Four Leaves schaakspel

299,00
Op voorraad
SKU
8720299210677
Levertijd 1-5 werkdagen Gratis thuisbezorgd
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
  • Schaakspel en designobject
  • Kleurrijke verbeelding van Esala Perahera
  • Ambachtelijk vervaardigd in Sri Lanka
  • Prachtig houtsnijwerk en kleurrijk schilderwerk

Niet alleen een schaakspel maar ook een designobject: het Four Leaves schaakspel springt gelijk in het oog door de kleurrijke verbeelding van de Esala Perahera, ook wel bekend als Festival of the Tooth. Dit is de grootste Boeddhistische parade van Azië en vindt elke zomer plaats in Kandy, de vroegere hoofdstad van Sri Lanka. De paarden in het spel zijn om die reden vervangen door feestelijk versierde olifanten en er zijn nog een groot aantal andere directe referenties naar de eeuwenoude optocht te vinden, wanneer je de stukken goed bestudeerd.

Dit schaakspel was eens een belangrijk pronkstuk voor de elite in Sri Lanka, maar werd vandaag de dag niet meer gemaakt door de grote mate van arbeid, ambacht en schilderkunst die de productie van het object vereist. Four Leaves is zodoende op zoek zijn gegaan naar een vakman op het eiland die dit nog kon én wilde vervaardigen op de ambachtelijke manier en vond het atelier van meneer Athukorala. Samen met zijn team van 12 ambachtslieden heeft hij het schaakspel nieuw leven ingeblazen, middels geweldig houtsnijwerk en minutieus en kleurrijk schilderwerk.

De Four Leaves schaakset koop je trouwens niet alleen voor je zelf en je medespelers; het merk doneert voor elke aankoop één jaar school aan een weeskind in Sri Lanka, inclusief uniform, schoenen, rugzak en schrijfwaar.

Inhoud & materiaal

Schaakbord (circa 50 cm x 50 cm) met 36 schaakstukken.

Schaakbord: Rubberhout

Rubberhout komt van de boom die de latex voor rubber produceert. Na 25-30 jaar daalt de productie en worden de oude bomen gekapt om het rubberbos te vernieuwen. In Sri Lanka werden de oude bomen vroeger verbrand, tegenwoordig wordt het hout echter hergebruikt voor kleinere objecten.

Schaakstukken: Ginikuru-hout (letterlijke vertaling is ‘luciferhout’)

Ginikuru-hout is afkomstig van bomen die op het eiland wijdverspreid zijn, gemakkelijk te kweken en gemaakt zijn om na 2-3 jaar te worden afgesneden. In deze korte tijd is er weinig tot geen impact op het ecosysteem om de bomen heen. De lucifer-referentie komt door de eigenschappen van de boomsoort: deze is heel erg dun, maar toch stevig en uitermate geschikt voor houtsnijwerk.

Back to top