Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Cádiz - poort naar de Nieuwe Wereld

  • Academie Cádiz - poort naar de Nieuwe Wereld
  • Met bijdragen door NRC-redacteur en oud correspondent Koen Greven en NOS correspondent Rop Zoutberg.
  • Inleidende studiemiddag door Nederlands–Spaanse schrijver Miquel Bulnes
v.a. 1895,- p.p.

De reis in het kort

Een zesdaagse standplaats-academie naar Cádiz en de kust van de Gibraltar

Onder leiding van de NRC-redacteur en oud-correspondent Koen Greven, met bijdrage door de NOS-correspondent in Spanje Rop Zoutberg en de inleiding door de schrijver Miquel Bulnes

Wie de oorsprong van Europa in Athene of Rome zoekt gaat voorbij aan Cádiz, de Andalusische havenstad aan de Atlantische Oceaan, de oudste bewoonde stad in West-Europa, drieduizend jaar geleden gesticht door Feniciërs en de locatie van het Tiende Werk van Hercules. 

Hier offerde Hannibal aan Hercules voor hij zijn zegetocht begon, hier begon Julius Caesar zijn glansrijke loopbaan, hier vertrok Colombus voor zijn tweede reis naar de Nieuwe Wereld, nadat de stad in 1217 was verwoest door Friese kruisvaarders op weg naar het Heilige Land. Cádiz beleefde in de 18e eeuw een Gouden Tijdperk met de Zilvervloten en de proclamatie van de eerste grondwet, die een enorme weerklank had in Europa en Latijns-Amerika. In 1812 was Cádiz korte tijd hoofdstad van Spanje, in 1820 en 1868 de brandhaard van revoluties en in 1936 werd boven het stadhuis de Andalusische vlag gehesen - voor het eerst in de geschiedenis. 

De filmische oceaanboulevard van Cádiz lijkt sprekend op die van Havana en was dan ook de locatie van de James Bond-film Die another day. Fenicische opgravingen, het op een na grootste Romeinse theater ter wereld, het grootste Spaanse Onafhankelijkheidsmonument en het mooiste theater van het land, waar de beroemdste Spaanse componist is begraven, maken het bezoek aan Cádiz al de moeite waard. Tarifa is getuige van vijf eeuwen Moors erfgoed, naast het bekende stedenschoon van Jerez en de witte Spaanse dorpen. 

De Nederlands-Spaanse schrijver Miquel Bulnes verhaalt van het rijke verleden van de havenstad, NOS-correspondent Rop Zoutberg en NRC-redacteur Koen Greven vertellen over de moderne geschiedenis van deze onterecht onbekende regio van Spanje, zoals de impact van de Spaanse burgeroorlog of de migratieproblematiek, maar ook opleving van de regio.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Cádiz

Na de rechtstreeks vlucht Amsterdam – Sevilla lunch in Sevilla en een rondgang op het beroemde Plaza de España, ontworpen in 1929 voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling om de industriële vooruitgang van Spanje te laten zien. De symbiose van art-decostijlen uit de jaren twintig, renaissance en Spaanse barok en neo-mudéjar-stijlen is indrukwekkend. Ernaast ligt Parque de María Luisa, ontworpen in Moorse stijl, met een halve mijl van betegelde fonteinen, vijvers, banken weelderige palmen en sinaasappelbomen.
Einde middag transfer naar Cádiz en eerste oriënterende rit door de stad, over de boulevard, die lijkt op de Malecón in zusterstad Havana, de kathedraal, de Barrio del Pópulo, oudste wijk van de stad, en het enorme Monumento a la Constitución de 1812. Na intrek in hotel de lezing door Rop Zoutberg. Diner en overnachting in Cádiz.

Dag 2
Cádiz

Vandaag de stadsverkenning onder leiding van Koen Greven, langs de historische muren naar Itálica, een van de eerste Romeinse nederzettingen in Hispania, in 260 v. Chr gesticht door Scipio Africanus als oudedagsvoorziening voor zijn veteranen. De keizers Trajanus (52-117) en Hadrianus (76-138) zijn hier geboren. Hadrianus bouwde de stad met als belangrijkste overblijfsel het Romeinse theater, het op een na grootste ter wereld.
Allereerst een bezichtiging van de kathedraal met de indrukwekkende gouden koepel, een mengeling van barok, rococo en neoklassiek, gebouwd tussen 1722 en 1838. Hier is de beroemdste Spaanse componist, Manuel de Falla, bijgezet. Bezoek aan het Oratorio de la Santa Cueva, een van de belangrijkste cultuurmonumenten van Spanje, voor Goya’s prachtige plafondschilderingen en voor De Zeven Laatste Woorden van Christus aan het Kruis, dat Haydn componeerde voor de wijding van de kapel in 1796 en dat hij zijn geslaagdste compositie vond. Daarna bezoek aan het Oratorio de San Felipe Neri, waar de nationale assemblee in 1810-12 bijeenkwam en de eerste Spaanse grondwet werd geschreven. Aansluitend wandeling over de lange zeepier langs het Castillo de San Sebastian.
Vervolgens rondleiding in het Gran Teatro Falla, een neo-Mudejar-gebouw uit 1905 met een indrukwekkend interieur.
Einde middag een gezamenlijke lezing door Koen Greven en Rop Zoutberg.
Overnachting in CádizDag 3
Cádiz – Tarifa - Cádiz

Vandaag een uitstapje naar het aan de Straat van Gibraltar gelegen Tarifa, gesticht door Feniciërs, vernoemd naar Tarif Ibn Maelik, die hier in 711 landde met 400 voetsoldaten en 100 ruiters. Hij maakte van Tarifa de eerste Arabische vesting in Spanje. De kalief van Cordoba, Abd ar-Rahman III, liet rond 960 het kasteel tussen haven en stad bouwen tegen overvallen van de Fatimiden uit Marokko en de Vikingen en om de zeestraat te beheersen. Het leger van koning Sancho IV van Castilië en León (1284-95) veroverde Tarifa tijdens de Reconquista in 1292, maar er bleef om gevochten worden tot de verovering van het nabijgelegen Algeciras in 1344, waarbij de fortcommandant Guzmán El Bueno uiiblonk. De Straat van Gibraltar wordt sinds de oudheid beschouwd als het einde van de wereld, wat pas veranderde met Columbus’ ontdekking van Amerika, bijna 800 jaar na de Moorse verovering van het Iberisch schiereiland.
Tijdens de rit naar Tarifa een lezing door Koen Greven. In Tarifa bezoek aan het kasteel de Gúzman de Bueno, gebouwd op last van Abd-ar–Rahman III, de grootste Arabische heerser van het Iberische schiereiland. Vanaf het Castillo de Gúzman el Bueno (te bezichtigen), ziet men het Rif-gebergte in Noord-Afrika liggen. De barokke San Francisco en de gotische San Mateo zijn de moeite waard, evenals de resten van de middeleeuwse muren met de Puerta de Jerez.
Aansluitend bezichtiging van Baelo Claudia, een van de best bewaarde Romeinse nederzettingen in Spanje, 15 km ten westen van Tarifa.


Diner en overnachting in Cádiz.

Dag 4
Cádiz – Jerez - Cádiz

Vandaag een mogelijkheid voor een facultatief uitstapje naar Jerez de la Frontera en Arcos de Frontera.

De toevoeging van ‘de la Frontera’ (op de grens) wijst op een lang bevochten gebied. Na de ineenstorting van de Almoravidische heerschappij over Al-Andalus, was Jerez korte tijd een onafhankelijk Taifa-emiraat, tot het in het Almohadische rijk werd opgenomen. Pas in 1248 kwam Jerez in het bezit van Castilië. Jerez is beroemd om de sherry, afgeleid van de Arabische naam Sjerisj, en om de Koninklijke Andalusische Rijschool. Bezoek aan het Monasterio de la Cartuja de Santa Maria Jerez Defensión. In de middag bezichtiging van Arcos de la Frontera, in de middeleeuwen hoofdstad van de Moorse Taifa de Arcos en hoofdstad van het hertogdom Jerez vanaf 1493. De naam 'Arcos de la Frontera' (‘grensbogen’) grijpt terug op de 13de eeuw, toen het grensstad was tijdens de Reconquista. Bezoek aan de San Pedro, gebouwd op resten van een Moors fort. Het Balcón de Arcos biedt een indrukwekkend uitzicht op het landschap van Cádiz en de zee. Op het Plaza del Cabildo valt vooral de Basílica Menor van Santa María de la Asunción op, gebouwd in de 16de eeuw op de plek van een moskee. Links van de kerk staat het stadhuis en rechts het Castillo Ducal, uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed in 1993.

Duur: 7 uur

Kosten: € 125,- per persoon (bij minimum 15 deelnemers)
Terug naar Cádiz voor diner en overnachting.

Dag 5
Cádiz & El Puerta de Santa Maria

Vandaag een facultatieve excursie.

El Puerta de Santa Maria, de oudste nederzetting aan de baai van Cádiz en vertrekhaven van Columbus:Puerto de Santa Maria gelegen ten noorden van Cádiz, aan de monding van de rivier de Guadalete, kent een rijke historie. Volgens de Odyssee van Homerus, vestigden zich hier de na de Trojaanse oorlog ontsnapte Grieken en hadden hier een horakel van Menestheus aan wie ook de inwoners van Gades offers brachten. De eerste expeditie van Columbus vertrok vanuit Puerta de Santa Maria en hier werd de eerste wereldkaart getekend, in 1500, met de kust van de Nieuwe Wereld.
Het Castillo de San Marcos, het Museum El Toro de Osborne worden bezocht. Het 16e-eeuwse Castillo de Santa Catalina is een stervormig bolwerk op een punt van het schiereiland met twee bastions. Er worden tentoonstellingen gehouden. Een wandeling langs de vestingsuren biedt uitzicht over de kust.

Duur: 4 uur

Kosten: € 70,- per persoon (bij minimum 15 deelnemers)

De middag ter eigen invulling - bij voorbeeld voor een bezoek aan de 18e-19e-eeuwse Botanische Tuin, met meer dan 100 verschillende boomsoorten, vele uit de Nieuwe Wereld.

Dag 6
Cádiz – Amsterdam

Een vrije ochtend

Bijvoorbeeld voor bezoek aan van musea van Cádiz - zoals het Museo de Cádiz, zowel een archeologisch museum over 3000 jaar stadsgeschiedenis, een etnografisch museum en een kunstmuseum met werken van o.a. Zurbarán en Murillo. Na de afsluitende lunch transfer naar de luchthaven van Sevilla en vertrek einde middag naar Nederland.

De route

De reis vangt aan in de Cádiz er worden uitstapjes gedaan vanuit Cádiz, naar bijvoorbeeld Tarifa en Gibraltar

Sprekers voorafgaand aan de reis

Miquel Ekkelenkamp
Miquel Ekkelenkamp arts-microbioloog & schrijver

hij schrijft romans, onder zijn pseudoniem Miquel Bulnes. Als Miquel Bulnes (de achternaam van zijn Spaanse moeder) debuteerde hij in 2003 met de roman Zorg, gevolgd door de romans Lab en Attaque!, die zich alle afspelen in de gezondheidszorg. Daarna schreef hij twee in Spanje gesitueerde historische romans: Het bloed in onze aderen (2011, shortlist van de Libris Literatuurprijs) en Reconquista (2018), die zich afspeelden in het Spanje van de jaren twintig en van de elfde eeuw. In 2019 kwam de roman/thriller "Openbaringen" uit die tevens als graphic novel verscheen. In maart 2021 verschijnt de roman "Monstrum".

Begeleid de reis

Koen Greven
Koen GrevenCorrespondent van NRC en De Standaard

sinds 1 januari 2015 correspondent van NRC Handelsblad en De Standaard voor Spanje, Portugal en Marokko. Zijn standplaats is Madrid. De afgelopen jaren schreef hij over vele, uiteenlopende onderwerpen. Van de Spaanse economische crisis tot de betekenis van Johan Cruijff en van de opstand in de Rif tot een reportage van binnenuit over het Portugese drugsbeleid. In 2019 publiceerde Greven het boek Verscheurd Catalonië over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd. Greven is 25 jaar actief voor NRC Handelsblad. In het verleden was hij parlementair, binnenland- en sportredacteur In augustus 2020 verscheen het nieuwe boek van Johan de Boose: Dondersteen, een ontroerende roman van een zoon over zijn vader; een boek over eenzaamheid en verwantschap.

Sprekers op locatie

Rop Zoutberg
Rop ZoutbergNos-Correspondent

sinds 2016 de NOS-correspondent in Spanje en Portugal. van 1996 tot 2012. De afgelopen vier jaar deed hij voor de NOS verslag vanuit Italië. Na zijn opleiding aan de School voor de Journalistiek werd Rop Zoutberg fotoredacteur bij dagblad Trouw. Later stapte hij over naar de Mediaredactie. In 1996 verruilde Rop Zoutberg zijn baan bij Trouw voor een bestaan als freelancer aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Een van zijn vaste opdrachtgevers is sinds 2004 het Radio 1 Journaal. In 2006 kreeg hij de WAF Radioprijs   in de categorie 'Kort nieuws' met een reportage over de redding van Afrikaanse vluchtelingen bij de Canarische Eilanden. Een van zijn bekende boeken heet ‘Van Madrid naar de hemel’.

Boekingsinformatie

v.a. €1895,- p.p.

Reisdata : 16 December 2021
Reissom: vanaf € 1.895,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer €395,- p.p

Inclusief
Amsterdam – Sevilla v.v., luchthavenbelastingen, bagage (ca. € 60,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen •••• hotel Senator Cádiz op basis van logies & ontbijt,  vervoer en entrees volgens het programma, twee lunches en een diner, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen door Nederlandse sprekers - journalisten Rop Zoutberg en Koen Greven, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis met lezing door Miquel Bulnes,  inhoudelijke begeleiding door Koen Greven, Engelssprekende lokale gidsen.

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. Het compensatie bedrag voor deze reis bedraagt €13,- p.p

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top