Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Saorstát Éireann, honderd jaar van de Ierse Vrijstaat

  • Academie in het teken van 100 jaar van de Ierse Vrijstaat
  • Met bijdragen door de oud-hoofdredacteur NRC Peter Vandermeersch en NRC-correspondent Melle Garschagen
  • Inleidende studiemiddag door historicus en literatuurwetenschapper prof. dr. Joep Leerssen
v.a. 2895,- p.p.

De reis in het kort

Een zesdaagse academie naar Dublin, Kildare en Belfast.

Met bijdrage door de NRC-correspondent Melle Garschagen, oud-hoofdredacteur van de NRC Peter Vandermeersch en historicus en literatuurwetenschapper prof. dr. Joep Leerssen.

Ierland – het stugge Hibernia, dat het Romeinse rijk buiten de deur kon houden en zich liet bekeren door Sint Patrick. Land van onstuimige landschappen, kastelen en forten, oesterbier en mythen. Een daarvan, over de 900 jaar in zwanengedaante gevangen kinderen van koning Lír, staat symbool voor de lange onderdrukking door Engeland, die pas met het uitroepen van de Ierse Vrijstaat in 1921 zou eindigen. De Ierse geschiedenis is beladen, boeiend en tastbaar. De culturele rijkdom reflecteert niet alleen in pittoreske kastelen en indrukwekkende musea, maar ook in de literaire erfenis van James Joyce, Oscar Wilde, W.B. Yeats en George Bernard Shaw. Zowel J.F. Kennedy en Gene Kelly als Georgia O’Keeffe en Walt Disney waren trots op hun Ierse afkomst en Bruce Springsteen, Barack Obama en Pierce Brosnan zijn het nog steeds 

Honderd jaar na het uitroepen van de Ierse Vrijstaat is Groot-Brittannië nog altijd niet helemaal verlost van de ‘Ierse kwestie’; de littekens van de Noord-Ierse burgeroorlog zijn nog niet vervaagd. Toch is het ooit conservatieve Ierland nu een van de toekomstgerichtste landen van de EU, met hoofdkantoren van Google en Facebook als getuige en de veranderde houding ten opzichte van kwesties als het homohuwelijk als bewijs. Ierland - een land van boeren en techneuten, van traditie en moderniteit, van eigenheid en internationale allure.

Oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch ontvangt de lezers op het kantoor van Independent News & Media in Dublin en belicht de achtergronden van de Ierse samenleving. NRC-correspondent Melle Garschagen bericht over Ierse actualiteiten.  Historicus en de nationalisme-deskundige prof. dr. Joep Leerssen leidt de academie in. Specialist Verenigd Koninkrijk Maarten Doude van Troostwijk begeleidt de reis.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam – Dublin

Aankomst om 10.25 KL 945 in Dublin, trots van Ierland, wieg van de Ierse Vrijstaat. De hoofdstad blikt terug op een rijke en dramatische historie – van het mythische Keltische erfgoed en het roemrijke Vikingenverleden tot de Zwarte Dood, de Great Famine in de negentiende eeuw, eeuwen Britse onderdrukking en verwoede onafhankelijkheidsstrijd. Hier spelen zich James Joyces Ulysses en Finnegans Wake af. Hier begon de Paasopstand in 1916, die de weg baande naar de Ierse onafhankelijkheid. Hier, voor de iconische General Post Office op O'Connell Street, werd de befaamde Proclamatie van de Ierse Republiek voorgelezen door rebellenleider Padraig Pearse. Hier werd honderd jaar geleden door de leider van Sinn Féin, Éamon de Valera, de Ierse Vrijstaat uitgeroepen. Hier sprak Joh F. Kennedy als eerste buitenlandse leider in 1963 de Oireachtas (Iers parlement) toe en legde hij kransen op de graven van de Paasopstand-leiders. Hier landde in 1979 met de Boeing 747 ‘St. Patrick’ paus Johannes Paulus II, voor het eerste pausbezoek aan Ierland.
Dublin staat bekend om tastbare geschiedenis, bijzondere tradities en indrukwekkende monumenten. Tegelijk zijn de Europese hoofdkantoren van Google, Twitter, LinkedIn en Facebook gevestigd in wat schertsend Silicon Docks heet.

Rondleiding onafhankelijkheidsstrijd

Na aankomst verkenning in het teken van de onafhankelijkheidstrijd: over pleinen in Georgiaanse stijl en langs het Monument to IRA fighters in Phibsborough en de Garden Of Remembrance met het beeld de Kinderen van Lír, symbool van de wedergeboorte van de natie. Indrukwekkend is het hoofdkwartier van de Paasopstand van 1916, de General Post Office, waar de republiek uitgeroepen werd door Patrick Pearse en James Connolly. Het gebouw herbergt de GPO Witness History-tentoonstelling en het indrukwekkende beeld van de mythische Keltische held Cúchulainn, van de patriottische beeldhouwer Oliver Sheppard uit 1911, na de reconstructie van het vernielde gebouw geplaatst ter herdenking aan de opstand.
Ten slotte langs Four Courts, het belangrijkste gerechtsgebouw van Ierland, bezet tijdens de Paasopstand van 1916 en in 1922 door Republikeinse opstandelingen, wat tot het uitbreken van de Ierse Burgeroorlog leidde, en langs de St. Patricks kathedraal, in de 12e eeuw gebouwd op de plaats van een bron, gemarkeerd met een Keltisch kruis, waar de heilige Patrick in de 5e eeuw vele Ieren doopte.

Na de lunch het inchecken in het hotel.

Aan het eind van de middag opening van de NRC-academie en lezing door oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch, op het kantoor van Independent News & Media.

Dag 2
Dublin

’s Ochtends een wandeling naar het Merrion Square, bekend om de schitterende fontein met Eriu, een Keltische krijgsgodin met een harp onder de arm, en een buste van onafhankelijkheidsstrijder Michael Collins; hier hebben tal van vooraanstaande Ieren gewoond: G.B. Shaw, W.B. Yeats en Oscar Wilde. Vervolgens bezoek aan Dáil Eireaan, het Ierse Parlement in Leinster House (onder leiding van een vertegenwoordiger van Sinn Féin, o.v. v. politieke agenda) waar 19 januari 1919 het eerste Ierse parlement bijeenkwam, nadat Sinn Féin in het Britse House of Commons de meerderheid van de Ierse zetels won tijdens de verkiezingen van 1918.
Aansluitend een bezoek aan Trinity College, de oudste universiteit, gesticht in 1592. De indrukwekkende bibliotheek is bekend om The Book of Kells, een van de oudste bewaarde geïllumineerde manuscripten uit de Europese literatuur.
In de middag vervolg van de verkenning van historisch Dublin. Eerst een bezoek aan Dublin Castle, een amalgaam van architectuurstijlen, was 700 jaar lang hoofdzetel van het Britse bestuur en is tegenwoordig toneel van staatsbezoeken en conferenties.
De Christ Church, een van twee oudste kathedralen, met het graf van de 12e-eeuwse Normandische veroveraar Strongbow (Richard de Clare) wordt bezocht – Jonathan Swift was decaan van deze kerk; Vervolgens stop bij 2 Kevin Street, eerste zetel van Sinn Féin in 1905. De route voert ook langs memorabele plekken van de schrijvers James Joyce (zoals Sweny’s Pharmacy uit zijn beroemde Ulysses), Oscar Wilde en Bram Stoker, die hun stempel hebben gedrukt op de stad.

Dag 3
Dublin – Kildare – Dublin

De ochtend staat weer in het teken van de Ierse Vrijstaat met een bezoek aan Kilmainham Gaol, een gevangenis uit de 18de eeuw waar in 1916 de leiders van de Paasopstand, zoals de latere Ierse president en voorzitter van de Volkenbond Éamon de Valera en suffragette en Teachta Dála Constance Markievicz, gevangen zaten en veertien opstandelingen, onder wie de dichters Patrick Pearse, Joseph Plunkett en Thomas MacDonagh, werden geëxecuteerd, James Connolly op een stoel gebonden omdat hij zwaargewond was. Nu is er een museum voor het Ierse nationalisme gevestigd, met Oliver Sheppards beeld Inis Fáil uit 1901, dat Ierland voorstelt als ‘island of destiny’.

Vervolgens een uitstapje naar Kildare, waarvan de geschiedenis teruggaat op de 5e eeuw, toen de Heilige Brigida hier een kerk stichtte, Cill Dara ofwel kerk van de eik, met een klooster dat een van de drie christelijke centra van Keltisch Ierland werd. In de 18e eeuw was Kildare thuisbasis van rebellenleiders als Teobald Wollf Tone, stichter van de Society of United Irishmen en aartsvader van het Ierse republikanisme, en de beroemde legerleider Lord Edward Fitzgerald. Na de Great Famine en de lange onafhankelijkheidsstrijd begon in 1930 de herleving van Kildare, tegenwoordig standplaats van industriële giganten als Hewlett-Packard, Intel and Pfizer.
Een bezoek aan het palladiaanse Castletown House, gebouwd in 1722 op last van William Connolly, speaker van het Ierse House of Commons; sinds 1967 is het het vlaggenschip van de Irish Georgian Society.
Terug in Dublin onderweg naar het hotel een stop bij het Phoenix Park, waar in 1882 hoge Britse functionarissen met lancetten werden vermoord door de Irish National Invincibles; hier zijn ook de dierentuin te vinden, het Papal Cross, opgericht voor de mis die hier werd opgedragen door Johannes Paulus II in 1979 voor een miljoen gelovigen; het Wellington Monument, de hoogste obelisk van Europa; en de residentie van de president.
De rest van de middag ter eigen invulling, bij voorbeeld naar EPIC, het museum voor de Ierse emigratie. Gratis toegang geven het National Museum Dublin, met de grootste goudcollectie van Europa en prehistorische vondsten, de National Gallery of Ireland, waar alle beroemde Ierse kunstenaars te bewonderen zijn: Jack Butler Yeats, Daniel Maclise, James Barry en Harry Clarke. Ook het wereldberoemde atelier van Francis Bacon in Hugh Lane is gratis te bezoeken. Of naar het Guinness Store House, in 1904 als gisthuis gebouwd en nu een multimediale Guinness-experience.

Dag 4
Dublin – Belfast

Vanochtend vertrek richting Belfast. Onderweg een bezoek aan Hillsborough Castle, een Georgiaans herenhuis dat als Government House tot 1972 diende als Britse gouverneurszetel en nu de officiële residentie is van de Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, waar de koningin en haar familie verblijven als ze het land bezoeken, maar ook belangrijke buitenlandse bezoekers, zoals George W. Bush in 2003. Het kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de vredesonderhandelingen voor Noord-Ierland, omdat het door alle deelnemers als neutrale plek werd beschouwd. Het kasteel is sinds 2014 open voor publiek.

De Noord-Ierse hoofdstad Belfast is een stad vol littekens van het turbulente verleden, die die energie tegenwoordig aanwendt als drijfveer voor een bruisende ontwikkeling tot een leefbare stad – met creatieve straatkunst, de historie reflecterende muurschilderingen, monumenten en moderne musea. In april en mei 1941 voerde de Luftwaffe de Belfast Blitz uit, die veel gebouwen vernielde en veel slachtoffers maakte. Vernietigender waren de Troubles van 1969 tot 1998, bekend als de Noord-Ierse Burgeroorlog.
Het Goedevrijdagakkoord, ook bekend als het akkoord van Belfast, werd gesloten op 10 april 1998 door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en verschillende partijen in Noord-Ierland. Het maakte een einde aan de bloedige ‘Troubles’ tussen protestantse unionisten en katholieke nationalisten die bijna dertig jaar woedden, vooral in Belfast. Bill Clinton droeg aan de moeizame onderhandelingen bij, maar de gematigde katholieke politicus John Hume en de leider van de unionisten, David Trimble, ontvingen in 1998 de Nobelprijs voor de Vrede.

De stadsoriëntatie in Belfast voert door de historische stad, langs Belfast Castle, een Victoriaans sprookjeskasteel uit 1870; het stadhuis uit 1906 in neobarokstijl, met fraai marmeren interieur waar standbeelden staan van beroemde inwoners, zoals voetballer George Best; het Titanic-monument; de Albert Memorial Clock uit 1869, de bekendste landmark van Belfast; en de Crumlin Road Gaol, bekend als ‘the Crum’, een schitterend gebouw uit 1845 waar de grimmige geschiedenis van de burgeroorlog uit de doeken wordt gedaan: er zaten nationalisten gevangen als Éamon de Valera, Martin McGuinness, Michael Stone en Bobby Sands en in 1991 liet de IRA een bom ontploffen in de vleugel waar de loyalisten gevangen zaten.
De Muren van Belfast, ook wel de Vredesmuren genoemd, 97 muren die de stad in tweeën delen, zijn een bijzonder monument vol creatieve schilderingen, vredesberichten en politieke standpunten. Bill Clinton en de Dalai Lama hebben hun handtekening gezet.
Bezienswaardig zijn Clonard Martyrs Memorial, voor de katholieke slachtoffers van de Troubles, het Europa Hotel in Great Victoria Street, met 36 aanslagen het meest gebombardeerde hotel ter wereld, en het Grand Opera House uit 1895, glorieus hersteld na de bombardementen.

’s Avonds een dinner lezing door NRC-correspondent Melle Garschagen.

Dag 5
Belfast – Londonderry – Belfast

In de ochtend een bezoek aan de Parliament Buildings, gelegen op het landgoed Stormont met kasteel Stormont, combinatie van oude grandeur en moderne elegantie. Het schilderij The Entry of King William into Ireland, gekocht en opgehangen in 1933, werd verwijderd daar het de paus toont die die onderneming zegent en een franciscaan. Nu blijkt het niet Willem voor te stellen, maar een Duitse vorst in zijn entourage, dus de storm van protest was overbodig. Het gebouw werd gebruikt voor het parlement van Noord-Ierland tot 1972. In de jaren negentig pleitte Sinn Féin voor een nieuw parlementsgebouw, maar Stormont blijft zetel van de uitvoerende macht. Op 29 september 2012 werd het terrein gebruikt voor een parade van de Oranje Orde ter nagedachtenis aan de ondertekening van het Ulster Covenant.

Vervolgens een uitstapje naar Londonderry, nu Derry genoemd, de westelijkste havenstad van het Verenigd Koninkrijk, bekend van de Belegering van Derry in 1688-89 door de troepen van Jacobus II, als vertrekpunt naar Amerika tijdens de Ierse Hongersnood en van de Battle of the Atlantic van 1939-45. In de Onafhankelijkheidsoorlog van 1920-22 werd hier zwaar gevochten. Na de scheiding kwam het op de grens te liggen, met het achterland in de Ierse Republiek. Hier begonnen in 1969 de Troubles met de Battle of the Bogside.
Derry is de enige volledig ommuurde stad van Ierland. De muren dateren uit de 17e eeuw. De stad is tevens bekend om muurschilderingen ter herinnering aan Bloody Sunday (1972), toen Britse soldaten het vuur openden op katholieke demonstranten. Pas in 2010 bood de Britse regering verontschuldigingen aan.
Tijdens de zogenaamde Bogside tour aandacht voor de stichting van zes county states van het Koninkrijk Ierland, discriminatie van de katholieken, de burgerrechtenbeweging, de slag om de Bogside in 1969 en de rol van de katholieke activiste Bernadette Devlin, met 21 jaar de jongste parlementariër in Londen, en Bloody Sunday van 1972. In januari 1969 werd voor het eerst "Free Derry" geschreven of de hoek van Lecky Road en Fahan Street. Nu is de Free Derry Corner een monument van nationalisme.
De Peace Bridge verbindt sinds 2011 de protestantse gemeenschap en de nationalistische gemeenschap aan weerszijden van de rivier. Bezoek aan het Museum van Free Derry in een gebouw in Glenfada Park, het hart van Bloody Sunday en gewijd aan de burgerrechtenbeweging en de nationalistische Free Derry Irish beweging begin jaren zeventig.
Mooie façades van Derry mogen niet ontbreken: Guildhall, gebouwd op last van Honourable The Irish Society en voorzien van een klokkentoren geïnspireerd op de Elizabeth Tower in London.
Terugreis naar Belfast.

De laatste avond voor vertrek kan besteed worden in het hippe Titanic Quarter in de oude haven, met maritieme monumenten, filmstudio’s, luxe appartementen en uitgaanscentrum, bekend om Titanic Belfast Experience. Of in een van de vele gin palaces en restaurants aan de zogeheten Golden Mile tussen het stadhuis en de universiteit, zoals de Crown Liquor Saloon - een 19e-eeuws, uitbundig gedecoreerd café met veel glas-in-lood.

Dag 6
Belfast - Amsterdam

Vanochtend een uitstapje naar Mount Stewart House, al 250 jaar de thuisbasis van de familie Vane-Tempest-Stewart, Britse markiezen van Londonderry, die een leidende rol speelde in het politieke en sociale leven van Ierland. Na een grootschalige restauratie gingen de deuren van het neoklassieke herenhuis in 2015 weer open voor het publiek.


Transfer en vertrek om 17.20 uur naar Nederland.

De route

De reis vangt aan in Dublin met een uitstapje naar Kildare om vervolgens via Belfast naar Londonderry te reizen met als eind bestemming Belfast.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Joep Leerssen
Joep LeerssenHistoricus

Hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, tevens part-time verbonden aan de universiteit van Maastricht. Leerssen is nationaal en internationaal gezien een toonaangevend literatuur- en cultuurhistoricus. In zijn academische onderzoek is hij bezig met nationalisme, populisme en de nationale identiteit.

Peter Vandermeersch
Peter VandermeerschUitgever

Uitgever van de Ierse krantengroep Independent News Media in Dublin, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad

Sprekers op locatie

Melle Garschagen
Melle GarschagenCorrespondent NRC Verenigd Koninkrijk en Ierland

Journalist Melle Garschagen is correspondent voor NRC in het Verenigd Koninkrijk, onderscheiden voor zijn journalistieke werk met de Herman Wekker Prijs (onderscheiding van het Nationaal Congres Engels, sinds 1995 uitgereikt en is bedoeld voor Nederlandse journalisten die zich opvallend goed hebben ingezet voor de verspreiding van informatie over Engelstalige landen en culturen onder het Nederlandse publiek).

Begeleiding op reis

Maarten Doude van Troostwijk
Maarten Doude van TroostwijkVertaler, docent & oud-verkiezingswaarnemer

Vertaler, docent, oud-verkiezingswaarnemer in postcommunistische landen zoals de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan, kenner van de cultuur van Engeland en Ierland. Studeerde moderne en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteiten van Amsterdam en Oxford, waar hij jarenlang woonde en werkte. Daarnaast werkt hij als vertaler, docent en reisleider. Hij verzorgt al jaren reizen naar Engeland en Ierland.

Boekingsinformatie

v.a. 2895,- p.p.

Reisdata: 7 Oktober 2021
Reissom: vanaf €2895,- p.p op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 3.430,- p.p op basis van éénpersoonskamer

Inclusief
Vliegreis per KLM Amsterdam – Dublin; Belfast - Amsterdam v.v., luchthavenbelastingen (ca. € 75 ,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen •••• hotels op basis van logies & ontbijt, vervoer en entrees volgens het programma, twee lunches en een diner, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen door Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, inhoudelijke begeleiding door historicus Maarten Doude van Troostwijk, Engelssprekende lokale gidsen

Minimimum deelnemers: 20 personen
Maximum deelnemers: 30 personen


N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. Het compensatie bedrag voor deze reis bedraagt €8,- p.p

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top