Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Japan de eeuwige fascinatie

  • Bijzondere academie naar Japan
  • Met bijdrage van NRC correspondent in Tokio Bobbie van der List
  • Inleidende studiedag met Japan Kenner Ian Buruma
v.a. € 4995 p.p.

De reis in het kort

 Het 'ondoorgrondelijk oosterse' van Japan wekt bij de westerling al eeuwenlang nieuwsgierigheid, fascinatie en verwondering op. Het historische isolement en de culturele eigenaardigheid hebben niet kunnen voorkomen dat handel werd gedreven met de Romeinen (op Okinawa zijn Romeinse munten gevonden) en later met Europa, hoewel van 1641 tot 1859 uitsluitend via de Nederlandse handelspost op het eiland Deshima.
Rembrandt en tijdgenoten drukten prenten op Japans papier, de VOC bracht schitterend lakwerk en zijden stoffen voor Hollandse interieurs en Nederlanders hulden zich in kimono (de 'Japonsche rock'). De fascinatie van Van Gogh voor Japan en omgekeerd is alom bekend. Tot de verbeelding spreken de sprookjeswereld van hemelse keizers, dappere samoerai, betoverende geisha’s en kolossale sumo-worstelaars. De nadeoorlogse typisch Japanse invulling van Amerikaanse popcultuur met science fiction, manga-strips, karaoke en anime-films is over de hele wereld populair. De spectaculaire hedendaagse Japanse kunst schittert tegen het decor van traditie.
In de 21e eeuw imponeert Japan met de indrukwekkende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en andere technologie, naast trouw aan de culturele traditie en door de wonderlijke manier om verleden en toekomst op een geheel eigen manier te verbinden.   

  

Deze NRC-academie combineert een bezoek aan de grootstedelijkheid van Tokio en de niet te missen bezienswaardigheden van Kioto met de rust van Okayama en moderne kunst op het eiland Naoshima. Naast het verfijnd oosterse van traditionele ambachten is er aandacht voor de futuristische architectuur en  mijlpalen van de technologische vooruitgang: van het ontwerpen van knuffelrobots en Tsukuba Science City tot internationale samenwerking met onder andere het Holland Innovation Network. 

Dagprogramma

Dag 1
maandag 1 november 2021 Amsterdam – Tokio

's Middags vertrek per Finnair (met overstap in Helsinki) naar Tokio, sinds 1869 hoofdstad van Japan. De geschiedenis van Tokio gaat negen eeuwen terug en begint met het vissersdorp Edo, dat in de zeventiende eeuw hoofdzetel van het Tokugawa-shogunaat werd, in de 18e eeuw een bloeiperiode bereikte en in de 19e eeuw Kioto als hoofdstad verving. De aardbeving van 1923 trof Tokio zwaar, wat de expansieve groei echter niet stopte. Tijdens WOII werd Tokio, hoofdstad van het geïndustrialiseerde Japan, door de VS hevig gebombardeerd. Het naoorlogse herstel verliep snel dankzij de steun van de VS, omdat de ligging van Japan ten opzichte van het ‘rode gevaar’ van de Sovjet-Unie, China en Noord-Korea van strategisch belang was. Tegenwoordig is Tokio een metropool van drie en twintig wijken, aangevuld met steden, gemeenten, dorpen en eilanden rond de prefectuur Tokio. Deze prefectuur heeft op 1 juli 1943 de gemeente Tokio vervangen. De prefectuur is weer onderdeel van de agglomeratie-Tokio of Groot-Tokio. Met veertig miljoen inwoners is Groot-Tokio de tweede metropool ter wereld - zeer divers, florerend en overweldigend en in 2021 gastheer van de Olympische spelen, voor het eerst sinds 1964.

Dag 2
dinsdag 2 november - Tokio

Vanmiddag aankomst in Tokio en transfer naar het hotel. Overnachting in Tokio

Dag 3
woensdag 3 november - Tokio

Vanochtend aankomst in Tokio en transfer naar het hotel. Na acclimatiseren in de middag begin van de stadsverkenning. De beste introductie op het enorme Tokio is een bezoek aan het Edo-Tokio-museum, een indrukwekkende historische collectie uit de periode vóór 1869, toen Tokio nog Edo heette, gecombineerd met grote schaalmodellen, zoals de een op een uitgevoerde kopie van de brug Nihonbashi – de toegang tot Edo. Tevens geven overtuigende kopieën van de nagaya-huizen een beeld van het leven in de Edo-periode.

Indien de tijd toestaat een blik op de stad vanaf het observatieplatform van het Tokyo Metropolitan Government Building, naar de wolkenkrabbers van Shinjuku tot de karakteristieke, besneeuwde top van de berg Fuji.

Diner in een robot-restaurant in Kabukicho wijk. Overnachting in Tokio.

Dag 4
donderdag 4 november 2021   Tokio - Odaiba - Tokio

Vanochtend Odaiba, een kunstmatig eiland in de baai van Tokio. In de 19de eeuw een fort, maar tegenwoordig een populaire winkel- en uitgaanswijk. Eerst een bezoek aan de expositie van TeamLab Borderlessin het Digital Art Museum, een uitgelezen confrontatie met Tokio’s bizarre, mysterieuze techno-esthetiek. Op een oppervlakte van tienduizend vierkante meter wordt kunst, natuur en technologie gecombineerd in vijf verschillende belevingswerelden, met tot besluit een neo-futuristische theeceremonie. Daarna langs de splinternieuwe Toyosu vismarkt uit 2018 naar het Miraikan National Museum of Emerging Science and Innovation van astronaut Mamoru Mori, met een replica van het Vrijheidsbeeld en een levensgrote robot uit de bekende tekenfilmserie Gundam. De expositie "Forming the  Future" toont therapie-robots als Paro en biedt ampel gelegenheid om het tentoongestelde aan te raken en uit te proberen.
Lunch in een van de visrestaurants die van de wereldberoemde Tsukiji markt overgebleven zijn.   

In de middag aandacht voor Japan in WO II. De route voert langs de plek waar hotel Imperial stond, ontworpen door Frank Lloyd Wright en de locatie van de Tokio-processen, waar oorlogsmisdadigers berecht werden door een tribunaal van elf rechters, een uit elk van de overwinnende landen. Namens Nederland nam Bert Röling zitting, die vond dat vijf ter dood veroordeelden vrijgesproken moesten worden. De excursie voert verder langs het keizerlijke paleis en de tuinen naar het Yasukuni-monument, gewijd aan de geesten van iedereen die het leven liet in dienst van de keizer. Ieder jaar worden hier op 15 augustus, de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog, de Japanse veteranen herdacht. Het monument is omstreden vanwege de verheerlijking van het militaristische verleden. Het ernaast gelegen museum Yushukan wordt bezichtigd, met o.m.  het Boek der Zielen met de namen van bijna 2,5 miljoen Japanners die voor het keizerrijk sneuvelden, ook van oorlogsmisdadigers, wat ook het boek omstreden maakt. Einde middag een bezoek aan de Foreign Correspondents Club, na de oorlog opgericht door de Amerikanen ter democratisering van de Japanse media. Na de rondleiding een lezing door Bobbie van der List, de NRC-correspondent in Japan.De dag kan afgesloten worden met diner op eigen gelegenheid in Ginza, bekende winkelwijk. Overnachting in Tokio.

Dag 5
vrijdag 5 november Tokio – Tsukuba - Tokio 

In de ochtend per trein naar Tsukuba voor een bezoek aan Tsukuba Science City, een ambitieus wetenschapsproject uit de jaren zestig, bedoeld om nationale onderzoekscentra te decentraliseren. Een van de tien inwoners van Tsukuba is wetenschapper. Vele wetenschappelijke doorbraken worden geforceerd in Tsukuba, waar de helft van het nationale budget voor onderzoek en ontwikkeling naartoe gaat. Het is een van de wereldcentra voor publiek-particulier onderzoek wat betreft milieuproblematiek, aardbevingsveiligheid, plantgenetica en microbiologie. Hier wordt the Science Square en National Institute of Advanced Industrial Science and Technology bezocht.
Terug in Tokio een architectonische rit door de wijk Roppongi, bekend om spectaculair ontworpen gebouwen van musea van Golden Trangle:het 54 verdiepingen hoge Mōri Museum, genoemd naar projectontwikkelaar Minoru Mori, het Suntory Museum of Art, het National Art Centre, ontworpen door de befaamde Kisho Kurokawa (bij ons bekend om de nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum), de winkelwijk Omotesando met de indrukwekkende winkelgebouwen van Dior (Sanaa), Tod’s (Toyo Ito), Louis Vuitton (Jun Aoki), Prada en Miu Miu (Herzog & de Meuron), en de wijk Harajuku, bekend om de unieke straatmode van jongeren.

Later in de middag bezoek aan de Nederlandse ambassade, alwaar een toelichting door Z.M. Ambassadeur Peter van der Vliet op de bilaterale betrekkingen en door Eric Kaaij op de activiteiten van Holland Innovation Network, een platform voor samenwerking op het gebied van technologie, innovatie en kunstmatige intelligentie.
De liefhebbers kunnen de avond doorbrengen in Akihabara, een bruisend winkelgebied dat bekendstaat om zijn elektronicazaken, die uiteenlopen van kleine kramen tot enorme warenhuizen zoals Yodobashi Multimedia Akiba. Ook zijn er plekken die gespecialiseerd zijn in manga en anime, zoals Tokyo Anime Center, en Radio Kaikan, met tien verdiepingen aan speelgoed en verzamelitems. In de maid cafés in de buurt worden thee en desserts geserveerd door personeel dat als huishoudster of butler gekleed is. Overnachting in Tokio.

Dag 6
zaterdag 6 november 2021 Tokio – Okayama 

De laatste ochtend in Tokio ter eigen beschikking – zo kunnen de liefhebbers vroeg in de ochtend (7-9 uur) optioneel een sumo-traning bijwonen (te betalen ter plaatse, o.v.v. beschikbaarheid).

Einde ochtend vertrek per sneltrein naar Okayama stad op het Japanse eiland Honshu.

De stad ontwikkelde zich tijdens de Edo-periode (1603-1867) van een kasteelstad tot een belangrijke regionale macht.

Na aankomst en het inchecken een wandeling naar de beroemdste attractie van Okayama - de Korakuen-tuin, een van de drie beste landschapsparken van Japan. Het Okayama-kasteel ligt tegenover de tuin, die tevens bekend is om het sprookje Momotaro (perzikjongen), de legendarische held naar wie veel verwijzingen in de stad te zien zijn. Overnachting in Okayama.

Dag 7
zondag 7 november 2021 Okayama - Naoshima – Okayama

Vanochtend per lokale trein naar de havenplaats Uno, en dan per veerboot naar het eiland Naoshima, deel van een eilandengroep in de binnenlandse Seto Zee (Setonaikai).  Na aankomst per shuttle bus verkenning van het eiland, bekend om indrukwekkende beelden, verspreid over het eiland, en musea – een walhalla voor kunstliefhebbers. De bekendste kunstwerken op Naoshima zijn die van Niki de Saint Phalle en een gigantische gele pompoen van Yayoi Kusama. Het begon allemaal met Tetsuhiko Fukutake, directeur van de uitgeverij Benesse, die eind jaren tachtig een enorm stuk land aan de zuidkant van het eiland verwierf om er zijn moderne-kunstcollectie te huisvesten. Het Benesse museum en het Benesse House, ontworpen door de beroemde architect Tadao Ando, is de grote trekpleister van het eiland, met werken van onder anderen Andy Warhol, Keith Haring en Gerhard Richter. De volgende stop is het eveneens door Tadao Ando ontworpen en in 2010 geopende Lee Ufan Museum is gewijd aan de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan, die in Japan woont en bekend is om grote installaties van steen, beton en metaal.
In de middag het andere bekende museum van Naoshima, het Chichu Art Museum, met werk van Claude Monet, James Turrell en Walter de Maria. Het gebouw bevindt zich grotendeels onder de grond, waardoor het bijna opgaat in het landschap.

Terugreis naar Okayama, alwaar de overnachting.

Dag 8
maandag 8 november 2021 Okayama – Kioto  

Vanochtend vertrek naar Kioto, meer dan 1000 jaar hoofdstad van Japan, totdat Tokio in 1869 hoofdstad werd (kio to - hoofdstad). De stad is bekend om goed bewaarde, authentieke architectuur, vele boeddhistische tempels, shinto-heiligdommen, verborgen Japanse tuinen en kastelen. De eerste geschreven bronnen over Kioto dateren uit de 6de eeuw, toen het shinto-heiligdom Shimogamo Jinja werd gebouwd - een van de oudste schrijnen van Japan en Unesco-Werelderfgoed. De eromheen gebouwde stad Heiankyo werd de zetel van het keizerlijke hof in 795 en kreeg later de naam Kioto. Nadat Edo was hernoemd tot Tokio (oostelijke hoofdstad), was Kioto korte tijd bekend als Saikyo (westelijke hoofdstad).
Vanwege het rijke culturele erfgoed bleef de stad een bombardement tijdens WO II bespaard. In 1997 werd in Kioto de conferentie gehouden die resulteerde in het Kioto-protocol over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Na aankomst begin van verkenning van Kioto – eerst een lunch op de befaamde Nishiki markt, hart van de keuken van Kioto. Vervolgens de hoogtepunten van het erfgoed - de gouden tempel Kinkaku-ji, en tempel Tenryu-ji, beide Unesco-werelderfgoed, het Nijo-paleis, keizerlijke residentie tot 1868. Voor de liefhebbers een kort bezoek aan het Kioto Internationaal Manga Museum - een van de grootste collecties strips en tekenfilms, bekend als anime - een karakteristiek Japanse cultuuruiting.

De avond in de befaamde courtisanewijk Gion, bekend om traditionele huizen, theeceremonieën en geisha’s – voor een wandeling en diner op eigen gelegenheid.

Overnachting in Kioto.

Dag 9
dinsdag 9 november 2021 Kioto

Vanochtend een wandeling door het tempelcomplex Fushimi Inari-taisha, Unesco-werelderfgoed en wereldwijd bekend om de tori, rode houten poorten, gedoneerd door Japanse bedrijven. De traditie gaat terug tot de 8e eeuw en is onderdeel van de shinto-religie. Vervolgens bezoek aan het Miho Museum uit 1997, ontworpen door de onlangs overleden architect I. M. Pei en genoemd naar Koyama Mihoko, een van de rijkste vrouwen van Japan. De fascinerende afwisseling van koel staal en glas met warm steen, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving met panoramische uitzichten op de vallei, leidt door de mediterrane en Aziatische oudheid, met Egyptische, Griekse, Romeinse, Chinese en Japanse objecten uit Koyama’s verzameling. Het gebouw en de weg er naartoe, door een tunnel en over een brug, zijn ontleend aan de utopie in een oud Chinees geschrift, Taohua Yuan Ji (De perzikbloesemlente). Na de lunch in het museum een bezoek aan de imposante houten tempel Kiyomizu-dera Ten slot een wandeling door de straat Shijo-Dori voert langs een aantal tempels, schrijnen en winkels.
’s Avonds afscheidsdiner. Overnachting in Kioto.

Dag 10
woensdag 10 november 2021 Kioto-luchthaven – Amsterdam  

Vanochtend transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Helsinki.

In de avond aankomst op Schiphol.

De route

De reis vangt aan in Tokio en vervolgens reist u via Okoyama naar Kioto.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Ian Buruma
Ian BurumaSinoloog, Japanoloog, journalist en schrijver

Als hoogleraar verbonden aan Bard College, New York. Hij was decennialang de meestgepubliceerde bespreker van The New York Review of Books. Hij heeft talloze boeken geschreven over de Aziatische cultuur, met name die van Japan in de 20e eeuw, maar ook over de crisis in de democratie en de nasleep van WO II. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs en in 2019 werd hem de Gouden Ganzeveer toegekend. Hij studeerde Chinees aan de Universiteit Leiden en daarna Japanse film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Hij bekleedde diverse redactionele en academische posities en heeft verscheidene artikelen gepubliceerd in The New York Review of Books, The New Yorker, The New York Times, The Guardian, La Repubblica en NRC Handelsblad. Buruma vervulde meerdere betrekkingen als fellow aan o.m. het St. Antony's College aan de Universiteit van Oxford. In 2003 werd hij Luce Professor of Democracy, Human Rights & Journalism aan Bard College in Annandale-on-Hudson, New York. Sinds 2005 woont hij in New York.

Sprekers op locatie

Bobbie van der List
Bobbie van der ListJournalist

Sinds de zomer van 2015 freelance journalist in de Japanse hoofdstad Tokio. Hij schrijft nieuws- en hoofdartikelen over Japan en de regio voor voornamelijk het NRC Handelsblad en andere Nederlandse media, tevens Engelstalige media. In zijn artikelen belicht Bobbie van der List politiek, media, arbeidsmarkt & bedrijfsleven. Hierbij staan centraal sociale kwesties, minderheden en marginalisatie - die kunnen variëren van schendingen van de mensenrechten van arbeidsmigranten tot intimidatie tijdens het moederschap op de Japanse arbeidsmarkt. Mensen staan altijd centraal in zijn verhalen van een insider. Tevens volgt hij de Japanse keuken op de voet. Naast de NRC schrijft hij onder meer voor Financieele Dagblad, AD, NOS, Quote.

Boekingsinformatie

v.a. 4995,- p.p.

Reisdata: 2 November - 11 November 2021
Reissom: vanaf €4995 p.p. op basis van quadporthole

Toeslag eenpersoonskamer: €695,-

Inclusief
Vliegreis per Finnair Amsterdam – Tokio; Osaka - Amsterdam, met overstap in Helsinki, luchthavenbelastingen (ca. €  ,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen •••• hotels op basis van logies & ontbijt,  vervoer en entrees volgens het programma, drie lunches en twee diners, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen door Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis,  inhoudelijke begeleiding door drs. Carolien de Bruijn, Engelssprekende lokale gidsen

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Minimimum deelnemers: 00 personen
Maximum deelnemers: 00 personen

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2560 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €45,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top