Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Cuba: een Caraïbisch eiland in transitie

10-daagse NRC Academiereis naar de tropen met pakkende bijdragen van eminente sprekers
21 – 30 oktober 2018

Er zijn voldoende deelnemers voor een gegarandeerd vertrek

Met relevante bijdragen op de studiemiddag van prof.dr. Gert Oostindie (directeur van het KITLV en hoogleraar Caraïbische Geschiedenis), VPRO jounalist en Cuba kenner Edwin Koopman en Jan Rudolph de Lorm (directeur Singer Museum) en bijdragen ter plaatste o.a. van NRC journalist Merijn de Waal en Alexandra Valkenburg (Nederlands ambassadeur in Cuba).

De reis in het kort

Zwierige Spaans-koloniale architectuur, socialistisch-realistische muurschilderingen en broeierige salsabars. De geschiedenis van indianen, Afrikaanse slaven, ontdekkingsreizigers, Spaanse overheersers, Nederlandse piraten, Franse immigranten, Amerikaanse investeerders en socialistische revolutie – het eiland is een spannende smeltkroes. Achter de façade van voortlevende revolutieromantiek, het pittoreske verval van de koloniale steden en de Amerikaanse oldtimers staan veranderingen te dringen. Met het vertrek van president Raúl Castro in april jl. eindigde het ‘Castro–tijdperk’. De nieuwe president Miguel Díaz-Canel, komt aan het roer van een natie die het economisch redelijk doet, ondanks de anticommunistische politiek van Donald Trump en de geldverslindende wederopbouw na orkaan Irma.

De meningen over Cuba blijven verdeeld – van kritiek op het starre regime en de politieke gevangenen tot lof voor de sociale verworvenheden, de bestrijding van racisme en investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Nu is het juiste moment om getuige te zijn van de opborrelende veranderingen op ‘het Eiland der Vrijheid’. Tijdens de tiendaagse NRC Academiereis op Cuba delen Nederlandse en Cubaanse sprekers hun ervaringen en visie op Cuba en analyseren we ter plaatse de historische en politieke achtergronden en sociale en internationale ontwikkelingen. En we kijken naar Nederlands erfgoed, de culturele rijkdom en het bloeiende kunstleven van een binnenkort onherkenbaar veranderd eiland. Verder geven de excursies u in korte tijd een goed beeld van de mooiste en bekendste plaatsen op Cuba.


Deze NRC Academiereis wordt in Havana geopend op de Nederlandse ambassade door de ambassadeur in Cuba Alexandra Valkenburg en NRC-journalist Merijn de Waal Voorafgaand aan de reis is er een inleidende studiemiddag.

Wenst u per post een reisdossier te ontvangen? Deze kunt u hier aanvragen.

Cuba in beeldDagprogramma

Aankomst in Havana per KLM, in de middag, transfer naar het hotel en welkomstdiner.

In de ochtend opening van de NRC academie op de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden door mevrouw Alexandra Valkenburg, de ambassadeur, met een voordracht over de bilaterale betrekkingen. Vervolgens een lezing door de NRC-journalist Merijn de Waal: Cuba versus Verenigde Staten, Rusland en Latijn-Amerika

Na de lunch op eigen rekening in het historische centrum in paladar ‘El de Enfrente’ keuze-excursies:
• In de voetsporen van de revolutie: Op Nieuwsjaardag 1959 ontvluchtte de Cubaanse president Fulgencio Batista per vliegtuig zijn land, verslagen door de revolutie onder leiding van de 31-jarige Fidel Castro. Deze ‘Napoleon-achtige boyscout met een beatnikbaard’, zoals een Britse journalist hem omschreef, trok enkele dagen later in triomf Havana binnen. Vanaf de Plaza de la Revolución, waar Fidel Castro zijn toespraken hield, met een enorm gedenkteken voor José Martí en de beeltenis van Che Guevara, volgt deze excursie de memorabele plekken van de Cubaanse revolutie in de stad. Het Revolutiemuseum wordt uiteraard bezocht, met een unieke verzameling voertuigen, van de boot Granma, waarmee Fidel en zijn ‘barbudos’ op Cuba landden, tot de tot pantserwagens omgebouwde tractors.
Duur: 3 uur, Prijs: € 65,- pp, inclusief vervoer per oldtimer, rondleidingen en entrees
• Architectuurparels van Havana (onder leiding van de Cubaanse architect) De wandeling gaat van oude fortificaties tot paleizen en villa’s op de boulevard Prado, van Art Deco-kantoren en in Moorse stijl opgetrokken hotels tot gebouwen met moderne façades. De route volgt tevens het koloniale verleden van Havana Vieja (Oud Havana), vanaf het Castillo de la Real Fuerza Habana, een van de oudste forten ter wereld, naar het Palacio de los Capitanes Generales. Duur: 3 uur, Prijs: € 65,- pp (inclusief rondleidingen en entrees)
• Modern Havana per fiets (onder leiding van een jonge Cubaanse historicus) Vanuit het centrum met vertrouwd beeld van Havana gaat deze excursies buiten gebaande paden – naar de wijken Vedado en Miramar, naar de plekken waar gemiddelde toerist niet komt en waar het moderne leven van de Cubaanse hoofdstad zich afspeelt. Duur: 3 uur, € 45,- pp (inclusief huur van de fietsen en begeleiding)

Vanochtend een bezoek aan de universiteit van Havana en de lezing door prof. dr. Carlos Alzuguray , voormalige diplomaat, hoogleraar en schrijver, over politieke uitdagingen van Cuba,  en de lezing  ‘Cubaanse economie, achtergronden en recente ontwikkelingen’ van een docent Economie aan het Centro de Estudio de La Economía Cubana. Vervolgens een interview door Merijn de Waal.

Na de lunch (eigen rekening) in paladar ‘’Mediterraneo Habana’’ in de wijk Vedado een excursiekeuze:

•    het Museum voor Schone Kunsten,
bekend om een rijke collectie Cubaanse schilderkunst, o.a. van Wifredo Lam. Deze Cubaanse Surrealist is ook in Nederland bekend, vooral door de tentoonstelling die het Stedelijk Museum in Amsterdam aan hem wijdde.
Duur: 2 uur, € 55,- pp (inclusief een rondleiding door een curator)

•    In voetsporen van Ernest Hemingway
De excursie gaat langs Hemingways stamcafés El Floridita en La Bodeguita del Medio, zijn appartement in hotel Ambos Mundos en zijn huisje Finca La Vigía. Aansluitend een kort uitstapje naar het vissersdorpje Cojmar, waar Hemingway inspiratie opdeed voor The Old Man and the Sea. Duur: 4 uur, € 95,-pp (inclusief vervoer, rondleidingen, entrees en twee Hemingway’s cocktails)

’s Avonds een balletvoorstelling van het internationale Balletfestival (facultatief en o.v. repertoire)

’s Ochtends een bezoek aan Castillo de la Real Fuerza Habana, een van de oudste forten ter wereld, alwaar een lezing over het Nederlandse erfgoed en Nederlandse maritieme aanwezigheid op Cuba door Esther van Gent, Cuba-kenner en tentoonstellingsmaker, gespecialiseerd in Nederlands-Cubaanse culturele uitwisseling.

Na de lunch (eigen rekening) in trendy restaurant ‘Al Carbon’ in Oud Havana een excursiekeuze:
• Moderne kunst in Havana – van Fusterlandia tot Escuelas Nacionales de Arte
Josef Fuster, Cubaans kunstenaar, heeft met zijn op Gaudí geïnspireerde tegel- en mozaïekkunst een van de vervallen wijken in Havana kleurrijk en leefbaar gemaakt. De Escuelas Nacionales de Arte (nu Istituto Superior de Arte, ISA), gesticht door Castro en Guevara wordt de grootste architectonische prestatie van de revolutie genoemd: vernieuwende, organische baksteen- en terracottagebouwen met Catalaanse gewelven, die het optimisme en enthousiasme van de eerste revolutiejaren belichamen. In dit totaalkunstwerk wordt nu nieuw leven geblazen door er kunstenaars, acteurs, dansers en musici op te leiden. Duur: 3 uur, € 45,- pp
• Bezoek achter de schermen van het Ballet Nacional de Cuba. Gesteund door Fidel Castro heeft de nog levende ballerina Alicia Alonso (1920) het Ballet Nacional de Cuba opgericht. De balletkunst is nationale trots van Cubanen, het moderne ballet is een Cubaans pronkstuk op internationale podia. Dit bezoek wordt ingeleid door een lezing over de historie van het ballet op Cuba en de rol van deze kunst in de Cubaanse samenleving. Vervolgens wordt een repetitie bijgewoond. Duur: 3 uur, € 140,- pp
• Bezoek Galleria Arte Continua Habana Deze doorlopende minibiënnale, door Italiaanse verzamelaar Lorenzo Fiaschi in een voormalige biocoop uit de jaren 50 in het hart van de China-town van Havana ingericht, is 2015 opengegaan. Dit is een vervolg op Galleria Continua San Gimignano en Galleria Continua les Moulins in de Parijse campagne. Het werk van de kunstenaars zoals Anish Kapoor maar ook beroemde Cubanen zoals Alejandro Campins, Elizabet Cervino, Carlos Garaicoa, Susana Pilar zijn trekpleister van Galleria Arte Continua. Duur: 2 uur, € 35,- pp

’s Avonds een optioneel bezoek aan Buena Vista Social Club (prijs afhankelijk van prgramma) of Fabrica de Arte Cubano.
In de voormalige fabriek Fabrica del Arte is het nieuwste platform voor moderne kunstenaars opgericht. Tijdens het bezoek aan Fabrica de Arte Cubano een rondleiding door de curator door de moderne kunst galeries, diner (inclusief 2 drankjes) in restaurant El Cocinero, ingericht in de voormalige fabriek. Inclusief vervoer, rondleiding en maaltijd bedragen de kosten € 135,- pp.

Dagexcursies naar de Viñales-vallei, een van de merkwaardigste landschappen van Cuba. Tussen de rechtopstaande, steile, ronde kalksteenheuvels (Mogotes) wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren als Cohiba en Montecristo. De sigaren werden geïntroduceerd door Guanahatabey-indianen, die hier in de grotten woonden. De vallei is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. In Cuevas de Portales aldaar had Che Guevara zijn hoofdkwartier tijdens de Cubacrisis van 1962. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is een enorme muurschildering. Naar een idee van Celia Sánchez Manduley, de ex-partner van Fidel, schilderde een team onder leiding van Leovigildo González Morillo in 1961 deze 'monsterlijke' Mural de la Prehistoria op de rotswand van de Mogote dos Hermanas. Het laat de evolutie zien van amoebe tot mens. Op dringend verzoek van Fidel werden er ook dinosaurussen geschilderd, hoewel deze nooit op Cuba hebben geleefd.

Vanochtend vertrek naar Cienfuegos. Na aankomst lunch in paladar ‘Finca del Mar’, gelegen in Punta Gorda. Daarna een stadswandeling. Cienfuegos, stad met Franse flair, is gesticht door immigranten uit Bordeaux en Louisiana in de 18e eeuw. Tijdens de stadsverkenning bezoek aan de kathedraal en het Teatro Tomas Terry, waar in roemrijker tijden grootheden als Enrico Caruso en Sarah Bernhardt optraden. Vervolgens een uitstapje per boot naar het Castillo de Nuestra Señora de los Angeles de Jagua, gebouwd in 1745 ter verdediging tegen Caribische piraten. Het is mogelijk om een drankje te nemen in het Palacio de Valle, een voormalige villa in opvallende stijl, met Venetiaanse en Moorse motieven.

Overnachting in Cienfuegos.

Trinidad werd gesticht in 1514 door Diego Velazquez de Cuellar als Villa de la Santisima Trinidad. Het provinciestadje, iets ten noorden van de baai van Ancon aan de Cubaanse zuidkust (provincie Sancti Spíritus), heeft de authenticiteit van de Spaanse 16e eeuw bewaard. Het pittoreske centrum met de kerk van Sint Franciscus, rond de Plaza Mayor, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet zijn de hoogtepunten. Vooral de tientallen originele huizen met typische smeedijzeren raampartijen zijn opmerkelijk.

Overnachting in Cienfuegos.

Vanochtend een uitstapje per boot naar het Castillo de Nuestra Señora de los Angeles de Jagua, gebouwd in 1745 ter verdediging tegen piraten. Na de lunch in paladar Villa Lagarto transfer naar Havana, via het Cubaanse platteland. Na aankomst tijd ter eigen beschikking in Havana. ’s Avonds een afscheidsdiner in La Guarida, waar de klassieke film Fresa y Chocolate is opgenomen.

Ochtend vrij en transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

In de loop van de ochtend aankomst te Amsterdam Schiphol Airport.N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

 

Sprekers & Lezingen

Tijdens en voorafgaand aan deze reis zullen Nederlandse en Cubaanse sprekers hun ervaringen en visie op Cuba delen en belichten zij de historische en politieke achtergronden en sociale en internationale ontwikkelingen in Cuba.

Sprekers en lezingen voorafgaand


Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde en redigeerde zo’n dertig boeken over het Caribisch gebied, over Nederlandse koloniale en postkoloniale geschiedenis. Oostindie begon zijn carrière als historicus met een doctoraalscriptie over de economische geschiedenis van het koloniale Cuba, waartoe hij in 1981 drie maanden op het eiland woonde. Sindsdien verbleef hij er veelvuldig, onder meer voor het maken van televisiedocumentaires over hedendaags Cuba, laatstelijk in 2017. Hij publiceerde zowel in vaktijdschriften als in NRC Handelsblad over de politiek en cultuur van Castro’s Cuba.

Lezing: Cuba: van Columbus tot Castro.Edwin Koopman studeerde Sociale Geografie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in de stedelijke geografie van Latijns-Amerika en de menselijke factoren bij natuurrampen. Sinds 1985 houdt hij zich bezig met Latijns-Amerika. Hij was achtereenvolgens redacteur en eindredacteur bij Inter Press Service, de Nieuwe Geografenkrant en de Wereldomroep. Sinds 1999 verslaat hij Latijns-Amerika voor Elsevier Weekblad, Trouw, de VPRO en de Wereldomroep. In 2005 verscheen zijn boek De ritselaars van Havana, waarin de Cubanen wachten op de dood van Fidel Castro, overlevend op de puinhopen van een failliete revolutie. Koopman komt regelmatig op Cuba en zal tijdens zijn lezing op de actualiteiten ingaan.Drs. Jan Rudolph de Lorm is directeur Museumzaken Singer Laren. Hij studeerde kunstgeschiedenis & klassieke archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was daarna werkzaam in het Gemeentemuseum Den Haag en sinds 1990 in het Rijksmuseum: tot 2001 als conservator Goud en Zilver, sinds 2002 als Hoofd Tentoonstellingen. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor de satellietpresentaties van de collectie en de totstandkoming van het collectie-filiaal Schiphol. In 2017 vond onder zijn auspiciën in Singer Laren de tentoonstelling Cuban Art Now plaats uit de collectie van Sebas en Xanta Berger, een Nederlands echtpaar dat lange tijd in Havana woonde. Cuban Art Now geeft inzicht in de wijze waarop kunstenaars vorm geven aan het leven en de ontwikkelingen op Cuba. Alle kunstenaars zijn opgeleid aan het Instituto Superior de Arte. ‘Deze hoogwaardige kunstacademie kent een bijzondere oorsprong. In 1961, kort na de revolutie, besloten Fidel Castro en Che Guevara om op de golfbaan van de verlaten Country Club van Havana een kunstacademie te bouwen.’
Tijdens de lezing gaat De Lorm in op de iconen van de Cubaanse kunst.Esther van Gent is voormalig TV-journaliste, directeur van Cuban Cultural Ventures, de stichting die Cubaanse kunstenaars en cultuurwetenschappers de mogelijkheid biedt zich internationaal te ontwikkelen.Van Gent organiseert culturele projecten in samenwerking met Cubaanse en Nederlandse partners; waaronder in 2013 een groot onderzoeksproject over de Nederlandse maritieme aanwezigheid op Cuba in de zeventiende eeuw. Met haar uitstekende kennis van het land begeleidt Esther van Gent deze reis en gaat ze tijdens haar lezing in op het Nederlandse erfgoed op Cuba.

 

 

Sprekers en lezingen op locatie


Alexandra Valkenburg
Na haar studie economie aan de Erasmus Universiteit trad Alexandra Valkenburg in 1996 in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en werkte ze in New York en Paramaribo. Van 2009-2012 was zij plaatsvervangend Chef de Poste en hoofd Ontwikkelingssamenwerking in Guatemala en van 2012-2016 hoofd van de afdeling Mensenrechten en Politieke en Juridische Zaken, directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten. Sinds 2016 is Valkenburg ambassadeur in Cuba.Merijn de Waal is Plaatsvervangend chef Buitenland en redacteur Latijns-Amerika van NRC Handelsblad, eindredacteur en van 2009-2014 NRC-correspondent in Madrid. Zijn correspondentschap stond grotendeels in het teken van de grote economische malaise en diepe politieke crisis in Spanje. De ervaringen van deze tijd heeft hij opgetekend in het boek Spaanse sporen. een journalistieke zoektocht naar het hart van Spanje . Merijn de Wal schrijft vaak over Cuba. Tijdens de reis zal hij o.a. ingaan op de verhouding Cuba - VS en de positie van Cuba in Latijns-AmerikaProf. Ricardo Torres en Prof. Dr. Carlos Alzugaray Treto
Prof. Ricardo Torres is professor economie aan de Universiteit van Havana, verbonden aan het Centro de Estudios de la Economía Cubana en adviseur voor Cubaanse en buitenlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in Cuba. Werkte als onderzoeker aan de Hitotsubashi Universiteit in Tokyo, Harvard, Ohio State University, Columbia University en de American University. Nam deel aan talloze conferenties in Europa en Azië en Afrika en publiceerde verschillende boeken en opstellen over de Cubaanse economie. Dr. Ricardo Torres’ onderwerp tijdens de reis is Cuba’s uitdagingen en mogelijkheden in een post-embargo-model als het verandert van een centrale planeconomie in een ‘socialistisch gedecentraliseerd economiemodel’. Prof. Torres is veelgevraagd Cuba-deskundige bij CNN en BBC.

Prof. Dr. Carlos Alzugaray Treto is voormalige diplomaat (Chief de Mission van Cuba bij de EU), hoogleraar en schrijver. Sinds zijn afstuderen aan de universiteit van Havana in 1965 werkte hij voor Buitenlandse Zaken op de ambassades in Japan, Bulgarije, Argentinië, Canada, België en de EU, doceerde hij Internationale Betrekkingen aan diverse instituten, was hij lid van de Academie van Wetenschappen en het Uitvoerend Comité van de Latijns-Amerikaanse Associatie voor Politieke Wetenschappen. Buiten Cuba was hij gastdocent aan een aantal wetenschappelijke instituten in Amerika, Canada, Mexico, Italië en Spanje. Hij publiceerde meer dan honderd artikelen en drie boeken, waarvoor hij diverse prijzen won. Prof. Alzugaray is veelgevraagd Cuba-deskundige bij CNN en BBC.Boekingsinformatie

Reisdata: 21 oktober – 30 oktober 2018
Reissom: € 3795,- p.p. op basis van 2 personen
Toeslag eenpersoonskamer: € 515,- p.p.

Inclusief:  
Vliegreis Amsterdam – Havana v.v. per KLM,  luchthavenbelastingen (ca.  € 250,-), bagage (ca. € 50,-),verblijf in een tweepersoonskamer in ****/***** hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners, lezingen van Nederlandse en lokale sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, deskundige Nederlandstalige begeleiding door Esther van Gent.
Exclusief:
overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.
Excursies:
inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

NB
• Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

Deze NRC Academiereis is tot stand gekomen in samenwerking met en wordt uitgevoerd door Voyage & Culture, lid ANVR/SGR en Calamiteitenfonds.

Boek deze reis