Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

cursus Frontiers of Life Sciences

5-daagse verzorgde wetenschaps cursusweek met verblijf op Landgoed ISVW

 cursus Frontiers of Life Sciences

Vooraanstaande wetenschappers berichten vanuit de frontlinie van de wetenschap over de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek naar alle facetten van het leven; toen en nu.Life Sciences is de overkoepelende naam van alle wetenschappen die levende organismen bestuderen. Epigenetica, CRISPR-Cas, biodiversiteit, het ontstaan van leven, de ethiek van genoom editing, moleculaire effecten van genmutaties. Aansprekend en toegankelijk uitgelegd voor de geïnteresseerde leek. Met prof. Vincent Icke, prof. Louise Fresco, prof. Jelle Reumer, prof. Marianne Rots, dr. Edze Westra, prof. Guido de Wert, dr. Pieter Gaillard, prof. Gert van Dijk, prof. Lude Franke, prof. Menno Schilthuizen en prof. Dorret Boomsma o.l.v. Charlotte Icke-Lemmens.

 Boek deze cursus

Docenten

Prof. dr. Vincent Icke  Prof. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee   aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz en is vaak te gast aan de tafel van De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren (2017).

Jelle Reumer  Prof. Jelle Reumer is bioloog, hoogleraar Vertebrale Paleontologie in Utrecht, publicist en boeiend spreker over evolutie en ecologie. Hij was jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en columnist bij het dagblad Trouw. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Wildpark Rotterdam (2015), Jelles weekdieren (2015), Kijk waar je loopt! (2016) en De getijgerde lijmspuiter (2017).

Louise Fresco  Prof. ir. Louise O. Fresco Eerder is aangekondigd dat prof. Louise Fresco één van de sprekers is. Zij is helaas alsnog verhinderd en wordt vervangen door Prof. dr. ir. Johan Boumaprofessor Bouma

Prof. dr. ir. Johan Bouma is emeritus hoogleraar Bodemkunde aan Wageningen University en sinds 1989 lid van de KNAW. Als hoogleraar specialiseerde hij zich in bodem inventarisatie en land evaluatie. Een van zijn onderzoeksterreinen is duurzame voedselproductie wereldwijd met name in ontwikkelingslanden. Recent werd hij nog onderscheidden met de prestigieuze Alexander Von Humboldt medal door de European Geosciences Union voor zijn onderzoek in ontwikkelingslanden.  En later dit jaar ontvangt hij de Dukachev Medal op het Wereld Bodem Congres in Brazilië voor zijn onderzoek dat: contributed greatly to the improvement of the scientific understanding of soil in all contexts…

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was interim-manager en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd Are we Alone, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

Edze Westra  Dr. Edze Westra  is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

Marianne Rots Prof. Marianne Rots is hoogleraar Moleculaire Epigenetica aan de Universiteit van Groningen. Zij verkreeg een NWO Vidi beurs in 2007, en de Rosalind Franklin Fellowship in 2012. Zij kan de ontwikkeling beschrijven van de beschrijving van DNA, via het schaap Dolly naar de door haar opgezette nieuwe techniek van Epigenetische Editing, waarbij genen op commando aan- dan wel uitgezet kunnen worden. Haar onderzoek richt zich nu voornamelijk op kanker, maar zal zeker ook mogelijkheden bieden voor het behandelen van een breed scala aan ziektes. In het voorjaar gaf ze een Paradisolezing in de serie ‘helden van de wetenschap’.

Pieter Gaillard Dr. Pieter  Gaillard studeerde biomedical sciences aan de  Universiteit van Utrecht en promoveerde in de farmacie in Leiden in het laboratorium van prof. Douwe Breimer. Pieter kreeg vele prijzen  als onderzoeker en publiceerde in vooraanstaande tijdschriften. Pieter ontwikkelde een Blood-Brain Barrier model in tissue-cultured cells. Met deze unieke kennis en kunde richtte hij zijn bedrijf to-BBB op in 2003. Hij kreeg investeerders en verkreeg in 2008 een licentie (the G-Technology®) van het Taiwanese research instituut ITRI als het nieuwe platform voor brain delivery. Met nanotechnology kunnen nu medicijnen diep in de hersenen worden afgeleverd. iets wat hiervoor onmogelijk was door de specifieke barrière daarvoor in de hersenen.

Prof. Guido de Wert is sinds 1 juni 2002 hoogleraar in de Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde en Erfelijkheidsonderzoek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Ook was hij wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Gezondheidsraad (1987-1989) en lector van gezondheidsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1994-1999). Aan de Erasmus Universiteit promoveerde hij tevens cum laude met zijn proefschrift Met het oog op de toekomst. Voortplantingstechnologie, erfelijkheidsonderzoek en ethiek. Hij publiceerde recent oa. over actuele onderwerpen: De embryowet, geslachtskeuze om medische redenen; verantwoordelijk implementeren van uitgebreide screening van dragers.
 
gert van Dijk Prof. Gert van Dijk studeerde Veehouderij en Genetica aan Wageningen University en Economie aan de University of Aberdeen, Scotland, waar hij ook zijn doctoraat behaalde. Voor TNO was hij directeur onderzoek en vervolgens werd hij het hoofd van het Centre for Agricultural Policy aan Wageningen University. In 1990 werd hij aangesteld als Professor of Theory and Practice of Cooperation aan deze universiteit en werd Director General of the National Council of Cooperatives in 1990. In 2007 werd hij aangesteld als President van de European Federation of Agricultural Cooperatives in Brussel. Gerelateerd aan deze positie is hij betrokken bij diverse nationale en internationale organisaties. Daarnaast is hij een lid van de Raad van Toezicht van verscheidene bedrijven en non-profit organisaties.
 
Menno Schilthuizen Prof. Menno Schilthuizen is hoogleraar ‘Kenmerkevolutie en biodiversiteit’ bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Bij Naturalis is Schilthuizen leider van de Focusgroep Character Evolution waarin nauw wordt samengewerkt met met partners als het Biologisch instituut van de Universiteit Leiden. Daarnaast doet Schilthuizen onderzoek naar huidige evolutionaire processen in gemeenschapsecologie. Verder was Schilthuizen betrokken bij de vormgeving van Europese Evolution Megalab. Schilthuizen is een zeer enthousiast ontsluiter van wetenschap voor een breed publiek. Hij schreef talloze artikelen over evolutie en biodiversiteit voor onder meer de Volkskrant, New Scientist en Natural History, en schreef twee populair-wetenschappelijke boeken over evolutie (Frogs, Flies & Dandelions; Oxford University Press) en ecologie (The Loom of Life; Springer). Hij werkt momenteel voor Penguin aan een boek over de evolutie van geslachtsorganen.


Dorret Boomsma Prof. Dorret Boomsma is een Nederlandse biologisch psychologe. Ze werd in 1998 hoogleraar biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Boomsma verkreeg landelijke bekendheid door haar onderzoek op het gebied van gedragsgenetica en haar tweelingenonderzoek. Ze is tevens betrokken bij het Nederlands Tweelingen Register. Boomsma studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ze in 1979 afstudeerde. In 1983 behaalde ze haar Master of Science in de psychofysiologie aan dezelfde universiteit. Tegelijkertijd volgde ze aan de Universiteit van Colorado een studie gedragskunde. In 1992 promoveerde ze op het onderwerp kwantitatieve genetica aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lude Franke Prof. Lude Franke is adjunct-hoogleraar aan de afdeling Genetica van de Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen en hoofd Research and Education van de afdeling Genetica aan het UMCG. Als statistisch geneticus richt hij zich op het analyseren van gegevens over de genetica van complexe ziekten en auto-immuunziekten (zoals coeliakie). Dankzij een ERC Starting Grant (2014), een NWO VIDI-beurs (2014), een NWO VENI-beurs (2009) en een Horizon-beurs (2009) kan hij onderzoek uitvoeren naar moleculaire effecten van mutaties die ziektes veroorzaken. Franke is een van de ‘founding members’ van de Young Academy Groningen. In 2017 is Franke benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Praktische informatie

Data: Maandag 29 januari t/m 2 februari 2018. Aanvang maandag 10.00 uur,
einde vrijdag 15.00 uur met afsluitende lunch.
Prijs: € 1148,50
Inclusief: cursus, 4 x verblijf in comfortkamer, 4 x driegangendiner met wijn, 4 x ontbijt en 5 x lunchbuffet.

voorzijde landgoed ISVW

 Voor verdere vragen over deze cursus mailt u naar info@isvw.nl of belt u met ISVW, tel: 033-4650700

Boek deze cursus