Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Route
 • Sprekers & lezingen
 • Reisuitbreidingen
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Filosofie en macht in Griekenland

 • Academie in het teken van filosofie en macht
 • Met veel hoorcolleges van o.a. denker des vaderlands Daan Roovers, prof. dr. David Rijser, drs. Polina Kosmadaki en drs. Nikos Lanser
 • Inleidende studiemiddag door oud Eerste Kamerlid en hoogleraar aan de Universiteit Amsterdam prof.dr. Alexander Rinnooy Kan./li>
v.a. 2695,- p.p.

De reis in het kort

Tweehonderd jaar geleden kon de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog tegen het Ottomaanse Rijk rekenen op intense Europese belangstelling. In parlementen en op universiteiten werd erover gedebatteerd, Victor Hugo en Goethe, Delacroix en Beethoven bewezen eer aan de Grieken, Byron sloot zich zelfs bij hen aan. De grote mogendheden keerden zich tegen het spijkerharde Turkse knechten van Griekenland, de bakermat van de Europese beschaving in de ogen van vele Europeanen.

Maar zijn de normen en waarden van de antieke Griekse cultuur nog steeds geschikt als inspiratie? Is de filosofie van Socrates, Plato en Aristoteles inderdaad zo maatgevend als vorige generaties geloofden? Nu onze eigen waarden onder druk zijn komen te staan, rijzen grote maatschappelijke vraagstukken op en is er behoefte aan reflectie en publieksfilosofie. Hoe kan de samenleving verbeterd worden? Wat is de verhouding tussen ethiek, cultuur en politiek? Deze vragen werden al door de Grieken gesteld. Zijn hun antwoorden nog steeds opportuun?

Deze NRC–hoorcolleges gaan de uitdaging aan om de tijdgeest te duiden door ons te spiegelen aan de oude Grieken. En dat in Athene, waar het Parthenon symbool staat voor het ontstaan van de democratie en waar in 2021 tweehonderd jaar Griekse onafhankelijkheid herdacht wordt. Kalambaka, Ioannina, Messalonghi zijn andere betekennisvolle plaatsen te bezoeken, tijdens de post tour.   

Denker des Vaderlands Daan Roovers zal ingaan op publieksfilosofie en individuele en collectieve denkkracht, tegenwoordig en in de tijd van de oude wijsgeren. Classicus en cultuurhistoricus prof. dr. David Rijser zal de leringen van de Griekse historie toepassen op ons momentum. BNR-correspondent Nikos Lanser plaatst de onafhankelijkheidsstrijd van de Grieken 200 jaar geleden in de huidige context. Drs. Polina Kosmadaki, conservator van het Benaki-museum over mooiste Griekse kunstcollecties.  

Het Nederlandse Instituut in Athene en de Stavros Niarchos Stichting, bekend om een toespraak van Barack Obama in 2016, behoren tot de locaties voor deze hoorcolleges.   

Oud Eerste Kamerlid en hoogleraar aan de Universiteit Amsterdam prof.dr. Alexander Rinnooy Kan leidt de academie in met een voordracht over vrijheid en decomocratie. Bijzonder hoogleraar Modern Greek Studies aan de Universiteit van Amsterdam prof. dr. Maria Boletsi belicht de beeldvorming van Griekenland in het publieke denken binnen en buiten het land en de culturele uitingen daarvan in de recente geschiedenis.  

Dagprogramma

Dag 1
Athene

Aankomst in Athene, transfer naar het hotel

Opening van de NRC Academie.

Dag 2
Athene

Vanochtend volgende inbegrepen excursies:

 • Rondleiding in Het Nationaal Historisch Museum, sinds 1960 permanent gehuisvest in het oude parlementsgebouw aan de Stadiou. Het museum vertelt de nieuwe geschiedenis van Griekenland: de Ottomaanse en Latijnse overheersing, de onafhankelijkheid (1821), het koninkrijk, de oorlogen van 1912-23 en 1940-49 en de republiek. De verzameling is gebaseerd op artefacten geschonken door de families van de onafhankelijkheidsstrijders van 1821 en de overheid. Sinds 2001 maakt de historische residentie Lazaros Koundouriotis deel uit van het Nationaal Historisch Museum. Aansluitend een bezoek aan Korai, een indrukwekkend gedenkteken, in 1938 gebouwd als een schuilkelder, maar tijdens de Duitse bezetting gebruikt als detentiecentrum voor Griekse patriotten.

  of
 • Wandeling naar de Atheense Akropolis, met het nabijgelegen nieuwe Acropolismuseum, als niet te missen hoogtepunten van de antieke cultuur. Het in 2009 geopende, spectaculaire nieuwe Akropolismuseum van Bernard Tschudi herbergt zo’n 4000 kunstvoorwerpen, waaronder de complete Parthenonfriezen - deels afgietsels uit Londen - en biedt een fantastisch uitzicht op het Parthenon. Aansluitend de Akropolis, het religieuze middelpunt van klassiek Athene, gedomineerd door het Parthenon, de grote tempel voor de godin Athena aan wie de stad haar naam te danken had.

In de middag bezoek aan het Nederlands Instituut te Athene, een van de vijftien buitenlandse universitaire instellingen in Athene. Het NIA coördineert contacten tussen Nederlandse en Griekse wetenschappelijke en culturele instellingen en biedt Nederlandse wetenschappers en studenten de gelegenheid om in Griekenland onderzoek te verrichten en hun onderzoek te presenteren door middel van lezingen, seminars en colloquia. Het aandachtsgebied van het instituut is echter breder dan archeologie en oudheidkunde: het organiseert met name op de gebieden van sociale wetenschappen en heritage management diverse activiteiten.

Na de inleiding door directeur Winfred van de Put een tweetal lezingen:

*  door prof. Daan Rovers, Denker des Vaderlands.


Socrates: Filosofie, politiek en het ontstaan van de eerste democratie - de ontwikkeling van de publieke opinie en polarisatie

* door drs. Polina Kosmadaki, conservator van het Benaki-museum, over de indrukwekkendste Griekse Kunstcollecties (deze lezing wordt in het Engels gehouden).

Dag 3
Athene

De dag begint met de volgende inbegrepen excursies:

 • Rondleiding in de Goulandris Foundation Museum, in 2018 geopend en ontworpen voor de particuliere collectie van Basil en Elise Goulandris, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst, waaronder klassieke avant-garde: Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti en Balthus, maar ook vooraanstaande moderne Griekse schilders als Bouzianis, Vasileiou, Hadjikyriakos-Ghika, Tsarouchis, Moralis en Tetsis.

  of
 • Rondleiding in de Nationale Galerij, gesticht in 1900 is net spectaculair verbouwd. De permanente tentoonstelling van 20.000 objecten omvat een Byzantijnse collectie en werken van El Greco; een westerse collectie met Mondriaan, Picasso, Matisse, Delacroix, Rubens en Rodin, en een groter deel Griekse kunst van de afgelopen twee eeuwen: van 19e-eeuwse kunstenaars van de Münchense School, zoals Georges Jakovides, Nikiforos Lytras en Nikolaos Gyzis, tot hedendaagse als Nikos Hatzikyriakos-Gikas, Yannis Tsarouchis, Yannis Moralis, Spyros Vassiliou.

In de middag bezoek aan het SNFCC Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, gesticht door een van de grootste liefdadigheidsorganisaties wereldwijd. De stichting organiseert sinds 2012 conferenties en Barack Obama hield hier in 2016 zijn beroemde rede over de democratie ter afsluiting van zijn Europabezoek. Het door Renzo Piano ontworpen gebouw is een trekpleister op zich.

Afsluitend lezingen:

* door prof. Daan Rovers Aristoteles: Actief burgerschap in de Griekse stadstaat vs de kloof tussen burger en politiek

* door prof. David Rijser. De rol van de kunsten in de democratie van Athene, en wat we daar vandaag van kunnen leren. 'De lezing bespreekt hoe theater, poëzie, beeldende kunst en publieke voordrachten functioneerden in het antieke Athene, en vergelijkt die functies met de situatie vandaag in het westen.'

Dag 4
Brauron

In de ochtend keuze-excursies (facultatief, te reserveren voorafgaand aan de reis):

 • Excursie Attika met bezoek aan Brauron
  De zeer oude stad Brauron in oostelijk Attika was een van de twaalf steden van de stedenbond die door de mythische koning Kekrops werd gesticht.
  Vanaf de 8e eeuw voor Christus was Brauron bekend om het grote heiligdom van Artemis Brauronia, het belangrijkste in Attika, Het belangrijkste monument van Brauron is de Dorische tempel voor de godin. In het nabijgelegen museum staan beelden van berinnen, die zeer weinig voorkomen in de klassieke beeldenkunst - gewijd aan de arktoi, de “berinnen”, (rijke) meisjes van 10-12 jaar die daar in dienst van de godin enige tijd verbleven, totdat zij door hun eerste menstruatie tot parthenos (maagd) werden en ze in dienst van de godin Athene een jaar lang op de Akropolis werkten
  Duur: 4 uur
  Prijs: € 85,- per persoon (inclusief museumentree, vervoer per privé bus en Engelssprekende begeleiding)
 • Excursie Elefsina – culturele hoofdstad 2021
  Elefsina, is de culturele hoofdstad van 2021. De plaats heette in de oudheid Eleusis, bekend om de grootste religieuze pelgrimages en processies ter ere van de godin van de vruchtbaarheid, graan en landbouw Demeter – de zogenaamde Eleusis-mysteriën. Onderweg bezoek aan het klooster van Daphni, Unesco-werelderfgoed.
  In Elefsina verkenning van de archeologische site, de resten van het heiligdom verbonden met de mythe van Demeter en haar dochter Persephone, ontvoerd door Hades, god van de onderwereld. De belangrijkste monumenten zijn triomfbogen, de ruïnes van twee tempels, het Ploutonion, aan Hades (ook Ploutoon) gewijde grotten - de toegang tot de onderwereld en het Telesterion, het hoofdgebouw van de Tempel der Mysteriën. Er is tevens een Archeologisch Museum met vondsten te bezichtigen.
  Duur: 4 uur
  Prijs: € 85,- per persoon (inclusief museumentree, vervoer per privé bus en Engelssprekende begeleiding)

In de middag lezingen:

* door prof. David Rijser 'De lijkrede van Pericles en de rol van die tekst in de geschiedenis van de Verenigde Staten en Europa';

* door Nikos Lanser 200 jaar Griekse Onafhankelijkheid.

Afscheidsdiner.

Dag 5
Kaap Sounion 

Ochtend ter eigen invulling. Onderweg naar de luchthaven een afsluitend bezoek: Kaap Sounion in het zuiden van Attica, aan het einde van het schiereiland Sounion, bekend om de tempel van Poseidon op een bijna zeventig meter hoge rots, en die van Athena.. Van de Dorische tempel met zijn vierendertig buitenzuilen staan er nog zestien overeind, zes meter hoog.

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

Sprekers voorafgaand aan de reis

Prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan
Prof. dr. A.H.G. Rinnooy KanHoogleraar en oud Eerste Kamerlid

Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde in Amsterdam, Rotterdam en diverse Amerikaanse universiteiten, oud-voorzitter van VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank.Tussen 2015 en 2019 was Alexander Rinnooy Kan Eerste Kamerlid namens D66.

Prof. dr. Maria Boletsi
Prof. dr. Maria Boletsi bijzonder hoogleraar

is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze de Marilena Laskaridis-leerstoel Modern Greek Studies bekleedt. Daarnaast werkt ze als universitair docent bij de afdeling Film- en Literatuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Ze zit in o.m. de redactieraad van het Journal of Modern Greek Studies, de adviesraad van het Journal of Greek Media.

Sprekers op locatie

Prof. dr. Daan Roovers
Prof. dr. Daan RooversDenker des Vaderlands

Daan Roovers is docent filosofie op de Universiteit van Amsterdam, programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), trainer bij de Denkacademie en schrijver. Zij heeft vele nieuwe projecten (mede-) ontwikkeld, waaronder de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy en de G8 van de Filosofie. Sinds maart 2019 vervult filosoof Daan Roovers twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Ze zet ze zich in deze periode vooral in voor ‘publiek denken’: hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen?

Prof. dr. David Rijser
Prof. dr. David RijserUniversitair docent

universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder hoogleraar op de leerstoel Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, schrijver en columnist. Het bestuur van OIKOS, de nationale onderzoekschool voor studies op het gebied van de klassieke oudheid, heeft de OIKOS Publieksprijs in mei 2020 toegekend aan David Rijser.

Drs. Polina Kosmadaki
Drs. Polina KosmadakiHoofdconservator Benaki Museum en docent kunstgeschiedenis

hoofdconservator van de afdeling schilderijen, prenten en tekeningen van het Benaki Museum, Athene en docent kunstgeschiedenis in het Europese studieprogramma van de Helleense Open Universiteit. Hiernaast was zij meerdere malen betrokken bij internationaal onderzoek. Polina Kosmadaki heeft vele tentoonstellingen op haar naam staan in en buiten Griekenland, tevens catalogi en artikelen over moderne en hedendaagse Griekse kunst.

Drs. Nikos Lanser
Drs. Nikos LanserCorrespondent, talk en vertaler

Geboren in Rotterdam, gestudeerd oude geschiedenis aan de universiteit Leiden. Sinds 1996 woont hij in Athene en werk als freelance journalist en correspondent o.m. voor BNR Nieuwsradio. Nikos Lanser is tevens werkzaam als talk en vertaler en schrijft voor het Financieele Dagblad

Reisverlenging

Dag 1
Athene – Meteora - Kalambaka  

Na afsluiting van de academie vertrek naar Kalambaka voor de hoog op de rotsen gelegen kloosters van Meteora, sinds 1988 Unesco-erfgoed. Gelegen tussen de bergmassieven van de Pindos en Antichasia, behoren de 24 kloosters tot de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Griekenland. De zes nog bewoonde, in het soms mistige landschap ‘zwevende’ (meteorizomai) kloosters zijn Groot Meteoron, Varlaam, Agios Nikolaos Anapafsas, Roussanou, Agia Triada en Agios Stefanos. Na bezoek aan twee kloosters diner en overnachting in Kalambaka

Dag 2
Kalambaka – Dodona – Ioannina   

Onderweg naar Ioannina bezoek aan Dodona, ooit zetel van een orakel, met een theater gebouwd in de 3e eeuw v.Chr. op last van de beroemde koning Pyrrhus en toneel van de Naia atletiek– en theaterspelen.  Ioannina is de levendige hoofdstad van de regio Epirus, aan het Pamvótismeer. Stadsverkenning langs oude bazaar, stadhuis, citadel,Fethiye Moskee en synagogeUitstapje naar het eiland Nissaki, zetel van Ali Pasja, ‘de leeuw van Ioannina’. Bezoek aan het Ali Pasja-museum In de cellen van hetSt. Pandeleimonklooster, waar hij door de Turken gefusilleerd werd in 1822. De kloosters zijn een andere trekpleister, vooral het te bezoeken klooster Filanthropinon, bekend om kleurrijke muurschilderingen. Overnachting in Ioannina. 

Dag 3
Ioannina - Arta 

Onderweg naar Arta bezoek aan het 13e-eeuwse klooster Kipinas, verscholen tussen de rotsen in het Nationale Park Tzoumerka. Verkenning van Arta, hoofdstad van koning Pyrrhus en diens uitvalbasis in de strijd tegen het Romeinse Rijk. Romeinen, Normandiërs, Serven, Venetianen en Byzantijnse despoten werden opgevolgd door de Turken. Arta werd pas in 1881 onderdeel van Griekenland. De bezienswaardigheden zijn het goed bewaarde kasteel uit de 13e eeuw en Byzantijnse kerken als Panagia Parigoritissa, met mozaïeken en muurschilderingen en de archeologische verzameling. Deindrukwekkende middeleeuwse brug speelt een belangrijke rol in folklore en legendes. Overnachting in Arta.  

Dag 4
Arta – Messolonghi - Athene 

De Uittocht uit Messolonghi is een van de belangrijkste gebeurtenissen van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. De inwoners waren in opstand gekomen tegen de Turkse overheersing. Twee Ottomaanse belegeringen eindigden na heroïsch verzet met een poging vrouwen, kinderen en ouderen de belegerde stad in het geheim te laten verlaten. Na verraad werd de stad echter bestormd en op 12 april 1826 verwoest. Naast symbool voor nationale trots was de stad een inspiratiebron voor dichters en kunstenaars. Lord Byron kwam de Griekse zaak steunen op 5 januari 1824, maar stierf er drie maanden later. Bezoek aan de Heldentuin 1821 (met Byronmonument) het streekmuseum en de Messalonghi Byron Society. Onderweg naar Athene stop bij het kanaal van Korinthe en overnachting in Athene. 

Dag 5
Athene – Amsterdam 

Na een ochtend ter eigen invulling transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland. 

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud 

Reisdata: 16 Oktober - 20 Oktober 2021
Reissom: vanaf € 1295,-  p.p er

Inclusief: verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen •••• hotels op basis van halfpension, transfer hotel - luchthaven, vervoer en entrees volgens het programma,  begeleiding door de  BNR-correspondent in Griekenland Nikos Lancer, en prof. David Rijser.

Toeslag eenpersoonskamer:  €  255,- per persoon

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

Boekingsinformatie

v.a. 2695,- p.p.

Reisdata: 12 Oktober 2021 - 16 Oktober 2021
Reissom: vanaf €2695,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Athene v.v. , luchthavenbelastingen (ca. € 60,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen ••••• hotel Electra Metropolis op basis van logies & ontbijt, transfer luchthaven – hotel v.v.,  vervoer en entrees volgens het programma, twee diners, zeven  lezingen door gerenommeerde sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag met twee voordrachten in Nederland voorafgaand aan de reis,  begeleiding door de  BNR-correspondent in Griekenland Nikos Lancer, Engelssprekende lokale begeleiding

Toeslag eenpersoonskamer:  € 495,- per persoon

Exclusief: keuze-excursies, overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma.Het compensatie bedrag voor deze reis bedraagt €12,- p.p

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Verstuur dan direct uw boekings aanvraag via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top