Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Academiereis Japan - reis in het kort

Er zijn voldoende aanmeldingen om deze reis doorgang te laten vinden.

Tijdens deze NRC academiereis verkennen we een breed spectrum van fenomenen in de Japanse maatschappij. Curieuze contrasten worden belicht, onder meer veroorzaakt door de tomeloze economische groei waarmee Japan in de vorige eeuw te maken kreeg. De snelheid waarmee dit ging heeft ook diepe sporen nagelaten. Van toenemende sociaal-maatschappelijke ongelijkheid, een sterk gestegen urbanisatie tot meer en meer prestatiegerichte onderwijs. In duizelingwekkend tempo is de Japanse samenleving de afgelopen decennia veranderd waardoor intrigerende tegenstellingen nog meer tastbaar aanwezig zijn.

NRC correspondent Kjeld Duits vertoeft al decennia in Japan. Hij neemt ons aan de hand en onthult stap voor stap de unieke cultuur, de zeden en gewoonten van dit eilandenrijk. Daarnaast zijn lokale sprekers betrokken die verhalen over verschillende aspecten in de Japanse cultuur en samenleving.

We zien tijdens deze reis de grote metropolen Tokio en Kyoto, maar verkennen ook de iconische heilige berg Fuji, talloze tempels en prachtig aangelegde serene tuinen. Middels de pré- en/of posttour kunt u, naar gelang uw interesse, uw bezoek aan Japan verlengen en completeren.

Een veelheid aan indrukken valt ons ten deel. Van de Japanse Alpen, rijstvelden en terrasbouw tot futuristische hoogbouw. Van hightech snufjes tot theeceremonies, van culinaire hoogtepunten tot kalligrafie en haiku’s, schitterende kleurschakeringen in de herfst, eeuwenoude houten kastelen en verscholen tempels, van shintoïsme en boeddhisme, van shoguns, samoerai, geisha's en supersnelle treinen (shinkansen).

Een intensieve reis die niet alleen highlights toont maar daadwerkelijk inzicht geeft in wat de moderne Japanse samenleving behelst.

Inleidende studiemiddag in de Ninja van de Japanese Dutch Shinzen Foundation in het Vierwindenhuis te Amsterdam
Voorafgaand aan de academiereis organiseren wij een inleidende studiemiddag in de Shinto tempel in Amsterdam.

De enige niet-Japanse Shintomeester, Paul de Leeuw maakt u wegwijs in het Shinto, de sleutel tot de Japanse cultuur. Vergeleken met zen of boeddhisme is shinto hier nagenoeg onbekend. Vanouds is shinto de basis geweest van de Japanse cultuur, zonder dat het met zoveel woorden omschreven was.

Radboud Molijn adviseert met zijn consultancy Global Bridges vanuit Amsterdam en Tokyo Japanse en Nederlandse bedrijven bij hun business development en stond aan de wieg van enkele spraakmakende overnames. Van 2003 – 2016 was hij directeur van DUJAT, de Nederlands – Japanse Handelsfederatie en hij was zo’n zes jaar een wekelijkse columnist over Japanse zaken in Het Financieele Dagblad en op BNR Nieuwsradio. Hij woonde van 1978 – 1980 in Tokyo en verhaalt over de wortels van de Japanse cultuur en zijn bevindingen in het Japanse bedrijfsleven.

Reisbeschrijving aanvragen

Dagprogramma

In de loop van de middag rechtstreekse vlucht per KLM naar Tokyo waar wij de volgende ochtend vroeg aankomen.

Na de douaneformaliteiten transfer naar het centraal gelegen 4*hotel. In Tokyo is eigenlijk geen sprake van één downtown, maar betreft het een aaneenschakeling van centra. Waarbij duidelijk wordt hoe het vissershaventje dat Tokyo tot 1600 was, in 400 jaar tijd kon uitgroeien tot de grootste metropool ter wereld, met meer dan 39 miljoen inwoners.

Na de incheck in het hotel heeft u tijd om even bij te komen van de reis en vervolgens openen we deze NRC Academie met een eerste stadsoriëntatie in de wijk Asakusa, eeuwenlang Tokyo's meest bruisende uitgaanswijk. Centraal gelegen in de wijk ligt de Senso-ji Tempel, ook wel de Asakusa Kannon Tempel genoemd. Deze dateert uit de 7e eeuw en was een bedevaartsoord voor vissers die er langs kwamen via de Sumidarivier. In 1958 (na beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog) is het hoofdgebouw herbouwd en ook de andere tempelcomplexen zijn nieuw, maar de kleurrijke façades hebben nog altijd een grote aantrekkingskracht. Iets verderop ligt de Tokyo Sky Tree, het hoogste gebouw van Tokyo met 634 meter hoogte. Nabij heeft Philippe Starck hier een kenmerkend gebouw ontworpen voor de Asahi brouwerij. Traditionele bouw en futurisme op een steenworp afstand van elkaar.

’s Avonds een welkomstborrel met diner en toelichting op het programma, waarbij we kennis maken met correspondent en fotograaf Kjeld Duits. Hij zal in een aantal voordrachten tijdens deze reis over verschillende aspecten van de Japanse cultuur en samenleving verhalen alsmede over zijn ervaringen in dit land.

Vanochtend gaan we allereerst naar Ryogoku, de wijk der sumoworstelaars. Wij bezoeken hier het Edo Tokyo Museum, in 1993 geopend en qua architectuur geïnspireerd op historische rijstpakhuizen, waar een expert ons verwelkomt. Het museum heeft de grootste collectie kunstvoorwerpen uit de Edo periode en op schaal nagemaakte oude architectonische gebouwen zoals dat van de 17e-eeuwse Nihonbashi brug. Hier volgt een inleiding door Kjeld Duits met als thema “The Meji Restauration Role in contemporary Japan”. Vervolgens interviewt Kjeld Duits Koichi Nakano, professor of Political Sciences over Shinzō Abe, de huidige Japanse premier. Ook wordt stil gestaan bij de herdenking van Meji periode - de politieke, sociale en economische revolutie die vanaf 1868 leidde tot de opmerkelijke modernisering van Japan, de dramatische culturele transformatie en de snelle opkomst van het land op het wereldtoneel, nu dus 150 jaar geleden. Tenslotte zullen ook de internationale betrekkingen van Japan met onder meer de beide Korea’s aan de orde komen.

Na de lunch op eigen gelegenheid, zo mogelijk in de buurt van de vermaarde Tsukiji vismarkt, zetten we de kennismaking met Tokio voort. Binnen de tijd die het programma voorziet, geven wij u een indruk van de verschillende buurten van deze miljoenenstad. Ondertussen ondervindt u hoe het mogelijk is dat deze stad met zoveel mensen zo rustig is: een onvoorstelbaar efficiënt openbaar vervoer en een hoge mate van discipline bij de inwoners.

We zien Tokyo Station van de Japanese architect Tango Tatsuno uit 1914. Met zijn typische neogotieke stijl en rode bakstenen doet het denken aan het Amsterdamse Centraal Station van Cuypers. Vlakbij Asakusa ligt Ginza, het district dat bekend staat vanwege de luxueuze internationale boetieks. Het Japanse parlement (Diet) ligt hier vlakbij net als het Keizerlijk Paleis. Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel. De avond is ter vrije besteding. U kunt dagelijks aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren. De begeleiding doet suggesties en u kunt kennismaken met de verschillende keukens die Tokyo biedt.

Deze dag verdiepen we ons in de achtergronden die beeldbepalend zijn in de huidige Japanse samenleving. Een afwisselend programma van bezoeken, inleidingen en een nadere kennismaking met het contemporaine Japan.

In de ochtend gaan we naar het Rinkai Disaster Prevention Park waar naast een lokale expert, Ms Caitlin Stronell, Kjeld Duits zal verhalen over zijn ervaringen in Fukushima. Dit instituut geeft talloze workshops gericht op overlevingsstrategieën na aardbevingen, tsunami’s en andere rampen.

’s Middags vervolgen we de kennismaking met de diverse wijken in Tokyo, te beginnen met het Yoyogipark, gelegen naast Meiji Jingu of het keizerlijk heiligdom. Het laatste werd in 1920 in traditionele shinto-stijl gebouwd van hout met daken van koper, ter ere van keizer Meiji, die regeerde van 1867 tot 1912. Het is de belangrijkste Shinto-tempel van Tokio. Ten zuiden van het park vinden we het olympisch complex, ontworpen door Tange Kenzo, met kenmerkende schelpachtige vormen.

Futuristisch Tokyo vinden we in wijken als Roppongi met de imposante ‘Art Triangle’ waar Tadao Ando de 21_21 Design Sight ontworpen heeft, een platform voor innovatieve en experimentele vormgeving waaraan ook Issey Miyake ten grondslag heeft gelegen. Akihabara kenmerkt zich door de aanwezigheid van elektronica, Shinjuku is het zakendistrict met het imposante Tokyo Metropolitan Government Building onder architectuur van Kenzo Tange uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Eraan grenzend ligt de uitgaanswijk Kabuki-cho.
Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel. De avond is ter vrije besteding. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren. De reisleiding helpt u graag met een bezoek aan een uitvoering, bioscoop of theater.

Vandaag maken we een dagtocht naar  Nikkō en omgeving. We vertrekken in de ochtend naar het binnenland, met onderweg een stop bij het Chuzenji-meer en de Kegon-waterval. Bij goed weer zijn prachtige panorama’s verzekerd.

We bezoeken het wereldberoemde en uitermate overweldigende mausoleum van de shōguns in Nikkō: het Tosho-gu mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de man die voor het eerst in de geschiedenis Japan echt verenigde tot één land onder één leider. Dit mausoleum hoort voornamelijk thuis bij de Shinto-godsdienst die haar oorsprong vindt in de animistische praktijken die in Japan bestonden ten tijde van de introductie van het boeddhisme uit China.
Op de plaats van het huidige mausoleum stond eerder een groot boeddhistisch tempelcomplex. Dat is verhuisd naar een naburig stuk land maar we zien er op zeer interessante wijze hoe de beide grote godsdienststromingen elkaar in evenwicht houden. Dit is een aspect dat in de verdere reis nog veelvuldig aan bod zal komen. Bij vele tempels staat wel ergens een schrijntje dat er moet voor zorgen dat alle goden tevreden gehouden worden.

De fotogenieke rood gelakte Shinkyobrug is een plaatje en de Rinnoji met de zaal van de drie boeddha’s (Sanbutsu-do) is imponerend. De Tosh-gu in Momoyamastijl werd door duizenden ambachtslieden jarenlang bewerkt en de, na een brand in 1818 verbouwde, pagode uit 1650 is een lust voor het oog. Op de terugreis zien we meer van het omringende nationale park met bergachtige, vulkanische hoogvlakten, meren, bronnen en watervallen. In de herfst is het natuurschoon overweldigend.

’s Avonds keren we weer terug naar ons hotel in Tokyo waar de avond ter vrije besteding is. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren.

Deze ochtend is ter vrije besteding. Als u houdt van vroeg opstaan is de Tsukiji vismarkt heel bijzonder om te bezoeken. De omvang maar met name ook het gigantische aanbod aan vissoorten is uniek in de wereld.

Facultatief kunt u deze ochtend deelnemen aan een kookcursus waarbij het sushi-maken centraal staat. Onder begeleiding van (Engels sprekende) Japanse chefs maakt u een aantal gerechten waarbij u met de opgedane kennis terug in Nederland het thuisfront kunt imponeren.

Of bezichtig bijvoorbeeld uitgebreid het Tokyo Nationaal Museum met zijn unieke collectie van Japanse moderne kunst. Een dagdeel is natuurlijk te kort, maar u krijgt in ieder geval een impressie van de uitgebreide collecties. Ook het door Le Corbusier ontworpen Museum voor Westerse Kunst is een bezoek waard. Het museum is het enige ontwerp van de Fransman in het Verre Oosten.

Wellicht mag ook een bezoek aan een boekhandel niet ontbreken. Ga dan bijvoorbeeld naar een vestiging van Tsutaya. Het luxe winkelcomplex Ginza Six heeft een van de mooiste filialen van deze keten met de eerste kunstgalerie en tentoonstellingsruimte in het concept. De collectie kunstboeken is imponerend.

In de middag gaan we langs bij de redactie van het landelijke dagblad Asahi-Shimbun, de op een na grootste krant van de vijf nationale kranten van Japan. Samen met de International Herald Tribune brengt deze ook een Engelstalige editie uit in Japan. De makers van het nieuws van deze krant staan ons te woord deze middag en natuurlijk komt de actualiteit aan bod.

Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel. De avond is ter vrije besteding De reisleiding helpt u graag met een keuze uit de vele mogelijkheden voor een bezoek aan het theater, bioscoop of concert. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren.

We vertrekken vanochtend vroeg voor een dagtocht naar het imponerende Fuji-Hakone National Park. Japan is een land van vulkanen, die zelfs tot aan de stadsrand van Tokyo reiken. We verlaten de stad en gaan op weg naar het Kawaguchi-meer, een van de vijf meren van het Fuji-Hakone National Park. Park. De slapende vulkaan Fuji reikt tot een hoogte van 3776 meter hoog en biedt een spectaculaire achtgrond.

De route zal bepaald worden door de weersomstandigheden en de vulkanologische toestand. Als alles rustig is, gaan we per kabelbaan langs Owakudani met zwavelbronnen, geisers en borrelende modderpoelen en verder tot aan het pittoreske Ashiko-meer waar we een boottocht maken. Dan zijn we middenin de regio van de Fuji. Een dag vol natuurschoon maar ook met aandacht voor de culturele status van de berg Fuji.

We keren vroeg in de avond terug naar Tokyo. De avond is ter vrije besteding. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren.

We verlaten vandaag Tokyo en reizen vroeg per hogesnelheidstrein naar Kyoto, een stad met ca. 1,5 miljoen inwoners, gelegen tussen de bergen en de culturele parel van het land. Van 794 tot 1869 diende het als hoofdstad en we vinden er nog veel vooroorlogse bebouwing omdat het bespaard is gebleven van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad was de zetel van de keizerlijke macht en de vestigingsplaats van talloze boeddhistische sekten. Verspreid over de gehele stad en langs de buitenrand vormen de honderden shinto- en boeddhistische tempels oases van rust, waarvan wij er uiteraard een aantal zullen bezoeken.
Kyōto biedt daarnaast staaltjes van bijzondere moderne architectuur. Het meest imposante is het centraal station van de Japanse sterarchitect Hiroshi Hara.

We beginnen met een bezoek aan Fushimi Inari, het grootste schrijn van de duizenden heiligdommen die gewijd zijn aan de god Inari. Het heiligdom met de duizenden vermiljoenrode poorten die een overdekte wandelgang vormen van kilometers lang is indrukwekkend. Vervolgens brengen we een bezoek aan de imposante Fenikshal van het Byodo-in, een tempel in de 11e eeuw gebouwd. De afbeelding van deze mooie tempelhal komen we tegen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld op de Japanse munten van tien yen en op de biljetten van 10.000 yen.

In de vroege avond wandelen we over de inspirerende overdekte Nishiki markt waar een overdadige hoeveelheid ingrediënten voor de Japanse keuken uitgestald liggen. We wandelen door een van de geishadistricten en proeven de sfeer in Ponto-cho, met talloze restaurants aan de rivier en een aanblik van traditionele huizen.

U dineert op eigen gelegenheid en kunt aangeven of u dit gezamenlijk wil doen.

Wij maakten voor u een selectie uit het grote aanbod in Kyoto en speciale plekken die beklijven: tuinen, tempels, schrijnen, markten en ateliers. Uiteraard bekijken we Ryōanji (de ‘droge tuin’). In deze spirituele zentuin, aangelegd met wit grind, zijn eilandjes met kleine rotsformaties gecreëerd en ze worden beschouwd als de ultieme weergave van het zenboeddhisme.

Ook zien wij Kinkakuji (het ‘Gouden Paviljoen’) dat drie verdiepingen telt, waarvan de tweede en derde verdiepingen met bladgoud zijn bedekt. De aangrenzende vijver laat een duidelijke weerspiegeling van het gebouw zien als het weer het toelaat. We bestuderen de stijlen en onderdelen van deze bouwwerken. Verder wordt aandacht besteed aan de rijke symboliek die te herkennen is van andere bouwwerken en op kunstwerken tijdens de reis.
In de geishawijk Gion vernemen we meer over het leven van de Geisha. Waar wonen ze, wie zijn ze, waarom zien ze er zo uit…? De wijk wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes en traditionele houten gebouwen.

In de namiddag wonen we een theeceremonie bij, met uitgebreide toelichting over het hoe en waarom. Het is een kunstvorm met nauwkeurige regels en voorschriften. De thee die in de Japanse theeceremonie wordt gedronken is altijd groene thee. Hiervoor worden verse, nog groene theebladeren gedroogd, geroosterd en als poeder bewaard in een houten lakdoos (Natsume). Met een Chashaku wordt het poeder afgemeten, waarna de houder wordt doorgegeven aan elke deelnemer van de ceremonie.

Aansluitend verhaalt Kjeld Duits over het echte alledaagse Japan en genieten we gezamenlijk van een Takasegawa diner.

We gaan allereerst naar het Nijo Kasteel, voorheen de machtsbasis van shogun Tokugawa Ieyasu uit het begin van de 17e eeuw. In tegenstelling tot de sobere gebouwen van de keizerlijke familie toont het kasteel de rijkdom en macht van de shogun. De rijk gedecoreerde gebouwen met metaalbeslag en ingenieus houtsnijwerk zijn van binnen voorzien van uitbundig schilderwerk. Studenten van de school van Kano brachten hier verfijnde dieren-, bloem-, en landschapsmotieven aan in de ontvangsthallen. Houten gangen verbinden een reeks van kamers en bieden een goed inzicht in het paleisleven van de shoguns.

Na dit bezoek gaan we, indien de tijd het toelaat, naar het Miho-museum, ontworpen door I.M. Pei en harmonieus geïntegreerd in een bebost natuurgebied. Via een tunnel en brug leidt de toegangsweg naar een glazen structuur op de top van een heuvel met een reeks van lichtgevende interieurs met traditionele Japanse motieven. De fabuleuze collecties van de Shumei familie omvatten onder meer belangrijke Japanse kunstwerken
 
In de late namiddag vertrekken we naar Osaka per hogesnelheidstrein. Osaka doet zijn naam van culinaire hoofdstad van Japan alle eer aan. Dat merkt u snel in wijken zoals Amerikamura, en Dōtombori, nu het mekka van al wat hip en kleurig is. We vinden er een concentratie van restaurantjes, vintage-stores, de zo geroemde Japanse 'Kawai'-cultuur, ‘anime’ en ‘manga en noem maar op. Verder vinden we in Osaka staaltjes fantastische moderne architectuur zoals de hele omgeving van het centraal station en het Umeda Sky Building. De architect van het station is dezelfde als die van het station van Kyoto: Hiroshi Hara.

We dineren ter afsluiting deze laatste avond in Japan gezamenlijk. We overnachten in de nabijheid van de luchthaven.

Vertrek in de ochtend vanaf de luchthaven van Osaka voor de rechtstreekse vlucht per KLM naar Amsterdam waar we in de loop van de middag aankomen

Reisbeschrijving aanvragen

 

Pre-tour

Deze pre-tour combineert natuur en cultuur op ultieme wijze. We reizen naar de zogenaamde Japanse Alpen wat ons verzekerd van bijzondere uitzichten, nadat we een eerste indruk van Tokyo hebben opgedaan. En we verblijven een nacht in een traditioneel Japanse verblijf, een ryokan met zwavelbaden. En tenslotte zien we een van de culturele hoogtepunten van historisch erfgoed, het kasteel van Matsumoto.

Dagprogramma

In de loop van de middag rechtstreekse vlucht per KLM naar Tokyo waar wij de volgende ochtend vroeg aankomen

Na de douaneformaliteiten transfer naar het centraal gelegen 4*hotel. Na de vroege incheck in het hotel heeft u tijd om even bij te komen van de reis.
Vervolgens een eerste stadsoriëntatie in de wijk Ueno, een wat oudere wijk met gezellige kleine straatjes. Deze vormden na het einde van de tweede Wereldoorlog de zwarte markt voor alles wat in Japan niet meer zomaar te krijgen was. We bezoeken het Nationaal Museum maar beperken ons vanwege de uitgestrektheid tot Japanse kunst. Met 110.000 kunstvoorwerpen wordt een keuze gemaakt uit de hoogtepunten. We wandelen ook over Ameya-Yokocho, een levendige markt met talloze winkeltjes en kraampjes met een uitgebreid aanbod– van Street food tot allerhande artikelen en proeven de sfeer in de stad. We dineren deze eerste avond gezamenlijk.

We verlaten Tokyo en reizen per privébus in zo’n drieënhalf uur naar Matsumoto, de zogenaamde poort tot het Japanse hooggebergte in de prefectuur Nagano. Dit geeft ons de mogelijkheid te stoppen waar we maar willen. De nationale parken die Tokyo omringen zijn adembenemend mooi. Om een goede indruk te krijgen gaan we onderweg per kabelbaan, de Shin Hotaka Ropeway, naar 2156 m. hoogte, vanwaar het uitzicht onder meer op de Hotakadake berg spectaculair is. Hierna rijden we naar Matsumoto waar we een van de absolute hoogtepunten van erfgoed in het land bezoeken. We lunchen onderweg gezamenlijk.

Het zwart-witte ‘kasteel’ van Matsumoto is één van de weinige die nog bijna volledig authentiek zijn, net zoals dat van Himeji dat in de posttour bezocht wordt, maar toch helemaal anders. Met haar vijf verdiepingen (eigenlijk zes) hoge donjon uit 1593, de oudste in Japan en uitstekend geconserveerd, is dit prachtige kasteel bijzonder de moeite waard. Kasteelbouw betreft in Japan een techniek die volgens bepaalde strikte wetmatigheden verloopt, zonder echter de esthetiek uit het oog te verliezen. Er volgt een toelichting over de ingenieuze verdedigingsmechanismen van deze houten bouwwerken. Verder is het in Matsumoto gezellig wandelen in de oude wijk Nakamichi waar historische ambachtshuizen met aandacht zijn verbouwd tot stijlvolle galeries en theehuizen. In het kleine Stedelijk Museum staan werken van de hedendaagse avant-garde kunstenares Yayoi Kusama centraal.
Matsumoto heeft een Ukiyo-e museum. Ukiyo-e is een vorm van houtsnede (blokdrukkunst) dat sinds de 18e eeuw ook populair werd in Europa. Het heeft diverse beroemde kunstenaars geïnspireerd, zoals Vincent van Gogh en Toulouse-Lautrec.
We dineren gezamenlijk in een lokaal restaurant..

In de ochtend reizen we verder het binnenland in naar Obuse dat bekend staat als kunstenaarsdorp en eens de woonplaats was van de beroemde prentkunstenaar Hokusai. Dit lieflijke stadje in de prefectuur Nagano speelt een uiterst belangrijke rol in de Japanse kunstgeschiedenis. De alom in Ukiyo-e gelauwerde Hokusai werkte hier aan het einde van zijn leven. Ukiyo-e is niet enkel een kwestie van esthetiek maar ook van uiterst gedetailleerd werken. De techniek wordt hier van nabij bekeken. In verschillende kleine musea vinden we niet enkel zijn meesterwerken maar ook die van tijdgenoten en bovendien een bonsaitentoonstelling van topniveau.

Kjeld Duits, adviseerde ons hier voor u zijn favoriete vulkaankuuroord als accommodatie in de omgeving. In heel Japan vinden we sporen van vulkanische activiteit waaronder de onsen (geothermische bronnen met warm water) waaromheen een bijzondere badcultuur is ontstaan.

Genieten kan volop in en om de accommodatie voor vannacht; Seni Onsen Iwa no Yu, dat bekend staat als een van de allerbest ryokans in Japan. Japan heeft ongeveer 23000 plaatsen om in warm water te baden. Aan bod komt vandaag de geschiedenis van het baden, de religieuze achtergronden en de gewoonten eromheen.
De kamers hebben hier soms slechts ten dele privé-sanitair, een toilet en lavabo, maar de sfeer is er ongelooflijk. We dineren hier gezamenlijk.

We reizen via imponerende berglandschappen weer terug naar Tokyo waar we in de middag aankomen en aansluiting vinden bij de groep die vandaag uit Amsterdam is gearriveerd.

 

Post-tour

Tijdens deze posttour komen tal van plekken aan de orde die de diversiteit Japanse cultuur en samenleving nog verder tot leven brengen. Een bijzondere overnachting in een tempelcomplex, Hiroshima en hedendaagse kunst - een eclectisch geheel van bijzonderheden.

Dagprogramma

Na afscheid te hebben genomen van de groep die vanaf Osaka terug naar Amsterdam vliegt vervolgen we onze reis.

We gaan vanuit Osaka per hogesnelheidstrein naar een van de hoogtepunten van feodale bouwwerken in het land, Himeji, en bezoeken het witgepleisterde samuraikasteel. Vanuit zowel militair oogpunt als vanuit de optiek van kunst en architectuur is dit met recht een van de vier National Treasure kastelen in het land. Het complex onderging recent een ingrijpende restauratie. De vele toegangspoorten dienden ter verwarring van de vijand. Een aantal van de verdedigingstechnieken zijn dezelfde als die van kastelen in Europa: kokend water of kolen op de hoofden van de indringers, valluiken en schietgaten. De omliggende reconstructies van samuraituinen maken dit helemaal tot een prachtig geheel.

Na een uitgebreid bezoek gaan we verder. We lunchen gezamenlijk. Boven op de berg Shosha, aan de stadsgrens van Himeji, vinden we de boeddhistische tempel Engyo-ji. De geschiedenis van dit sfeervolle, authentieke tempelcomplex met prachtig houtsnijwerk gaat meer dan duizend jaar terug. We naderen het complex via de Niomon Poort. Dan wandelen we naar Maniden, de prachtige houten tempelhal die op palen gebouwd is tegen de steile bergwand. In het bos vinden we nog andere hallen van het tempelcomplex: de Daikodo, de Jikido en de Jogyodo. Nog verder langs het bospad vinden we ook het uitkijkplatform vanwaar er een prachtig uitzicht is over Himeji. Via de connecties van Kjeld Duits, zijn wij welkom in de Engyou-ji tempel. Een monnik zal uitgebreid vertellen over het leven daar en over wat het betekent monnik te zijn in het hedendaagse Japan. We krijgen de unieke gelegenheid in deze tempel te verblijven en dineren hier ook gezamenlijk.

NB: Het betreft een bijzondere overnachtingsplek met traditionele Japanse kamers. Men slaapt op (en onder) een futon die op de tatami rijstmatten worden uitgelegd. Er is geen deur in de kamer, maar fusama schuifdeuren. Deze zijn gemaakt van een roosterachtige houten onderstructuur bedekt met papier aan beide zijden. Het is een hele bijzondere authentieke Japanse ervaring, maar het is belangrijk te weten dat er visueel privacy is, maar qua geluid niet zozeer.

Vandaag vertrekken we naar Hiroshima. Het aan de westkant van het hoofdeiland Honshu gelegen groene Hiroshima is natuurlijk bekend vanwege de atoombom die er viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. We bezoeken het Peace Memorial Park en het Hiroshima Peace Memorial Museum dat een indrukwekkende verzameling foto’s van de ramp en persoonlijke verhalen van slachtoffers toont. Mogelijk gaan we zelf in gesprek met een van de overlevenden van de atoomaanval.
In de late namiddag reizen we verder naar Miyajima dat een uniek kader biedt voor een overnachting aan de rand van de Japanse binnenzee de ‘Seto-Naikai’. Het biedt een aangename mengeling tussen cultuur en natuur. Het animisme leeft er nog volop verder in de shintopraktijken.

We dineren gezamenlijk en overnachten in Miyajima.

We beginnen vandaag met een bezoek aan het tempel-eiland waar we per ferry naar toe gaan. Hier bevinden zich een aantal boeddhistische en shintoïstische heiligdommen waar we de Itsukushima Jinja bezoeken, een in het water gebouwde shinto-tempel. De vermiljoenrode Otorii, de poort die uit zee oprijst, en de tempel zijn Unesco Werelderfgoed en beeldschoon. In de loop van de middag reizen we per trein terug naar het westen van het hoofdeiland naar Okayama waar we allereerst gezamenlijk lunchen. Vervolgens bezoeken we de Korakuen tuinen (een van de drie grote tuinen van Japan). Het betreft een klassieke Japanse wandeltuin die rond 1700 werd aangelegd en voor het eerst ook gazons omvatte. De provinciestad Okayama kan met recht trots zijn op het bezit van wat velen de prachtigste thee- en wandeltuin van Japan noemen. De meeste van deze tuinen zijn ontworpen in de Muromachiperiode, een periode waarin behoorlijk wat oorlogen uitgevochten werden.

We overnachten in Okayama waar we ook gezamenlijk dineren.

Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding.

Facultatief kunt u deelnemen aan een tocht naar Naoshima, inmiddels een beroemd eiland in de Japanse binnenzee. Niet zo lang geleden was Naoshima een stervend eiland. De visvangst duikelde onder overlevingsniveau en de bevolking vergrijsde. Enkele kapitaalkrachtige visionaire zielen spraken hierover met bekende kunstenaars en die hebben het eiland (en intussen een tweetal omliggende eilanden) tot hun kunstdecor gemaakt. De eigenaar van Benesse Corporation heeft hier de kunstcollectie van het bedrijf, met grote namen uit de moderne en hedendaagse kunst, tentoongesteld, onder meer in drie door Tadao Ando ontworpen musea. Het Benesse House Museum bijvoorbeeld vormt een perfecte harmonie tussen natuur, kunst en architectuur. We bezoeken ook het Chichu Museum, een ondergrondse betonnen constructie van Ando met bijzondere lichtschachten en een omringend park geïnspireerd op de tuinen van Monet in Giverny. Daarnaast zijn verschillende woonhuizen door lokale en internationale kunstenaars radicaal getransformeerd tot ware ‘kunsthuizen’. Per fiets (of met de lokale bus) en al wandelend bereiken we de verschillende bezienswaardigheden die verspreid liggen in de natuur.

Ook kunt u zelf op pad gaan deze dag. De vlakte van Kibi leent zich uitstekend voor een fietstocht. U fietst door gehuchtjes, langs rijstvelden, tempeltjes, grafheuvels, een pagode ……Het traject is vlak, zeer veilig en in totaal ongeveer 30 km. lang. U neemt rustig de tijd en op heel veel plaatsen kunt u pauze nemen en het Japanse plattelandsleven aanschouwen.

Of breng een bezoek aan het historische handelscentrum Kurashiki met haar vele kanaaltjes, koopmanshuizen en pakhuizen. Tijdens de Edo periode werd hier hoofdzakelijk rijst en suiker verhandeld. Tijdens de Meiji Restoratie, de Japanse industriële revolutie, ontstond in Kurashiki een levendige textielindustrie. Door de handel waren de inwoners van Kurashiki welvarend, wat terug te zien is in de kwaliteit van de gebouwen in het historische centrum. Het eerste museum met westerse kunst in Japan, het Ohara Museum geopend in 1930, is hier gevestigd.

We gaan op weg naar Osaka per hogesnelheidstrein. We laten ons hier wederom onderdompelen in de oude en moderne Japanse cultuur. We nemen de metro naar het historische hart van Osaka en verkennen daarna ook het moderne deel. U heeft hier tijd ter vrije besteding om deze laatste dag in Japan naar eigen goeddunken invulling te geven. Een aantal suggesties, ter plaatse aangevuld door de begeleiding:

Het Nationale Kunstmuseum stelt zich ten doel om de ontwikkeling van de Japanse kunst te laten zien in relatie met andere wereldwijde kunststromingen. Er worden grote tentoonstellingen georganiseerd met lokale en wereldberoemde kunstenaars, de focus ligt vooral op hedendaagse werken.

Osaka is de thuishaven van het traditionele poppenspel Bunraku, dat hier 400 jaar geleden al werd gespeeld. Niet voor niks staat het poppenspel als bijzonder erfgoed op de lijst van Unesco. Het Nationaal Bunraku Theater in Osaka is uiteraard dé plek waar je de Bunraku-poppen kunt zien.

Of bezoek nog eenmaal een lokale markt. De Kuromon Ichiba-markt staat al zo’n 200 jaar bekend om de versheid van de producten die aangeboden worden. Ook bekend als Osaka's Kitchen, is deze ongelooflijk levendige plek het belangrijkste winkelgebied voor vis, vlees en groenten. Er zijn tal van restaurants die verse sushi, gegrilde vis, vlees en schaaldieren serveren. Het is heerlijk hier rond te dwalen en alle geuren en kleuren op te nemen.

De Floating Gardens en het uitzicht vanaf de top van het door Hara Hiroshi ontworpen Umeda gebouw zijn tegen zonsondergang de moeite waard, vanwege het uitzicht op de verlichte stad.

We sluiten de reis af met een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant. Overnachting in Osaka.

In de ochtend per trein naar de luchthaven van Osaka en rechtstreekse vlucht naar Amsterdam per KLM waar we in de middag aankomen.NB: De genoemde programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Sprekers & Lezingen

Sprekers en lezingen tijdens de reis


Kjeld Duits is in 1979 uit Nederland vertrokken en in 1982 terechtgekomen in Japan. Tussen 1984 en 1994 runde Duits een keten taleninstituten. Net voordat de aardbeving van Kobe in 1995 plaatsvond hield hij daar mee op. De aardbeving lanceerde Duits in zijn huidige carrière als journalist en fotograaf. Sinds 1995 heeft hij verslag gegeven over de meeste grote aardbevingen in Azië, waaronder ook de tsunami’s in Atjeh en Japan. Hij was in Fukushima tijdens de eerste explosie bij de Dai Ichi kerncentrale, en trok enkele maanden later de verboden zone binnen. Hij is met name geïnteresseerd in de Japanse politiek, maar ook in de geschiedenis van Japan en heeft een grote privé-collectie van historische foto’s van het land.

Kjelds lezingen en interviews:

Hoe de Meiji periode het hedendaagse Japan schiep
Vanaf 1868 tot en met 1912 onderging Japan een radicale modernisering die nu bekend staat als de Meiji periode. Het huidige onderwijssysteem, de politieke orde en de moderne economie ontstonden in deze periode. Tegelijkertijd werden er ook talloze nieuwe tradities verzonnen. Veel hiervan wordt nu als traditioneel Japans gezien, zoals bijvoorbeeld het keizerlijk huis. Ook de militarisatie die zou leiden tot een wrede reeks van oorlogen begon in deze periode. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de Meiji periode begon. Wat gebeurde er, waarom, en welke rol speelt deze periode in het Japan van vandaag?

Live interview met Koichi Nakano
Koichi Nakano studeerde filosofie in Tokio en politieke wetenschap in Oxford en Princeton. Hij doceert vergelijkende politiek en politieke theorieën aan de Sophia University in Tokio en doet onderzoek naar verschillende aspecten van de Japanse politiek. Hij is co-auteur van het in 2017 verschenen The Democratic Party of Japan in Power: Challenges and Failures. Kjeld zal met Nakano praten over de huidige politieke situatie, de rol van premier Abe en de druk op de Japanse democratie.

Fukushima in perspectief
U bezoekt Tokyo Rinkai Disaster Prevention Park, het hoofdkwartier voor rampenbestrijding en rampenpreventie in Tokio waar u leert over aardbevingen en andere rampen die Tokio bedreigen. Dit bezoek wordt gecombineerd met een relaas van Kjeld over zijn ervaringen in Fukushima tijdens de crisis bij de kerncentrale in 2011, en een uitleg van Caitlin Stronell over de huidige situatie van Fukushima en Japanse kernenergie in het algemeen. Stronell is onderzoeker bij Citizens’ Nuclear Information Center, een antinucleaire organisatie in Tokio.

Het alledaagse Japan
Het echte alledaagse Japan is nauwelijks bekend in Nederland. Er zijn relatief weinig Japanse films en documentaires op de Nederlandse televisie, en de nieuwsmedia richten hun aandacht in het algemeen op rampen, problemen en crisissituaties. Kjeld beantwoord een reeks vragen die u van tevoren indient over alles van onderwijs tot en met de werk en woonsituatie. Hij zal, gebaseerd op uw interesses, Japan voor u schetsen zoals de Japanner het zelf ervaart.

Koichi Nakano
Koichi Nakano is decaan en hoogleraar politieke wetenschappen aan de Sophia University in Tokio. Hij heeft een B.A. in filosofie van de Universiteit van Tokyo, een tweede B.A. in filosofie en politiek van de Universiteit van Oxford, en een M.A. en een Ph.D. in de politiek van Princeton University. Zijn onderzoek richt zich op verschillende kwesties van de hedendaagse Japanse politiek, waaronder neoliberale globalisering en nationalisme, bestuurlijke hervorming en een beoordeling van de DPJ-regering.

Caitlin Stronell
Caitlin Stronell is onderzoeker bij het Tokyo Nuclear Information Center. Ze heeft een Ph.D. in politieke studies van Jawaharlal Nehru University, New Delhi, waar haar onderzoek zich richtte op de Indiase antinucleaire beweging. Ze heeft ook een B.A. in Japanse studies en politiek van Monash University, Melbourne, en een M.A. van Keio University in Tokyo. Ze heeft onder meer gewerkt met Japan HIV Center en Japan Women's Network for Disaster Risk Reduction.

In de loop van de komende maanden worden nog namen van lokale sprekers toegevoegd.

Sprekers inleidende studiedag Amsterdam

Paul de Leeuw
Vergeleken met zen of boeddhisme is shinto hier nagenoeg onbekend. Vanouds is shinto de basis geweest van de Japanse cultuur, zonder dat het met zoveel woorden omschreven was. Pas in de 6e eeuw had men er de naam shinto aan gegeven om het te onderscheiden van het uit China geïmporteerde boeddhisme. Het nagenoeg ondefinieerbare shinto heeft zich gemanifesteerd in alle geledingen van de samenleving, zelfs nadat Japan anderhalve eeuw geleden het westerse modernisme had omarmd, en nog steeds is shinto van grote invloed op de levensvisie van de meeste Japanners. Omdat onze levensvisie geheel anders is, vinden we Japan op onverwachte momenten onbegrijpelijk. De sleutel om een juist inzicht te krijgen in Japan, ligt in de karakteristieke kenmerken van shinto: verbondenheid met de natuur, met de krachten die het leven voortbrengen en onderhouden, en de noodzaak van voortdurende reiniging.

Drs. Paul de Leeuw, van huis uit Neerlandicus en theaterwetenschapper, maar ook (mede-)oprichter van de DOGtroep, was al vroeg geïnteresseerd in het Japanse Noh-theater, dat hoge spirituele kwaliteiten verlangt van Noh-akteurs. Via Peter Brook en Yoshi Oida in Parijs kreeg hij toegang tot de Yamakage Shinto School in Japan, (in de 3e eeuw ontstaan aan het toenmalige keizerlijke hof). Daar werd hij als eerste niet-Japanner in de geschiedenis van Shinto opgeleid tot kannushi. Als zodanig is hij officieel bevoegd om de traditionele shinto ceremonies te leiden, waarmee de belangrijkste fasen in het jaar en het dagelijks leven worden gemarkeerd. In 1990 opende hij de Shinto Jinja in het Vierwindenhuis te Amsterdam. Daar leidt hij ceremonies, geeft hij shinto oefeningen die de harmonie van lichaam, geest en natuur bevorderen, en verzorgt hij voordrachten over shinto.

 Radboud Molijn adviseert met zijn consultancy Global Bridges vanuit Amsterdam en Tokyo Japanse en Nederlandse bedrijven bij hun business development en stond aan de wieg van enkele spraakmakende overnames. Van 2003 – 2016 was hij directeur van DUJAT, de Nederlands – Japanse Handelsfederatie en hij was zo’n zes jaar een wekelijkse columnist over Japanse zaken in Het Financieele Dagblad en op BNR Nieuwsradio. Hij woonde van 1978 – 1980 in Tokyo, waar hij, na een toneelopleiding in Parijs, een aantal jaar in theaters en op TV verscheen. In 2016 werd hij door de Japanse overheid onderscheiden met de Order of the Rising Sun.

“Japan is het meest andere land ter wereld” en toch: het is de derde economie ter wereld die in een aantal opzichten een groot stempel heeft gedrukt op industriële processen, kwaliteitsmanagement, maar ook op cultuur en haute cuisine. Politiek, economie en cultuur zijn nergens ter wereld los van elkaar te zien, maar omdat Japan in de wortels zo anders is (structuur van de samenleving, onderlinge verhoudingen en de relatie overheid – bedrijfsleven) worden we gedwongen naar dit land vanuit nieuwe invalshoeken te kijken wanneer we proberen het te begrijpen. Tegelijkertijd is Japan met z’n sterk vergrijzende bevolking in een aantal opzichten ons voorland.


Boekingsinformatie

Reisdata: 10 - 20 oktober 2018
Reissom: vanaf € 5115,- p.p. op basis van 2 personen
Toeslag eenpersoonskamer: € 725,- p.p.
Toeslag: Sushi kookworkshop Tsukiji Tamasushi € 95,-

Inclusief: rechtstreekse vlucht Amsterdam– Tokyo en Osaka - Amsterdam v.v. per KLM * luchthavenbelasting (ca. € 315,-) * transfers luchthaven – hotel v.v. * verblijf in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt in diverse hotels (zie de beschrijving hierna) * vier lunches en vijf diners * deskundige Nederlands/Japans sprekende begeleiding en lokale assistentie* lezingen/inleidingen en bezoeken inclusief entrees volgens programma * vervoer volgens programma per bus en per openbaar vervoer * reader * literatuurlijst * inleidende studiemiddag in Amsterdam.
Exclusief: overige maaltijden* facultatieve excursies * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve programmaonderdelen * bijdrage stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) * administratiekosten (€ 25,- per boeking).

Vluchten:
KL 861    Amsterdam – Tokyo     14.40 uur – 08.40 uur *
*= aankomst de volgende ochtend
KL 868    Osaka – Amsterdam    10.25 uur – 15.00 uur
(deze tijden en vluchten gelden ook voor de pre- en post-tour)

Hotels:
Hotels in Japan zijn prijzig en beschikken veelal over bijzonder kleine kamers, zeker in vergelijking met hetgeen in het Westen wordt aangeboden. Wij hebben ervoor gekozen in ieder geval met 4* hotels te werken, dit op goede locaties in de diverse steden. In een enkel geval gebruiken we driesterren hotels, bijvoorbeeld vanwege de ligging. Ook wordt tijdens de prétour en tijdens de posttour overnacht in typisch Japanse accommodaties. NB; namen van accommodaties zijn onder voorbehoud.

4* Shinagawa Prince Hotel (Tokyo)
Dit uitstekende viersterren hotel heeft een goede locatie om als uitvalsbasis voor diverse bezoeken aan Tokyo te bieden. Het hotel beschikt over een binnen- en buitenbad, een sauna en massagediensten. De 39e verdieping van het Shinagawa biedt een prachtig uitzicht over Tokio. In de restaurants worden Japanse, Chinese, westerse en currygerechten geserveerd. Ook heeft het hotel diverse cafés en bars.
 
4* New Miyako Hotel (Kyoto)
Het New Miyako Hotel ligt vlak tegenover het station van Kyoto, en biedt kamers met airconditioning en gratis WiFi. Het hotel beschikt over een schoonheidssalon, een kleine supermarkt en zes restaurants met een keuze aan internationale gerechten, specialiteiten uit de Chinese provincie Sichuan en seizoensgebonden Japanse gerechten.

4* Kansai Airport Washington Hotel (Osaka)
Deze accommodatie ligt ca. een uur rijden van het centrum van Osaka en op zes minuten lopen van het strand. Het Washington Hotel is vanaf de luchthaven Osaka Kansai in slechts 15 minuten te. Het beschikt over kamers met gratis WiFi, heeft een buffetrestaurant en biedt een massageservice.

Praktische informatie pre-tour
Reisdata: 7 t/m 11 oktober
Reissom: € 1545,- p.p.
Inclusief: verblijf in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt in diverse 4* hotels en fabuleuze Ryokan (zie de beschrijving per dag) * 3 maal ontbijt, 3 lunches en 2 diners * deskundige Nederlands/Japans sprekende begeleiding en lokale Engelssprekende assistentie* bezoeken volgens programma inclusief entrees * vervoer volgens programma per privébus en per openbaar vervoer *
Exclusief: overige maaltijden en drankjes* reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven.
Toeslag eenpersoonskamer: € 415,-
Hotels pre-tour:
4* Shinagawa Prince Hotel (Tokyo)
Zie beschrijving hoofdreis

3*Alpico Plaza Hotel (Matsumoto)
Dit centraal gelegen hotel biedt de mogelijkheid om ’s avonds Matsumoto op eigen gelegenheid te verkennen. Kamers beschikken over wifi en er is een prima Westers ontbijtbuffet.

Seni-Onsen Iwa no Yu (Nagano)
Deze mooie traditionele ryokan gelegen in de bergen biedt zwavelbaden in de rotsen. Het eten is van meer dan uitstekend niveau.

Praktische informatie post-tour:
Reisdata: 20 t/m 25 oktober
Reissom: € 1385,- p.p.
Inclusief: verblijf in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt in diverse hotels op basis van logies en ontbijt (zie de beschrijving hierna) * 3 lunches en 4 diners * deskundige Nederlands/Japans sprekende begeleiding en lokale assistentie * bezoeken volgens programma inclusief entrees * vervoer volgens programma per privébus en per openbaar vervoer *
Exclusief: overige maaltijden* facultatieve excursies * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve programmaonderdelen *
Toeslag eenpersoonskamer: € 275,-
Toeslag: facultatieve excursie Naoshima € 85,-
Hotels post-tour:
Engyo-ji Temple
Zie beschrijving posttour

4*Aki Grand Hotel (Hiroshima)
Het Aki Grand Hotel biedt kamers in westerse en Japanse stijl en ligt aan de kust van Hiroshima, tegenover het eiland Miyajima.

De kamers van het Aki Grand Hotel zijn voorzien van airconditioning, een minibar, een tv en een eigen badkamer met toiletartikelen.

4* Mitsui Garden Hotel Okayama (Okayama)
Het centraal gelegen hotel heeft een openbaar bad met uitzicht op een Japanse tuin. Er is gratis WiFi beschikbaar in het hele hotel. De stijlvolle kamers van het Mitsui Garden Hotel Okayama zijn voorzien van alle gemakken.

Hotel New Hankyu (Osaka)
Hotel New Hankyu Osaka ligt op een gunstige locatie in de centrale zakenwijk van Osaka met talloze restaurants en winkeltjes in de nabije omgeving. In alle kamers is gratis WiFi beschikbaar. Het hotel beschikt over bijna twintig eetgelegenheden, waaronder Olympia, één van de beroemdste buffetrestaurants van Osaka.

Overige praktische informatie:

•    Programmaonderdelen, -tijden en -volgorde onder voorbehoud.

•    Japan beschikt over een uitgebreid netwerk van treinen, metro’s en bussen en elke plek is zo bereikbaar. De bekende Shinkansen, de hogesnelheidstrein of ‘bullet train’, brengt ons tijdens deze reis in luttele uren naar de verschillende steden. De bagage wordt separaat vervoerd; zorgt u dus voor een handzame tas waarin u het hoognodige kunt meenemen. Waar nodig wordt een privebus ingezet, dit vanwege comfort, tijd of vanwege de mogelijkheid om de route naar eigen inzicht aan te passen.

•    De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen. Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst tijdens excursies en bezoeken. Prijzen van de facultatieve excursies staan vermeld op het aanmeldingsformulier.

•    De lezingen/inleidingen volgt u eventueel met meerdere groepen tegelijk.

•    Het minimum aantal deelnemers aan de hoofdreis is 25 personen. Het minimum aantal deelnemers aan de pré- en posttour is 15 deelnemers.

•    Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 15 dagen voor vertrek bericht.

•    Wanneer u zich individueel aanmeldt, kunt u op het aanmeldingsformulier aangeven of u ingedeeld wilt worden in een tweepersoonskamer. Wij nemen zes tot vier weken voor vertrek contact met u op als indeling niet mogelijk blijkt doordat zich geen andere individuele deelnemer aangemeld heeft.

•    De reisbescheiden met de vertrekbrief met relevante adresgegevens en telefoon- en faxnummers van hotel, praktische informatie over reizen naar Japan en de tickets ontvangt u ca. 10 dagen voor vertrek.

•    Indien u een businessclass ticket of bijvoorbeeld een (individuele) verlenging van uw verblijf in Japan of elders wenst kunt u dit op het aanmeldingsformulier aangeven. Wij nemen vervolgens contact met u op.

•    Ter plaatse zal de reisbegeleiding iedere dag inventariseren wie gezamenlijk wenst te lunchen dan wel dineren, indien dit niet in het programma is opgenomen. Ter plaatse worden dan suggesties gedaan.

•    De luchthavenbelasting kan wijzigen. Pied à Terre Reizen behoudt zich het recht voor eventuele verhogingen in de luchthavenbelasting of brandstoftoeslagen door te berekenen.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam,
T 020-30 800 80
E nrc@piedaterre.nl