Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Joods erfgoed in Nederland


Gids van joods erfgoed in Nederland

Dit naslagwerk biedt een uitstekend leesbare geschiedenis van joden in Nederland. Per streek en plaats beschrijven historici Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno de vele gebouwen, monumenten, locaties en objecten die verband houden met de joodse cultuur, religie, geschiedenis en de huidige joodse gemeenschappen. Gedegen onderzoek heeft geleid tot verrassende nieuwe inzichten. Het boek is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, foto’s en stadsplattegronden. Een onmisbaar naslagwerk dat recentelijk uitstekend is ontvangen en beoordeeld.

Wilt u meer weten over dit boek?Gids van joods erfgoed in NederlandDe lezing is uitverkocht!
NRC Academie joodse geschiedenis & cultuur op magnifieke locatie

Beleef een boeiende middag in een van de meest fraaie en beroemde synagogen van Europa: de Portugese Synagoge van Amsterdam. NRC Handelsblad biedt u, in samenwerking met het Joods Historisch Museum, een aantrekkelijk middagprogramma vol joodse geschiedenis, cultuur, literatuur en muziek.

Prof. dr. Emile Schrijver, directeur van het Joods Historisch Museum en Joods Cultureel Kwartier en historici Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno, auteurs van de recent verschenen ‘Gids van joods erfgoed in Nederland’, belichten de veelzijdige positie van joden in de Nederlandse samenleving en de bijdrage die zij hieraan hebben geleverd. De lezingen worden afgewisseld door warmbloedige, romantische en virtuoze muziek van joodse componisten uit de19e en 20e eeuw, uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble. Eleonore Pameijer leidt elk muziekstuk kort in. U ontvangt tevens de recent verschenen omvangrijke Gids van joods erfgoed in Nederland ter waarde van € 39,99. U krijgt het boek circa 2 weken na inschrijving opgestuurd.

Lezingen

Emile Schrijver gaat in op de betekenis van de Portugese Synagoge, of Esnoga van Amsterdam en de samenhang tussen architectuur, interieur en de uitoefening van de joodse religie. Daarbij besteedt Schrijver aandacht aan de synagogen van de Hoogduitse en Asjkenazische joden, die tegenwoordig onderdak bieden aan het Joods Historisch Museum. Het belang van dit museum als herinnering aan het rijke joodse leven in Nederland alsmede het voortbestaan van het jodendom in Nederland worden door hem geduid. Prof. dr. Emile Schrijver is directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier en Bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast conservator van de Braginsky Collection in Zürich, Zwitserland, de belangrijkste privécollectie Hebreeuwse handschriften ter wereld. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures en lid van een aantal nationale en internationale redacties en adviesorganen.

Jan Stoutenbeek geeft een toelichting op de rol van de joden in de Nederlandse samenleving door de eeuwen heen, waarbij met name demografische, sociale en economische aspecten van de joodse aanwezigheid worden geduid. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop de joden binnen deze context hun bestaan hebben gevonden en hierbij in een aantal gevallen een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Jan Stoutenbeek heeft sociaaleconomische geschiedenis en sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Stoutenbeek werkte voor de gemeente Amsterdam waar hij leiding gaf aan meerdere grootstedelijke projecten, de laatste jaren als directeur van het project de Zuidas. Sindsdien wijdt hij zich volledig aan de geschiedschrijving.

Paul Vigeveno belicht de invloed die verschillende joodse politici en schrijvers hebben gehad op de Nederlandse samenleving. Een aanzienlijk aantal joden heeft een actieve rol gespeeld in de politiek, met name in de sociaaldemocratische beweging. Vele joodse schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur, waarbij typerende karakteristieken van de lokale cultuur en leefwijze gegeven worden. Menigeen kon niet ontkomen aan de uiteenlopende vormen van een anti-joodse houding in Nederland, wat zich weerspiegelt in hun proza. Paul Vigeveno studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding en aan het Nutsseminarium van de UvA. Vervolgens doceerde hij een tiental jaren en vervulde uiteenlopende functies in het onderwijs. Sinds 1989 organiseerde hij uiteenlopende cultuurhistorische reizen, o.a. onder de naam Voyage & Culture en Academische Reizen. Hij publiceerde daarnaast verscheidene culturele reisgidsen.

Stoutenbeek en Vigeveno publiceren al ruim dertig jaar over de joodse wereld in Nederland. Het boek Joods Amsterdam beleeft inmiddels zijn zesde editie en is ook uitgegeven in het Engels en Duits. Eind jaren tachtig verscheen van hun hand het omvangrijke Joods Nederland, dat enthousiast werd ontvangen. Stoutenbeek leverde een bijdrage aan De Mediene, De geschiedenis van het joodse leven in de Nederlandse provincie. Vigeveno publiceerde Grenzen aan solidariteit, een leermethode voor het holocaust onderwijs. De recent verschenen Gids van joods erfgoed in Nederland vormt in dat opzicht de kroon op meer dan dertig jaar studie van de joodse geschiedenis van ons land.

De lezing is uitverkocht!
Datum:
26 oktober 2016
Tijd: 15.00 tot ca. 16.45 uur
Locatie: Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, Amsterdam
Kosten: Deelname studiemiddag 1 persoon inclusief 1 boek € 54,50 en deelname studiemiddag 2 personen inclusief 1 boek € 69,50

Muziekprogramma
Het muziekprogramma wordt uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble: Eleonore Pameijer - fluit, Ursula Schoch – viool en Marcel Worms – piano.

Leo Smit (1900 - 1943) Hommage à Sherlock Holmes voor piano
Lento uit de Sonate voor fluit en piano
Andries de Rosa (1869 - 1943) Rhapsodie Orientale voor viool en piano
Dick Kattenburg (1919 - 1944) Pièce voor fluit en piano
Rosy Wertheim (1888 - 1949) Le Tsigane dans la lune voor fluit, viool en piano

Deze bijzondere werken zijn de afgelopen jaren herontdekt.

Programma
Inloop vanaf 14.30 uur. Het programma begint om 15.00 uur en eindigt om ca 16.45 uur. De lezingen duren 20 tot 30 minuten en worden afgewisseld door korte muziekuitvoeringen.
Vanwege de religieuze bestemming van de locatie wordt er geen consumptie aangeboden.

Hoofdbedekking
Mannelijke bezoekers dragen in de synagoge een hoofdbedekking, dit kan bijvoorbeeld een zelf meegebrachte hoed of pet zijn. Er zijn ook leen-keppeltjes aanwezig.

Bereikbaarheid
Parkeren
Het Joods Historisch Museum heeft geen eigen parkeergelegenheid. In de zeer directe omgeving is beperkt betaald parkeren op straat mogelijk. Daarnaast zijn er drie parkeergarages: Markenhoven, ParkKing Waterlooplein en Stadhuis/Muziektheater. ParkKing Waterlooplein berekent een regulier tarief van € 5 per uur. Bij Stadhuis/Muziektheater en Markenhoven gelden reguliere parkeertarieven van € 0,50 per 7 minuten.

 Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
* Metro 51, 53 en 54: halte Waterlooplein (uitgang Nieuwe Amstelstraat)
* Tram 9 en 14: halte Waterlooplein