De wintersoldaat

Daniel Mason
21,99
Op voorraad
SKU
9789048848621
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

Wenen, 1914. Lucius is een tweeëntwintigjarige geneeskundestudent als Europa in de greep raakt van de Eerste Wereldoorlog. Meegesleept door romantische verhalen over operaties op het slagveld neemt hij dienst in het leger en rekent op een aanstelling bij een goedgeorganiseerd veldhospitaal. Maar als hij aankomt in een gevorderde kerk ergens ver afgelegen in een dal in de Karpaten, treft hij een ijskoude, door tyfus geteisterde buitenpost aan. Alle dokters zijn gevlucht; de enige achterblijver is een mysterieuze verpleegster, zuster Margareta.

Maar Lucius heeft nog nooit een scalpel gehanteerd. En terwijl de oorlog voortraast over het winterse landschap, wordt hij verliefd op de vrouw van wie hij een primitief soort geneeskunde leert. Dan wordt er op een dag, vanuit de sneeuw, een bewusteloze soldaat binnengedragen, wiens uniform is volgepakt met vreemde tekeningen. Hij lijkt niet meer te redden, totdat Lucius een beslissing neemt die het leven van de dokter, de patiënt en de zuster voorgoed zal veranderen.

Van de vergulde balzalen in het keizerlijke Wenen tot de bevroren wouden van het Oostelijk front, van armzalige operatiekamers tot slagvelden met woeste kozakken te paard: De wintersoldaat is een verhaal over oorlog en geneeskunde, over loyaliteit, over liefde in turbulente tijden en, uiteindelijk, over de fouten die we begaan en de zeldzame kansen die we krijgen om het goed te maken.

Meer informatie
Auteur(s)Daniel Mason
ISBN9789048848621
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's368
Datum van verschijning20190314
NRC Recensie4 ballen
Breedte150 mm
Hoogte228 mm
Dikte32 mm
NRC boeken recensie

Daniel Mason Terwijl de kapotgeschoten lichamen letterlijk met karrenvrachten het hospitaal worden binnen gebracht blijft medische student en rijkeluiszoon Lucius het meest geïntrigeerd door geestesziekten.

De mooiste – en tegelijk gruwelijkste – passages in de roman De wintersoldaat van Daniel Mason doen zich voor in een tot veldhospitaal omgebouwde kerk in Lemnowice, een dorp in de Karpaten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het is daar waar de hoofdpersoon, Lucius Krzelewski, een jonge medische student zonder ervaring, ingekwartierd wordt om, hoofdzakelijk uitgerust met zaag en morfine, de ergste nood te lenigen van de binnen gebrachte soldaten. Het zijn meeslepende hoofdstukken, vooral wanneer zich ook een romance ontwikkelt tussen hem en de hoofdzuster, een non die bij het afleggen van haar gelofte de naam Margarete had aangenomen.

Toch is het de lezer die meegesleept raakt door die gebeurtenissen, aan te raden af en toe terug te bladeren naar de eerste hoofdstukken, omdat daar achtergrond en motivatie van Lucius verklaard worden. Hij is het zesde kind van een welgestelde Poolse, in Wenen woonachtige familie, in feite een ongewenst nakomertje, dat zijn ouders nog meer teleurstelt door in de ban te raken van de laatste ontwikkelingen in de medische wetenschap en medicijnen gaat studeren.

Slachthuis

Als hij naar het front wordt gestuurd zien zij plotseling een lichtpuntje: want de familie, schatrijk vanwege mijnbouw, hoopt nog rijker te worden door het oorlogsgeweld en ‘heeft minstens één patriot nodig om te bewijzen dat ze geen profiteurs waren’. Maar als Lucius in Lemnowice arriveert, tussen de wegrottende kadavers, is zijn ervaring hoofdzakelijk beperkt tot het verlossen van een patiënt ‘uit Dalmatië, iemand met sprietig haar’ van voldoende oorsmeer ‘om een kleine maar volwaardige votiefkaars mee te maken’. En in Lemnowice is het ‘geen geneeskunde – het was een slachthuis.’

Terwijl de kapotgeschoten lichamen letterlijk met karrenvrachten het hospitaal worden binnen gebracht blijft Lucius het meest geïntrigeerd door geestesziekten. Als er een uitzonderlijk psychiatrisch geval arriveert worden hij en de patiënt er door een overste in een meesterlijke scène op gewezen dat het niet de bedoeling is de casussen te bestuderen, maar ze op te lappen zodat deze ‘deserteurs’ terug kunnen naar het front.

Zeer boeiend om te lezen allemaal, maar niet alleen vanwege Lucius. Want het personage Margarete is nog intrigerender, met haar kordaatheid en humor, die niet alleen ingekleurd worden door haar optreden in het hospitaal der verschrikking maar ook door de even subtiele als voor een non doortastende wijze waarop zij seks met Lucius initieert. Een hevige verliefdheid volgt, die Lucius ernstig doet twijfelen aan haar kuisheidsgelofte. Nadat ze door een noodlottige beslissing zijnerzijds worden uiteengedreven volgt een lange speurtocht door de oorlogsgebieden die van heersers wisselen, langs milities van onduidelijke herkomst, en uiteindelijk in Wenen waar Lucius door zijn ambitieuze moeder wordt uitgehuwelijkt, met de voorspelbare desastreuze uitkomst.

Obscuur

Voor Daniel Mason (1976), die psychiatrie doceert aan de Universiteit van Stanford in Californië, is dit zijn derde roman, en ook uit de beide vorige boeken blijkt de voorkeur van de auteur voor exotische plekken en obscure geschiedenis. De pianostemmer speelde zich af in negentiende-eeuws Birma, Een ver land ergens in Latijns-Amerika in een niet gespecificeerde tijd. Beide boeken kregen de kritiek dat de research door het verhaal heen zou schemeren, maar daarvan is in deze roman, op een enkele uitzondering na, geen sprake.

Het is bijna onvoorstelbaar hoe Mason erin slaagt kennis van zaken over topografie, medische praktijken van een eeuw geleden en nog veel meer, organisch in zijn boek te integreren. De wintersoldaat is een boek dat tot lang na lezing na-echoot; boeiend, erudiet en het staat bol van gelaagde spanning, zowel in de stadse episodes als tijdens de oorlogsverschrikkingen.

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (680.56 kB)
Back to top