Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

De Kim-dynastie

Casper van der Veen

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 22,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Het land van de grote wreedheid
Michiel Hoogeveen

Het land van de grote wreedheid | 18 jun. 2018

3

Twee boeken van Nederlandse Korea-kenners geven een goed inzicht in het wel en wee van de dictatuur van Kim Jong-un. Het ene is een mooi naslagwerk, het andere biedt meer verdieping.

Noord-Korea is hot. Het geïsoleerde noordoost-Aziatische land, al zeventig jaar absoluut geregeerd door de Kim familie, domineert de headlines. Nog geen jaar geleden gingen deze over de oorlogszuchtige retoriek tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vandaag de dag over de plotselinge diplomatieke toenadering tussen beide kemphanen.

Op 12 juni jl. ontmoetten de leiders elkaar in Singapore. Na zeventig jaar vijandschap was het voor het eerst dat een zittende Amerikaanse president in gesprek ging met een Noord-Koreaanse leider. Het begint er langzaam op te lijken dat de jarenlange vijandige houding tussen Noord-Korea en Amerika aan z’n einde komt.

Maar we zijn er nog lang niet. Het verleden heeft uitgewezen dat iedere gemaakte afspraak met het dictatoriale regime kan klappen. Noord-Korea beschikt over een nucleair wapenarsenaal en is een van de grootste mensenrechtenschenders ter wereld. Doen de Verenigde Staten er wel verstandig aan om toenadering te zoeken met het regime van Kim Jong-un? Of lopen ze in de val, en zal Noord-Korea op termijn vals spelen?

Toeval of niet, maar de goed leesbare boeken van historicus Casper van der Veen (1986) en hoogleraar Koreastudies Remco Breuker (1972) zijn vlak na elkaar in deze cruciale periode verschenen. Goed getimed dus. Beide gaan in op de ontstaansgeschiedenis van Noord-Korea en trachten te achterhalen wat het gesloten regime beweegt. Ze suggereren dat het onwaarschijnlijk is dat het land zal hervormen, althans niet zolang de Kim-familie de leiding heeft.

Geschiedenisles

Van der Veens boek, De Kim Dynastie, geeft een duidelijk beeld van de ontstaansgeschiedenis van Noord-Korea. Het begint met een korte historische schets van het Koreaanse schiereiland. Al snel schakelt Van der Veen over naar het begin van de 20ste eeuw, naar de bezetting door het Japanse keizerrijk. In kleurrijke details vertelt hij over de jonge jaren van Kim Il-sung, stichter van Noord-Korea en sinds zijn overlijden in 1994 officieel nog staatshoofd als ‘eeuwig president van de republiek’. Als jonge guerrillastrijder vocht Kim Il-sung tegen de Japanse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog, toen het vernederde Korea in puin lag, werkte de charismatische Kim zich omhoog tot politiek en militair leider van het communistische noordelijke gedeelte van het schiereiland.

Het is op deze momenten dat Van der Veens vaak taaie analyse het beste tot zijn recht komt. In rap tempo wordt bij Kims levensverhaal geschakeld tussen de ‘echte’ biografie en de versie van de Noord-Koreaanse propagandamachine. Dat geeft een mooi totaalbeeld van de ontstaansgeschiedenis van het land, maar ook van de mens achter een van de meest totalitaire leiders van de 20ste eeuw. Net zo interessant zijn de getuigenissen van Noord-Koreaanse vluchtelingen, die een nieuw licht werpen op het dagelijkse leven in Noord-Korea en de politieke gevolgen voor de gewone man.

Soms gaat Van der Veen te lang door over details die er minder toe lijken te doen, zoals de ontvoering van enkele Zuid-Koreaanse filmregisseurs door het Noord-Koreaanse regime. Meer diepgravende analyses kom je in zijn boek amper tegen en met name op het gebied van geopolitiek gaat hij kort door de bocht. Zo wordt de diplomatieke overeenkomst tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten uit 1994 – het Agreed Framework – afgeschilderd als een naïef project waarbij enkel Noord-Korea ‘de boel beduvelde’. De realiteit ligt genuanceerder.

Van der Veen is overduidelijk een historicus, geen politiek analist. Het boek biedt dan ook weinig nieuws voor degenen die Noord-Korea toch al nauwlettend volgen. Wel levert het een goed overzicht voor een meer algemeen publiek dat geïnteresseerd is in het onderwerp.

Beide boeken zijn hoe dan ook een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over Noord-Korea. De Kim Dynastie als basaal naslagwerk, De BV Noord-Korea als verdieping. Verwacht geen vernieuwende inzichten ten aanzien van het Noord-Koreaanse regime. Wat Kim Jong-un precies in zijn schild voert blijft – ook na het lezen van deze boeken – vooralsnog gissen.

Productinformatie

Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen. Van der Veen prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers krijgen in dit boek ook de rol die ze in andere media wordt ontzegd. Ze zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen - net als elders ter wereld. In De Kim-dynastie blijven werkelijk gebeurde absurde situaties niet onderbelicht. Een greep: de ontvoering van een Zuid-Koreaanse topregisseur en -actrice door Kim Jong-il om propagandafilms te maken, hoe een van de Kims zijn recht op de troon verloor door een trip met een vals paspoort naar Tokio en hoe Pyongyang een passagiersvliegtuig opblies in de hoop de Olympische Spelen in Seoul te frustreren. Van der Veen biedt de lezer een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de modus operandi van het huidige bewind.

Productkenmerken

ISBN 9789028280250
Auteur Casper van der Veen
Uitgever Uitgeverij Van Oorschot
Datum uitgave 20180601
Lengte (in mm) 210
Breedte (in mm) 130
Dikte (in mm) 28
Aantal pagina's 376

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: De Kim-dynastie

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden