Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Verlenging
  • Sprekers
  • Fotogallerij
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Indonesië toen en nu

  • Dwars door Java en Sumatra
  • In gezelschap van o.a. Step Vaessen en Annemarie Kas (NRC)
  • verblijf in historische hotels
  • Inleidende studiedag met Kester Freriks, Piet Hagen en Frans Leidelmeijer
v.a. ,- p.p.

De reis in het kort

Indonesië, volgens de clichés het eilandenrijk van betoverende landschappen en een eeuwige glimlach van de bevolking, kent een lange, bewogen geschiedenis. Van de zeemacht Srivijaya, de koninkrijken Sailendra en Mataram, de Javaanse sultans, Nederlandse suikerbaronnen, Chinese pelgrims, Balinese dansers, Amerikaanse filmsterren. Dit is het Indië dat Columbus zocht en Magellán vond; de Specerijeneilanden van Coen, de koffieveilingen van Multatuli, de tabaksplantages van Nienhuys en de Koninklijke Olie. 's Werelds grootste archipel is getekend door vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing - van Nederlanders, Portugezen, Spanjaarden, Engelsen en Japanners.

Sinds de stichting van Batavia in 1619 delen Nederland en Indonesië veel erfgoed en nog verder te verwerken verleden.

Deze academie behandelt Indonesië in alle rijkdom en diversiteit: van gedeeld verleden en erfgoed tot's werelds social media-hoofdstad Jakarta, met niettemin traditionele normen en waarden; van steden- en natuurschoon tot verdwijnend oerwoud op Sumatra; van de rijke cultuur tot economische ontwikkelingen en internationale betrekkingen.

Overnachtingen in veelal historische hotels verleent de reis extra cachet.

Dagprogramma

Dag 1
zondag 4 september, Amsterdam - Soerabaja

Vertrek vanaf Schiphol naar Soerabaja per Garuda Airlines.

Dag 2
zondag 5 september Amsterdam - Soerabaja

Aankomst om 10.¬25 uur op de luchthaven van Soerabaja, de op een na grootste stad van Oost-Java.
De 725-jarige stad werd 1743 veroverd door de VOC en ontwikkelde zich tot een handels- en havenstad van groot belang voor de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Ondanks de turbulente geschiedenis en verwoesting in de 20e eeuw is Soerabaja nog steeds een van de belangrijke centra van historische architectuur en gedeeld erfgoed. Veel Nederlandse architecten trokken naar het zich snel ontwikkelende Nederlands-Indië begin twintigste eeuw, de ‘gouden periode’ van de Nederlandse architectuur in de tropen. Cosman Citroen (1881-1935) bepaalde het gezicht van Soerabaja.

Hotel Majapahit Surabaya*****
Hotel Majapahit Surabaya, het voormalige Oranje Hotel werd in 1910 gebouwd in Brits koloniale stijl met art déco-lobby uit 1936. Het hotel is bekend om het ‘vlagincident’: in september 1945, een maand na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring, wapperde er een Nederlandse vlag op die door jonge nationalisten van het blauwe gedeelte werd ontdaan, zodat het Indonesische rood-wit overbleef. Tegelijk werd een Nederlander vermoord door de woedende menigte, wat samen leidde tot de ‘Strijd om Soerabaja’, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen.Na de onafhankelijkheid kwamen de gebroeders Sarkies terug en werd het ‘Lucas Martin Sarkies Hotel’. Een investeringsfonds doopte het in 1969 om in Hotel Majapahit, waarna het hotel in verval raakte. In 1993 werd het hotel voor 35 miljoen dollar gerenoveerd en grotendeels in de oude stijl teruggebracht.

Dag 3
maandag 6 september, Soerabaja

De nadruk vandaag ligt op de Nederlandse architectuur: van Berlage (gebouw Gedung Aperdi, voorheen De Algemeene, met tegeltableau van Jan Toorop) en Ed Cuypers, het stadhuis – een indrukwekkend voorbeeld van traditie en moderniteit (Cosman Citroen, 1927), Museum Bank Indonesia (Javasche Bank, 1904) en Huis van Sampoerna (Kretek Museum in weeshuis uit 1862). Vanavond een lezing door Step Vaessen. Overnachting in Soerabaja.

Dag 4
dinsdag 7 september, Soerabaja - Jogjakarta

Vandaag met de vroege trein van het 19e-eeuwse station Gubeng naar Jogjakarta (Djokja) en intrek in Hotel Phoenix. Jogjakarta is de culturele hoofdstad van Java. Dankzij steun van de vorsten hebben Javaanse kunstvormen als wajang zich tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. Jogjakarta is een universiteitsstad met ruim dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada.
De verkenning van de stad begint met bezoek aan Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië, rond 850 gebouwd, maar kort na voltooiing verlaten en vervallen. De reconstructie van het complex begon in 1918 en is nog steeds niet af. De verwoesting van de aardbeving van 2006 is inmiddels wel hersteld. Overnachting in Jogjakarta.

Dag 5
woensdag 8 september Jogjakarta

‘s Ochtends vroeg bezichtiging van Fort Vredeburg (1765), door de VOC gebouwde zetel van de gouverneur, tegenwoordig het museum van de onafhankelijkheid; daarna een rondleiding in de kraton, het verblijf van de sultan van Djokja, wiens voorrechten door het Nederlandse bewind zorgvuldig in stand zijn gehouden, en een bezoek aan het Waterpaleis, een 18e-eeuw, deels in verval geraakte koninklijk complex van zwembaden, fonteinen, een ondergrondse moskee en een groot meer. ‘s Middags bezoek aan de Boroboedoer, de feeëriekste bezienswaardigheid van Indonesië. De boeddhistische tempel, gelegen bij de Merapi, de actiefste vulkaan van Indonesië, is gebouwd tussen 750-850 in de vorm van een stoepa van 123 bij 123 meter. ’s Avonds een lezing door Step Vaessen. Overnachting in Jogjakarta.

Dag 6
Donderdag 9 september Jogjakarta - Bandoeng

In de ochtend vertrek met de vroege trein en een acht uur durende tocht naar Bandoeng, na aankomst intrek in het historische hotel Prama Grand Preanger. Na de aanleg van de spoorlijn van Batavia naar Bandoeng werd de kruidenierswinkel van de familie Thieme in 1897 omgebouwd tot Hotel Preanger op, genoemd naar het hoogland rond de stad. In 1930 werd het hotel verbouwd in art deco-stijl door architect Wolff Schoemaker, die aan de Technische Hoogeschool te Bandoeng de latere president Soekarno onder zijn studenten telde. Soekarno was dan ook een van zijn assistenten bij het ontwerp van het nieuwe Grand Hotel Preanger. Gouverneur Daendels verplaatste het dorp Bandoeng naar de nieuwe Grote Postweg, waar de regent van Bandoeng zijn paleis bouwde en het stadsplein ‘alun-alun‘ met een moskee, een markt en een ontmoetingsruimte: het begin van de huidige stad Bandoeng.
De theeplanters uit de hooglanden in de 19e eeuw hielden vakantie in Bandoeng.

De laatste jaren neemt in Indonesië de belangstelling voor deze architectonische erfenis uit de koloniale tijd toe. De Bandung Heritage Society, de eerste van Indonesië, is opgericht in 1986. Invulling van de rest van de middag naar eigen inzicht. Einde middag Step Vaessen beantwoordt vragen.Overnachting in Bandoeng.

Dag 7
vrijdag 10 september  Bandoeng - Jakarta

‘s Ochtends verkenning van Bandoeng – met Gedung Saté (oud Nederlands gouvernementshuis), Kopi Aroma (oude Nederlandse koffiefabriek) en, mits voldoende tijd, rit langs koloniale huizen. In de middag per bus naar Jakarta via de hooggelegen Poentjak Pas, waar koloniale villa’s in chaletstijl tussen de theeplantages opdoemen. Dit was het favoriete zomerverblijf van welvarende inwoners van Batavia. Na aankomst in Jakarta intrek in Hotel Santika Premiere Slipi.
Jakarta, in 397 gesticht als Sunda Kelapa en door Jan Pieterszoon Coen herbouwd als Batavia in 1619, is de hoofdstad van Indonesië sinds 1949. Op 29 april 2019 kondigde de regering aan dat Indonesië een nieuwe hoofdstad gaat bouwen, mogelijk op Kalimantan, vanwege de onoplosbare metropoolproblemen van Jakarta: buiten vervuiling en dichtslibbing door toenemend verkeer zakt de stad langzaam weg in de zee. In de avond ontvangst op de Nederlandse ambassade een inleidende lezing door Annemarie Kas.

Dag 8
zaterdag 11 september Jakarta

Onder leiding van Jan Pieterszoon Coen werd Jakarta als Batavia het hoofdkwartier van de VOC in Azië. Batavia geleek een Nederlands stadje met grachten rond Fort Batavia en de pakhuizen van de VOC. Na de VOC-periode werd Batavia de hoofdstad van Nederlands-Indië.

Stadsverkenning Jakarta met bezoek aan de traditionele haven Sunda Kelapa, ooit de haven van de sultan van Soenda, in 1619 veroverd door Jan Pieterszoon Coen voor de VOC en omgedoopt in Batavia. In het VOC-magazijn en –fort is nu het maritieme museum gevestigd. Per boot naar Pulau Onrust, een eiland voor de kust waar de VOC-gebouwen in de 19e eeuw plaatsmaakten voor een marine-etablissement en begin 20e eeuw een interneringskamp, dat in verschillende oorlogen werd gebruikt. Tijdens de lunch een tweede lezing door Annemarie Kas. Na de lunch bezoek aan museum ‘Stadthuys’ (1710), een replica van het Paleis op de Dam; rondleiding in het museum en koffie in Café Batavia, wat de sfeer van Batavia rond 1920 oproept.
Begin 20e eeuw werd Batavia gemoderniseerd: naast de huizen in neorenaissancestijl werden modernere stijlen als art deco populair. De wijk Menteng werd in de jaren 1910 ontwikkeld voor de elite van Nederlands-Indië, met huizen die geoptimaliseerd werden tegen de tropische hitte. Sinds de onafhankelijkheid heeft Jakarta zich in vele opzichten snel ontwikkeld. Soekarno keurde in de jaren 1950 veel grootschalige bouwprojecten goed, zodat een gemoderniseerde infrastructuur werd ingekleurd met een groot aantal kantoorgebouwen. Overnachting in Jakarta

Dag 9
zondag 12 september  Jakarta - Padang (West-Sumatra) - Bukittingi

Transfer naar het vliegveld van Jakarta voor de ochtendvlucht naar Padang, gelegen op Padang op West-Sumatra, dat sinds 1663 door Nederlanders is bestuurd. In 1667 stichtte de VOC in Padang een handelspost, aanvankelijk voor de handel in peper, maar gaandeweg ook in zout, kamfer en benzoë-hars, dat werd gebruikt voor het maken van wierook en reukwater.

Sumatra was al bekend bij de Griekse geograaf Ptolemeus en in Arabische reisbeschrijvingen uit de 9e eeuw. De naam Sumatra komt het eerst voor als Sumoltra bij de franciscaner monnik Odoricus in 1330. De Arabische schrijver Ibn Bathoetha noemt kort daarop Soemoethra als een grote stad en een daarnaar genoemde staat op het eiland Djawa, dat door Marco Polo omstreeks 1290 als Java la Menor wordt aangeduid. De islamitische Minangkabau vormen de meerderheid van de bevolking; de belangrijkste minderheid bestaat uit protestantse Chinezen.

De excursie begint met een bezoek aan de kampong China met verschillende Chinese kongsiehuizen. Daarna een stadstour langs vooroorlogse architectuur, zoals het stadhuis, de Javasche Bank, de Nederlandsche Spaarbank en de Escompto Maatschappij. Per bus naar het aangename koele stadje Bukittinggi, gesticht als Fort De Kock en een eeuw geleden bekend als ‘het Parijs van Sumatera’. Intrek in hotel Novotel. Overnachting in Bukittinggi.

Dag 10
maandag 13 september  Bukittinggii

Vandaag verkenning van Bukittinggi, voortgekomen uit een Nederlands fort uit de periode van de Padri-oorlogen begin 19e eeuw, van de islamitische padri-beweging tegen de traditionele Minangkabau-adat. In 1958 riepen moslimrebellen er de revolutionaire regering van de Indonesische Republiek uit.

 Stadsoriëntatie met het Nederlandse fort uit 1825, het Minangkabau-museum, de door Wilhelmina geschonken Jam Gadang-klokkentoren (1923) en Karbouwengat. Vanaf het hooggelegen Fort de Kock prachtig uitzicht over het omliggend berglandschap. Na bezoek aan het museum, in de befaamde Minangkabause bouwstijl, en wandeling over de kleurrijke markt door naar Karbouwengat, de ‘Indonesische Grand Canyon’ (100 meter diep, 4 km lang). Wandeling door de canyon naar het zilverstadje Kota Gadang; aan overkant verrassend mooie vooroorlogse huizen. Vanuit Kota Gadang door naar het mysterieuze Maninjaumeer, afdaling over weg met vierenveertig bochten. Eind van de middag terug naar Bukittinggi, alwaar overnachting.

Dag 11
dinsdag 14 september Bukittinggi - Padang

Dagtocht via Batusangkar, ‘stad van cultuur’ en de voormalige zetel van de Minangkabau-dynastie, en het Meer van Singkarak naar Padang. Bij Batusangkar vormen de historische rotsinscripties in Sanskriet een belangrijke trekpleister. De route gaat via het Harau-natuurreservaat, bekend om grillige rotsformaties en prachtige vlinders. Onderweg bezoek aan het Minangkabau-paleis in Pagaruyung. Aan de traditionele architectuur van dit paleis zijn uiteenlopende aspecten af te lezen van de matriarchale samenleving van de Minangkabau, een machtig rijk dat in de 14e-15e geheel Midden-Sumatra omvatte. Via stops bij de Anai-vallei en -waterval aankomst in Padang. Intrek in Hotel Pangeran Beach, gelegen aan de Indische Oceaan. Overnachting in Padang.

Dag 12
woensdag 15 september Padang - Medan - Bukit Lawang

‘s Ochtends transfer naar vliegveld voor vlucht naar Medan, met overstap.

Medan is van oorsprong een koloniale plantersstad, die eind 19e eeuw ontstond met de opkomst van een plantage-economie met tabak, rubber en palmoliebomen. Naast Europeanen vestigden zich er in de koloniale tijd ook Chinezen en Indiërs, wat de stad een fascinerend multicultureel karakter geeft. Na de onafhankelijkheid is Medan uitgegroeid tot 2,5 miljoen inwoners. Het paleis van de Sultan van Deli, de Grote Moskee en het huis van Tjong A Fie zijn indrukwekkende gebouwen uit de koloniale tijd. Overnachting in Medan in centraal gelegen hotel met een rijk verleden - het voormalig hotel de Boer/nu Grand Inna Medan. Het oudste gedeelte dateert uit 1898, daarna is het uitgebreid in de jaren 1920 en daarna verbouwingen en uitbreidingen in 1960, 70 en 80.  Het hotel ligt in de oude stad.

Dag 13
donderdag 16 september Medan

In de ochtend bezichtiging van de koloniale architectuur van Medan, 'het Parijs van Sumatra', o.l.v. in Medan gevestigde historicus Dirk Buiskool. Medan is door de VN aangewezen als een van de zes best bewaarde koloniale complexen van Azië: met name Hotel De Boer (waar Mata Hari heeft gelogeerd), het sultanspaleis (1887-91) en de moskee (1906-09) van Theodoor van Erp; de voormalige Nederlandsch-Indische Escompto Maatschappij, in 1927 ontworpen door Eduard Cuypers, en het gigantische huis van de Majoor der Chinezen, Tjong A Fie, een schatrijke Chinese plantage-eigenaar met veertig kamers en nog steeds bewoond door Tjongs nakomelingen, in Chinees-Europese Art Deco.
Het stadhuis, met onevenredig grote toren, van architectenbureau Hulswit en Fermont te Weltevreden en Ed. Cuypers te Amsterdam uit 1908, ligt aan het Lapangan Merdeka, de voormalige Esplanade. Aan dat enorme plein staat een aantal indrukwekkend mooie gebouwen, zoals het postkantoor uit 1911, de neoclassicistische Javasche Bank (nu Bank Indonesia) uit 1912 en de Nederlandsche Handel Maatschappij (nu Bank Ekspor Impor), een prachtig voorbeeld van de koloniale Nieuwe Zakelijkheid uit 1929. Koffie in lunchroom Tip Top uit 1934. Rit door de voormalige Europese wijk Polonia met zijn weelderige villa's, fraaie overheidsgebouwen en brede lanen. Afscheidsdiner. Overnachting in Medan.

Dag 14
vrijdag 17 september Medan - Amsterdam

Dag ter vrije besteding tot transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Amsterdam om 18.55 uur.

Dag 15
zaterdag 18 september Amsterdam     

Aankomst op Schiphol om 07.50 uur

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Verlenging

Vijfdaagse verlenging van de reis in het Gunung Leuser National Park in noord Sumatra.

Deze posttour staat in het teken van de overweldigende natuur van het Gunung Leuser National Park. Het grootste wilderness gebied (7,927 km2) in Zuidoost-Azie en onderdeel van het UNESCO Tropical Rainforest Heritage of Sumatra. Een groot gedeelte van het park ligt in bergachtig gebied met Tanpa Nama (3466 m) als hoogste piek. Het zuidoostelijk gebied, waar deze posttour plaatsvindt ligt lager dan 600 meter boven zeespiegel. Gunung Leuser National Park is één van de twee laatste natuurlijke habitats voor de Sumatraanse orang-oetang. Andere dieren die in het gebied leven zijn de Sumatraanse olifant, Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn en Siamang gibbon. Tijdens deze posttour maakt u een prachtige jungle-hike dus een goede conditie en schoenen met goed profiel zijn vereist. De wandeling (met stops) beslaat een halve dag.

Dag 1
vrijdag 17 september Medan - Bohorok/Bukit Lawang

Vanochtend vertrek naar Bohorok, het orang oetan-rehabilitatiecentrum. De rivier Bohorok stroomt door een indrukwekkend natuurreservaat Gunung Leuser met ondoordringbaar oerwoud aan een wildstromende rivier met orang oetans in hun natuurlijke omgeving. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt zien. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Overnachting in Bohorok/Bukit Lawang.. Bohorok River

Dag 2
zaterdag 18 september Bohorok - Bukit Lawang

's Ochtends een wandeling door het oerwoud op zoek naar orang oetans, Siamang (langearmapen), Thomas Leave Monkeys, makaken met lange staart, gibbons en andere jungledieren. Een goede conditie en schoenen met goed profiel zijn vereist. De wandeling met stops beslaat de helft van de dag
Overnachting in Bohorok/Bukit Lawangorang-oetang

Dag 3
zondag 19 september Bukit Lawang - Tangkahan

Vroeg vertrek naar de olifantenhut in Tangkahan, een fascinerend ongerept unglegebied. Mogelijkheid tot zwemmen in de junglerivier, verblijf op een smal strand vol vlinders en douchen onder een waterval. In de middag een mogelijkheid tot olifanten wassen in de rivier. Overnachting in Tangkahan, met adembenemend uitzicht op het oerwoud. verblijf tangkahan

Dag 4
maandag 20 september Tangkahan
Vrije besteding
Dag 5
Dinsdag 21 september Tangkahan - Medan - Amsterdam
Transfer naar het vliegveld voor de terugreis naar Amsterdam, via Jakarta.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Reissom 5-daagse posttour naar National Park Gunung Leuser € ,- per persoon o.b.v. verblijf in een tweepersoonskamer.
Singletoslag voor deze posttour bedraag €100
Reisdatum uitbreiding: 

Inclusief: Verblijf in guesthouse op basis van logies/ontbijt, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, Nederlandstalige begeleiding, begeleiding door lokale, Engelssprekende gidsen.

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies.

De route

Sprekers ten geleide

Kester FreriksJournalist en schrijver

Kester Freriks werd in 1954 in Djakarta geboren. Zijn vader was als radiotelegrafist werkzaam bij de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda. Sinds zijn debuut Grand Hotel Lembang schrijft hij over Nederlands-Indië en Indonesië, in boekvorm en ook voor NRC. Hij schreef onder meer biografieën over Maria Dermoût en Madelon Szekely-Lulofs. In zijn boek Echo's van Indië (2015) reconstrueert hij de Proklamasi op 17 augustus 1945 door president Soekarno en vicepresident Mohammed Hatta. Met zijn recente pamflet Tempo doeloe, een omhelzing raakte hij een gevoelige snaar bij veel mensen die nog steeds leven in verbondenheid met het voormalige Nederlands-Indië, maar het boek riep ook discussie op. Wij raden u aan dit pamflet (prijs € 11,00) vantevoren te lezen, omdat het de lezing van Kester Freriks in een duidelijk perspectief plaatst en het wellicht aanleiding geeft tot een interessante gedachtenwisseling. In zijn lezing Altijddurende Indië neemt Kester Freriks u mee op een tijdreis door Indonesië, van het gedroomde paradijs Insulinde van weleer via de Indonesische vrijheidsstrijd van na de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de dekolonisatie naar de plek die Indonesië vertegenwoordigt in het huidige Nederland. En dus ook in de herinneringen van de mensen van nu.

Martin BossenbroekHistoricus

Historicus Martin Bossenbroek heeft, onder andere met De Boerenoorlog, de geschiedschrijving in Nederland op een hoger plan gebracht. Er werden 80 000 exemplaren van het boek verkocht en het werd in meerdere landen vertaald. In zijn nieuwe in 2020 verschenen boek De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook. De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië) In 2018 verscheen Koloniale oorlogen in Indonesië, een geschiedenis van de koloniale oorlogen in Indonesië van 1510 tot 1975. Het is een relaas van vijf eeuwen vreemde overheersing door Portugese, Spaanse, Nederlandse, Engelse, Franse en Japanse kolonisatoren onder het motto van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’. Het kwam op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

Frans LeidelmeijerKunsthandelaar, publicist en expert toegepaste kunst en design van 1880-heden.

Frans Leidelmeijer is geboren in Bandung, in 1942. Hij is kunsthandelaar, publicist en expert toegepaste kunst en design van 1880-heden. Hij heeft in die hoedanigheid van 1990-2017 meegewerkt aan het tv-programma Tussen kunst en kitsch. Frans Leidelmeijer is co-auteur van publicaties als Art Nouveau en Art Deco in Nederland(1983), Kunstnijverheid in Nederland 1880-1940(1997)en Leven in een verzameling(2000) Verder schreef hij in 2006 het boekje Art Deco beelden van Bali. Daarnaast is hij gastconservator van tentoonstellingen over zijn vakgebied in o.a. het Stedelijk Museum te Amsterdam, Singer museum Laren, Museum Princessehof in Leeuwarden, Gorcums museum, Glasmuseum Leerdam en het Erasmushuis Jakarta.. En hij houdt lezingen over de culturele kruisbestuiving Nederland en Indonesie gedurende de stijl periodes van 1880-1940,t.w. de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School. Sinds 2017 is Frans Leidelmeijer verbonden aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag als adviseur voor Indische/Indonesische schilderijen en Balinese art deco beelden.

Sprekers op locatie

Step VaessenNOS-correspondent

Step Vaessen is een Nederlandse journaliste, geboren op 11 februari 1965 te Simpelveld. Vaessen studeerde psychologie te Nijmegen. Van 1994 tot 1996 was ze werkzaam als journalist voor dagblad De Limburger. In 1996 werd ze door de NOS uitgezonden naar Jakarta, waar ze werkte als correspondent voor Zuidoost-Azië. Sinds de oprichting van Al Jazeera English in 2006 is ze vanuit Indonesië werkzaam voor dit tv-station. Als presentator is Step Vaessen onder meer bekend van Aletta’s Reis. In deze historische reisserie ging ze op zoek naar vrouwen die in de geest van arts en feministe Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Jacobs maakte in 1911. Ze reist naar Surabaya en gaat op pad met de populaire burgemeester Tri Rismaharini.In 20111 was Step Vaessen te gast bij Zomergasten. In dat zelfde jaar publiceerde zij het boek Jihad met sambal haar persoonlijke relaas over haar correspondentschap in Indonesi&euml Na 22 jaar in Jakarta werd Moskou begin dit jaar de nieuwe standplaats van Step Vaessen. Daarnaast is hij gastconservator van tentoonstellingen over zijn vakgebied in o.a. het Stedelijk Museum te Amsterdam, Singer museum Laren, Museum Princessehof in Leeuwarden, Gorcums museum, Glasmuseum Leerdam en het Erasmushuis Jakarta.. En hij houdt lezingen over de culturele kruisbestuiving Nederland en Indonesie gedurende de stijl periodes van 1880-1940,t.w. de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School. Sinds 2017 is Frans Leidelmeijer verbonden aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag als adviseur voor Indische/Indonesische schilderijen en Balinese art deco beelden.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

De wereld lijkt zijn ogen te openen voor Georgië. 3 miljoen Nederlanders zagen dit jaar Georgië als decor in Wie is de Mol? En tijdens de laatste Buchmesse in Frankfurt was het land de eregast en had het de aandacht van de hele wereld op zich gericht. Begin dit jaar riep The New York Times Batoemi uit tot één van de 52 Places to go in 2019. Terwijl Stalin (zelf een Georgiër) ooit poogde de Georgische cultuur te vernietigen. Echter laat zo’n eeuwenoude cultuur zich niet vernietigen.

Georgië, land van de Griekse mythe van het Gulden Vlies van Jason en Medea, strekt zich uit tussen de kust van de Zwarte Zee en de woeste, majestueuze pieken van de Kaukasus. Haar zonovergoten valleien staan bekend als de bakermat van de wijn. 7000 jaar geleden begon men hier van druiven wijn te maken

Deze oeroude beschaving ligt verrassend dichtbij Europa: ooit maakte het deel uit van de Hellenistische cultuur en al in 337 werd het een christelijke staat. Nergens is zo’n fascinerende mengeling van Azië, Rusland, Perzië, Byzantium, Arabië en Europa te vinden. Na de Rozenrevolutie van 2003, onder leiding van Michail Saakasjvili, is Georgië een van de weinige ex-sovjet-republieken met een werkende parlementaire democratie, echter één die zich kenmerkt door een dynamische politieke cultuur.

Naast zijn turbulente geschiedenis met zijn burchten, kloosters en kathedralen, is Georgië ook onmiskenbaar modern. Baanbrekende kunst, design en architectuur zijn in de hoofdstad Tbilisi te vinden - een opwindende stad in opkomst, vol culturele expressie. Toch blijft de unieke cultuur van dit land gevat in tradities, die sinds de Georgische onafhankelijkheid levendiger zijn dan ooit. De, in de befaamde polyfonie bezongen leefwijze, de dicht- en danskunst, de gulle Kaukasische gastronomie en het gekoesterde historisch besef voeden juist de moderniteit.

Tijdens deze NRC-reis vertellen bijzondere sprekers over hun niet aflatende band met dit land: Sandra Saakasjvili- Roelofs de voormalige First Lady, Ramsey Nasr, als acteur-op-locatie ooit verliefd geraakt op dit land en telkens weer teruggekomen. John Wurdeman III, een kunstenaar uit Amerika die ruim 20 jaar in Georgië woont en daar een wijnmakerij runt. De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. ,- p.p.

Inclusief: Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Soerabaja, Medan – Jakarta – Amsterdam per Garuda Indonesia, luchthavenbelastingen (ca. € 55,-), bagage (ca. € 50,-),bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking. Verblijf in een tweepersoonskamer in **** hotels op basis van logies & ontbijt, 10 lunches en 2 diners, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Nederlandstalige begeleiding door Ido Damsma, begeleiding door lokale Engelstalige gidsen.

Toeslag eenpersoonskamer:  €  ,- per persoon

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, 
De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 10,- per persoon per dag.
Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. (Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.)

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top