Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Georgië, van mythe naar metropool

Uniek aan deze reis

 • Met bijdragen in Georgië door Ramsey Nasr en
  Sandra Saakasjvili-Roelofs
 • Inleidende studiedag door oud-NRC-correspondent Laura Starink
 • Indrukwekkende natuur en rijke cultuur
 • Kennismaking met Georgische wijn
 • Inclusief alle excursies
 
 • 31 mei 2019
 • 14 dagen
 • Rondreis door Georgië
 • v.a. 3895,-
  per persoon

De reis in het kort

De wereld lijkt zijn ogen te openen voor Georgië. 3 miljoen Nederlanders zagen dit jaar Georgië als decor in Wie is de Mol? En tijdens de laatste Buchmesse in Frankfurt was het land de eregast en had het de aandacht van de hele wereld op zich gericht. Begin dit jaar riep The New York Times Batoemi uit tot één van de 52 Places to go in 2019. Terwijl Stalin (zelf een Georgiër) ooit poogde de Georgische cultuur te vernietigen. Echter laat zo’n eeuwenoude cultuur zich niet vernietigen.

Georgië, land van de Griekse mythe van het Gulden Vlies van Jason en Medea, strekt zich uit tussen de kust van de Zwarte Zee en de woeste, majestueuze pieken van de Kaukasus. Haar zonovergoten valleien staan bekend als de bakermat van de wijn. 7000 jaar geleden begon men hier van druiven wijn te maken

Deze oeroude beschaving ligt verrassend dichtbij Europa: ooit maakte het deel uit van de Hellenistische cultuur en al in 337 werd het een christelijke staat. Nergens is zo’n fascinerende mengeling van Azië, Rusland, Perzië, Byzantium, Arabië en Europa te vinden. Na de Rozenrevolutie van 2003, onder leiding van Michail Saakasjvili, is Georgië een van de weinige ex-sovjet-republieken met een werkende parlementaire democratie, echter één die zich kenmerkt door een dynamische politieke cultuur.

Naast zijn turbulente geschiedenis met zijn burchten, kloosters en kathedralen, is Georgië ook onmiskenbaar modern. Baanbrekende kunst, design en architectuur zijn in de hoofdstad Tbilisi te vinden - een opwindende stad in opkomst, vol culturele expressie. Toch blijft de unieke cultuur van dit land gevat in tradities, die sinds de Georgische onafhankelijkheid levendiger zijn dan ooit. De, in de befaamde polyfonie bezongen leefwijze, de dicht- en danskunst, de gulle Kaukasische gastronomie en het gekoesterde historisch besef voeden juist de moderniteit.

Tijdens deze NRC-reis vertellen bijzondere sprekers over hun niet aflatende band met dit land: Sandra Saakasjvili- Roelofs de voormalige First Lady, Ramsey Nasr, als acteur-op-locatie ooit verliefd geraakt op dit land en telkens weer teruggekomen. John Wurdeman III, een kunstenaar uit Amerika die ruim 20 jaar in Georgië woont en daar een wijnmakerij runt. De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië. 

Ramsey Nasr over Georgië:
'De eerste maal dat ik Georgië bezocht was in 2000, om een speelfilm te draaien. Magonia moest een ode aan de fantasie en de verbeelding worden. Het land bleek de ideale locatie voor zo’n vertelling: in het vliegtuig ernaartoe las ik met verbazing over het beroemde Gulden Vlies, dat kennelijk hier was gevonden door de Griekse oerheld Jason en de Argonauten. Ik las over de tovenares Medea, die in het land geboren was. En toen ik eenmaal was geland, bleek het land al snel een moderne voortzetting van deze magische wereld. Niet alleen de prachtige landschappen, ook de restanten van het communisme – de standbeelden van Stalin die nog overeind stonden, zijn bewaarde geboortehuisje in Gori – leken soms meer op een bizarre droom. In oktober 2010 mocht ik terug om een poëzievoordracht te houden. Wederom bezocht ik plaatsen die mythisch aandeden. De wijngaarden van Kacheti, de woestijn van David Gareja. Bovendien heb ik er mogen luisteren naar de mooiste meerstemmige muziek die ik ken: de eeuwenoude Georgische polyfonie is met niets te vergelijken (sommige liederen zouden zelfs teruggaan tot voor de christelijke jaartelling – zegt men). Sindsdien ben ik meerdere malen teruggekeerd en telkens weer raak ik verliefd op dit volstrekt unieke en gastvrije volk met zijn sterke verhalen, een volk dat een ander besef van tijd en ruimte lijkt te hebben. Dit gegeven vind je terug in de Georgische literatuur, zijn poëzie, zijn cinema. Reizen naar Georgië is afdalen in een veelkleurig mythologisch gebied.’

Dagprogramma

Vrijdag 31 mei

In de ochtend vertrek naar Tbilisi met overstap in Istanboel, aankomst om 22.45 uur, aansluitend transfer naar het hotel en een lichte snack met een welkomstdrank. Tbilisi, gesticht in de 5e eeuw was eeuwenlang hoofdstad van diverse Georgische staten, maar nog langer bezet door Perzen, Arabieren en Turken. Vanaf 1801 deel van het Tsarenrijk en later de Sovjetunie is Tbilisi in 1991 hoofdstad van het onafhankelijke Georgië geworden. De geschiedenis van Georgië en de hoofdstad Tbilisi telt talloze invasies met een fascinerende mengelmoes van bouwstijlen als gevolg: middeleeuwse kerken staan naast brutalistische Sovjet-overblijfselen en moderne wolkenkrabbers, een futuristische brug verbindt de oevers van de rivier, waarboven traditionele huizen met balkons vol houtsnijwerk zweven. Overnachting in Tbilisi.

Zaterdag 1 juni

Stadsoriëntatie onder leiding van een jonge architect, die niet alleen op de historie maar ook op stedelijke ontwikkeling ingaat en op verborgen parels van de stad, bij voorbeeld met een kijkje in het huis ‘met blauwe kant’ – eigendom van de familie Kipsjidze, nazaten van Georgische adel en van de huisarts van Jozef Stalin, waardoor de familie het regime kon overleven. De oude stad met de Metekhi-kerk, de Sioni-kathedraal en de Antsjischati-kerk, maar ook spectaculaire futuristische architectuur komen aan bod. Aan het eind van de wandeling een bezoek aan het atelier van een jonge kunstenaar.
’s Middags een rondleiding in de Nationale Galerij, de grootste verzameling Georgische schilderkunst, met name avant-garde, waaronder veel werk van Nico Pirosmani, de beroemdste Georgische schilder van begin twintigste eeuw. Aansluitend een bezoek aan het recent geopende Nationale Museum, dat een prachtige collectie goud uit Kolchis herbergt. Diner in designrestaurant Azarphesha, waar de eigenaar en diens kinderen voor bijzondere gasten zingen en een twist van Georgische recepten en cuisine van de Zijderoute serveren. Overnachting in Tbilisi.

Metekhi-kerk in de oude stad

Zondag 2 juni

Vertrek naar Mtscheta, de oude hoofdstad waar in 337 de kerstening van Georgië plaatsvond. Bezoek aan de pittoresk gelegen Djvari-kerk uit de zesde en zevende eeuw en de kathedraal Svetitskhoveli uit de elfde eeuw, waar diverse Georgische vorsten begraven liggen. We vervolgen onze route langs het Jinvali waterreservoir, met helderblauw water en tegen een achtergrond van groene bergen. Bezoek aan opgravingen Dzalisi. Na de lunch een rit over de oude Kaukasische militaire weg naar Kazbegi – een plaats gelegen aan de voet van de hoogste berg van de Kaukasus: de Kazbeg, waaraan Prometheus vastgeketend was. Overnachting in Kazbegi.

Het landschap langs de weg naar Kazbegi

Maandag 3 juni

Wandeling in het dorpje Kazbegi en bezoek aan het huis-museum van Alexander Kazbegi – de dichter des vaderlands, die in de 19e eeuw zijn stadsleven in Tbilisi en Sint-Petersburg achter zich liet om herder te worden in het bergdorp Stepansminda. Het toeval wilde dat Franse schrijver Alexander Dumas deze intellectuele herder tegenkwam op zijn reis door de Kaukasus, waarvan zijn reisverslag getuigt… Aansluitend bezoek aan de Drie-eenheidskerk, adembenemend gelegen op een hoogte van 5000 m. Diner bij een dorpeling. Overnachting in Kazbegi.

De spectaculair gelegen Drie-eenheidskerk van Gergeti

Dnsdag 4 juni

Vertrek naar de beroemde wijnbouwprovincie Kachetië. Na een korte rit door de Gombori-bergen bezoek aan het Sjoeamta klooster (6e-9e eeuw). Daarna een stop buiten de toeristenroute, in het dorp Zemo Alvani, waar de jonge wijnboer Shota Lagazidze de spectaculairste Kachetische, exclusieve wijn maakt die in Europa, Amerika en Australië aan kenners verkocht wordt. Zijn gezin, afkomstig uit het hoogland van Toesjeti, kookt Toesjeti-delicatessen, die uiteraard te proeven zijn tijdens de lunch. Zo levert Shota Lagazidze het bewijs dat authenticiteit en traditie de beste start zijn voor een jonge ondernemer. In de middag bezoek aan de vesting Gremi uit de 16e eeuw. Vervolg van de reis door de Goudjaani-vallei, omringd door Kaukasische bergen, en na het diner overnachting in de vallei.

Het Sjoeamta klooster

Woensdag 5 juni

Tsinandali, het landgoed van de beroemde familie Chavchavadze, was honderd jaar geleden een centrum voor veel intellectuelen; bezichtiging van het huis en de fraaie Engelse tuin. Bezoek aan wijnkelder Marani en bezichtiging van de privécollectie van antieke Georgische tapijten – ter illustratie van de zoektocht naar de nationale identiteit en het herleven van oude tradities. Lunch (proeverij van bijzondere lokale gerechten, kazen en wijnen) in Signagi onder het genot van polyfone a-capellazang. De Amerikaanse (en nu Georgische) etnograaf, kunstverzamelaar en stichter van een wijnhuis John Wurdeman III, die hier al 30 jaar woont, vertelt over zijn passie voor Georgië. Vervolgens een wandeling in Signagi, bezoek aan het huis van de beroemdste Georgische kunstenaar en bekendste naïeve schilder Nico Pirosmani en aan het streekmuseum. Overnachting in de Gourdjani-vallei.

Het Sjoeamta klooster

Donderdag 6 juni

Vertrek naar Borzjomi, een oud kuuroord, gelegen te voet van de Kleine Kaukasus, bekend om Georgische mythen, geneeskrachtige bronnen en het gelijknamige geneeskrachtige mineraalwater, dat nu zelfs naar Japan geëxporteerd wordt. Onderweg stop in Gori, de geboorteplaats van Jozef Stalin (Dzjoegasjvili), waar zijn ouderlijke huis en het Herdenkingsmuseum van de slachtoffers van de Stalin-tereur te zien zijn. Eenmaal in Borzjomi een stadsverkenning en voor liefhebbers een bezoek aan het etnografisch museum. Bordzjomi ligt in de schilderachtige kloof Borzjomi aan de rand van het Nationaal Park Bordzjomi-Charagaoeli. Overnachting in Borzjomi.

Vrijdag 7 juni

Vandaag vertrek naar het spectaculaire, versterkte rotsklooster Vardzia, gesticht door d machtige koningin Tamara in 1185. Het werd gebouwd ter bescherming tegen de Mongolen en bestond uit meer dan zesduizend cellen over dertien verdiepingen. De stad in de rotsen omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem. Na de wandeling door de grotten van Vardzia een rit naar het Paravani-meer, op 2000 m boven de zeeniveau. Bezoek aan het klooster Poka, bewoond door gastvrije nonnen die over de levende tradities vertellen. Lunch van zelfgemaakte kazen, chocolade en jams in het klooster. Terugreis voor diner en overnachting in Vardzia.

Zaterdag 8 juni

Vanochtend vertrek naar Akhaltsikhe voor een bezichtiging van de 13e-eeuwse vesting Rabati, als residentie van de lokale vorsten gebouwd op een kruispunt van handelsroutes. Een afspiegeling van een turbulent verleden en van invloeden van verschillende culturen, is Rabati een van de parels van Zuid-Georgië. Na de lunch vertrek naar Koetaisi – in de oudheid bekend als Aia, stad van koning Aietes, de vader van Medea. Koetaia was sinds de 8e eeuw v.Chr. de hoofdstad van Aietes’ rijk Kolchis en het eindpunt van Jasons reis met de Argo. De verkenning van Koetaisi begint met een bezoek aan de Bagrati-kathedraal. Overnachting in Koetaisi.

Zondag 9 juni

Vanochtend een wandeling door de stad met bezoek aan het tot Werelderfgoed verklaarde Klooster van de Maagd en academie in Gelati, het ‘Nieuwe Jeruzalem’, gebouwd door koning David IV de Bouwer. Het was het stralend middelpunt in de gouden elfde eeuw met de beste kunstenaars en dichters en is nog altijd een gewijde plek. Verder naar Svanetië, beroemd om zijn pittoreske landschap, fortificaties en uitkijktorens uit de negende eeuw. Onderweg een stop in Zoegdidi voor de lunch en een bezoek aan het paleis van de Svanetische vorst Dadiani. Via een rit door een spectaculair berglandschap naar Mestia, de kleine hoofdstad, tevens religieus en cultureel centrum van Svanetië. Diner en overnachting in Mestia.

Maandag 10 juni

Svanetië is letterlijk het land van het Gulden Vlies, vanwege de techniek van goudwinning die in deze regio ontstond en nog steeds wordt gehanteerd: schaapsvellen worden in snelstromende rivieren en beken gelegd, waarbij gouddeeltjes achterblijven op de vette wol en het zand wegspoelt. Het schapenvel met de gouddeeltjes wordt na het wassen aan de takken van de bomen gehangen en krijgt dan in de zon een 'gouden gloed', vandaar de naam 'gulden vlies'! Vanochtend een wandeling, bezoek aan het Kunsthistorisch Museum van Svanetië en bezoek aan een Svanetisch huis, een toren uit de 12e eeuw, met een toelichting over lokale gebruiken door de gastheer. Vervolgens een uitstapje naar dorp Laghami, bekend om kleine privékerken met unieke muurschilderingen. Lunch bij een particulier onder het genot van lokale spijzen en zang. Overnachting in Mestia.

Dinsdag 11 juni

Vanochtend vertrek naar Batoemi, een elegante badplaats aan de Zwarte Zee, die de Georgische Rivièra genoemd kan worden. De stad werd gesticht als de Griekse kolonie Bathys, deel van het koninkrijk Kolchis, waar Medea prinses was en de Argonauten het Gulden Vlies gingen halen. Vlakbij Batoemi bezoek aan het Romeinse fort Gonio, waar naar verluidt de apostel Matthias is bijgezet, hoewel hij ook in Trier ligt. Na aankomst begin van de stadsverkenning. Op het centrale Europaplein verwijst het standbeeld van Medea met het Gulden Vlies naar het mythische verleden. Verschillende culturen en religies bestaan naast elkaar: rond de oude Orta Dzjamemoskee heerst een Turkse sfeer, er zijn een in Moorse stijl opgetrokken synagoge, een Armeense, een katholieke en enkele orthodoxe kerken. Overnachting in Batoemi.

Woensdag 12 juni

’s Ochtends vervolg van de stadsoriëntatie met bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten. De oude stad wordt omlijst door futuristische hotel- en kantoorwolkenkrabbers die in de laatste decennia zijn verrezen. Na een kopje koffie op de Alfabet-toren een wandeling door de Botanische tuin van Batoemi, met een grote diversiteit aan planten uit diverse klimaatzones van Georgië en de wereld. Aan het eind van de middag tijd ter eigen invulling – wellicht voor een wandeling langs de Zwarte Zeekust? De NRC academie wordt afgesloten met een typisch Georgische supra: een feestelijk diner. Overnachting in Batoemi.

Donderdag 13 juni

De laatste ochtend in Batoemi voor een bazaarbezoek – een van de kleurrijkste plekken in de stad, waar boeren vruchten, groenten, geurige Kaukasische kruiden en kazen verkopen. Transfer naar de luchthaven.
Vertrek om 12.30 uur naar Nederland (met overstap in Istanboel).

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Spreker voorafgaand aan de reis

Laura StarinkLaura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte bijna dertig jaar voor NRC Handelsblad, als verslaggever, lid van de hoofdredactie en correspondent in Moskou. Een land van horen zeggen (1991) is gebaseerd op haar jaren als correspondent tijdens de spectaculaire perestrojka van Michail Gorbatsjov.  In de turbulente jaren 90 bezocht Laura Starink vaak Georgië waar zij o.a. Zoerab Gamsakhurdia geïnterviewd heeft.  In 2015 verscheen De schaduw van de grote broer, een zoektocht in Letland, Polen, Rusland en Oekraïne naar de sporen van het onverwerkte verleden. Sinds 2011 is Laura Starink zelfstandig publicist..

Sprekers op locatie

Ramsey NasrRamsey Nasr is dichter-schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernathprijs. Een jaar later debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen, gevolgd door Twee libretto’s. In 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Hij trad hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen.

Eind oktober 2012 zag na een jaar van heimelijke inspanningen een grootschalig cd-project het licht: Hier komt de poëzie! is een 7-cd-box die een persoonlijke keuze uit de Nederlandstalige poëzie bevat, van de middeleeuwen tot en met de Vijftigers. Het bijzondere aan deze bloemlezing van 350 gedichten is dat de poëzie enkel te beluisteren is. Na het dichterschap des vaderlands koos Nasr voor een radicaal nieuwe koers, of liever een oude: sinds mei 2013 behoort hij tot het vaste ensemble van TA. Na meer dan 13 jaar terug naar het theater.

Sandra E. RoelofsSandra Saakashvili-Roelofs (1968) is de Nederlandse echtgenote van de voormalige Georgische president Michail Saakasjvili. Roelofs studeerde cum laude af aan het Instituut voor Vreemde Talen in Brussel en het Internationale Instituut voor Mensenrechten in Straatsburg. Ze werkte als bedrijfsconsultant, waarbij ze andere landen adviseerde over investeringen in Georgië. Naast haar werkzaamheden als presidentsvrouw richtte ze in 1998 de Humanitaire Stichting "Soco" op, een humanitaire, charitatieve non-gouvernementele organisatie die zich met name richt op ondersteuning van reproductieve gezondheid en pasgeborenen.

Van 1999 tot 2003 was zij businessconsultant voor Nederlandse bedrijven met belangen in Georgië. Ze doceerde Frans aan de Universiteit van Tbilisi en heeft talloze nevenfuncties, in het bijzonder op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. In maart 2005 verscheen haar autobiografie "De first lady van Georgië. Het verhaal van een idealiste". Tijdens haar voordracht voor de lezers vertelt Sandra Roelofs over Georgië zoals zij het heeft leren kennen 25 jaar geleden, hoe zij het heeft zien veranderen in de loop der jaren en hoe zij het zelf heeft mogen helpen veranderen, vooral tussen 2004-2013 toen Michail Saakashvili, haar man tot twee keer toe president van Georgië was.

John Wurdeman IIIJohn Wurdeman III (New Mexico, 1975) is een Amerikaanse kunstenaar die zich tot Georgië aangetrokken voelde vanwege de polyfonie. Zestien jaar later woont hij er nog steeds, ondergedompeld in een cultuur die volgens hem doordrenkt is van traditie en emotie. Georgië is een land van ‘zeer echte tranen, maar ook welgemeende vrolijkheid’, volgens de impressionistische schilder, opgeleid aan het Soerikov-Instituut in Moskou. Wurdeman ging in 1996 naar Georgië en vestigde zich in Signagi, midden in de wijnstreek. Hij woont er nog altijd met zijn vrouw Ketevan en hun twee kinderen en runt nu een wijngaard, Pheasant’s Tears, gewijd aan het terugkweken van Georgische druivensoorten. Ook legt hij zich toe op oude culinaire technieken als het fermenteren van groenten en kaas en broodbakken, en verzamelt hij volksmuziek, veelal in afgelegen dorpen.

Boekingsinformatie

 Reisdata: 31 mei - 13 juni 2019
Reissom: vanaf € 3.895,- p.p op basis van 2 personen
Toeslag eenpersoonskamer: € 425

Inclusief
Vliegreis per Turkish Airlines Amsterdam – Tbilisi; Batoemi - Amsterdam; met overstap in Istanboel, luchthavenbelastingen (ca. € 195,-), ruimtebagage, accommodatie in ****hotels op basis van logies ontbijt, twee diners, vier lunches, entrees en vervoer volgens het programma, lokale Engelssprekende begeleiding, lezingen ten geleide/op locatie, Nederlandstalige deskundige begeleiding, reader.

Exclusief
Overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op zijn vroegst 3 weken voor vertrek van de reis.

Reisvoorwaarden

Op deze overeenkomst zijn de ANVR Reizigersvoorwaarden, voorwaarden van SGR en calamiteitenfonds van toepassing. Bij annulering door de reiziger gelden altijd annuleringskosten. Algemene informatie over de aanbetaling, annuleringskosten en overige voorwaarden zijn te vinden op onze website:  Reisvoorwaarden Voyage & Culture.
Voor bepaalde reizen, gelden aangepaste percentages en betalingstermijnen.  Hierover informeren wij u bij boeking.

Door deze reis te boeken gaat u ermee akkoord dat wij ten behoeve van de optimalisatie en uitvoering van uw reis uw gegevens aan derden verstrekken. Meer informatie over het privacy beleid van de reisorganisatie vind u terug op deze website: Privacy beleid.

Gezondheid
Voor uw plezier en die van de andere reizigers is het van belang dat u zonder hulp van onze reisleider kunt deelnemen aan deze reis en in een goede gezondheid verkeert. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat u aan alle excursies kunt deelnemen. Indien u onverhoopt door uw gezondheids- of mobiliteitssituatie niet kunt deelnemen aan delen van de reis dan kunnen wij u hier helaas geen restitutie voor aanbieden. Door dit formulier te ondertekenen verklaart u dat u bekend bent met de inhoud van de reis en u uzelf gezond genoeg verklaart om deel te nemen. Indien u twijfelt, neemt u dan alstublieft contact op met uw reisadviseur.

Verzekering
Verder willen we u informeren dat het verplicht is om een voldoende dekkende reisverzekering te hebben om deel te nemen aan deze reis. Indien u elders bent verzekerd dan via de Europeesche Verzekeringen raden wij u aan goed na te vragen of u op zowel medisch gebied als bij repatriëring kostendekkend bent verzekerd.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden