Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

NRC Bootreis - Vaar mee met de makers van uw krant

Uniek aan deze reis

 • Lezingen door NRC-journalisten Michel Krielaars, Joyce Roodnat, Caroline de Gruyter, Carolien Roelants en Jannie Schipper
 • Bijdragen van David Grossman,Ilja Leonard Pfeijffer, Fik Meijer, Frederike Upmeijer, Joris Luyendijk en Wim Pijbes
 • Het schip vaart exclusief voor NRC
 • Prachtige vaarroute langs 4 zeer diverse landen aan de Middellandse Zee
 • Keuze uit een keur van excursies, pretours in Athene en op de Peleponnessos en verlenging in Genua.
 
 • 6 april 2020
 • 12 dagen
 • Griekenland, Egypte, Israël, Italië
 • v.a. 2885,-
  per persoon

De reis in het kort

Vaar met onze journalisten, correspondenten, columnisten en specialisten langs boeiende bestemmingen in Egypte, Israël, Griekenland en Italië.Lezingen, interviews, debatten, films, muziek en talloze thematische excursies vormen tezamen een sprankelend programma aan boord.  Het schip is exclusief  voor ons gezelschap waardoor wij onze eigen route en programma kunnen bepalen. Leer de makers van de krant kennen en verdiep u in de keuzes die dagelijks gemaakt worden bij NRC. Medewerkers Michel Krielaars, Joyce Roodnat, evenals journaliste Caroline de Gruyter, correspondente Jannie Schipper en columniste Carolien Roelants reizen met ons mee. Ontmoet de makers van de krant en luister verder naar boeiende sprekers als David Grossman, Ilja Pfeiffer, Fik Meijer, Joris Luyendijk, Frederike Upmeijer en Wim Pijbes.

Deze reis is De Nacht van NRC en De Correspondentenavond ineen en meer dan dat. Dagelijks wordt ingegaan op de krant van de dag, wordt het nieuws geduid en worden de overwegingen bij publicatie met de medereizigers gedeeld.  

Twaalf dagen boordevol geschiedenis, kunst, cultuur, politiek, economie, natuur, muziek en architectuur. Intense beelden, enerverende verhalen en tastbare geschiedenis op locatie. Van de Bibliotheca Alexandria tot El Alamein; van de entree van het Suez Kanaal tot de berg Massada aan de Dode Zee; van Bauhaus in Tel Aviv tot de Klaagmuur in Jeruzalem; van het oeuvre van David Grossman tot de cinema van Israël; van het kruisvaarder kasteel in Akko tot de befaamde Bahai tuinen in Haifa, van het genoeglijke Gythion tot opgravingen in Herculaneum; van het Napels van Elena Ferrante tot het Genua van Ilja Pfeiffer. U doet in korte tijd een wereld aan indrukken op in aangenaam gezelschap!

Thematische excursies
U maakt voor iedere dag uw eigen keuze uit een aanbod aan thematische excursies en bepaalt hiermee zelf het tempo van uw reis. Per excursie geven wij aan wat de intensiteit is zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Op iedere plek kunt u natuurlijk ook op individuele basis aan land gaan. Verschillende pre- en posttours bieden daarnaast de mogelijkheid de reis te verlengen in Griekenland en/of Italië.

Een veelzijdig inhoudelijk programma aan boord
Deze NRC reis is opgebouwd uit een aantal pijlers waarbij het programma aan boord en de bestemmingen die we aandoen bepalend zijn voor een sprankelend programma.

We kunnen globaal drie onderdelen onderscheiden: We maken kennis met het reilen en zeilen van de krant. Samen met de redactie, journalisten en correspondenten werpt u een blik achter de coulissen en komen dagelijkse keuzes die gemaakt worden bij de krant aan de orde.

We maken kennis met de geschiedenis, cultuur, architectuur en afwisselende natuur van verschillende bestemmingen langs de kusten van de Middellandse Zee. Specialisten alsmede medewerkers van NRC laten aan boord hun licht over schijnen, alsmede tijdens sommige excursies.  

We verdiepen onze kennis en inzicht over verschillende overstijgende thema’s die blijvend actueel zijn. De gastsprekers nemen deze thema’s voor hun rekening en deze zullen in verschillende vormen aan bod komen.

Een en ander wordt gelardeerd door films uit de regio, muziek en relevante documentaires.

De vaarroute

Inleidende studiedag
Voorafgaand aan de reis organiseren wij een inleidende studiemiddag waarbij diverse thema’s en bestemmingen aan bod komen. Sprekers zijn onder anderen Egbert Kalse, Carolien Roelants, Frederike Upmeijer en Fik Meijer, afgewisseld met recitals. Tijdens deze voorbereidende bijeenkomst ontvangt u tevens een uitgebreide reader en ter voorbereiding op de reis.
Deze studiemiddag vindt plaats op zaterdag 14 maart 2020 in Amsterdam.

Dagprogramma

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Maandag 6 april

Vroeg in de ochtend vlucht naar Athene, eventueel met overstap. Transfer van de luchthaven naar de haven van Pireaus en inscheping aan boord van het MS Ocean Majesty.
We varen in de namiddag richting Egypte en zien – naar we hopen - op het schiereiland Attika bij Sounio de Tempel van Poseidon aan ons voorbijglijden.

Aan boord maakt u kennis met de aanwezige medewerkers van de krant en de overige sprekers. Het is de aftrap van een programma met een veelheid aan onderwerpen alsook een kleurrijk pallet aan presentaties.
’s Avonds is er een welkomstdiner; u kunt deze in het restaurant gebruiken of (buiten) op het Lido dek. Na het diner volgt de aftrap van het filmprogramma.

Dinsdag 7 april

Vandaag is er een gehele dag op zee. Alle tijd dus om kennis te maken met uw medereizigers en met het schip zelf. Overdag zijn er natuurlijk diverse lezingen en inleidingen aan boord, alsmede een recital en vertonen we een boeiende film.

Woensdag 8 april

Vroeg in de ochtend komen wij aan in Alexandrië. U kunt, zodra de douane het schip heeft vrijgegeven, op eigen gelegenheid de stad in die op loopafstand gelegen is.

Alexandrië werd in 332 v. Chr. door Alexander de Grote gesticht. Het is een mediterrane havenstad waar Grieken, Armenen en Joden sinds de tijd van de Ptolemaeën woonden en werkten, totdat Nasser hen dwong te emigreren. Nog altijd ademt de stad een andere sfeer dan de rest van het land. Met miljoenen inwoners is het de grootste stad na Caïro met een hectisch en bruisend straatleven.

Vandaag heeft u de keuze uit verschillende excursies in en om Alexandrië alsook de mogelijkheid om een nacht door te brengen in Caïro. In de avond zetten wij koers richting Port Saïd.


I Kosmopolitisch Alexandrië
We beginnen deze excursie langs de Corniche bij de Bibliotheek van Alexandrië, opgericht in de derde eeuw v. Chr.. Dit was in haar bloeiperiode de grootste bibliotheek van het Middellandse Zeegebied. De bibliotheek werd echter om onverklaarbare redenen in de vierde eeuw verwoest. De huidige Bibliotheca Alexandria wordt gevormd door een complex waarin naast de bibliotheek tevens diverse musea, een planetarium en een grote verzameling Arabische handschriften uit het Midden-Oosten te vinden zijn. Michel Krielaars zal tijdens de rondleiding in het museum een aanvullende toelichting geven.

Na dit uitgebreide bezoek rijden we naar de oude haven waar vroeger de beroemde vuurtoren van Alexandrië stond, die een van de zeven wonderen van de antieke wereld was. Hier lunchen we met uitzicht op zee. Aansluitend bezoeken wij het fort in de middag.

Het indrukwekkende Fort Qaitbey werd aan het einde van de vijftiende eeuw gebouwd door Sultan Qaitbey op de plek waar eens de beroemde Pharos stond. Ooit was het fort een van de belangrijkste verdedigingswerken aan de Midellandse Zee.

Tenslotte brengen we nog een bezoek aan de Abu El Abbas El Morsi moskee, de centrale moskee van de stad. Dit witte bouwwerk is een indrukwekkend voorbeeld van Islamitische architectuur. Het werd in 1796 gebouwd en is opgedragen aan de 13e-eeuwse Murcische Andalusische soefi-heilige Abul Abbas al-Mursi, waarvan het de tombe bevat.
Hierna strijken we neer op een terras met een drankje en vervolgens heeft u nog tijd ter vrije besteding in de stad of u gaat terug naar het schip.

Kosten € 65,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 7 uur,
Intensiteit programma: gemiddeld


II Grieks-Romeins Alexandrië
We brengen bezoeken aan de resten van de Grieks-Romeinse stad. Onder Kom el-Dikka (de resten van een fort van Napoleon) werden de overblijfselen van een halfrond Romeins theater uit de tweede eeuw ontdekt. Voor het theater zijn nog de resten van originele vloermozaïeken te zien. We zien de Villa van de vogels, met daarin prachtig bewaarde mozaïeken van vogels op de wanden en vloeren. Hierna drinken we koffie in het fameuze Cecil hotel aan de Corniche. Vervolgens rijden wij naar de plek waar eens het Serapeum stond, de, Zuil van Pompeius. Deze 30-meter hoge pilaar is het enige wat nog rest van de tempel van Serapis uit de derde eeuw voor Christus. We zien in de nabijheid de catacomben van Kom as-Shuqqafa. Deze necropool uit de tweede eeuw bestaat uit een in de rotsbodem uitgehouwen complex van zalen en ruimtes rondom een centrale rotonde. De drie verdiepingen gaan tot een diepte van 35 meter onder de grond. De wandreliëfs vertonen een mengeling van Egyptische, Griekse en Romeinse elementen.

We lunchen op een heerlijk rustige plek om bij te komen en te genieten van verse gerechten. Vervolgens bezoeken we het Nationaal Museum dat aan de hand van een collectie van 1800 voorwerpen een beeld van de geschiedenis van de stad, van de stichting door Alexander de Grote tot het recente verleden. Tenslotte gaan wij nog naar de Bibliotheca Alexandria en bezoeken hier de archeologische collectie.
Hierna gaan wij terug naar het schip en heeft u tijd ter vrije besteding.

Kosten €80,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog


III Oase Wadi al-Natrun – verborgen kloosters in de woestijn
We rijden over de Desert Highway naar Wadi al-Natrun, een geologische laagte in de woestijn met van oudsher al zoutmeren. Het gebied dankt zijn naam aan het winnen van natron uit deze zoutmeren, dat vroeger gebruikt werd bij het proces van balsemen en mummificatie. Wadi al-Natrun staat ook bekend om het Koptische kloosterleven, dat zich er sinds de vierde eeuw heeft ontwikkeld. Vanwege de afgelegen ligging bood het een veilige plek voor de eerste christenen die aan vervolging ( door de Romeinen probeerden te ontsnappen. Monniken bouwden hier tientallen kloosters waarvan er momenteel nog slechts vier resteren en bewoond zijn en die adembenemend zijn. We brengen een bezoek aan twee van de kloosters die heel verschillend alsook uniek zijn in de wereld. Het betreft het door hoge muren omgeven klooster St. Bishoi, een waar woestijnfort met verschillende kerken binnen de muren. Daarnaast bezoeken we het klooster van St. Macarius de Grote. Het klooster werd in ongeveer 360 na Chr. gesticht door de heilige Macarius van Egypte, die de geestelijke vader van meer dan vierduizend monniken van verschillende nationaliteiten was. Vanaf de oprichting in de vierde eeuw tot heden is het klooster voortdurend bewoond geweest door monniken.
We worden mede rondgeleid door monniken ter plaatse die verhalen over de monumentale bouwwerken uit de middeleeuwen alsmede over de huidige ontwikkelingen binnen hun gemeenschappen.

Kosten € 65,- p.p. inclusief lunchbox
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: laag

Wij nemen een lunchpakket mee van het schip. De sanitaire voorzieningen onderweg zijn niet volgens de hygiënische standaarden die u gewend bent.


IV Historisch kantelpunt in de Tweede Wereldoorlog - El-Alamein
We reizen naar el-Alamein dat zo’n honderd kilometer ten westen van Alexandrië gelegen is. Hier vonden in 1942 twee beroemde veldslagen plaats, de Britten streden onder leiding van Auchinleck en Montgomery en het Afrikakorps met Duitsers en Italianen onder leiding van veldmaarschalk Rommel. We bezoeken onder meer de imponerende erebegraafplaatsen van de Britten, Duitsers en Italianen met hun gedenktekens en het museum dat een overzicht geeft van beide veldslagen en herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Kosten € 65,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: laag


V Hoogtepunten van Cairo - tweedaagse excursie met verblijf aan de Nijl
We rijden allereerst langs de Corniche in Alexandrië zodat u een beeld krijgt van de stad, het Fort kunt zien alsmede de (buitenzijde van de) Bibliotheca Alexandria. Daarna gaan we op weg om een van de koptische kloosters bij Wadi al-Natrun te bezoeken. We nemen een lunchbox mee van het schip ter wille van de tijdsbesparing en rijden in de middag naar het piramide-complex van Gizeh, nabij Cairo gelegen. Ruim 5000 jaar geleden werd dit de koninklijke necropolis voor Memphis. We zien onder meer de Grote Piramide van Cheops en de beroemde Sfinx, bewaker van het plateau. De piramiden zullen we niet van binnen betreden. In de namiddag rijden we naar het zeer aangename 5* Sofitel Cairo, op een eiland in de Nijl gelegen, waar het heerlijk toeven is op een van de terrassen aan de Nijl en waar u nog een duik kunt nemen in het zwembad. Diner op eigen gelegenheid, wellicht in één van de vele mooie restaurants van het hotel. Overnachting in Cairo.
De volgende ochtend staat een vroeg bezoek aan het prachtige Egyptisch Museum op het programma. Behalve vele andere topstukken vinden we hier Toetanchamon’s gouden dodenmasker. Hier is een overzicht te zien van de gehele faraonische periode in een negentiende-eeuwse opstelling.
Na dit bezoek lunchen we en rijden we vervolgens in zo’n tweeënhalf uur – afhankelijk van het verkeer - naar Port Saïd om in de namiddag weer aan boord te gaan van de Ocean Majesty. We maken bij Ismailah nog een overtocht over het Suez Kanaal (onder voorbehoud van vaarschema’s). Indien de rit voorspoedig verloopt heeft u nog kort tijd om Port Saïd te verkennen.

Kosten € 195,- p.p. op basis van een 2 persoons kamer, inclusief tweemaal lunch en overnachting in het 5* Sofitel in Caïro, op basis van logies en ontbijt in een twee persoons kamer, vervoer, programma, entrees en begeleiding van Frederike Upmeijer en lokale Engelssprekende gidsen.
Toeslag eenpersoons kamer € 80,-
Duur twee dagen
Intensiteit programma: laag

Donderdag 9 april

In de ochtend zijn er lezingen aan boord. Rond het middaguur meren wij aan in de haven van Port Said. De havenstad Port Said ligt aan de noordpunt van het Suezkanaal, op een smalle landtong, die het grote Manzalehmeer scheidt van de Middellandse Zee. Het is na Alexandrië de grootste havenstad van Egypte. Toen Ferdinand De Lesseps, de ingenieur die het Suezkanaal bouwde, de locatie van Port Said op 25 april 1859 bezocht, was er niets anders dan woestijn gelegen onder zeeniveau. Ferdinand de Lesseps zette anderhalf miljoen arbeiders in bij het graven van het kanaal dat in 1859 begon. Ongeveer 30.000 overleefden het niet.

Bij de opening in 1869 verschafte het kanaal een nieuwe doorvaart aan oost-west-reizende schepen — de meeste reizen van Europa naar India aldus met bijna 6500 kilometer bekortend. Daarvoor was men altijd genoodzaakt rond Kaap de Goede Hoop te varen om in de Indische Oceaan te komen. Het kanaal droeg derhalve aanzienlijk bij tot de uitbreiding van de wereldhandel.

In 1922 werd Egypte onafhankelijk maar het zou nog tot de jaren 50 van de vorige eeuw duren voordat ook het Suezkanaal uit handen gegeven werd. In 1956 nationaliseerde president Nasser het kanaal en het beheer van de kanaalinstallaties, hetgeen leidde tot de Suezcrisis. Ook in de oorlogen van 1967 en 1973 speelde het Suezkanaal een belangrijke rol.

Bij de ingang van het Suezkanaal, aan de westelijke kade, heeft het standbeeld van De Lesseps gestaan. In 1956 is het oorspronkelijke beeld van het voetstuk verwijderd, waarmee de overname van de macht over het Suezkanaal door Egypte ten koste van Europa gesymboliseerd werd. Het voetstuk staat nog steeds aan de ingang van het kanaal, maar nu met een Egyptische vlag erop als nationalistisch symbool.
De Ocean Majesty legt hier vlak bij aan. U kunt op eigen gelegenheid de stad in of kiezen voor een excursie. In de vroege avond varen wij verder richting Israël.


I Het Suez kanaal en Port Said – verhalen uit een groots verleden
Over een afstand van meer dan 160 kilometer snijdt het Suez kanaal door de landengte van Suez, en verbindt zo de Middellandse Zee met de Rode Zee. We gaan per boot naar de ‘entree’ van het Suez kanaal. Helaas is het niet toegestaan daadwerkelijk het kanaal te bevaren; dit is voorbehouden aan de grotere (container)schepen tegen aanzienlijke bedragen. Een van de schepen van de havenautoriteiten brengt ons naar de toegang van het kanaal. Vervolgens brengen we een exclusief bezoek aan het Port Authority Building met ontvangst met verhalen over de geschiedenis van het Suezkanaal. Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn prachtige architectuur , prachtige groene koepels en zijn opmerkelijke ligging aan de oevers van het Suezkanaal en het werd later een oriëntatiepunt van de havenstad Port Said. De Britse autoriteiten kochten het gebouw tijdens de Eerste Wereldoorlog als een bastion voor het Britse leger in het Midden-Oosten. Het gebouw werd genationaliseerd door Gamal Abdel Nasser, de voormalige Egyptische president vóór de evacuatie van de Britten uit Egypte in 1956 Hierna maken we een stadsrondrit zodat u een indruk kunt opdoen en brengen we een bezoek aan het Nasser Museum, ofwel het Museum of Modern Art met fascinerende foto’s van de bouw van het kanaal en de Suezcrisis. We drinken nog iets op een terras en vervolgens rijden we terug naar het schip.

Kosten € 45,- p.p.
Duur 4 uur
Intensiteit programma: laag

II Port Said – historische grandeur in nieuw perspectief
We zien allereerst de religieuze verscheidenheid van de stad. We beginnen in de moskee en gaan vervolgens naar de indrukwekkende Koptisch-Orthodoxe kerk van St. Bishoi van de Maagd. We wandelen langs de Italiaanse kerk, de Grieks-orthodoxe kerk en het standbeeld van Nasser naar het El Nasr museum. Hier hangen talloze historische foto’s en panorama’s van de bouw van het Suezkanaal alsmede van de opening van het kanaal. Tevens exposeert het Museum moderne kunst van voornamelijk Egyptische kunstenaars.

Vervolgens maken we een stadsrondrit en zien daarbij onder meer het Port Authority Building. We rijden we naar een buitenwijk en zien de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Port Said, opgericht in oktober 1914. In de Tweede Wereldoorlog was Port Said het hoofdkwartier voor de verdediging van het kanaal. Op de begraafplaats zijn 111 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Tweede en 544 uit de Eerste Wereldoorlog te vinden. Ook zijn er 430 oorlogsgraven met een andere nationaliteit en zeven naoorlogse graven.
We zien de aansluitend gelegen katholieke begraafplaats (overigens bevinden zich hiernaast ook nog de protestantse, de Islamitische en de Joodse begraafplaats) waaruit de kosmopolitische grandeur duidelijk wordt die deze stad in vroeger tijden kenmerkte. De veelal Italiaanse families lieten hier aanzienlijke graftombes bouwen, die voor een groot deel zijn vervallen, maar nog altijd indrukwekkend. We drinken nog een drankje op een terras en vervolgens rijden we terug naar het schip.

Kosten € 40,- p.p.
Duur ca. 3,5 uur
Intensiteit programma: laag

 

Vrijdag 10 april

We komen vroeg in de ochtend aan in de haven van Ashdod, enkele kilometers ten noorden van het centrum van de stad gelegen. Wij blijven een dag in Ashdod en gaan op 10 april in de avond verder richt Haifa in Noord-Israël.

Israël, historisch gezien van grote betekenis, is een land van contrasten. Niet alleen landschappelijk maar met name ook op maatschappelijk gebied, waar ultraorthodox en seculier naast elkaar bestaan en Israëliërs en Palestijnen in een veelal complexe situatie naast elkaar leven. Daarnaast is het ook het Heilige Land van drie grote religies, waarvan de sporen tastbaar zijn en aanleiding zijn voor discussies en confrontaties. Maar het is ook een modern land waar startups als paddenstoelen uit de grond schieten en waar de kenniseconomie floreert. We verblijven hier in totaal drie dagen om verschillende aspecten van dit land nader te verkennen. We zijn een dag in Ashdod en twee dagen in Haifa, in het noorden van Israël gelegen.

In de avond vaart het schip richting Haifa. Aan boord wordt David Grossman geïnterviewd door Michel Krielaars.

U heeft de keuze uit verschillende excursies. Sommige excursies worden op zaterdag 11 april herhaald. Vanwege Sabbat en vanwege het Islamitische weekend maar bovenal vanwege het joodse Pesach zijn onder staande programma’s onder voorbehoud.


I           Tel Aviv en Jaffa

Het moderne Israël vinden we terug in het straatbeeld van Tel Aviv, gesticht in 1909 naast het veel oudere Arabische Jaffa. De stad groeide razendsnel en werd al spoedig het handels- en administratieve centrum van het land. Tel Aviv  telt nu zo’n 400.000 inwoners; de agglomeratie tegen de 4 miljoen inwoners en deze is nog altijd groeiende.

We maken in de ochtend  een excursie met als thema de Europese Art Nouveau- en Bauhaus-stijlen uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Tel Aviv kende in die periode een ongekende groei toen veel (Duitse) joden het opkomende nazisme ontvluchtten. Zij brachten de ideeën van o.a. Erich Mendelsohn mee naar Tel Aviv waar zo’n 4000 woningen in Bauhaus stijl te vinden zijn, ongeëvenaard in de wereld en hierom ook geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We zien deze stijl aan de Rothschild boulevard en het Dizzengoff plein. We brengen een bezoek aan het fantastische Bialik House, waar Chajiem Nachman Bialik woonde. Hij schreef in het Hebreeuws en Jiddisch en geldt als de nationale dichter.

We zien ook de Independence Hall, de plaats waar de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring getekend werd in 1948. Met deze verklaring, uitgesproken door Ben Gurion, werd de oprichting van een Joodse staat in het Britse mandaatgebied Palestina bekend gemaakt. En we staan stil bij het Yitschak Rabin Memorial bij het stadhuis, op de plaats waar hij vermoord werd.

Vervolgens gaan we naar Jaffa voor de lunch in een restaurant aan zee. Tel Aviv is net meer dan een eeuw oud, maar Jaffa is een van de oudste havensteden ter wereld. Jaffa heeft zich ontwikkeld tot een levendige plek. Het is hier heerlijk slenteren door de nauwe straatjes met winkeltjes, galeries, visrestaurants en kleine marktjes.

In de middag bezoeken we het Tel Aviv Museum of Art. De vast collectie is zeer de moeite waard met werken van Pissaro, Degas, Picasso Chagall en talloze andere moderne meesters. Daarnaast zijn veel Israëlische kunstenaars vertegenwoordigd. Aan het einde van de middag keren we terug naar het schip in Ashdod.

Kosten € 115,- p.p.
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: laag

 

II Yad Vashem en Jeruzalem - van historisch dieptepunt naar de staat Israël als antwoord

We rijden in iets meer dan een uur naar Jeruzalem en beginnen met een bezoek aan het indrukwekkende Yad Vashem, een herinnerings- en documentatiecentrum ter nagedachtenis aan de Holocaust, dat bestaat uit verschillende onderdelen met onder meer een historisch museum, een kunstgalerij en een archief.
Hierna rijden we naar de binnenstad en beginnen we onze verkenning op de top van de Olijfberg met een panoramisch zicht. Vanaf hier zien we de Tempelberg en de gouden rotskoepel. De oude stad telt vier wijken: de christelijke, de joodse, de Armeense en de Arabische, die vlak aaneengesloten zijn. De oude stad wordt door zestiende-eeuwse stadsmuren omzoomd; over een deel daarvan zullen we een wandeling maken. Op dit betrekkelijk kleine gebied bevinden zich de heilige plaatsen van drie monotheïstische godsdiensten.
We wandelen over de Via Dolorosa (de kruisigingsweg) naar de Christelijke wijk. Hier bezoeken we de Opstandingskerk of Heilig Grafkerk. We zien ook de westelijke muur van het Tempelplein, de Klaagmuur genoemd, het laatste overblijfsel van de tempel. Boven op het vroegere Tempelplein staan de El Aqsa-moskee en de Rotskoepel.

Kosten € 105,- p.p.
Duur ca. 9 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

 

III Israël Museum en Jeruzalem - de historische en culturele hoogtepunten

We beginnen met een bezoek aan het Israël Museum, dat zijn deuren opende in 1965. Het museum heeft een prachtige kunst- en archeologische collectie, met werken van Gauguin, Chagall, Matisse en Cézanne. De magnifieke beeldentuin biedt een overzicht van de beeldhouwkunst van de twintigste eeuw met werken van Picasso, Rodin, Moore en Turrell. Ook is een fantastische maquette te zien in de openlucht van het oude Jeruzalem ten tijde van Herodes.
De Schrijn van het Boek, de vleugel in het museum waar de wereldberoemde Dode Zeerollen worden bewaard, vormt een van de hoogtepunten van de collectie. Het betreft meer dan 800 rollen, geschreven tussen 300 v.C. en 68 v.C. die een belangrijke bron voor archeologisch onderzoek vormen. Aan het bezoek van het Israël Museum gaat een inleiding over de kunstcollectie vooraf.
Hierna rijden we naar de oude stad. Op ongeveer een vierkante kilometer liggen hier de christelijke wijk, de islamitische wijk, de joodse wijk en de Armeense wijk met al hun schatten. In de oude stad zijn de eindbestemmingen van de pelgrimstochten gelegen van de drie 'volkeren van het Boek': de Klaagmuur, de Rots van Abraham en het Heilig Graf. Deze heiligdommen vormden tevens het doelwit van alle kruisvaarders- en veroveringslegers. Vanaf de Olijfberg is in de verte nog net Jericho te zien en hebben we een fantastisch uitzicht over de Oude en Nieuwe stad en de tuin van Gethsemane. We bezoeken de Oude Stad met o.a. het Tempelplein met de El Aksa-moskee en de Rotskoepel, de Via Dolorosa met de kruisvaarders-kerk St. Anna, Ecce Homo en de Grafkerk. En we maken een wandeling door de gerestaureerde Joodse wijk in de ommuurde stad tot aan de berg Zion. De verdere middag is ter vrije besteding. U kunt slenteren door de oude stad of door Mea Sharim, de orthodoxe wijk, of u neemt een drankje op het terras van het beroemde King David hotel vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de oude stad.

Kosten € 115,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 9 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

 

IV Masada, de Dode Zee en Qumran, een joodse mythe

Masada is aan de rand van de Dode Zee gelegen op een geïsoleerd rotsplateau. Hier bouwde Herodes een sterke vesting met forse ommuring, paleizen en legerplaatsen. Masada, symbool van de jarenlange joodse weerstand tegen de Romeinse bezetter, werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw opgegraven en we zien er de paleizen, het badhuis en de voorraadschuren zien. Een kabelbaan voert naar de top.
We dalen Masada af en komen bij de Dode Zee, het diepste punt op aarde. Het water bevat bijna 30% mineralen waardoor men blijft drijven.
Langs de Dode zeekust rijden we naar het noorden via de kibbutz Ein Gedi waar we gezamenlijk lunchen. Aan de noordpunt van de Dode Zee passeren we Qumran, de vindplaats van de Dode Zeerollen. Vanaf de oude wachttoren krijgt u een beeld van de gemeenschapsruimten waar de Esseense mystici leefden en werkten.

Kosten € 115,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 9 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

 

V         Jeruzalem en Bethlehem, op het snijvlak van Christendom, islam en jodendom.

We rijden naar Jeruzalem en wandelen over een deel van de zestiende-eeuwse stadsmuren. We wandelen door de Oude stad met de verschillende wijken en zien de hoogtepunten waaronder de Klaagmuur en de Heilig Graf kerk.

Van Jeruzalem gaan we in zuidelijke richting naar Bethlehem. We komen onderweg langs het graf van Rachel en langs de Joodse nieuwbouwwijk Efrat, een heikel punt in de joods-Palestijnse betrekkingen. Vanaf het Graf van Rachel lopen we naar het oude historische centrum met de Geboortekerk. We proberen een beeld te krijgen van de Palestijnse identiteit in het spanningsveld van lokale religies, politieke ontwikkelingen en de eeuwenoude culturele tradities.

Kosten € 102,- p.p. . inclusief lunch
Duur ca. 9 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

 

VI        Jeruzalem en Ramallah - vanuit een Palestijnse optiek

Onder begeleiding van een Palestijnse specialist bezoeken wij vanuit Ashdod eerst Jeruzalem en focussen ons op het settlement beleid, de Westoever barrière ofwel de Israëlische Muur en de leefomstandigheden voor Palestijnen in Jeruzalem. Wij bezoeken Pisgat Ze’ev, van waaruit wij de Muur en een vluchtelingenkamp kunnen zien. Vervolgens bezoeken wij checkpoint Oalandiya en Sheikh Jarrah, waar Palestijnen en Israëlische settlers samen leven. Aansluitend bezoeken wij Ramallah, tegenwoordig het zakelijke en culturele centrum van de Westbank. Hier is ook het hoofdkwartier van de PLO gevestigd. Hier bezoeken wij de Muqatta’a wijk, waar het lokale bestuur is gevestigd. Onderweg wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende historische, geografische en socio-economische aspecten van het Israëlische beleid.

Kosten € 95,- p.p. . inclusief lunch
Duur ca. 10 uur
Intensiteit programma: gemiddeld

 

VII       Jeruzalem op individuele basis

Vrije dag in Jeruzalem voor bijvoorbeeld een bezoek aan Davids Citadel (het Museum van de geschiedenis van Jeruzalem) of het Israel Museum met onder meer de Dode Zee rollen. U heeft ook gelegenheid om zelf te rond te dwalen door het labyrinth van kleurrijke straatjes in de oude joodse, islamitische en christelijke wijken, met hun talloze koepels, minaretten en kerktorens. Ook kunt u de Nieuwe Stad bezichtigen met o.a. de Knesset en de Menorah, de Herzlberg met het graf van onder meer Herzl, Golda Meir en Yitshak Rabin. De nieuwe joodse stadswijken en winkelcentra tonen weer eigen contrasten met een Europese en een Aziatische sfeer. Een aparte wereld is de wijk Mea Shearim, waar het straatbeeld bestempeld wordt door zwarte hoeden en eerbiedwaardige baarden van streng-orthodoxe bewoners NB. U dient uw kleding op het bezoek van deze buurt aan te passen. Meer informatie volgt aan boord.

Kosten € 40,- p.p. .
Duur Heen in de ochtend – retour aan het einde van de middag

 

VIII      Tweedaagse excursie met overnachting in Jeruzalem

We rijden allereerst naar de Dode Zee en naar Massada. Spectaculaire uitzichten en intrigerende geschiedenis komen aan bod. Na dit bezoek lunchen we bij Kibbutz Ein Gedi en rijden we vervolgens naar Jeruzalem. We maken een uitgebreide wandeling in de oude binnenstad en zien een aantal belangrijke monumenten. U krijgt een goed beeld van de diversiteit op deze zo vaak in het nieuws belichte vierkante kilometer in de stad. Hierna heeft u nog vrije tijd en kunt u op eigen gelegenheid in de binnenstad rondwandelen of juist in het moderne deel. Er zoveel te zien en te beleven. Als u rustig aan wil doen dan neemt u bijvoorbeeld een drankje op het terras van het beroemde King David hotel vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de oude stad. Natuurlijk geeft de begeleiding u suggesties indien gewenst. Het diner is gezamenlijk in de avond en we overnachten in een goed middenklasse hotel.

De volgende ochtend staat een vroeg bezoek aan het prachtige Israël Museum op het programma met een fascinerende kunstcollectie. Daarnaast herbergt dit museum de Dode Zeerollen en is er in de buitenlucht een enorme maquette van de stad in de tijd van Herodes. We lunchen gezamenlijk en daarna heeft u nog vrije tijd om uw eigen accent te plaatsen. In de late namiddag gaan we naar Haifa om daar weer aan boord te gaan van de Ocean Majesty. U dineert aan boord van het schip.

Nb; deelnemers aan deze excursie missen het interview van Michel Krielaars met David Grossman aan boord van het ms Ocean Majesty op de avond van 10 april.


Kosten € 295,- p.p. inclusief eenmaal lunch, eenmaal diner en overnachting in goed middenklasse hotel, op basis van logies en ontbijt in een twee persoons kamer, vervoer, programma, entrees en begeleiding van Frederike Upmeijer en lokale gidsen. Toeslag eenpersoonskamer: € 135,-.
Duur twee dagen
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

Zaterdag 11 april

Haifa is de belangrijkste haven voor Israël aan de Middellandse Zee. De stad is tegen het Karmelgebergte opgebouwd. Haifa is het wereldcentrum van de Bahai Hun tempel ligt te midden van de prachtige  tuinen en is vanaf zee goed herkenbaar aan zijn rode koepel. We leggen aan nabij de oude binnenstad. Met de lift kunt u de hoger gelegen terrassen bereiken voor een magnifiek uitzicht.

We verblijven hier twee dagen en reizen op 12 april in de vroege avond richting Griekenland.

U heeft de keuze uit verschillende excursies. Sommige excursies worden weer aangeboden op 12 april vanuit Haifa.

I           Tel Aviv en Jaffa

Het moderne Israël vinden we terug in het straatbeeld van Tel Aviv, gesticht in 1909 naast het veel oudere Arabische Jaffa. De stad groeide razendsnel en werd al spoedig het handels- en administratieve centrum van het land. Tel Aviv  telt nu zo’n 400.000 inwoners; de agglomeratie tegen de 4 miljoen inwoners en deze is nog altijd groeiende.

We maken in de ochtend  een excursie met als thema de Europese Art Nouveau- en Bauhaus-stijlen uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Tel Aviv kende in die periode een ongekende groei toen veel (Duitse) joden het opkomende nazisme ontvluchtten. Zij brachten de ideeën van o.a. Erich Mendelsohn mee naar Tel Aviv waar zo’n 4000 woningen in Bauhaus stijl te vinden zijn, ongeëvenaard in de wereld en hierom ook geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We zien deze stijl aan de Rothschild boulevard en het Dizzengoff plein. We brengen een bezoek aan het fantastische Bialik House, waar Chajiem Nachman Bialik woonde. Hij schreef in het Hebreeuws en Jiddisch en geldt als de nationale dichter.

We zien ook de Independence Hall, de plaats waar de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring getekend werd in 1948. Met deze verklaring, uitgesproken door Ben Gurion, werd de oprichting van een Joodse staat in het Britse mandaatgebied Palestina bekend gemaakt. En we staan stil bij het Yitschak Rabin Memorial bij het stadhuis, op de plaats waar hij vermoord werd.

Vervolgens gaan we naar Jaffa voor de lunch in een restaurant aan zee. Tel Aviv is net meer dan een eeuw oud, maar Jaffa is een van de oudste havensteden ter wereld. Jaffa heeft zich ontwikkeld tot een levendige plek. Het is hier heerlijk slenteren door de nauwe straatjes met winkeltjes, galeries, visrestaurants en kleine marktjes.

In de middag bezoeken we het Tel Aviv Museum of Art. De vast collectie is zeer de moeite waard met werken van Pissaro, Degas, Picasso Chagall en talloze andere moderne meesters. Daarnaast zijn veel Israëlische kunstenaars vertegenwoordigd. Aan het einde van de middag keren we terug naar het schip in Ashdod.

Kosten € 115,- p.p.
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: laag

 

II Authentiek Akko en het Holocaust Museum in Kibbutz Lohamei HaGeta'ot

In Akko vinden we met name gebouwen die dateren uit de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode. We vinden er talloze moskeeën, kerken en enkele synagogen. We bezoeken het kruisvaarders kasteel dat tegenover de Al Jazzar Moskee gelegen is. We bezoeken ook het Turkse badhuis, dat het Hamman el Basha museum huisvest. Erg bijzonder zijn de verschillende karavanserai met prachtige galerijen. En prachtige is bijvoorbeeld de Khan el Umdan. Al wandelend door de souk komen we bij het restaurant aan zee waar we zullen lunchen nabij de pittoreske haven.
Hierna rijden we zuidelijk voor een bezoek aan Lohamei HaGeta'ot, een kibbutz tussen Nahariya en Akko. De kibbutz is opgericht in 1949 door overlevenden van de opstand in het getto in Warschau en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Lohamei HaGeta'ot betekent 'ghetto fighters' en refereert aan de Joden die hebben gevochten tegen de Nazi's. Niet voor niets is hier ook een uitgebreid museum te vinden over de Joodse vervolging in de Tweede Wereldoorlog. In de middag retour naar het schip.

Kosten € 110,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 9 uur
Intensiteit programma: gemiddeld

 

III Haifa en Akko - Oriëntaals karakter en moderne ontwikkelingen

We rijden vanochtend allereerst naar het noorden van Israël naar het aan zee gelegen Akko. Het Turks aandoende havenstadje vormde eens het bolwerk van Godfried van Bouillon. Die tijd herleeft in het door de kruisvaarders gebouwde Johannieterklooster. De smalle straatjes, kerken, kloosters, Turkse baden en de vele moskeeën maken het Oriëntaalse karakter van de stad compleet.
We bezoeken het kruisvaarders kasteel dat tegenover de Al Jazzar Moskee gelegen is. Al wandelend door de souk komen we bij het restaurant aan zee waar we zullen lunchen nabij de pittoreske haven.
We lunchen hier gezamenlijk. In de loop van de middag is er nog een verkennende stadsoriëntatie in Haifa met onder meer zicht op de befaamde Bahai-tuinen, die bij de gelijknamige tempel en het mausoleum gelegen zijn. De tuinen zijn schitterend aangelegd met geometrisch gevormde perken en fraaie kleurenschakeringen. Omdat ze zich op enige hoogte bevinden, verschaffen de tuinen ook nog prachtig uitzicht op Haifa en de Middellandse Zee.

Kosten € 115,- p.p. . inclusief lunch
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: gemiddeld

IV Akko op individuele basis

We bieden de mogelijkheid om op eigen gelegenheid Akko te verkennen. Bij terugkeer in de middag rijden we naar de top van de berg Carmel voor een mooi uitzicht over Haifa en de Bahai tuinen.
In Akko kunt u op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden bezoeken en rondslenteren in de straatjes en neerstrijken op een terras aan zee.
De oude stad is omringd door de oude stadsmuur. Het is mogelijk om de oude stadsmuur te beklimmen. Vanaf de stadsmuur is er een prachtig uitzicht over de zee. Een andere bezienswaardigheid in Akko is de Tempeliers Tunnel, een 350 meter lange tunnel die van de vesting naar de haven leidt met filmpjes op de muren die een beeld geven van Akko gedurende de tijd van de kruisvaarders. U kunt kiezen voor een shuttle in de vroege of in de late namiddag terug naar Haifa.

Kosten € 30,- p.p.
Heen in de ochtend – retour aan het einde van de middag

 

Zondag 12 april

Vandaag ligt het schip nog aangemeerd in Haifa en zijn er weer diverse excursie mogelijkheden. In de vroege avond verlaten wij Israël en varen we richting Griekenland.

I    Haifa en Akko -  Oriëntaals karakter en moderne ontwikkelingen
We rijden vanochtend allereerst naar het noorden van Israël naar het aan zee gelegen Akko. Het Turks aandoende havenstadje vormde eens het bolwerk van Godfried van Bouillon. Die tijd herleeft in het door de kruisvaarders gebouwde Johannieterklooster. De smalle straatjes, kerken, kloosters, Turkse baden en de vele moskeeën  maken het Oriëntaalse karakter van de stad compleet.
We bezoeken het kruisvaarders kasteel dat tegenover de Al Jazzar Moskee gelegen is. Al wandelend door de souk komen we bij het restaurant aan zee waar we zullen lunchen nabij de pittoreske haven.
We lunchen hier gezamenlijk. In de loop van de middag is er nog een verkennende stadsoriëntatie in Haifa met onder meer zicht op de befaamde Bahai-tuinen, die bij de gelijknamige tempel en het mausoleum gelegen zijn. De tuinen zijn schitterend aangelegd met geometrisch gevormde perken en fraaie kleurenschakeringen. Omdat ze zich op enige hoogte bevinden, verschaffen de tuinen ook nog prachtig uitzicht op Haifa en de Middellandse Zee.

Kosten € 115,- p.p.
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: gemiddeld

II    Authentiek Akko en het Holocaust Museum in Kibbutz Lohamei HaGeta'ot
In Akko vinden we met name gebouwen die dateren uit de Middeleeuwen en de Ottomaanse periode. We vinden er talloze moskeeën, kerken en enkele synagogen. We bezoeken het kruisvaarders kasteel dat tegenover de Al Jazzar Moskee gelegen is. We bezoeken ook het Turkse badhuis, dat het Hamman el Basha museum huisvest. Erg bijzonder zijn de verschillende karavanserai met prachtige galerijen. En prachtige is bijvoorbeeld de Khan el Umdan. Al wandelend door de souk komen we bij het restaurant aan zee waar we zullen lunchen nabij de pittoreske haven.
Hierna rijden we zuidelijk voor een bezoek aan Lohamei HaGeta'ot, een kibbutz tussen Nahariya en Akko. De kibbutz is opgericht in 1949 door overlevenden van de opstand in het getto in Warschau en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Lohamei HaGeta'ot betekent 'ghetto fighters' en refereert aan de Joden die hebben gevochten tegen de Nazi's. Niet voor niets is hier ook een uitgebreid museum te vinden over de Joodse vervolging in de Tweede Wereldoorlog. In de middag retour naar het schip.

Kosten € 110,- p.p.
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: 2

III Akko op individuele basis
We bieden de mogelijkheid om op eigen gelegenheid Akko te verkennen. Bij terugkeer in de middag rijden we naar de top van de berg Carmel voor een mooi uitzicht over Haifa en de Bahai tuinen.
In Akko kunt u op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden bezoeken en rondslenteren in de straatjes en neerstrijken op een terras aan zee.
De oude stad is omringd door de oude stadsmuur. Het is mogelijk om de oude stadsmuur te beklimmen. Vanaf de stadsmuur is er een prachtig uitzicht over de zee.
Een andere bezienswaardigheid in Akko is de Tempeliers Tunnel, een 350 meter lange tunnel die van de vesting naar de haven leidt met filmpjes op de muren die een beeld geven van Akko gedurende de tijd van de kruisvaarders. U kunt kiezen voor een shuttle in de vroege of in de late namiddag terug naar Haifa.

Kosten € 30,- p.p. .
Duur Heen in de ochtend – retour aan het einde van de middag

IV    Caesarea en Beit She’an - met een inleiding van Fik Meijer
We gaan zodra we van boord kunnen op pad richting Caesarea. Caesarea, de residentie van Pontius Pilatus, was het bolwerk van de Romeinse overheersing. Het amfitheater, het hippodrome en het aquaduct herinneren aan de glorietijd van deze Stad van Tienduizend Pilaren. Met het theater, wegen, mozaïeken en aquaduct is het één van de grootste opgegraven Romeinse steden in Israël.

Een gedetailleerd beeld van de Oudheid biedt nog een andere archeologische vindplaats: Beit She’an, de stad Scythopolis uit de Romeinse tijd, met zijn indrukwekkende opgravingen waaronder een magnifiek amfitheater.
De oudste resten die in Beit She’an gevonden zijn dateren van 5000 v. Chr.. Onder andere de Filistijnen, de Grieken, de Romeinen en de Byzantijnen hebben in Beit She’an geleefd. Het theater heeft een halfronde vorm en ooit heeft het drie ringen gehad, die in totaal plaats hebben geboden aan 7000 toeschouwers. Het huidige theater heeft nog maar één ring en van de tweede ring zijn de fundamenten nog zichtbaar. We zien ook het byzantijnse badhuis, de Byzantijnse agora, een Romeinse Tempel en enkele vloermozaïeken in de Sigma. Tot het opgravingsgebied behoren verder de met zuilen geflankeerde Silvanusstraat en openbare toiletten uit de Romeinse tijd.

Kosten € 135,- p.p.
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

V    Safed – Kabbala, de mystieke traditie van het jodendom
Het charmante Safed is de hoogst gelegen stad in Israël op zo’n 800 meter boven de zeespiegel vlakbij het meer van Galilea. Safed kent veel historische plekken, mooie synagogen, musea en galerieën. Safed is de bakermat van de Joodse mystiek en van Kabbala. Dit is een religieus-filosofisch systeem met een spirituele signatuur, dat probeert inzicht te geven in de goddelijke natuur. Onderweg en ter plaatse gaan we uitgebreid in op deze stroming en de betekenis hiervan wereldwijd. Vanaf de twintigste eeuw vormt Kabbala voor een steeds groter (creatief), ook niet-joods publiek een inspiratiebron. Tot 25 augustus is overigens in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling Kabbala – de kunst van de joodse mystiek.
De oude stad is prachtig gelegen in de heuvels. Samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias hoort Safed bij de vier heilige steden van Israël. In de Kruisvaarder periode speelde Safed een grote rol. In de twaalfde eeuw werden er door de Kruisvaarders en Tempeliers kastelen en verdedigingswerken gebouwd en er was voortdurend strijd. Later werd het stadje overheerst door Mammelukken, Ottomanen, Egyptenaren en door het Britse Mandaat.

In de zestiende eeuw kwamen veel kabbalisten, geleerden in mystieke Torah-interpretaties, naar de stad. Dit heeft een stempel nagelaten in de vorm van de schitterende synagogen. De mooiste synagogen zijn de Yossie Bennea-synagoge, de HaAri-synagoge en de Hakel Tapuhin-synagoge. We zien ook de joodse begraafplaats en de kunstenaarswijk Akbara. In de loop van de middag rijden wij terug naar Haifa.

Kosten € 125,- p.p.
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog

Maandag 13 april

Vandaag is een zeedag. Alle tijd dus om lezingen en inleidingen aan boord te volgen, een goed boek te lezen aan dek of te genieten van recitals en/of natuurlijk een boeiende film.

Dinsdag 14 april

Vanochtend arriveren we in Gythion, een aantrekkelijk havenstadje aan de Lakonische Golf op de Peleponessos. In de oudheid werd Gytheio door de Spartanen (Sparta is op ongeveer een uur rijden gelegen) benut als haven en vormde het de belangrijkste basis voor hun vloot. De Romeinen brachten welvaart in de stad door de export van purperslakken. Het belangrijkste wat rest uit de oudheid is een Romeins theatertje, waar helaas niet meer veel van te zien is. Het huidige stadje is van middeleeuwse origine met vestingwerken uit de dertiende eeuw. Aan zee zijn diverse Venetiaanse paleizen gebouwd. We meren hier aan op loopafstand van het centrum van het stadje met talloze restaurantjes en winkeltjes. Ook is er een cultureel centrum met een kleine maar boeiende tentoonstelling over de Mani, de streek ten zuiden van Gythion.

We komen na het middaguur aan en varen in de avond verder richting Napels.

U kunt weer kiezen uit verschillende excursies of op eigen gelegenheid Gythion verkennen en bijvoorbeeld op een terrasje neerstrijken.


I Mystras – weergaloze Byzantijnse schoonheid
Mystras ligt op een adembenemende plek op een uitloper van het ruige Taygetos gebergte. Ver van het hof in Constantinopel ontstond hier in de veertiende eeuw een kunstzinnig klimaat dat resulteerde in de bouw van paleizen, sfeervolle kloosters en kerkjes met een overdaad aan fresco’s. De stad was een belangrijke schakel op politieke gebied in die tijd en werd ontwikkeld en verfraaid zoals het paste in haar rol als centrum van macht en cultuur. De complexe geschiedenis van de stad is duidelijk zichtbaar in haar vestingwerken, paleizen, kerken, kloosters, huizen, straten en openbare pleinen.
Ondanks de latere overheersing van de Turken en de Venetianen is het middeleeuwse stadsbeeld nog intact gebleven. Op haar hoogtepunt woonden er 35.000 mensen in de achttiende eeuw. De stad werd in 1832 verlaten.
Na aankomst in Gythion rijden wij in iets meer dan een uur naar Mystras. Na een koffiepauze verkennen we in een rustig tempo deze op een heuvel gelegen stad De weergaloze combinatie van de vele prachtige gebouwen in een spectaculair landschap is overweldigend.

Kosten € 70,- p.p.
Duur ca. 6 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog


II Schiereiland Monemvassia – serene rust en spectaculaire vergezichten
Vanuit Gythion maken we een tocht van ongeveer anderhalf uur door de vlakte van Lakonie naar Monemvassía, het Griekse Gibraltar. Hoog op een rots heeft men hier in de Byzantijnse en Venetiaanse tijd een vesting gebouwd. Een brug verbindt deze met het stadje op het vaste land. Monemvassia wordt beschermd door twee parallelle muren, die van de helling afdalen tot aan de kust. Toen de noordelijke invallers de Peleponessos binnen trokken, vluchtten veel Lakoniers naar deze versterkte rots. Achtereenvolgens is het in handen gevallen van Byzantijnen, Venetianen en Turken.

De benedenstad is een doolhof van smalle straatjes en steegjes met prachtige traditionele huizen die Venetiaanse invloed verraden. Het hoofdstraatje (- de stad is vrij van autoverkeer - voert naar het centrale plein met de Kathedraal van Christós Elkómenos die dateert uit de twaalfde eeuw. Op het plein bevindt zich ook een klein Archeologisch Museum, ondergebracht in een kerkje uit 956 dat de Turken ooit tot moskee ombouwden. Tegenwoordig vertoont het Archeologisch Museum een rijke verzameling bevindingen die getuigen van de lange geschiedenis van Monemvasia. Deze omvatten overblijfselen van het fort, de muren, tempels en huizen.
De bovenstad, waar vroeger de welgestelde families woonden en er letterlijk neerkeken op de armen in de benedenstad, bestaat nu voornamelijk uit ruïnes. Een kronkelend pad leidt naar hoger gelegen gebieden, de plaats van de bovenstad en de dertiende-eeuwse Agia Sofia, die we van buiten kunnen bezichtigen. Het is een behoorlijke klim die wordt beloond door een spectaculair zicht op het stadje en omgeving.

Kosten € 85,- p.p.
Duur ca. 8 uur
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog (indien u de bovenstad bezoekt)


III De Mani – van ruige landschappen tot bekoorlijke haventjes
Het gebied dat de middelste arm in het zuiden van de Peloponessos, met uitlopers van Gythio tot Kaap Tainaro beslaat, wordt Mani genoemd, naar het kasteel van Maina, gebouwd door Guillaume de Villehardouin. De bewoners van Mani hebben altijd op enorm volhardende wijze hun land verdedigd. De Romeinen, de Franken, de Turken; geen van hen slaagde erin de bewoners van de Mani aan zich te onderwerpen. De Mani stond verder bekend om zijn ruige leefomstandigheden, piraten, bandieten en vendetta's. Wonen in hoge versterkte woontorens was een manier voor de manioten om zichzelf te beschermen.
De reden voor de torenbouw in het gebied heeft te maken met het feit dat in de Mani eeuwenlang de bloedwraak heerste, die in combinatie met vetes over de weinige beschikbare vruchtbare grond, ervoor zorgde dat soms hele families werden vermoord. De hoogste verdiepingen van die torens vormden een veilige plek, omdat ze slechts bereikbaar waren met een enkele trap.

Het landschap in Binnen-Mani is ruig en droog. We rijden eerst naar Limeni, een klein vissersdorpje, waar de huizen zijn gebouwd in de typische Mani stijl met natuursteen dat in de bergen is gewonnen. Hier lunchen we op een heerlijk terras aan zee.
Vervolgens rijden we zuidelijk naar Vathia, het mooiste Maniotische torendorp. Hier staan diverse woontorens dicht bijeen, weinig ruimte latend voor de smalle doorgangen. De meeste woontorens zijn verlaten. We wandelen hier rond en gaan vervolgens naar Aeropoli waar we wat drinken en waar u tijd heeft om even rond te wandelen.
Daarna rijden wij terug naar Gythion.

Kosten € 65,- p.p. inclusief lunch
Duur ca. 7 uur
Intensiteit programma: laag

Mocht u er vandaag individueel op uittrekken en bent u geïnteresseerd dan is Glyfada-grot, ook wel Pyrgos Dirou-grot een bezoek waard. De grot heeft een ondergronds meer en wordt tot de mooiste van de wereld gerekend. Per boot maakt u een tocht over een ondergrondse rivier (ca. 40 minuten). Het ligt in de buurt van Aeropoli op zo’n drie kwartier rijden van Gythion.

 

Woensdag 15 april

Vandaag is er een gehele dag op zee. Overdag zijn er lezingen en inleidingen aan boord, alsmede een recital en vertonen we weer een film.

Donderdag 16 april

Wij komen vroeg in de ochtend aan in Napels, een van de vele hoogtepunten van deze reis. De stad, gesticht door de Etrusken en Grieken en verfraaid door de Romeinen die er de welvaart brachten, vormde in de loop der tijd een rijke buit voor onder meer de Normandiërs, de Hohenstaufen, de Fransen en de Spanjaarden.
Bijvoorbeeld onder heerschappij van het huis van Anjou (1268 – I442) werden belangrijke kerken gebouwd zoals de dom en de Santa Chiara, maar ook het Castel Nuovo. In de laatste jaren heeft Napels dankzij grootscheepse restauraties een ware renaissance beleefd. Het monumentale centrum wordt gekenmerkt door vele barokkerken, kloosters, pleinen, kleine straatjes en een bruisend straatleven. U kunt deelnemen aan een van de facultatieve excursies of op eigen gelegenheid de stad verkennen, we meren op loopafstand van de binnenstad aan. Bezoek bijvoorbeeld het reusachtige Archeologisch Museum. Het beschikt over een grote collectie van wat in de omgeving van de Vesuvius uit de Oudheid opgegraven is, waaronder muurschilderingen en mozaïeken uit Pompeii. Het museum bevat daarnaast alle bekende schatten van de Farnese familie die Karel van Bourbon verwierf. Er zijn vertrekken met zilver, goud en juwelen en zalen vol met fresco's van grote kunstenaars.
Het bezoek aan Napels wordt voorafgegaan door korte introdukties van Fik Meijer en Frederike Upmeijer.

In de middag varen wij noordelijk richting naar onze eindbestemming Genua. Aan boord wordt Ilja Pfeijffer geïnterviewd door Michel Krielaars.


I Griekse parel – Cumae
We bezoeken het antieke Cumae, de oudste en meest noordelijke Griekse nederzetting op het Italiaanse vasteland. De dichter Vergilius heeft deze plaats vereeuwigd in zijn Aeneis. Aan de voet van de hoge Acropolis ligt de befaamde ‘Grot van de Sibille’, bereikbaar door een lange uitgehouwen gang. Erboven ligt op een plateau de tempel van Apollo, en op de top een tempel die toegeschreven wordt aan oppergod Jupiter. Bij helder weer is er een prachtig uitzicht over de eilanden en de baai van Pozzuoli.

Kosten € 40,- p.p.
Duur ca. 4,5 uur
Intensiteit programma: gemiddeld


II Romeinse bouwkunst: Herculaneum
In de ochtend brengen we een bezoek aan Herculaneum, een van de kleinere steden die in 79 n. Chr. ten prooi viel aan de uitbarsting van de Vesuvius en vervolgens met een twintig meter dikke laag lava en modder werd bedekt. Die natuurlijke afdichting zorgde ervoor dat hier – i.t.t. Pompeii – complete bovenverdiepingen en zelfs houten meubels bewaard zijn gebleven. We krijgen er een goede indruk van de Romeinse wooncultuur én van de verwoesting die de eruptie heeft teweeggebracht.

Kosten € 55,- p.p.
Duur ca. 4,5 uur
Intensiteit programma: gemiddeld


III Barok Napels: een stadswandeling langs paleizen, kerken en pleinen en bezoek aan de magistrale opera
We maken een uitgebreide wandeling langs de Koninklijke Paleizen, door de indrukwekkende historische winkelgalerij, de Galleria Umberto I. Aansluitend zien we in de Pio Monte della Misercordia "De zeven werken van barmhartigheid" van Caravaggio. Vervolgens zien we een hoogtepunt van de barok in Napels, de opzienbarende Sansevero kapel die gebouwd is als grafkapel voor zes leden van de familie Sangro, die hun palazzo hadden aan de overzijde van de straat. Een spectaculair beeld is hier de ‘Gesluierde Christus’ uit 1753.
Een ander hoogtepunt deze ochtend is een rondleiding achter de schermen in de majestueuze opera, Teatro San Carlo, waar de grootheden der aarde hebben opgetreden. Het is het oudste operatheater in de wereld, met een prachtige Koninklijke loge en weergaloze fresco’s op het plafond.

Kosten €75,- p.p., inclusief inleiding vooraf door Wim Pijbes
Duur ca. 4,5 uur transfer per bus en deels per metro
Intensiteit programma: gemiddeld/hoog


IV Het Napels van Elena Ferrante
De romans van Elena Ferrante zijn in veel landen van de wereld een groot succes. Het verhaal gaat over twee Napolitaanse meisjes Elena (Lenù) en Raffaella (Lila) die na de oorlog zijn geboren. De gecompliceerde vriendschap tussen de twee vrouwen vormt de kern van het vier boeken tellende verhaal van pseudonieme auteur Elena Ferrante. De verhalen spelen zich veelal af in Napels, in een tijd waarin communisten, fascisten en de maffia bepalend zijn voor het leven van de meisjes. De romans verhalen zo over bijna zestig jaar geschiedenis en vormen een prachtig portret van de Italiaanse maatschappij van de twintigste eeuw.
De Rione Luzzatti di Gianturco is het gebied waar de protagonisten werden geboren en waar het grootste deel van het plot plaatsvindt. Het gebied is gelegen in de oostelijke buitenwijken en in de jaren 50 (toen het verhaal begon) was het dicht bij een gebied dat "de vijvers" wordt genoemd. Een andere uit de boeken belangrijke plek is Piazza dei Martiri, waar Lila en Stefano de schoenenwinkel hadden. Piazza dei Martiri is een van de mooiste pleinen in Napels.
We zien verschillende plekken die een rol spelen in het boek en in de tv-serie die ervan gemaakt is. Deze werd overigens opgenomen in op het terrein van de Caserta filmstudio’s waar de wijk werd nagebouwd.

Kosten € 38,- p.p.
Duur ca. 4 uur
Intensiteit programma: gemiddeld

Vrijdag 17 april

In de ochtend varen we langs de westkust van Italië en zijn er nog afsluitende lezingen aan boord. Rond het middaguur komen we aan in de haven van Genua.
Afhankelijk van uw keuze voor een posttour gaat u van hier uit naar het centrum of naar het vliegveld van Genua of van steden als Milaan of Turijn voor de terugvlucht naar Nederland.Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

Sprekers


Gezien het karakter van deze NRC reis, waarbij de actualiteit een grote rol speelt, vullen wij op dit moment niet alle introducties, beschouwingen en andere programmaonderdelen definitief in. Op het moment van publicatie, juni 2019, kunnen wij in de turbulente wereld van heden ten dage de actualiteit immers niet voorspellen.

René Moerland is sinds deze zomer hoofdredacteur van NRC. Hij is sinds 2000 werkzaam bij NRC en was eerder onder meer politiek verslaggever in Den Haag, correspondent in Frankrijk en correspondent Europese Unie in Brussel. Als chef gaf hij onder meer leiding aan NRC Next en de redacties buitenland en Den Haag.

David Grossman(1954, Jerusalem) is de schrijver van tien romans, drie non-fictie boeken, een verzameling korte verhalen, een opera voor kinderen en een toneelstuk. Zijn werken zijn in meer dan 40 talen verschenen en regelmatig bewerkt voor televisie en toneel. Hij won vele literaire prijzen, waaronder de Man Booker Prize 2017 en de Israel Prize. Het interview met Grossman zal in het Engels plaatsvinden.

Caroline de Gruyter is sinds 2013 Europa-correspondent van NRC Handelsblad. Van 2008 tot 2013 woonde ze in Brussel, waar zij voor de krant de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Caroline schrijft ook artikelen voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe en is lid van de European Council on Foreign Relations. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft in vele plaatsen gewoond en gewerkt, onder andere tien jaar vanuit Brussel en vijf jaar in Wenen. Caroline zal twee lezingen geven over nader te bepalen actuele onderwerpen, met de mogelijkheid tot vragen en discussie achteraf.

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De Middellandse Zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. In oktober 2017 publiceerde Meijer Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen.

Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde hij Alles voor het Moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

Joris Luyendijk (1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij studeerde politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro. Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op. Daarna werd hij tussen 1998 en 2003 correspondent in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem. Over zijn ervaringen als journalist in het Midden-Oosten schreef hij het boek Het zijn net mensen. Dit boek gaat over de onmogelijkheid van goede, objectieve journalistieke berichtgeving in het Midden-Oosten. Hiervoor ontving hij in 2006 de Dick Scherpenzeel Prijs en in datzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. In 2006 en 2007 presenteerde Luyendijk het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Winter 2007-2008 presenteerde hij Wintergasten bij de VPRO. In 2011 verhuisde Luyendijk naar Londen, waar hij voor de The Guardian vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld van de Londense City onderzocht. Dat resulteerde in 2015 in het boek Dit Kan Niet Waar Zijn dat, net als eerder Het Zijn Net Mensen, de NS publieksprijs van het jaar won. Luyendijk woont sinds de zomer van 2017 weer in Nederland en verdiept zich nu in het populisme, de EU en Brexit.

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen.
Hij is geboren in 1968 te Rijswijk nabij Den Haag. Hij studeerde klassieke letteren aan de Leidse Universiteit, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de archaïsch Griekse dichter Pindarus en tot 2004 werkzaam was als onderzoeker en docent Oud Grieks. In 2008 vestigde hij zich in de Noord-Italiaanse havenstad Genua, waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.
Eind 2018 verscheen zijn grote roman Grand Hotel Europa over liefde in tijden van massatoerisme, Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en werd onmiddellijk een bestseller.

Wim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.
Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

Carolien Roelants (1948) is journalist en Midden-Oostenexpert. Roelants was dertig jaar Midden-Oostenredacteur voor het NRC Handelsblad. In 2013 ging ze met pensioen, maar ze schrijft nog steeds wekelijks een column over haar vakgebied in de NRC en NRC Next. Daarnaast is ze adjunct hoofdredacteur van de website Fanack Chronicle over het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Roelants schreef verschillende boeken over het Midden-Oosten. In 2014 kwam haar boek Revolutie of zinsbegoocheling? uit, over de Arabische Lente. Samen met Paul Aarts (UvA) schreef ze Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen (2013). Eerder publiceerde ze samen met journalist Thomas Erdbrink het boek 'Welkom Amerika, in jullie graf'. Achter de schermen in Irak (2003),over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In dezelfde serie van NRC Handelsblad en Uitgeverij Prometheus waarin buitenlandcorrespondenten hun beschouwing geven van een land publiceerde ze in 2000 Achter de Schermen in Iran. In juli 2019 zal ‘Dwars door het Midden Oosten’ bij uitgeverij Prometheus verschijnen.

Joyce Roodnat (1955) is journalist en auteur. Vanaf 1980 is ze redacteur bij NRC, waar ze schrijft over film, toneel, literatuur en beeldende kunst. Ze vulde tien jaar lang de wandelrubriek Aan de Wandel (2002-2012). Tot 2006 was ze chef van de kunstredactie, daarna werd ze cultureel commentator. In 2001 debuteerde ze met de roman 't Is zo weer nacht, die werd bekroond met zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs. Van haar verschenen verder o.a. de roman Sterrenschot, de stijlgids voor vrouwen Een kwestie van lef en de essaybundel Vrouwen zijn leuker. Vijftien sterke aanwijzingen. In 2017 won zij voor de tweede keer de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar, met haar boek over de films van fotograaf Ed van der Elsken.

Jannie Schipper werkt sinds 2006 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Na haar studie Frans en Arabisch rondde zij de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam af. Jannie woonde en werkte onder meer in Marokko, Libanon, Koeweit en Egypte voor RNW Media (de voormalige Wereldomroep) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast haar freelance correspondentschap voor diverse nationale en internationale media verzorgt zij journalistieke trainingen. Sinds 2018 is zij aan NRC Handelsblad verbonden als correspondent Israël en Palestina. Jannie woont in Jeruzalem.

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

De staf van deze bootreis wordt gevormd door Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo van Pied à Terre die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

NB: bovenstaande sprekers zijn telkens een aantal dagen aan boord en nemen dan verschillende bijdragen voor hun rekening.

Reisuitbreidingen

Pré-en posttours NRC Bootreis 2020
U kunt kiezen uit verschillende pretours vooraf aan en posttours na afloop van deze bootreis. Natuurlijk kunt u ook een individuele verlenging of uitbreiding vooraf bij ons aanvragen.
Bekijk hieronder het aanbod van reisuitbreidingen die we voor u hebben samengesteld
Klik op een uitbreiding die uw interesse heeft voor meer informatie.

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Prétour I         Athene 5 en 6 april op individuele basis

Deze prétour is bedoeld voor degenen die voorafgaand aan de bootreis sfeer willen proeven in Athene. U heeft vrije tijd om zelf uw programma te bepalen. Wij zorgen ervoor dat de transfers van de luchthaven naar het uitstekende centraal gelegen 5* Royal Olympic hotel en van het hotel naar de boot geregeld zijn. Vanuit het hotel loopt u binnen vijf minuten naar het Acropolis Museum, de Acropolis en de Plaka wijk met talloze restaurantjes. De vele tentoonstellingen in de diverse musea die de stad rijk is, bieden u voldoende om deze tijd in Athene een boeiende invulling te geven, dit geheel naar eigen inzicht.

Zondag 5 april

In de loop van de ochtend vlucht naar Athene. Na aankomst in de middag transfer naar het hotel. U kunt hier de bagage achterlaten en vervolgens op eigen gelegenheid de stad in gaan. Het Acropolismuseum bijvoorbeeld is tot laat geopend.

Maandag 6 april

Deze ochtend is ook nog ter vrije besteding. Om 14.30 uur vertrekken we gezamenlijk vanuit het hotel naar het schip dat in de haven van Piraeus ligt.


Praktische informatie Prétour I
Reissom
duoboeking € 155,- per persoon
Reissom soloboeking € 240,- per persoon

Inclusief: vervoer luchthaven – hotel en hotel naar de haven inclusief Nederlandssprekende begeleiding * verblijf in het hartje stad gelegen 5* Royal Olympic hotel op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer

Exclusief: maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering * verdere begeleiding

 

Prétour II         Athene onder begeleiding van Frederike Upmeijer en lokale gidsen

Deze pretour biedt degenen die de stad niet reeds bezocht hebben de mogelijkheid in korte tijd een goede indruk op te doen. We overnachten in het 5* Royal Olympic hotel, in het hart van de stad gelegen op loopafstand van de Acropolis, het Acropolis Museum en de Plaka, een wijk met talloze restaurantjes en barretjes. Het hotel heeft een prachtig dakterras, met de stad aan uw voeten geniet u hier van het ontbijt of ’s avonds van een drankje.

Zaterdag 4 april

Rond het middaguur vlucht naar Athene. Na aankomst in de namiddag transfer naar het hotel. Aansluitend maken wij een oriënterende wandeling en dineren wij gezamenlijk in het centrum van Athene.

Zondag 5 april

In de ochtend brengen we een uitgebreid bezoek aan de Acropolis de 'heilige rots' van Athene die de stad domineert met zijn indrukwekkende monumenten zoals de Propylaeen, het Erecteion met de Karyatiden-beelden en natuurlijk het Parthenon - gewijd aan de godin Athene die tevens haar naam aan deze wereldstad heeft gegeven. Een Nederlands sprekende gids geeft tekst en uitleg. Hierna kunt u op eigen gelegenheid lunchen in de wijk Plaka met talloze restaurantjes. Vervolgens wandelen we naar het nabijgelegen Acropolis Museum waar een rondleiding volgt door een lokale Nederlandssprekende gids in dit imponerende museum met een uitgebreide collectie voorwerpen uit de oudheid. Uw reisbegeleider doet u allerlei uiteenlopende suggesties voor de vele mogelijkheden van de stad.

Maandag 6 april

Deze ochtend is ter vrije besteding. Om ongeveer 14.30 uur vertrekken we gezamenlijk vanuit het hotel naar het schip dat in de haven van Pireaus ligt.

 

Praktische informatie Prétour II
Reissom
duoboeking €345 ,- per persoon
Reissom soloboeking € 515,- per persoon

Inclusief: transfer luchthaven naar hotel en van het hotel naar de haven * entrees * verblijf in centraal gelegen 5* Royal Olympic hotel op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * lunch en diner op de eerste dag * stadswandelingen zoals omschreven onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids inclusief entrees Acropolis, en Acropolis Museum * gebruik whisper (oortjes) systeem

Exclusief: overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering * facultatieve programma onderdelen

 

Pretour III     Peloponessos – onder begeleiding van Fik Meijer en lokale gidsen

Zaterdag 4 april

In de ochtend vlucht naar Athene waar aankomst in de middag. We rijden vervolgens naar de Peloponessos over het Kanaal van Korinthe. Aangekomen in Nafplion, een aangenaam stadje met Venetiaanse en Turkse invloeden, installeren we ons in het Nafplia Palace Hotel, met een spectaculair uitzicht over de baai met het door de Venetianen gebouwde vestingeiland Bourtzi. We wandelen door het stadje met het centrale Syntagma plein met haar eethuizen en voormalige moskeeën die herinneren aan de tijd dat de Turken zich hier vestigden. We dineren gezamenlijk in een van de taveernes aan het water.

Zondag 5 april

We beginnen de dag met een bezoek aan Argos en rijden vervolgens naar Mycene, een stad die rond 1400 v.Chr. op zijn grootst was en waar de vondsten getuigen van een zeer hoge levensstadaard. De top van de Acropolis was omringd door robuuste versterkingen en daarbinnen verrees een gigantisch paleis. De bijna een kilometer lange muren kenden twee doorgangen waarvan de Leeuwenpoort de bekendste is.
Na een uitgebreid bezoek aan de opgravingen met toelichting door lokale Nederlands- of Engelssprekende gidsen, lunchen we gezamenlijk in Nafplion.
Na de lunch brengen we nog een bezoek aan de restanten van de paleisburcht van Tyrins.
De namiddag is ter vrije besteding in Nafplion. U kunt op eigen gelegenheid dineren in een van de vele restaurantjes aan de baai of in het historische centrum.

Maandag 6 april

Deze laatste ochtend rijden wij naar Epidaurus, het heiligdom van Asklepios de god van de geneeskunde We zien het beeldschone theater uit de derde eeuw dat plaats bood aan zo’n 12.000 toeschouwers. We lunchen vroeg aan de kade in de baai van het bekoorlijke Oud-Epidavros en rijden dan naar de haven van Piraeus om aan boord te gaan van het MS Ocean Majesty.

 

Praktische informatie Prétour III
Reissom
duoboeking € 465,- per persoon
Reissom soloboeking € 645,- per persoon

Inclusief: begeleiding door prof. dr. Fik Meijer * vervoer volgens programma * entrees * verblijf in het centraal gelegen 5* Nafplia Palace hotel in Nafplion op basis van logies en ontbijt * diner eerste avond en lunch laatste dag * (verplichte) lokale gidsen * gebruik whisper (oortjes) systeem

Exclusief: overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering

Posttour I       Genua 17 en 18 april op individuele basis

Genua is een buitengewoon fascinerende stad met een indrukwekkend verleden. De aanblik is fantastisch: de stad is rondom de haven als het ware tegen de bergen op gegroeid. Het centrum, dat het ruige karakter behouden heeft, getuigt van de middeleeuwse bloeiperiode met smalle stegen, machtige woontorens en prachtige kerken. Later, in de zestiende en zeventiende eeuw, speelden de bankiers en Admiraals uit Genua een sleutelrol in de Europese politiek. Zij waren het die buiten het oude centrum paleizen en villa’s bouwden waar heel Europa zich aan vergaapte. Een ding is zeker: Genua zal imponeren, want Genua draagt niet voor niets het epitheton La Superba.

Vrijdag 17 april

Na aankomst van het schip in de haven van Genua volgt de ontscheping en transfer naar het hotel. U kunt hier de bagage achterlaten en vervolgens op eigen gelegenheid de stad in gaan.

Zaterdag 18 april

Deze ochtend is ook nog ter vrije besteding. Voor het middaguur vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

 

Reissom: duoboeking € 175,- p.p.
Reissom:
soloboeking € 250,- p.p.

Inclusief: vervoer haven – hotel en hotel naar de luchthaven inclusief Nederlandssprekende begeleiding * verblijf in een 4* hotel in Genua op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer.

Exclusief: maaltijden * persoonlijke uitgaven * reis- en/of annuleringsverzekering * verdere begeleiding

 

Posttour II       Genua 17 t/m 19 april onder begeleiding van Frederike Upmeijer en lokale gidsen

Genua is een buitengewoon fascinerende stad met een indrukwekkend verleden. De aanblik is fantastisch: de stad is rondom de haven als het ware tegen de bergen op gegroeid. Het centrum, dat het ruige karakter behouden heeft, getuigt van de middeleeuwse bloeiperiode met smalle stegen, machtige woontorens en prachtige kerken. Later, in de zestiende en zeventiende eeuw, speelden de bankiers en Admiraals uit Genua een sleutelrol in de Europese politiek. Zij waren het die buiten het oude centrum paleizen en villa’s bouwden waar heel Europa zich aan vergaapte. Een ding is zeker: Genua zal imponeren, want Genua draagt niet voor niets het epitheton La Superba.

Vrijdag 17 april

We beginnen ons bezoek aan Genua in de oude haven met pakhuizen en het Palazzo di San Giorgio. De voormalige bedrijvigheid van de haven is veranderd in een groot ‘stadspark’. De omvorming sinds het Columbusjaar 1992 van de Porto Antico was in handen van de bekende architect Renzo Piano die uit Genua afkomstig is. Na dit stedenbouwkundige project bekeken te hebben gaan we naar ons hotel, gelegen in het negentiende-eeuwse centrum van de stad. We verkennen de directe omgeving van het hotel, waar het Palazzo Ducale te vinden is, het Teatro Carlo Felice en het vermeende geboortehuis van Columbus.
Ilja Pfeijffer sluit deze middag aan en wandelt met ons door zijn Genua. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner.

Zaterdag 18 april

Deze dag brengen we door in het hartje van de stad. We maken een wandeling langs middeleeuwse, renaissance en barokpaleizen van de machtige families van Genua. Hoogtepunt is de Strada Nuova, met imposante paleizen uit de zeventiende eeuw. Bij sommige paleizen kunnen we naar binnen zoals het Palazzo Bianco dat tegenwoordig dienst doet als museum. De lunch is op eigen gelegenheid. In de namiddag brengt u een gegidst bezoek aan de renaissancistische Villa del Principe, de luxueuze residentie van de familie Doria Pamphilj. U bewondert er het indrukwekkende muurtapijt over de slag bij Lepanto.

Aan het einde van de middag brengen we nog een kort bezoek aan het Palazzo Ducale waar we hopelijk de kapel van de Dogen kunnen bezoeken. Deze laatste avond dineren we gezamenlijk.

Zondag 19 april

Deze ochtend is ter vrije besteding. Voor het middaguur vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

 

Reissom: duoboeking € 345,- p.p.
Reissom:
soloboeking € 500,- p.p.

Inclusief: vervoer haven – hotel en hotel naar de luchthaven inclusief Nederlandssprekende begeleiding * verblijf in een 4 Hotel in Genua op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons kamer * excursies volgens programma onder Nederlandssprekende begeleiding inclusief entrees * gebruik whisper (oortjes) systeem.

Exclusief: maaltijden - persoonlijke uitgaven - reis- en/of annuleringsverzekering* verdere begeleiding

 
Boekingsinformatie

Reisdata: 6 t/m 17 april  2020
Prijs bij 2 personen: vanaf € 2885,- p.p.
Prijs soloboeking: vanaf € 4585,- p.p. (beschikbaarheid beperkt)

Prijzen en hutten

Categorie Hut Prijs p.p.
1A Jadedeck 2 pers binnenhut voor- en achterdek          €2885,-
1B Jadedeck 2 pers binnenhut middenscheeps €2985,-
1BS Jadedeck 2 pers binnenhut alleengebruik middenscheeps VOLGEBOEKT
2 Emmeralddeck 2 pers binnenhut €3085,
2S Emmeralddeck 2 pers binnenhut alleengebruik VOLGEBOEKT
3 Diamonddeck 2 pers binnenhut €3285,-
3S Diamonddeck 2 pers binnenhut alleengebruik VOLGEBOEKT
4 Principaldeck 2 pers patrijspoort   €3885,-
5 Diamonddeck 2 pers middenschip geen zicht     €3785,-
5S Diamonddeck 2 pers voor alleengebruik middenschip geen zicht €4585,-
6A Jadedeck 2 pers buitenhut voor- en achterdek  €3985,-
6B Jadedeck 2 pers buitenhut middenscheeps €4085,-
6BS Jadedeck 2 pers alleengebruik middenschip €5085,-
7 Principaldeck 2 pers voor alleengebruik patrijspoort €4885,-
8 Emmeralddeck 2 pers buitenhut €4285,-
8S Emmeralddeck 2 pers buitenhut alleengebruik €5485,-
9A Diamonddeck 2 pers buitenhut achterdek €4485,-
9B Diamonddeck 2 pers buitenhut voordek €4585,-
9BS Diamonddeck 2 pers buitenhut alleengebruik voordek €6085,-
11 Aquamarinedeck 2 pers superior VOLGEBOEKT
12 Sapphiredeck 2 pers suite met balkon VOLGEBOEKT

Inclusief
Vluchten Amsterdam – Athene en Genua – Amsterdam per lijndienst (evt. met overstap), transfers luchthaven / haven v.v., luchthavenbelastingen, havengelden (€ 75,-), verblijf aan boord in de gekozen accommodatie op basis van volpension, uitgebreid programma aan boord met lezingen, interviews, films en muziek, literatuurlijst en reader.
Inleidende studiemiddag in Amsterdam op 14 maart 2020.

Exclusief
Overige maaltijden, reis- en/of annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard, fooien, drankjes, excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds €2,50,- per boeking, eventuele CO₂-compensatie en administratiekosten € 25,- per boeking.

Voorwaarden

Deelnemers aan deze reis dienen te beschikken over een goede geestelijke en fysieke gezondheid. U moet zelfstandig kunnen reizen en lopen en u dient goed ter been zijn. Het heuvelachtige karakter van veel van de bestemmingen, de vele trappen alsmede het ongelijke plaveisel vormen een belemmering voor het gebruik van rollators en rolstoelen; deze bootreis is daarom helaas niet geschikt voor personen die hierop zijn aangewezen. U moet in staat zijn zonder hulpmiddelen te lopen. Hulpmiddelen kunnen niet mee aan boord genomen worden. Een groep is zo snel als de traagste deelnemer in die groep en om medereizigers niet te duperen behoudt Pied à Terre zich het recht voor om deelnemers die niet aan bovengenoemde criteria voldoen van deelname aan excursies uit te sluiten.
Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden van Pied à Terre Reizen. Daarnaast gaat u akkoord met de aanvullende voorwaarden zoals deze gelden voor deze NRC Bootreis.

Het schip

Het ms Ocean Majesty
Met dit schip maakte NRC al diverse reizen, onder meer naar de Zwarte Zee. De relatief geringe omvang en het feit dat de boot exclusief voor NRC vaart maakt de sfeer aan boord bijzonder. De inrichting van het schip is sober maar comfortabel. De hutten zijn bescheiden van omvang met prima voorzieningen. Zowel binnen als buiten op het dek is er voldoende plaats en wij weten vanuit het verleden dat de dienstverlening aan boord uitstekend is.

Hutten en categorieën

Download hier het dekkenplan van het schip

Klik op de + knoppen voor meer informatie

Douche/wc, 2 éénpers. Bedden (die niet aan elkaar kunnen). Bijna alle hutten hebben een schrijftafel met stoel, een uittrekbare ontbijttafel, telefoon en föhn.

Bedden 90x190 staan naast elkaar maar door een tafel gescheiden. ventilatie, tv, radio, kluis.

Douche/wc, 2 éénpers. Bedden (die niet aan elkaar kunnen). Bijna alle hutten hebben een schrijftafel met stoel, een uittrekbare ontbijttafel, telefoon en föhn.

Bedden 90x190 staan naast elkaar maar door een tafel gescheiden. ontbijttafel, ventilatie, tv, radio, kluis, telefoon, föhn en badjas.

Categorie 4 en 7 hebben patrijspoorten (kunnen niet open)
Categorie 6A, 6B en 8 hebben grote ramen (kunnen niet open)
Categorie 9A in L vorm of naast elkaar
Categorie 9B naast elkaar of als tweepersoonsbed

Douche/wc. 2 éénpersoons bedden (die net aan elkaar kunnen). Bijna alle hutten hebben een schrijftafel met stoel, een uittrekbare ontbijttafel, ventilatie, tv, radio, kluis, telefoon, föhn, badjas en minibar. Bedden 90x190.

Categorie 5 in L vorm groot raam, met beperkt zicht (sloepen voor de ramen, ramen kunnen niet open)

Douche/wc 2 éénpersoonsbedden (kunnen niet aan elkaar).

Alle hutten hebben een schrijftafel met stoel, een uittrekbare ontbijttafel, ventilatie, tv, radio, kluis, telefoon, föhn, badjas en minibar.
Wifi – lan verbinding grote ramen (kunnen niet open)

Douche/wc, tweepersoonsbed. Privé balkon met stoelen en tafel.

Schrijftafel met stoel, een uittrekbare ontbijttafel, ventilatie, tv, radio, kluis, telefoon, föhn, badjas en minibar/zitje, wifi lan verbinding

 

CO₂-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. De kosten van compensatie bedragen €87 per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie of reisdossier aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden