Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Italië kunstacademie reis

Uniek aan deze reis

 • Kunsthistorische ervaring op locatie
 • Inleidingen door Wim Pijbes, Frederike Upmeijer en Christianne Niesten
 • Verblijf in een verbouwd klooster
 • Uitgebreide kennismaking met verrassende regio's
 • Verdiepende excursies maken het besprokene tastbaar
 
 • 21 juni 2019
 • 6 dagen
 • Rondreis door Italië
 • v.a. 1785,-
  per persoon

GEGARANDEERD VERTREK

De reis in het kort

Reis met Wim Pijbes, Frederike Upmeijer en Christianne Niesten naar Gubbio en omgeving tijdens deze bijzondere kunstacademie. We vinden hier tastbare herinneringen aan verschillende beschavingen in een verrassend mooie regio. Deze academiereis laat u kennismaken met het belangrijkste erfgoed in Umbria en Le Marche middels inleidingen in het fantastisch verbouwde klooster in het aanlokkelijke Gubbio. De cursus kunstgeschiedenis gaat specifiek in op de Italiaanse kunst. Zo krijgt u een geweldig beeld van de renaissance schilderkunst die zich vanuit Florence als een olievlek verspreidde over het land.

Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de inleidingen betreffen de Renaissance, Kunst aan de Italiaanse hoven, Leven en werken van Rafaël, Giotto en Piero della Francesca. Maar ook de wellicht minder bekende, maar o zo belangwekkende meesters Perugino, Pinturicchio , Ghirlandaio passeren de revue. Wim Pijbes plaatst de ontwikkelingen in de Italiaanse schilderkunst in een bredere context.

Gubbio, met een prachtig bewaard middeleeuws centrum, vormt het decor vanwaar wij nader ingaan op cruciale thema’s uit de kunsten met lezingen die de basis leggen voor wandelingen en bezoeken aan musea en monumenten in heerlijke Italiaanse stadjes als Assisi, Perugia en Urbino.


Wim Pijbes, Frederike Upmeijer en Christianne Niesten zullen elk vanuit hun specialisatie verschillende thema’s voor hun rekening nemen.

Dagprogramma

Vrijdag 21 juni

In de ochtend vlucht van Amsterdam naar Florence. Daar aangekomen reizen we naar het gemoedelijke Arezzo. We wandelen over de Piazza Grande waarvan de arcade werd ontworpen door Giorgio Vasari, afkomstig uit Arezzo. In de Basilica San Francesco zien we Piero della Francesca’s beroemdste frescocyclus, De Legende van het Ware Kruis.In de loop van de middag rijden we verder naar ons hotel in Gubbio, gelegen op de steile hellingen van de Monte Ingino. Gubbio is een van de mooiste en best bewaarde oude steden in Italië en biedt een sensationeel uitzicht over het Umbrische platteland. Het Palazzo dei Consoli is een sober en prachtig middeleeuws stadhuis naast een plein met een zijde open voor het uitzicht; het herbergt de kunstgalerie van het Museo Civico. Hogerop werd het Dogenpaleis gebouwd door krijgsheer Federico da Montefeltro, een van de grootste beschermheren van de kunsten in de vroege renaissance. De middeleeuwse sfeer is er zeer goed bewaard gebleven.We gaan naar ons kloosterhotel voor verblijf de komende dagen. In de avond is er een eerste inleiding en een gezamenlijk diner.

Zaterdag 22 juni

Deze ochtend beginnen we met twee inleidingen in ons kloosterhotel. We lunchen gezamenlijk vandaag. In de middag rijden we via een landschappelijk aantrekkelijke route naar Sansepolcro, de geboorteplaats van Piero della Francesca en het nabijgelegen Monterchi.Daarna rijden we naar Citta di Castello in de Tibervallei aan de voet van de Apennijnen. Na de Romeinse verovering werd de stad Tifernum Tiberinum genoemd. Aan de middeleeuwen herinnert o.a. nog de stadspoort. In de 15e en 16e eeuw werkten hier een aantal kunstenaars waaronder Signorelli, Perugino, della Robbia, Sangallo, Vasari en Rafaël.Hier bezoeken we in het Palazzo Vitelli, de Pinakotheek. Na de pinakotheek in Perugia vinden we hier de grootste schilderijencollectie van Umbrië met onder meer werken van Rafaël, della Robbia en Ghirlandaio. We krijgen een indruk van de belangrijkste werken en wandelen door het stadje. In de namiddag reizen we terug naar Gubbio. Het diner is op eigen gelegenheid. Uiteraard kan de begeleiding u hiervoor suggesties geven.

Zondag 23 juni

In de ochtend rijden we, na een inleiding in het kloosterhotel, naar Perugia. De universiteitsstad heeft een aantal goed bewaard gebleven middeleeuwse kerken en vanaf de 15e eeuw was het de thuisbasis van een eigen schilderschool, met Pietro Vannucci 'Il Perugino' en Pinturicchio als belangrijkste namen. We maken een stadswandeling via steile straatjes en trappen die de verschillende niveaus van het historisch centrum met elkaar verbinden. Rond de Piazza IV Novembre liggen de belangrijkste monumenten: de Fontana Maggiore uit de 13e eeuw, de Dom en het Palazzo dei Priori, het middeleeuwse stadhuis dat nu de Nationale Galerij van Umbrië herbergt, en een handelshal. Tijdens de middagwandeling zien we de indrukwekkende Etruskische stadspoort, de middeleeuwse muren en de rijkelijk gebeeldhouwde façade van de Renaissance-kerk S. Bernardino.De lunch is vandaag op eigen gelegenheid in Perugia. In de namiddag reizen we terug naar Gubbio en heeft u vrije tijd. Het diner is op eigen gelegenheid. Uiteraard kan de begeleiding u hiervoor suggesties geven.

Maandag 24 juni

We bezoeken in de ochtend het ommuurde stadje Urbino in de Marken, waarvan het historische centrum of de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het culturele leven kende hier een grote bloei in de 15e eeuw onder de hertogen van Montefeltro. Halverwege de vijftiende eeuw zorgde Frederico, wiens haakneus in tal van portretten terugkeert, ervoor dat de beroemdste architecten en schilders - onder wie Piero della Francesca - in Urbino kwamen werken. Het door Piero della Francesca geschilderde portret van Frederico da Montefeltro is tegenwoordig te zien in de Uffizi in Florence.We bezoeken het palazzo Ducale, een renaissancepaleis, gebouwd door Luciano Laurana. Hier is de Galleria Nazionale delle Marche ondergebracht met belangrijke werken van onder anderen Piero della Francesca, Titiaan, Bellini en Uccello. We zien ook de kathedraal van Urbino en het Oratorio di S. Giovanni Battista.De lunch is vandaag op eigen gelegenheid in Urbino. In de namiddag reizen we terug naar Gubbio. Het diner is op eigen gelegenheid. Uiteraard kan de begeleiding u hiervoor suggesties geven.

Dinsdag 25 juni

In de ochtend twee inleidingen. We rijden na de gezamenlijke lunch naar Assisi, gelegen op de helling van de Monte Subasio, dat door oude muren omsloten wordt en sinds de middeleeuwen weinig veranderd is. De Heilige Franciscus werd hier geboren. Reeds op jonge leeftijd schonk hij zijn bezittingen aan de armen en trok zich als kluizenaar terug. Later ging hij prediken en schreef er de basis voor de franciscanenorde. Clara die zich bij hem aansloot stichtte de orde van de clarissen.Hier staat de basiliek op het programma, de San Francesco uit 1253 die uit twee boven elkaar gelegen kerken bestaat. De Benedenkerk met Romaanse gewelven heeft aan een zijde fresco's over het leven van Franciscus en aan de andere zijde fresco’s over het lijden van Christus. In de Bovenkerk bevindt zich de beroemde fresco-cyclus van Giotto, die tussen 1296 en 1304 het leven van Franciscus in 28 taferelen uitbeeldde.Na nog vrije tijd in de stad rijden we in de namiddag terug naar Gubbio waar we gezamenlijk dineren. 

Woensdag 26 juni

In de ochtend bezoek aan Cortona, een sfeervol stadje waar het binnen de middeleeuwse ommuring heerlijk ronddwalen is. Het is door Etrusken gesticht en is daarmee één van de oudste steden van Toscane. Pas in de middeleeuwen kreeg het plaatsje ook werkelijk een machtige positie. Wij bezoeken de Romaanse kathedraal met het renaissance interieur en het Diocesaan Museum waar een prachtige Annunciatie hangt van Fra Angelico.We lunchen gezamenlijk en vervolgens rijden we naar de luchthaven van Florence voor de terugvlucht naar Amsterdam. 

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

 

Sprekers

Wim Pijbes(1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.

Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

Frederike Upmeijer
studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is sinds haar afstuderen freelance werkzaam. Ze verzorgt kunsthistorische lezingen en cursussen en begeleidt sinds jaren culturele reizen zowel binnen als buiten Europa.

Christianne Niesten
is kunsthistoricus en studeerde af aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Momenteel is zij werkzaam als docent Theorie der Kunsten voor de Academie van Beeldende vorming aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Zij gaf rondleidingen in onder meer het Rijksmuseum en Museum het Rembrandthuis in Amsterdam en begeleide vele kunstgerelateerde reizen.

Inleidingen
Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de inleidingen betreffen de Renaissance, Kunst aan de Italiaanse hoven, Rafaël, Baldassare Castiglione, Giotto, Piero della Francesca en Pinturicchio. Maar ook de misschien  minder bekende, maar o zo belangwekkende meesters Perugino, Pinturicchio , Ghirlandaio passeren de revue.

Wim Pijbes plaatst de ontwikkelingen in de Italiaanse schilderkunst in een bredere context.  Zo zal hij een inleiding geven over de wereld van Piero della Francesco en de vroeg-renaissance. Aan de hand van de werken van o.a. Piero en Vasari komt de Italiaanse vroeg-renaissance aan bod. De mooiste werken zullen we tijdens de academie tegenkomen – een unieke kans om de kunstenaar te volgen langs verschillende hoogtepunten van oeuvre waarvan een aantal op de plek van ontstaan.

Daarnaast geeft Wim Pijbes een inleiding over de Italiaanse stad in de Middeleeuwen en de Renaissance aan de hand van voorbeelden in zowel de omgeving van Gubbio en andere plaatsen die wij tijdens deze academie aandoen als ook andere beroemde en onbekende pleinen, kerken en publieke gebouwen.

 

Boekingsinformatie

Hotel

Het prestigieuze 4* Park Hotel Ai Cappuccini biedt een groot binnenzwembad en is gevestigd in een omgebouwd 17e-eeuws klooster, op een kilometer van het historische centrum van Gubbio gelegen. De kamers van het hotel bevinden zich in het oude klooster of in de moderne vleugel. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliet-tv en WiFi. In het restaurant Nicolao worden mediterrane seizoensgerechten en traditioneel Umbrische specialiteiten geserveerd. De sfeervolle gemeenschappelijke ruimtes, het heerlijke ontbijt en de rustige ligging op loopafstand van het pittoreske Gubbio.

Reisdata

21 juni t/m  26 juni 2019

Reisduur

6 dagen

Prijs

€ 1.785,- p.p. op basis van 2 personen

Toeslag eenpersoonskamer

€ 285,-

Inclusief
rechtstreekse vlucht per KLM Amsterdam – Florence v.v..* luchthavenbelasting * transfers van de luchthaven naar hotel v.v.* vervoer ter plaatse zoals omschreven in het programma * verblijf o.b.v. logies & ontbijt * 2 diners en 2 lunches * bijdragen van Wim Pijbes * deskundige Nederlandssprekende reisbegeleiding door Frederike Upmeijer * lokale Engelssprekende gidsen waar nodig

Exclusief
Overige lunches en diners * drankjes tijdens de maaltijden * avondprogramma’s * fooien * reis- en/of annuleringsverzekering * persoonlijke uitgaven

Vluchten
21 juni       Amsterdam – Florence            09.35. uur – 11.30 uur
26 juni       Florence – Amsterdam            17.40 uur – 19.55 uur

Bagage
Inbegrepen bij deze reis is handbagage.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

 • 1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
 • 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
 • Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden. 1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs):

 • Economy class zonder freq flyer: € 50,00
 • Economy class met freq flyer status Ivory: € 30,00
 • Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.

Voorwaarden:

 • Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
 • De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen.
 • Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
 • De colleges volgt u met de gehele groep tegelijk.
 • Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Deelnemers dienen goed ter been te zijn.
 • Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam
020-30 800 80
nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied à Terre.

 

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie of reisdossier aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden