De stad aan de rand van de hemel

Elif Shafak
27,99
Op voorraad
SKU
9789044535099
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
De Indiase Jahan is op jonge leeftijd aanwezig bij de geboorte van het witte olifantje Chota, waardoor tussen hen een bijzondere band ontstaat. Wanneer Chota aan de sultan wordt gegeven als cadeau, gaat Jahan met hem mee naar Istanbul om voor het dier te zorgen. Hier valt Jahan al snel op door zijn intelligentie en wordt hij ingezet als leerknecht van de architect van de sultan. Dit behoedt hem echter niet voor de grillen van de sultan, die hem eerst laat vechten in de oorlog en hem vervolgens naar de gevangenis stuurt, of voor onverklaarbare ongelukken op de bouwplaatsen. En dan wordt Jahan ook nog eens halsoverkop verliefd op de dochter van de sultan.
Meer informatie

NRC

NRC
Auteur(s)Elif Shafak
ISBN9789044535099
BindwijzePaperback / softback
Datum van verschijning20150522

Boeken attributen

Boeken attributen
NRC Recensie2 ballen
Breedte136 mm
Hoogte213 mm
Dikte46 mm
NRC boeken recensie

Het recentste boek van de Turkse schrijfster Elif Shafak draait om de gezel van de grote Ottomaanse, koninklijke hoofdarchitect Sinan, die voor sultans als Selim de Zotte, Murat III en Süleyman de Schitterende, honderden gebouwen neerzette: tombes voor de broers die zij lieten vermoorden, waterwerken, observatoria, bruggen en de grootste moskeeën van Istanbul.

Elif Shafak (1971) schetst de roemrijke zestiende eeuw van Istanbul, ‘waar tweeënzeventig stammen wonen en nog een halve, de zigeuners’. In haar eerste historische roman gaat ze vrijmoedig om met jaartallen en laat figuren later of eerder optreden als haar dat beter uitkomt. Haar hoofdpersoon Jahan volgen we vanaf zijn twaalfde tot zijn dood. Als jongen liegt hij een Indiase biografie bij elkaar, hij is de verzorger van de witte olifant Chota, een geschenk van de Indiase sjah aan de Ottomaanse sultan. De twee worden onafscheidelijk, vormen de trots van het paleis, trekken ten oorlog en doen kunstjes. Samen ontdekken ze ook het kwaad dat de wereld beheerst. Als de architect Sinan de talenten van de olifantenverzorger ontdekt neemt hij hem onder zijn hoede, als zijn gezel. Zoals in elke Bildungsroman krijgt Jahan het flink voor zijn kiezen. Verraad, onbeantwoorde liefde, gevangenisstraf, diefstal, chantage en bedreiging – niets blijft hem bespaard. Maar met de jaren wordt hij wijs, ‘wrok is een kooi, talent is een gevangen vogel’.

Shafak heeft haar oorspronkelijke, geëngageerd kosmopolitische schrijverschap (Het luizenpaleis ) ingeruild voor een toegankelijker stijl en thematiek (Liefde kent veertig regels). Ze geldt nu als de bekendste Turkse schrijfster. Sinds ze werd aangeklaagd voor belediging van de Turkse identiteit, mengt ze zich vaak in het publieke en politieke discours, ageert ze tegen de conservatief-nationalistische krachten en strijdt ze voor de verbetering van de positie van de vrouw. Dat alles gaf ze nauwelijks een plek in deze roman, die leest als een ongecompliceerd zomerboek, met hier en daar tegelwijsheden en een zoete moraal.

Back to top