Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

De ontdekking van het hoog energetische heelal

Uniek aan deze reis

 • Bezoek de Very Large Telescope en het ALMA-observatorium in Noord-Chili
 • Bezoek het Pierre Auger Observatorium in Argentinië
 • Toelichtingen ter plekke door Sijbrand de Jong
 • Combinatie van wetenschap, spectaculaire natuur en twee boeiende hoofdsteden
 
 • Gegarandeerd vertrek
 • 4 november 2019
 • 12 dagen
 • Chili & Argentinië
 • v.a. 6985,-
  per persoon

De reis in het kort

"Zet u schrap. Dit wordt een ongelofelijke opeenvolging van schitterende landschappen, extreme wetenschappelijke ondernemingen en unieke cultuur."
Prof. dr. Sijbrand de Jong

De ontdekking van het hoog energetische heelal
NRC Academie organiseert, in navolging van de succesvolle reizen naar CERN in Genève en in samenwerking met prof. dr. Sijbrand de Jong, hoogleraar Experimentele Natuurkunde/Hoge Energie Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deze bijzondere NRC reis. Een unieke academie naar het Pierre Auger Observatorium op de Argentijnse pampa en naar de Very Large Telescope en het indrukwekkende ALMA-observatorium in het noorden van Chili. Dit alles omgeven door de prachtigste natuur alsook twee boeiende Latijns-Amerikaanse hoofdsteden.

Tijdens deze academie zal Sijbrand de Jong verschillende keren toelichting geven op locatie en met de deelnemers in gesprek gaan over allerhande thema’s die aan de orde komen. Dit aangevuld met toelichting door lokale wetenschappers, specialisten en de gidsen die ons zullen begeleiden.

Dagprogramma

Maandag 4 november

We vertrekken in de avond vanaf Schiphol naar de hoofdstad van Chili, Santiago, waar we op dinsdagochtend aan zullen komen.

Dinsdag 5 november

We komen in de ochtend aan in Santiago de Chili en gaan naar ons hotel waar er tijd is om op te frissen. In de middag verkennen we al wandelend de historische binnenstad. Santiago de Chili biedt een mooie mix van koloniale, victoriaanse en moderne bouwwerken.
’s Avonds dineren we gezamenlijk.
Overnachting in Santiago de Chili.

Woensdag 6 november

We gaan verder met onze stadsverkenning en bezoeken o.a. Plaza de Armas, de kathedraal en het regeringspaleis la Moneda waar president Salvador Allende in 1973 omkwam. We lunchen gezamenlijk. In het bohemiendistrict Bellavista geniet u van het uitzicht over de stad, en vanaf San Cristobal van het uitzicht over de Andes.

De middag is ter vrije besteding. ’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid dineren, bijvoorbeeld in de levendige wijk Lastarria met talloze barretjes en uitstekende restaurants. Of ga naar barrio Italia, een wijk in opkomst met vele mogelijkheden voor een diner.

Overnachting in Santiago de Chili.

Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 november

De exacte beschrijving van uur tot uur ontvangt u ca. 1 maand voor vertrek van de NRC Academie.

Deze dagen reizen we naar Antofagasta en naar San Pedro de Atacama. We bezoeken op Cerro Paranal ESO’s Very Large Telescope (VLT). Bij San Pedro de Atacama bezoeken we het basisstation van ALMA – de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Het is geen gewone, ‘optische’ telescoop, maar een antennepark van 66 grote radioschotels, die microgolfstraling uit de kosmos opvangen en een belangrijke radiotelescoop in het wereldwijde netwerk waarmee de eerste foto van een zwart gat is gemaakt.

Onze focus ligt deze dagen natuurlijk op de astronomie en het hoogenergetische heelal, waarbij het spectaculaire landschap een fantastisch decor vormt.

Het noorden van Chili bestaat uit de provincies Tarapaca en Antofagasta. Het landschap wordt gevormd door desolate woestijnen, zoutmeren en een immense hoogvlakte die op verschillende plaatsen een hoogte van 5400 meter bereikt. Doordat de Atacamawoestijn op grote hoogte ligt, zijn de atmosferische omstandigheden er ideaal. De geringe bevolkingsdichtheid en het unieke, kurkdroge klimaat maken van de Atacamawoestijn een waar sterrenkundig paradijs.

Wij reizen naar de Atacamawoestijn, waarin zich tevens zoutvlakten, geisers, vulkanen en ravijnen bevinden. We verblijven een nacht in Antofagasta, de belangrijkste havenstad in het noorden van Chili. De economie van de stad wordt met name bepaald door de uitvoer van koper uit de mijnen in de regio, waaronder Chuquicamata, de grootste open kopermijn ter wereld.

Wij verblijven ook in San Pedro de Atacama, een door de Spanjaarden gesticht stadje, op 2500 meter hoogte gelegen als een oase in een woestijnachtige omgeving. Het landschap rond de oase wordt gedomineerd door zoutvlakten en de bergen van de Cordillera de la Sal.

We maken een indrukwekkende excursie in de bijzondere omgeving van San Pedro, waarbij we de Salar de Atacama met zijn flamingo-kolonie bezoeken die hier in de wetlands leven. De rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen conflicteert hier met de rijkdom aan vele soorten watervogels. Ook zien we de magische Valle de la Luna, het meest indrukwekkend vanaf de zandduinen bij zonsondergang.

Noord-Chili is het een waar lustoord voor astronomische waarnemingen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de eerste sterrenkundige waarnemingsomstandigheden gemeten in het middelhoge kustgebergte dat tussen de Atlantische Oceaan en toppen van de Andes ligt. Op basis van die eerste waarnemingen werden verschillende internationale sterrenwachten opgezet in dit gebied, met name door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO).

Over ESO’s Very Large Telescope
ESO is, naast het Europese Ruimtevaartagenschap (ESA), de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa. Op Paranal staat ESO's Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische/infrarood sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen. De vier identieke sterrenkijkers, elk met een spiegel van 8,2 meter in middellijn, vormen samen met de vier kleine hulptelescopen het krachtigst observatorium ter wereld.

In de wijde omtrek van de Very Large Telescope is geen enkele nederzetting te vinden. De nachtelijke hemel is dan ook volledig donker. Gelegen tussen de Atlantische kust en de hoge toppen van het Andesgebergte is de Atacamawoestijn een gortdroge wildernis, met een zeer beperkt aantal dagen neerslag.

Deze combinatie, geen neerslag en de grote hoogte, is van belang voor astronomen, vanwege diverse redenen. Vanaf het waarneembaar platform op Cerro Paranal is ook Cerro Armazones te zirn, de bergtop waar de toekomstige Extremely Large Telescope (ELT) in aanbouw is.

Als de nacht eenmaal is gevallen en het aardedonker is komen de gigantische telescopen tot leven en richten zich op het heelal. Computergestuurd worden de acht meter grote hoofdspiegels in exact de juiste stand geplaatst. Atmosferische bewegingen worden talloze malen per seconde opgemeten alsook geanalyseerd; astronomen kijken dag en nacht mee naar de wetenschappelijke opbrengsten van de waarnemingen.

Over ALMA
ESO speelt ook een belangrijke partnerrol bij ALMA. ALMA is geen gewone, ‘optische’ telescoop, maar een antennepark van 66 grote radioschotels, die microgolfstraling uit de kosmos opvangen. Omdat die straling geabsorbeerd wordt door atmosferische waterdamp, is het observatorium op maar liefst 5000 meter boven zeeniveau verrezen, op het Chajnantor-plateau nabij het drielandenpunt van Chili, Argentinië en Bolivia. De Operations Support Facility (OSF, het ‘controlecentrum’ van ALMA) ligt op een minder extreme hoogte van ‘slechts’ 2900 meter. We zullen het basisstation bezoeken.

In opbouw - de funderingen zijn gelegd op de Cerro Amazones - is de Extremely Large Telescope, ontworpen door ESO, waarvan de hoofdspiegel een diameter van 39 meter zal krijgen. Doel van de ELT is het heelal nog gedetailleerder te bestuderen dan met de ruimtetelescoop Hubble mogelijk is. Met een spiegel van ca. 39 m zou de atmosfeer van exoplaneten bestudeerd kunnen worden. De bouw is begonnen en de verwachting dat met de ELT in 2024 de waarnemingen zullen kunnen worden gestart.

Overnachtingen in Antofagasta en San Pedro de Atacama.

Zondag 10 november

We reizen vandaag over de mythische Highway 40 naar het zo’n 360 kilometer ten zuiden van het in Argentinië gelegen Mendoza naar Malargüe, waarvan de omgeving wordt gekenmerkt door een ongelooflijk landschappelijke schoonheid.

Malargüe ligt op 1400 meter boven de zeespiegel en staat vooral bekend vanwege het droge, maanachtig landschap in het nabijgelegen natuurreservaat La Payunia. Deze avond dineren we gezamenlijk waarna een inleiding volgt door Sijbrand de Jong op hetgeen ons de komende dagen te wachten staat.

Overnachting in Malargüe.

Maandag 11 en dinsdag 12 november

Het Pierre Auger Cosmic Ray Observatory is een internationaal observatorium voor kosmische straling in Argentinië, nabij Malargüe in de provincie Mendoza. Het is vernoemd naar de Franse natuurkundige Pierre Victor Auger. Het beslaat een oppervlak van zo’n drieduizend vierkante kilometer op de pampa van Argentinië, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht.

Sinds het midden van de vorige eeuw is het bestaan van kosmische straling, deeltjes met een extreem hoge energie, bekend. De speurtocht naar de bron van deze hoogenergetische deeltjes en het bestuderen van deze unieke deeltjes zijn heilige gralen in het nieuwe vakgebied van de astrodeeltjesfysica, op het grensvlak tussen sterrenkunde en natuurkunde. Het Pierre Auger Observatorium is het grootste internationale project om deze deeltjes te meten en te analyseren.

Om te beginnen zal een bezoek worden gebracht aan de controlekamer van het observatorium. Daar zal een presentatie worden gegeven in de expositieruimte met uitleg over de technologie en de wetenschap van het Pierre Auger Observatorium.

Ruim 1600 speciale watertanks registreren daar lawines van deeltjes die worden veroorzaakt door ultrahoogenergetische kosmische straling. Deze water-Cherenkov detectoren staan opgesteld in een driehoekstructuur met een afstand van 1,5 km tussen de afzonderlijke detectoren. Al banjerend op de Pampa om deze water-Cherenkov detectoren te zien, zullen we zelf beleven wat de uitdagingen zijn van het realiseren en bedrijven van een dergelijke opstelling verspreid over een oppervlakte van een Nederlandse provincie.

Licht van de deeltjeslawines wordt ’s nachts ook met 27 fluorescentietelescopen geregistreerd. Deze staan opgesteld op vier plaatsen aan de rand van het gebied, in elke windrichting één. We bezoeken een van de telescoop stations en zullen in detail zien hoe die werkt en wat er verder allemaal komt kijken bij het kunnen doen van goede metingen, zoals het monitoren van de atmosfeer boven het observatorium. Vanaf dit wat hoger gelegen telescoop station is er ook een schitterend uitzicht over de Pampa Amarilla en het observatorium als geheel.

Met de bouw van het hele project is begonnen in 2000, de eerste metingen werden verricht in 2004 en het project is voltooid in 2008. In totaal nemen 15 landen aan het project deel, waaronder Nederland.

Op dit moment ondergaat het observatorium een aantal grote verbeteringen. Op de watertanks wordt een extra onafhankelijk detectie laag aangebracht. Nederlands speelt een belangrijke rol in de productie van deze nieuwe detector laag. We zullen de eerst geïnstalleerde nieuwe detectoren bovenop de water-Cherenkov tanks zien.

Daarnaast worden op alle watertanks een radiodetector geplaatst. Die is een geheel nieuwe detectietechniek die veel extra informatie gaat opleveren die complementair is aan de al bestaande en nieuwe detectoren. Nederlandse wetenschappers hebben een vooraanstaande rol gespeeld in het ontwikkelen van deze radio detectie van kosmische straling. Het Nederlandse team heeft kortgeleden een grote subsidie gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om deze nieuwe detector op de schaal van het hele observatorium toe te passen. Een van de top-wetenschappers in het Nederlandse team heeft hiervoor ook een prestigieuze Advanced Grant subsidie van de European Research Council gekregen. We brengen ook een bezoek aan de prototypes van deze radio detectoren.

Verder zullen we het moderne Planetarium in Malargüe bezoeken, dat een goede plek is om ons over de oorsprong van het universum te onderwijzen.

Overnachtingen in Malargüe.

Woensdag 13 november

We vliegen vandaag naar Buenos Aires, zo’n beetje de meest kosmopolitische hoofdstad van het continent met een sfeervolle aaneenrijging van de zogenaamde ‘barrios’. We zien onder meer het befaamde Plaza de Mayo met de kathedraal en La Casa Rosada, het regeringspaleis alsook het Colon-theater.

Deze laatste avond is er een gezamenlijk diner.

Overnachting in Buenos Aires.

Donderdag 14 november

De ochtend is ter vrije besteding, uiteraard met suggesties van de begeleiding. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Vrijdag 15 november

In de ochtend aankomst in Amsterdam.

 

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

Sprekers en lezingen


Prof. Sijbrand de Jong is deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij het kosmische stralingsexperiment het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië.

De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden.

Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal. Hij is geïnteresseerd in de samenhang tussen deeltjesfysica en kosmologie.

Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur-en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en tot 2018 als voorzitter van de Raad bij CERN in Genève.

Boekingsinformatie

Reisdata

4 tm 15 november 2019

Reisduur

12 dagen

Prijs samenboeking

€ 6.985,- p.p. op basis van 2 personen

Prijs soloboeking

€ 7560,-

Inclusief: * vlucht per KLM Amsterdam – Santiago de Chili en Buenos Aires – Amsterdam inclusief ruimbagage * luchthavenbelasting € 287,- * diverse binnenlandse vluchten in Chili en Argentinië * transfers * verblijf in hotels zoals omschreven (of vergelijkbaar) op basis van een 2-persoons kamer inclusief ontbijt * 5 lunches en 4 diners * vervoer en bezoeken ter plaatse volgens programma * deskundige Engelssprekende reisbegeleiding * Nederlandssprekende begeleiding * inleidingen door prof. dr. Sijbrand de Jong en lokaal gestationeerde specialisten * literatuurlijst en reader

Exclusief: * overige lunches en diners * reis en/of annuleringsverzekering * fooien * bijdrage Calamiteiten fonds € 2,50 per boeking * administratiekosten € 25,- per boeking

Vluchten per KLM
4 november       Amsterdam – Santiago de Chile            21.20. uur – 11.10 uur*
14 november     Buenos Aires – Amsterdam            16.30 uur – 09.45.00 uur*

*aankomst de vogende dag

Hotels

Santiago de Chili
Hotel Bidasoa
Het hotel beschikt over een buitenzwembad omgeven door tuinen en een  restaurant met terras. De kamers zijn voorzien van WIFI, kabel-tv, een kluisje, airconditioning en verwarming.

Antofagasta
Hotel Terrado
Het hotel is gelegen aan de Grote Oceaan. De kamers deels met uitzicht op zee zijn comfortabel en beschikken over een balkon, airconditioning, minibar, tv en WIFI.

San Pedro de Atacama
Alto Atacama Desert Lodge
Deze lodge ligt verborgen in een rustige vallei vlakbij Pucará de Quitor. De kamers hebben een elegante inrichting en zijn allemaal beschikken over een eigen badkamer en een terras met een panoramisch uitzicht over de vallei. Er is WIFI in de gemeenschappelijke ruimtes.

Mendoza
Hotel Huentale
Huentala Hotel ligt op slechts 600 meter van het Independencia-plein en beschikt over een zwembad, een fitnesscentrum en een kunstgalerie. De kamers zijn stijlvol ingericht en beschikken over WiFi.

Malargüe
Hotel Malargüe Inn & Suites
Het hotel heeft ruime kamers met airconditioning en beschikt over een binnenzwembad,  WiFi en een grote tuin. De kamers zijn klassiek en comfortabel ingericht en hebben  flatscreen-tv, een bureau en een moderne badkamer.

Buenos Aires 
Het Anselmo Buenos Aires ligt op 500 meter van de Avenida 9 de Julio en op 1 km van Casa Rosada. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en een badkamer. WiFi in alle ruimtes.

 • Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen. Een maand voor vertrek ontvangt u het van-uur-tot-uur programma.
 • De bezoeken aan de genoemde instanties tijdens deze NRC Academie zijn onderdeel van het programma.
 • Het intensieve programma en de wandelingen die gemaakt worden vereisen dat u goed ter been dient te zijn voor deze reis. Ook dient u er rekening mee te houden dat wij tijdens deze reis dagen op grote hoogte zullen doorbrenggen. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt per persoon. Het kan zijn dat lichamelijke klachten ontstaan als hoofdpijn en duizeligheid, slechte nachtrust en eetlust, misselijkheid, moeizame ademhaling en tintelende vingers. Wij zullen stapsgewijs aan de hoogte proberen te wennen om deze klachten tegen te gaan. Overleg tevoren met uw huisarts over eventuele medicatie.
 • Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst. Het maximaal aantal deelnemers aan deze reis is 45 personen.
 • Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
 • Een aantal van de inleidingen volgt u met de gehele groep tegelijk; rondleidingen vinden plaats in kleinere groepen.
 • Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Deelnemers dienen goed ter been te zijn.
 • Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.
 • U kunt natuurlijk verlengen in Chili of in Argentinië. Ook kunt u natuurlijk per businessclass reizen. Neemt u svp contact met ons op voor de mogelijkheden.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam
020-30 800 80
nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied á Terre.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden