Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Onder het ijs

Ellen de Bruin

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Over het poollandschap niets dan goeds
Judith Eiselin

Over het poollandschap niets dan goeds | 26 jan. 2018

3

Vogels klinken er niet als vogels, echt donker wordt het er nooit, en de doden zitten op de bedrand. Het is een wondere wereld die Ellen de Bruin, wetenschapsredacteur van NRC, schetst in haar debuutroman Onder het ijs. Hoofdpersoon Bas, een microbiologe van 21, vaart over de Noordelijke IJszee. Ze is mee op een wetenschappelijke expeditie. Het lege landschap beneemt haar de adem. Ja op alles, denkt ze, als ze de mistige wereld, de doorbrekende zon, de vlakte van zee-ijs in ogenschouw neemt. Volmondig ja.

Ellen de Bruin: Onder het ijs. Prometheus, 304 blz. € 19,99

 

●●●●●

Dat is nieuw, want Bas is ferm en volledig in de rouw. Haar baas Reinier is plots gaan hemelen na het eten van een rauw schelpdier. In het vernuftig gecomponeerde begin van het boek staat hij centraal. De lezer denkt met een dode hoofdpersoon te worden opgescheept. Hoe is het, om op je 42ste ineens dood te zijn? En waar bevindt hij zich, wat is dit voor ‘plek waarvan hij nooit gedacht had dat die zou bestaan’?

En dan slaat het verhaal om naar het meisje Bas. Dit alles bestond alleen in haar gedachten, blijkt nu. Ze aanbad haar baas, hij was, en is nu helemaal, haar droomman. Gaande de roman ontdekt de lezer wat Bas zich allemaal in haar hoofd haalde. En haalt. Ze kende hem eigenlijk nauwelijks en blijkt een hoogst onbetrouwbare verteller.

Nog geen week na Reiniers verscheiden belandt ze in Noorwegen. Daar zal in de zeebodem geboord worden, voor onderzoek op fossielen van ‘dinoflagellaten’, eencellige algen. Ze vertellen een verhaal over vroegere klimaatverandering. De Bruin introduceert dit alles terloops, verpakt in dialogen. De roman is leerzaam, maar wordt nooit droog uitleggerig. Onder het ijs is juist een speels en levendig boek.

Bas spaart lego-poppetjes en eet schuimspekkies in de vorm van autootjes. Ze zegt het liefste niets, maar associeert er lustig op los. Ze is verstrooid, praat vaak hardop als ze denkt dat ze iets alleen maar denkt, en vraagt zich bij voortduring af wat anderen van haar vinden. Maar ze ziet veel en vindt van alles. Er staan razend veel feestelijke weetjes en verwonderde vragen in dit boek. Bijvoorbeeld: als je je verslikt, moet je gauw een grotere slok nemen, dat helpt. Of: ‘besokt zijn voeten vormeloze dingen’. Of: als een gebied ongerept is, kun je het dan ook ‘reppen’? En heeft dat woord dezelfde taalkundige oorsprong als het Engelse to rape?

Al deze franje zit de afwikkeling van de plot niet in de weg. Bas doet wel degelijk alsnog ontdekkingen over de dode Reinier, naast ontdekkingen over onze planeet. Het verhaal ontrolt zich met vaart. Maar juist die verwonderde bemerkingen, de manier van kijken van de hoofdpersoon, maken de kracht van het boek uit. Het sprankelt.

Minder geslaagd is het veelvuldig herhalen van informatie. Keer op keer lezen we dat de hoofdpersoon ‘vuilblond’ haar heeft. Of dat ze in de ruime hut van haar dode baas mag slapen. Daarbij komt dat een aantal onthullingen wel érg lang wordt uitgesteld. Zo heeft Bas seks in de nacht, zonder te weten met wie. Was het met de dode droomman? Nee, want ze vindt een gebruikt condoom. Dan was het zeker met de ‘senior communicator’ van het schip, notoir versierder Patrick Kooltje. Het is (te) moeilijk te geloven dat ze het hier lange tijd bij laat.

Productinformatie

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is. Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken - laat staan die van zichzelf. Onder het ijs is een originele roman over liefde en verlies, de wereld van de wetenschap en de macht en onmacht van de mens. Spannend, sprankelend en sfeervol - een romandebuut om van te smullen. Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze schrijft vooral over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag. 'Verliefdheid, rouw en microbiologie: een combinatie die verrassend goed werkt!' Paulien Cornelisse 'In Onder het ijs beschrijft Ellen de Bruin de ontluistering ironisch en indringend, de ontluistering van wetenschap, liefde en katten, en ze weet je daarna ook nog met die ontluistering te verzoenen. Veel meer hoeft literatuur niet te doen.'Arnon Grunberg

Productkenmerken

ISBN 9789044634457
Auteur Ellen de Bruin
Uitgever Prometheus
Datum uitgave 20180112
Lengte (in mm) 201
Breedte (in mm) 125
Dikte (in mm) 27
Aantal pagina's 256

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Onder het ijs

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden