Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Vierde NRC Iran Academiereis

Uniek aan deze reis

  • Bezoek aan hoogtepunten uit de Perzische cultuur
  • Lezingen van o.a. Thomas Erdbrink en Carolien Roelants
  • Rondreis (incl. 1 binnenlandse vlucht) met verblijf in 5 verschillende steden
 
  • Gegarandeerd vertrek
  • 7 april 2019
  • 12 dagen
  • Rondreis door Iran
  • v.a. 3795,-
    per persoon

De reis in het kort

Van Perzië naar modern Iran

Met zijn drieduizendjarige geschiedenis is Iran een bakermat van de beschaving. Eeuwenlang werd het door dynastieën bestuurd die een rijk cultureel erfgoed hebben nagelaten. De koningen Cyrus, Darius en Xerxes, de dichters Ferdowsi, Saadi, en Omar Khayyam, godsdiensten als Zoroastrisme, Manicheïsme en Soefisme, adembenemende paleizen – dat is het oude Perzische Rijk. Dat sprookjesachtige Perzië veranderde in 1979 ingrijpend, toen het jetset-vorstenpaar sjah Reza Pahlavi en Fara Dibah tijdens de Islamitische Revolutie van ayatollah Khomeini, werd verruild voor een theocratisch bewind.

Het moderne Iran treedt langzaam uit de schaduw van ayatollah Khomeini: een land waar niets mag maar alles kan zoals Thomas Erdbrink in zijn tv-programma laat zien. Onder leiding van de gematigde president Rohani komt Iran, na turbulente jaren, weer nieuw (rustiger?) vaarwater. Naast de moderniteit is hier nog steeds exotiek, oude keizerlijke pracht en praal en culturele rijkdom.

Tijdens deze reis maakt u kennis met de hoogtepunten uit de oude Perzische cultuur. Na een gedegen kennismaking met Teheran reist u naar de heilige stad Qom, het sprookjesachtige Isfahan, de oude woestijnstad Yazd, het dramatisch gelegen Persepolis en de cultuurstad Sjiraz. Onderweg wordt u door kenners bijgepraat over de rijke geschiedenis, maar uiteraard ook over het moderne Iran, dat voor velen van ons zo ongrijpbaar en fascinerend is.

Tijdens de reis in Iran scheidt journalist en NRC Midden-Oostenexpert Carolien Roelants de feiten van de hypes en de in Teheran wonende The New York Times correspondent en VPRO programmamaker Thomas Erdbrink geeft u inside informatie als ‘Onze man in Teheran’. Voorgaand aan de reis is er een inleidende studiemiddag met publicist en socioloog Shervin Nekuee en Neil van der Linden met aandacht voor de moderne samenleving en (moderne) kunst in Iran.Dagprogramma

Na rechtstreekse vlucht aankomst ’s avonds in Teheran. Transfer naar het sfeervol centraal gelegen hotel Espinas en overnachting.

Vanochtend een opening NRC Academie en een inleiding op de Iraanse samenleving door Thomas Erdbrink en de Nederlandse ambassadeur. Vervolgens verkenning van de bruisende Iraanse hoofdstad (13 miljoen inwoners) met bezoek aan het ommuurde, weelderige Golestan-paleis, regeringszetel van de voorlaatste koninklijke dynastie van Iran, later door de Pahlavi’s gebruikt voor ontvangsten. Rondleiding in de juwelencollectie, ondergebracht in de kluis van de Centrale Bank, langs topstukken als de roze Darya-e Noor (182 karaat!), de bekende Pauwentroon en de kroningskronen die voor Fara Dibah zijn vervaardigd. In de middag een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst, in 1977 geopend door Farah Diba en twee jaar later weer gesloten. De grote collectie westerse moderne kunst (David Hockney, René Magritte, Roy Lichtenstein etc) bleef 20 jaar aan het oog van de wereld onttrokken en is ook nu zelden toegankelijk, terwijl het de mogelijk waardevolste collectie moderne kunst buiten Europa en Amerika is

Vanochtend een bezoek aan de universiteit van Teheran en een toelichting door hoogleraar economie op de ontwikkelingen in Iran. Aansluitend een bezoek aan het Reza Abassi Museum met een unieke verzameling ‘Goud der Achaemeniden’. In de middag vertrek naar Qom met onderweg een bezoek aan het mausoleum van ayatollah Khomeini en de daarnaast gelegen begraafplaats Behesht e-Zahrah. De Iraanse revolutie van 1979 werd in gang gezet door de terugkeer van de 20 jaar verbannen Khomeini, die zich vestigde in Qom, nu een van de belangrijkste centra van de sji'itische islam. Hij woonde hier in een zeer eenvoudig optrekje en is er ook in 1989 overleden, maar hij ligt begraven in een nieuw gebouwde moskee in het zuiden van Teheran.
’s Avonds in Qom een lezing door Carolie Roelants.

Qom is een van de heiligste steden van Iran, bekend om vele koranscholen. Hier wordt de Islamitische universiteit bezocht en gaat Carolien Roelants in gesprek met Iraanse geestelijken. Net als voor de pelgrims is ons volgende doel het Mausoleum van Fatima, de zuster van de 7de imam, die hier in 816 stierf. Van ver ziet men de enorme gouden koepel boven haar mausoleum en de sierlijke minaretten. Na het bezoek aan het religieuze complex vertrek naar Kasjan, een oase aan de rand van de Rasht-e Kavir woestijn, beroemd om zijn grootse, 19e-eeuwse koopmanshuizen, staaltjes hoogstaande Iraanse architectuur, en de sfeervolle bazaar, overdekt met gewelven en bogen. Er zijn winkels voor zilveren spiegels of theepotten, tapijten, sieraden, chadors; geuren van schapenbout en rozenparfum, zoetigheden en kruiden wisselen elkaar af. Bezoek aan de huizen van Seyyed Ja'far Boroujerdi, de tapijthandelaar die dit huis 130 jaar geleden liet bouwen. Afsluitend een kijkje in de 500 jaar oude Hammam-e Sultan Mir Ahmad, een klassiek Iraans badhuis, en de koninklijke tuin van Fin (Unesco-erfgoedlijst), ontworpen door Sjah Abbas I.
Overnachting in Isfahan.

Isfahan is een van de hoogtepunten van deze reis: paleizen met bijzonder mozaïekwerk, moskeeën met spiegeltjes tot in de hemel, pleinen, theehuizen... Deze fascinerende stad ligt aan de Zijderoute en was een van de belangrijkste hoofdsteden van de Safavidendynastie. Gedurende 2500 jaar heeft het de meest diverse talen, culturen en gewoontes in zich verenigd. Sjah Abbas I de Grote verhief deze stad in 1587 tot zijn glorieuze hoofdstad. De architectuur, kunsten en tapijten uit die periode werden nooit meer geëvenaard. Onderweg een stop in de stad Natanz, met bezoek aan de moskee. Kenmerkend voor de stad is een uniek valkenmausoleum, op de top van de berg. De stadsverkenning in Isfahan begint met het Naghshe Jahan Plein, een van de mooiste pleinen ter wereld, waaraan het paleis van Sjah Abbas - Ali Qapu ligt, met een verhoogd terras zodat de sjah zijn geliefde sport, het polospel, goed kon volgen. De wandeling gaat langs Sheikh Lotfollah moskee en het mooiste monument van Isfahan: de Imam Moskee, geheel bedekt met blauw tegelwerk. Na een kop koffie in een van de hippe coffeeshops bezoek aan het paleis-museum Chehel Sotun, gebouwd door Abbas I om gasten te ontvangen. Fresco 's beelden de grote triomfen van de sjahs. s Avonds wandeling langs monumentale bruggen over de ondiepe Zayadaneh-rivier, waar een groot deel van het sociale leven van Isfahan zich afspeelt.

Vanochtend een bezoek aan de de christelijke wijk Jolfa, een wijk met een geheel ander, mondainer karakter dan de stad zelf. Sjah Abbas I haalde de Armeniërs naar Iran om de handel te bevorderen, waarbij hij hen vrijheid van godsdienst beloofde. Bezichtiging van de met indrukwekkende fresco’s versierde Vank-kathedraal. Niet alleen zijn de schilderingen in de kerk zeer kleurrijk en de moeite waard, ook is het museum interessant en treffen we er een monument voor de Armeense genocide van 1915 aan. Na een kop koffie in een van de hippe coffeeshops bezoek aan het paleis-museum Chehel Sotun, gebouwd door Abbas I om gasten te ontvangen. Fresco 's beelden de grote triomfen van de sjahs uit. Na dit indrukwekkende paleis stop bij de labirintische vrijdagmoskee. Deze moskee is in de loop van eeuwen ontstaan en staat in de bazaar van Isfahan. De unieke, vaak zeer eenvoudige versieringen, vermengd met rijke decoraties maken deze moskee uniek. De liefhebbers kunnen na dit bezoek door de enorme Bazar e-Bozorgh terugwandelen richting hotel. Mocht er nog tijd zijn, dan zou een bezoek aan het Hasht Behest-paleis nog tot de mogelijkheden behoren.
Overnachting in Isfahan.

Vanochtend vertrek naar Yazd, een van de oudste woestijnsteden van Iran. De stad, omgeven door twee woestijnen, beschikt over voldoende water door ondergronds gegraven kanalen vanaf het verderop gelegen gebergte. Yazd is ook het centrum van het pre-islamitische geloof van de Iraniërs, het zoroastrisme. In de stad en omgeving wonen relatief nog veel zoroastriërs, volgelingen van profeet Zarathoestra. Onderweg een stop in de stad Na’in met opvallend Europees ogende architectuur. Ook in Yazd ontbreekt de vrijdagmoskee niet, die dateert uit 1324 en het hoogste portaal en de hoogste minaretten van heel Iran heeft, met schitterende mozaïeken versierd. Aandacht verdient het Amir Chakhmagh-complex, dat `s avonds baadt in een zacht oranje licht. Het oude gedeelte van Yazd is een doolhof van middeleeuwse straatjes met traditionele lemen huizen, opvallende bagadirs en de bazaar.
Overnachting in Yazd.

Yazd is het centrum van het pre-islamitische geloof van de Iraniërs, het zoroastrisme. In de stad en omgeving wonen relatief nog veel zoroastriërs, volgelingen van profeet Zarathoestra. De tempel en de toren der stilte worden bezocht. Ook in Yazd ontbreekt de vrijdagmoskee niet, die dateert uit 1324 en het hoogste portaal en de hoogste minaretten van heel Iran heeft, met schitterende mozaïeken versierd. Het watermuseum en het Dolat Abad tuin met de windtoren zijn bijzonders bezienswaardig. Aandacht verdient het Amir Chakhmagh-complex, dat `s avonds baadt in een zacht oranje licht. Het oude gedeelte van Yazd is een doolhof van middeleeuwse straatjes met traditionele lemen huizen, opvallende bagadirs en de bazaar.
Overnachting in Yazd.

Vanochtend vertrek naar Sjiraz met onderweg bezoek aan Pasargadae (Unesco-werelderfgoed), ooit de eerste stad van het Achaemenidische rijk, verbonden met Cyrus II, ook wel de Grote genoemd. De stad is bekend om resten van de beroemde tuinen van Pasargadae en een eeuwenoud ijshuis. Later in de middag aankomst in Sjiraz, stad van wijn en nachtegalen. In de 14e eeuw was Sjiraz een cultureel en artistiek centrum waar kalligrafie en letterkunde bloeiden. De eerste stadsverkenning begint met een wandeling door de Eram-tuin (Unesco-Werelderfgoed) met het Qavamhuis, van een 19e-eeuwse familie, en het bezoek aan het graf van de dichter Hafez, waar mannen diens gedichten voordragen. In Iran bestaat een gezegde: in ieder huis moet de Koran liggen en enkele werken van Hafez.
Overnachting in Sjiraz.

Vandaag alle aandacht voor de archeologische site Persepolis (Unesco), dramatisch gelegen op een hoogvlakte midden in de woestijn. Deze ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen en een van de belangrijkste complexen uit de oudheid was ook de stad van Darius en Xerxes, geduchte tegenstanders van de Grieken, vooral van Alexander de Grote, die de Perzen wist te verslaan. Twee reusachtige, gevleugelde stieren bewaken de entree van deze sublieme site.
Sjah Reza heeft hier in 1971 met een waanzinnig overdadig feest de 2500ste verjaardag van de Perzische monarchie gevierd, wat het begin van het einde bleek van die monarchie. Niet ver van Persepolis liggen de koningsgraven van Naqsh-e-Rostan, de laatste rustplaats van Darius I en II. Zij liggen hoog in de rotsen, onbereikbaar voor rovers. Beroemd zijn de bas-reliëfs uit 1000 v. Chr. Na terugkomst in Sjiraz het mausoleum van Mir Ahmad met ingelegd spiegelglas, bekendste pelgrimsoord van het sji'isme.
Overnachting in Sjiraz

Vanochtend bezoek aan de mooiste moskee, de Nasir al Molk-moskee, waar het gekleurde glas in de zon schittert; Daarna het Narejestan Paleis en de citadel van Karim Khan, onder welke de stad een bijzondere opleving kende. Ten slotte tijd voor de bazaar van Sjiraz, vol specerijen en theehuizen. Later in de middag vlucht naar Teheran, na aankomst rit langs het in 1971 opgerichte monument voor het superfeest van de sjah op de luchthaven Mehrabad, wat tegenwoordig het Azadi (Vrijheids)-plein heet.
Afscheidsdiner en overnachting in Teheran.

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar AmsterdamN.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

 

Helaas kan de post-tour naar het noorden van Iran niet doorgaan.

 

Sprekers & Lezingen

Tijdens deze reis zullen er diverse lezingen gehouden worden die verschillende aspecten van de Iraanse geschiedenis en cultuur belichten.

Sprekers op locatie


Thomas Erdbrink, sinds 2002 correspondent in Teheran, werkt(e) voor NOS Journaal,de Volkskrant, Nieuwsuur, NRC Handelsblad, The Washington Post, The New York Times, De Standaard, BNR Nieuwsradio en het Duitse blad NEON Magazine. In 2016 presenteerde hij Zomergasten. Zijn verslaggeving in Iran begon in 2002, waar hij onder meer schreef voor de Washington Post. Vanaf 2012 werkt hij voor de New York Times. Erdbrink doet niet alleen verslag van Iran, maar ook van omringende landen. Zo was hij medeauteur van het boek Welkom Amerika, in jullie graf over Irak na de val van Saddam Hoessein. De VPRO zond twee seizoenen van de prijswinnende serie Onze man in Teheran uit. Die later dit jaar ook op de Amerikaanse televisie te zien zal zijn. Hij is een van de weinige in Iran geaccrediteerde westerse journalisten.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.
Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze in dienst bij de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze het boek Iran achter de Schermen, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink Welkom Amerika, in jullie graf, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In publiceerde ze Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen. In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft nog altijd een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC Handelsblad en NRC Next.

Sprekers ten geleide


Drs. Shervin Nekuee (Teheran 1968), gevlucht uit Iran op negentienjarige leeftijd, studeerde sociologie aan de Universiteit van Utrecht, waaraan van 19996 tot 2001 verbonden geweest als wetenschappelijke medewerker. Behalve socioloog is hij publicist, moderator en programmamaker. Zijn hoofdonderwerp zijn de cultureel-sociale aspecten van de multiculturele samenleving. Hij publiceert regelmatig in NRC, de Volkskrant en Trouw en is medeoprichter van het blad EUTOPIA - podium voor politiek en cultuur, met het accent op multiculturele dilemma’s in Europa. Op zijn naam staat De Perzische paradox, een literaire non-fictie over Iran na 25 jaar islamitisch bewind.Neil van der Linden
(1952) studeerde af in medicijnen en rechten, maar is gespecialiseerd in Arabische en islamitische kunst en cultuur, met name de muziek en het theater. Als advocaat schreef hij over muziek en theater in tijdschriften, van Vrij Nederland tot Toneel Theatraal. Hij werkte als dramaturg bij het Ro Theater, het Noord Nederlands Toneel, De Tijd en het Holland Festival. In 1989 werd hij secretaris van de Raad voor de Kunst in achtereenvolgens de commissies Film, Theater en Muziek en intussen ook Intercultureel. In 1994 begon hij met culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten. Sinds 2003 is hij programmeur Arabische muziek bij Paradiso en freelance-organisator van interculturele projecten.

 

Boekingsinformatie

Reisdata: 7 – 18 april 2019
Reissom per persoon vanaf:
samenboeking: € 3795,-
soloboeking: € 4590,-

Inclusief:  Vliegreis Amsterdam – Teheran v.v. per Iranair, luchthavenbelastingen (ca. € 50,-), ruimbagage, binnenlandse vlucht Sjiraz-Teheran, transfers, verblijf in ****accommodaties op basis van logies/ontbijt, afscheidsdiner, excursies inclusief vervoer en entrees, lezingen op locatie, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Engelssprekende lokale begeleiding, Nederlandssprekende deskundige begeleiding.

Exclusief: visum & toeristische uitnodiging Iran, overige maaltijden, reis- en/of annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten € 25,- per boeking.

N.B. Helaas kan de post-tour naar het noorden van Iran niet doorgaan.

Deze reis wordt uitgevoerd door Voyage & Culture. Heeft u vragen? Belt u dan met 020-7517965 of mail naar nrc@voyageculture.nl.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden