De zee zien

Koos Meinderts
14,99
Op voorraad
SKU
9789026139130
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Voor 23:00 besteld, morgen in huis Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
De zee zien van Koos Meinderts: Gouden jaren in romanvorm. Young adult-roman over een verloren vriendschap eind jaren vijftig en een nooit onthuld geheim. Koos Meinderts schreef eerder Lang zal ze leven voor jongeren.

Ze zouden samen de schoorsteenpijp op klimmen, Kees en Jan. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Alleen Jan klimt naar boven. Kees ziet hem een dodelijke val maken en rent ervandoor.

Als hem uren later verteld wordt dat zijn vriend dood is, reageert hij geschokt, alsof hij van niets weet. Jaren later kijkt Kees terug op de dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd: het echte verhaal moet nu maar eens verteld.

De pers over het werk van Koos Meinderts

'Een ware taalkunstenaar' - juryrapport Kinderboekwinkelprijs

'Een van de beste boeken van dit jaar' - Edward van de Vendel over Lang zal ze leven

'Als je zo kunt schrijven, verdien je een lang en gelukkig schrijversleven. Slingers voor Koos Meinderts!' - Marjon Kok in Tubantia

Meer informatie
Auteur(s)Koos Meinderts
ISBN9789026139130
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's144
Datum van verschijning20151110
NRC Recensie5 ballen
Breedte135 mm
Hoogte211 mm
Dikte16 mm
NRC boeken recensie

Het is die jongensachtige bravoure, die onaangepastheid, waar de 15-jarige Kees heel dichtbij kan komen door zijn vriendschap met Jan. Al is die bravoure misschien ook de reden dat Jan er niet meer is. Koos Meinderts tweede roman voor jongvolwassenen De zee zien begint met de scène waar alles om draait – misschien wel het hele leven van de nu 69-jarige Kees, die terugkijkt. Zo’n oude man is een ongewoon perspectief in de jeugdliteratuur, maar werkt hier schitterend en geeft het verhaal diepte. Het toont hoe tekenend één gebeurtenis was: het moment waarop Jan zingend in een schoorsteen klom, zwaaide, iets riep en viel. Kees keek toe. Glipte Jan weg? Sprong hij? Of, genuanceerder: liet hij los? Die vraag speelt op de achtergrond van Meinderts’ roman, die verder draait om de psychologie van die jongensvriendschap, om opgroeien in 1959, in een wereld waarin je niet naakt door een weiland rende. En om Kees, een jongen die zich niet mannelijk voelt maar toch man wordt. Dat is mede te danken aan Jan en zijn zus, die hem wel ziet zitten, en hij haar.

Op alle terreinen excelleert Meinderts, of het nu gaat om de beschrijving van de psyche van de verliefde knaap of om de eenmalige, sombere tirade van Jan dat de wereld ‘er niet voor hem is’. Alles hangt met alles samen, dat voel je, maar hoe het einde van Jan precies te duiden is, blijft nét ongrijpbaar en onbegrijpelijk.

Dat geeft deze magistrale jeugdroman een melancholische diepte en een menselijkheid die beklijft. Meinderts prikkelt en ontroert en neemt adolescente lezers zeer serieus; het zou mooi zijn als deze grote literatuur niet alleen gezien wordt door lezers van jeugdboeken.

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (282.91 kB)
Back to top