. € 2,-per persoon per excursie.     

Het ms Ocean Majesty
Met dit schip maakte NRC al diverse reizen, onder meer naar de Zwarte Zee. De relatief geringe omvang en het feit dat de boot exclusief voor NRC vaart maakt de sfeer aan boord bijzonder. De inrichting van het schip is sober maar comfortabel. De hutten zijn bescheiden van omvang met prima voorzieningen. Zowel binnen als buiten op het dek is er voldoende plaats en wij weten vanuit het verleden dat de dienstverlening aan boord uitstekend is.

Praktische informatie (in alfabetische volgorde)

Administratiekosten
Voor alle reizen van Pied à Terre geldt dat € 25,- administratiekosten per boeking in rekening wordt gebracht.

Bagagebeleid luchthavenmaatschappijen
Luchtvaartmaatschappijen hanteren een verschillend beleid t.a.v. de bagage. Wij zullen met verschillende maatschappijen vliegen. Met welke maatschappij u vliegt wordt bekend gemaakt in de reisbescheiden. Bij elke maatschappij gaan wij uit van 1 stuk handbagage en 1 stuk ruimbagage. Wij zijn ervan uitgegaan dat men flying blue deelnemer is of wordt (gratis via www.klm.com). Een stuk handbagage en 1 stuk ruimbagage zijn dan inbegrepen indien u met KLM vliegt . Zonder Flying Blue nummer dient u € 40,- per koffer per retourvlucht van KLM extra te betalen.

Betaling
De aanbetaling voor deze bootreis wijkt af van de ANVR Voorwaarden. Bij de bevestiging ontvangt u een factuur van 35% van de reissom plus eventuele verzekeringen, calamiteitenfonds en reserveringskosten. Uiterlijk 7 augustus 2018 dient u het restbedrag overgemaakt te hebben.

Brandstoftoeslag - Luchthavenbelasting
De reissom is berekend op basis van de valutaniveaus en brandstofkosten zoals die bij publicatie bekend zijn. Pied à Terre behoudt zicht het recht voor wijzigingen in bijvoorbeeld brandstoftoeslag en/of luchthavenbelastingen door te berekenen, dit zoals omschreven in de ANVR voorwaarden (www.anvr.nl)

Bijzondere omstandigheden
Tijdens deze bootreis zijn we sterk afhankelijk van het weer en andere onvoorziene omstandigheden. Pied à Terre kan niet aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade bij veranderingen, vertragingen of andere wijzigingen in het reisprogramma als gevolg van dergelijke omstandigheden. Wij zullen, samen met de talloze partnerorganisaties op de verschillende bestemmingen het programma zoveel als mogelijk volgens publicatie uit te voeren

Dagkrant
Aan boord ontvangt u iedere avond een tijdschema voor de daaropvolgende dag. Hierin zijn de tijden van lezingen, excursies etc. vermeld. U bent per dag ingedeeld in een groep en dit vindt u terug in de dagkrant. We hebben een zeer terughoudend omroepbeleid aan boord, de dagkrant biedt de leidraad voor het programma.

Excursies
De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen (het vervoer kan met meerdere groepen tegelijk plaatsvinden). Het minimumaantal deelnemers is 20 personen. Mochten er onverhoopt onvoldoende deelnemers zijn voor een bepaalde excursie dan ontvangt u uiterlijk 30 dagen voor vertrek bericht. U heeft dan nog de mogelijkheid een andere excursie te kiezen.

De volgorde van de bezoeken zoals beschreven bij iedere excursie is onder voorbehoud van wijzigingen. Een halve dag-excursie kan in de ochtend of in de middag plaatsvinden. Het kan dus voorkomen dat u in de ochtend tijd ter vrije besteding heeft en in de middag deelneemt aan een excursie. De vertrekpunten en -tijden van de excursies worden aan boord duidelijk aan u doorgegeven.

De tijdsaanduiding bij elke excursie is een indicatie. Uiteraard zijn we afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Fooien
Door het MS Ocean Majesty wordt bij de eindafrekening een bedrag bijgeschreven van € 8.- p.p.p.d.. Dit bedrag betreft de fooien voor de gehele bemanning. Het staat u vrij dit bedrag te reduceren, verhogen of te laten verwijderen van uw rekening, dit naar gelang uw tevredenheid over de service aan boord. Het is bedoeld om medewerkers aan boord die niet zichtbaar zijn van fooien te voorzien. Wij kunnen niets aan deze (overigens internationaal geldende) regels van de rederij veranderen.

Geestelijke en fysieke gezondheid
Deelnemers aan deze reis dienen te beschikken over een goede geestelijke en fysieke gezondheid. U moet zelfstandig kunnen reizen en goed ter been zijn. Het heuvelachtige karakter van veel van de bestemmingen, de vele trappen alsmede het ongelijke plaveisel vormen een belemmering voor het gebruik van rollators en rolstoelen; deze bootreis is daarom helaas niet geschikt voor personen die hierop zijn aangewezen. Een groep is zo snel als de traagste deelnemer in die groep en om medereizigers niet te duperen behoudt Pied à Terre zich het recht voor om deelnemers die niet aan bovengenoemde criteria voldoen van deelname aan excursies uit te sluiten.

Individuele wensen Indien u een individuele verlenging wenst in Venetië of Athene dan dient u dit bij boeking direct aan te vragen.

Ook wensen t.a.v. een dieet dient u direct bij boeking aan ons door te geven.

NRC / Pied à Terre Reizen
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen bv, lid van ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Paspoort en verzekering
Voor deze reis dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit Albanië nog 3 maanden geldig is, dus tot en met 29 januari 2019. Een identiteitskaart is niet voldoende.

Kopieën van uw (nieuwe) paspoort dienen wij uiterlijk op 7 augustus 2018 in ons bezit te hebben.

Speciale wensen
Wensen zoals bijvoorbeeld die voor een dieet of voor een (individuele) verlenging dienen reeds bij boeking aan ons doorgegeven te worden.

Vluchten
Voor deze reis worden vluchten (evt. met overstap) geboekt naar Venetië en retour vanaf Athene. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de vluchtnummers en vluchttijden.

Wijziging en annulering
De wijzigings- en annuleringskosten van deze reis wijken af van de ANVR voorwaarden. Indien een boeking geannuleerd wordt, brengen wij de volgende bedragen in rekening: tot en met 91 dagen voor vertrek 35% van de reissom; van 90 tot en met 57 dagen voor vertrek 60% van de reissom; van 56 tot en met 42 dagen voor vertrek 75% van de reissom; van 41 tot en met 16 dagen voor vertrek 90% van de reissom; vanaf 15 dagen voor vertrek 100% van de reissom.