Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Met Wim Pijbes naar de dynamische Golfregio

Uniek aan deze reis

 • Weergaloze kunstcollecties en architectuur ontdekken
 • Begeleiding door Frederike Upmeijer en Wim Pijbes
 • Exclusieve bijwoning opening van kunstbeurs Art Dubai
 • Bezoek aan het prestigieuze Louvre Abu Dhabi op Saadiyat- eiland
 
 • Gegarandeerd vertrek
 • 19 maart 2019
 • 6 dagen
 • Dubai, Abu Khabi en Sharjah
 • v.a. 2985,-
  per persoon

De ongekende rijkdom van landen aan de Perzische Golf leidt tot opzienbarende investeringen in cultuur die zijn weerga niet kent. Bijvoorbeeld in spectaculaire musea met collecties die zich kunnen meten met de vooraanstaande musea elders.

Samen met de oud-directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, ontdekt u weergaloze kunstcollecties en architectureel gezien magnifieke projecten in Dubai, Sharjah en Abu Dhabi. Middels inleidingen alsook en passant bereidt Wim Pijbes u voor op de diverse bezoeken tijdens deze reis. Talloze verwante aspecten zullen daarnaast aan de orde komen zoals de onderlinge verhoudingen tussen de emiraten, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en economische scenario’s. De focus ligt op de enorme dynamiek in de regio en natuurlijk op kunst, kunst kunst.

Tijdens deze academie bezoeken wij ook Art Dubai, in de loop der jaren uitgegroeid tot een uitgebreide kunstbeurs met tentoonstellingen, lezingen en workshops. Naast Wim Pijbes zal kunsthistorica Frederike Upmeijer deze intensieve reis luister bijzetten.

Beleef met eigen ogen de enerverende ontwikkelingen waar de regio voor staat.

Foto's van deze reisDagprogramma

In de loop van de middag rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Dubai waar wij net na middernacht arriveren. Na aankomst transfer naar het hotel.

Deze ochtend staat in het teken van de enorme groei die Dubai heeft doorgemaakt sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Van een vissersplaatsje waar bedoeïenen neerstreken tot de extravagante metropool die het vandaag de dag is. We verkennen het historische deel van deze woestijnstad. De handelsstad telde in 1939 zo’n 21.000 inwoners. In 2018 zijn dit er meer dan 3 miljoen. Dubai is een van die plekken in de wereld waar iconische architectuur wordt aangemoedigd. Alles is goed, zolang het maar in het oog springt, van subliem tot ongelofelijk.

De buitengewoon beperkte bouwcyclus van Dubai is bijzonder interessant. De stad heeft een aantal van 's werelds meest geavanceerde architectonische ontwikkelingen opgeleverd, zoals de Burj Khalifa, de Burj Al Arab en het Palmeiland, een door de mens gemaakte archipel die groot genoeg is om gezien te worden vanuit de ruimte. We verkennen de stad per openbaar vervoer om al deze moderniteit te kunnen bevatten.

We lunchen gezamenlijk vandaag.

In de loop van de namiddag voegt Wim Pijbes zich bij ons en bezoeken we Art Dubai. Het succes van Art Dubai, de toonaangevende internationale kunstbeurs in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië, is een weerspiegeling van de bloeiende kunstscène in het emiraat. De beurs omvat diverse projecten en performances, educatieve workshops, de onthulling van werken van de winnaars van de jaarlijkse Abraaj Group Art Prize en het veelgeprezen Global Art Forum. Art Dubai heeft tot doel het gesprek over kunst buiten de traditionele kunstcentra te verbreden. Het doet dit door galerieën en kunstenaars te presenteren met werken van opkomende kunstscènes. Het is een beurs op menselijke schaal die fungeert als ontmoetingspunt voor de internationale kunstwereld. Door educatieve initiatieven vormt Art Dubai een integraal onderdeel van de ontwikkeling van de lokale kunstscène en is het actief bezig met het bouwen van het theoretisch kader voor het lokale artistieke talent dat te zien is tijdens de beurs.

We vertrekken vroeg naar het nabijgelegen Emiraat Abu Dhabi. Ook deze stad wordt gekenmerkt door moderne architectuur, al dan niet met Arabische invloeden. We bekijken de majestueuze en immense Sheikh Zayed Moskee, de grootste van de Verenigde Arabische Emiraten. We zien diverse architectonische projecten die hier verrezen zijn, waaronder het Aldar hoofdkantoor.

Het werd genoemd als de eerste circulaire wolkenkrabber ter wereld en is het eerste gebouw in zijn soort in het Midden-Oosten. Bijgenaamd "de munt" vanwege zijn glanzende, bolvormige vorm. De structuur omvat 12 passagiersliften en een ronde hydraulische lift, en staat op een verhoogd schiereiland met spectaculair uitzicht op de stad en de zee.

In de stad lunchen we op eigen gelegenheid op het centrale Plein, aangelegd door Norman Foster.

Vervolgens gaan we langs enkele galeries, te beginnen bijJulia Ibbini Studio. Julia Ibbini is een van de meest getalenteerde en gewaardeerde hedendaagse kunstenaars van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze definieert haar werk als een zoektocht naar haar eigen identiteit en zin in het leven en combineert haar digitale werk en collages in levendige creaties met een sterke vrouwelijke toon. Deze persoonlijke benadering komt terug in haar materiaalkeuze, getransponeerd in een 'oproer van kleur en chaos, licht en donker', patronen en texturen.

Ook gaan we langs bij de Salwa Zeidan Gallery. Salwa Zeidan is een van de toonaangevende hedendaagse kunstgaleries van Abu Dhabi. Gelegen in het adembenemende Saint Regis Saadiyat Island Resort, is de galerij een van de meest actieve bedrijfjes, met creaties van bekende internationale en regionale kunstenaars die schilderijen, installaties en uitvoeringen, culpturen en performancekunst creeren.

In de middag gaan we naar Saadiyat-eiland, een prestigeproject van formaat. Eind 2017 werd hier het Louvre Abu Dhabi geopend. Een ontwerp van Pritzker Prize-winnende architect Jean Nouvel, geïnspireerd op zowel Islamitische als Arabische ontwerpen. Kunstwerken van over de hele wereld worden tentoongesteld in het museum, met een speciale focus op het overbruggen van de kloof tussen oosterse en westerse kunst. Het is gevestigd in het Culturele District van het Saadiyat-eiland. In de planning staan hier nog het Guggenheim Museum, ontworpen door Frank Gehry, en het Maritiem Museum door Tadao Ando.

In het begin van de avond rijden wij weer naar Dubai waar u op eigen gelegenheid kunt dineren.

In de ochtend rijden we naar het nabijgelegen Emiraat Sharjah. Het emiraat beschermt haar erfgoed met verve. We bezoeken het Sharjah Art museum in het prachtig in oude glorie herstelde Sharjah Art Center. Lang bekend om zijn sterke betrokkenheid bij kunst, cultuur en geschiedenis, werd Sharjah in 1998 erkend als de culturele hoofdstad van de Arabische wereld door de Arabische wereld zelf. Sinds 1993 is er de Sharjah Biënnale gehuisvest.

Het Sharjah Art Museum, dat de kunstwijk van Sharjah herbergt, is een van de meest indrukwekkende hedendaagse kunstinstellingen van de Verenigde Arabische Emiraten. De galerieën zijn gevarieerd, waaronder werken van gevestigde kunstenaars als schilder Abdul Qader Al Rae. Er is ook een indrukwekkend scala aan oudere werken, zoals schilderijen van het Europese oriëntalisme uit de 18e en 19e eeuw en een grote verzameling litho's van de Schotse kunstenaar David Roberts. Een maandelijkse cyclus van nieuwe tentoonstellingen vult permanente werken aan.

Een vleugel van het Sharjah Art Museum, betreft het Sharjah Museum voor Arabische hedendaagse kunst en biedt een meer gerichte blik op de hedendaagse kunstbeweging in de regio.

Ook in Sharjah zien we diverse galerieën waaronder bijvoorbeeld Bait Obaid Al. Het is gevestigd in een gerestaureerd huis aan de rivier gelegen dat een broeinest is geworden van kunstenaarsateliers, werkplaatsen en kleine galerieën. Alle verzameld rond een brede, traditionele binnenplaats. Een voormalig huis van de Britse commissaris voor de Arabische Golf, en later een ziekenhuis waar veel prominente bewoners werden geboren, is dit 19e-eeuwse gebouw ingebed in de geschiedenis van Sharjah. Het historische gebouw met drie verdiepingen heeft enorme oppervlakte van 2600 vierkante meter en een binnenplaats van ongeveer 440 vierkante meter.

We lunchen gezamenlijk deze dag.

De namiddag en avond zijn vrij in Dubai. Bezoek nog musea die de historie van het emiraat belichten, ga naar de goud-souk, ga zonnen, skiën, bezoek magistrale boekhandels, ga winkelen, de begeleiding geeft u talloze suggesties voor invulling uw tijd.

De hedendaagse kunstscène in Dubai is een van de meest opwindende van de wereld; tal van nieuwe galeries richten zich op innovatieve kunst en lokaal talent, en tegelijkertijd voelen internationale kunstenaars zich aangetrokken tot de dynamiek van de kunstscène in de stad.

We maken een tocht langs diverse galerieën die een afspiegeling vormen van het aanbod. We beginnen met De derde lijn. Een galerie die zich specifiek richt op hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten. De derde lijn vertegenwoordigt hedendaagse kunstenaars uit het Midden-Oosten, lokaal, regionaal en internationaal, en biedt kunstenaars een forum voor discussie en verspreiding van hun kunst.

Sinds de opening in 1998 heeft Hunar Gallery zich toegelegd op het behoud en de promotie van hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten. De galerie, die zijn naam ontleent aan het Perzische woord voor 'kunst', heeft het afgelopen decennium enkele zeer innovatieve tentoonstellingen georganiseerd en heeft zijn geloofwaardigheid bewezen als een van de centra van Emirati en kunst uit het Midden-Oosten in Dubai.

Met vestigingen in zowel Dubai als Teheran zet Etemad Gallery zich in voor het bevorderen van een culturele dialoog en uitwisseling, zowel in het Midden-Oosten als in de internationale kunstgemeenschap.

Green Art Gallery vertegenwoordigt een gevarieerde aantal kunstenaars, van gevestigde lokale beoefenaars tot jonge, opkomende internationale kunstenaars. Deze kunstenaars komen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Azië, Turkije en daarbuiten en belichamen de diverse tentoonstellingen waar Green Art Gallery bekend om is geworden.

Tenslotte Galerie Isabelle van den Eynde, in 2005 opgericht als een platform voor dialoog en culturele uitwisseling. Het is uitgegroeid tot een van de meest baanbrekende artistieke en culturele centra in Dubai en heeft een reputatie opgebouwd door de kwaliteit en innovativiteit van de artiesten die het vertegenwoordigt.

Wij dineren deze laatste avond gezamenlijk. Hierna is de avond ter vrije besteding.

U heeft deze laatste dag ter vrije besteding. De begeleiding kan u talloze suggesties doen voor de invulling hiervan.
In de middag vliegen we naar Amsterdam. We komen daar in de avond aan.NB: De genoemde programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Sprekers & Lezingen

Wim Pijbes is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.
Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is sinds haar afstuderen freelance werkzaam. Ze verzorgt kunsthistorische lezingen en cursussen en begeleidt sinds jaren culturele reizen zowel binnen als buiten Europa.


Hotel Manzil Dubai

Het zeer sfeervolle 4-sterrenhotel Manzil Downtown is ideaal gelegen in Dubai. Het hotel biedt een mix van traditionele Arabische architectuur met moderne elementen, een buitenzwembad en uitzicht op de skyline. De Dubai Mall, Souk Al Bahar en Qamardeen Souk liggen allemaal op loopafstand evenals de Burj Khalifa. Bij mooi weer is het heerlijk toeven bij het zwembad of op de centrale binnenplaats in Arabische stijl waar ook veel locale bewoners lunchen, dineren of de shisha (waterpijp) roken. Er hang teen levendige gemoedelijke sfeer in dit hotel; een prima uitvalsbasis om de verschillende emiraten te verkennen.

Boekingsinformatie

Zesdaagse NRC Handelsblad Academie van 19 t/m 24 maart 2018

Reissom vanaf € 2985,- p.p. gebaseerd op verblijf in een 2-persoonskamer in het prachtige en uitstekend gelegen hotel in Arabische stijl; het viersterren Manzil hotel in Dubai Downtown
Toeslag eenpersoonskamer € 375,-.

Inclusief: * rechtstreekse vlucht per KLM of Emirates Amsterdam –Dubai v.v..* luchthavenbelasting * transfers van de luchthaven naar hotel v.v.* vervoer ter plaatse zoals omschreven in het programma, per bus of per openbaar vervoer * verblijf o.b.v. logies & ontbijt * 2 diners en 2 lunches * bijdragen van Wim Pijbes * deskundige Nederlandssprekende reisbegeleiding door Frederike Upmeijer * lokale Engelssprekende gidsen waar nodig.

Exclusief: overige lunches en diners * drankjes tijdens de maaltijden * avondprogramma’s * fooien * reis- en/of annuleringsverzekering * persoonlijke uitgaven

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam,
T 020-30 800 80
E nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied á Terre.

Informatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden