Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Marokko: intrigerend door verscheidenheid

10-daagse NRC Academiereis van Tanger naar Marrakesh; van traditie naar moderniteit.
22-31 oktober 2018

Deze NRC Academiereis verbindt de verwachte schilderachtige sporen van eeuwenoude culturen met onverwachte moderniteit. Met bijdragen ter plaatse van schrijver en publiciste Hassnae Bouazza en kunstenaar en modeontwerper Aziz Bekkaoui en met een inleiding van schrijver, dichter en wetenschapper Fouad Laroui. De reis staat onder leiding van drs. Neil van der Linden, expert moderne kunst en muziek Midden-Oosten en Arabische wereld.

De reis in het kort

Al meer dan vier eeuwen is Marokko voor Nederlanders terra cognita: na Nederlandse piraten in de zestiende eeuw en gezanten kwamen kunstenaars en ondernemers en de laatste jaren de toeristen. Toch is het huidige Marokko veel meer dan wat wij menen te kennen. Tegen een decor van Romeinse ruïnes, Berber- en Arabisch erfgoed, Joodse cultuur en Afrikaanse tradities vormt Marokko zich om tot een land van nieuwe cinema, moderne musea en hippe festivals. Vanaf de bruisende havenstad Tanger langs de parelwitte Atlantische kust, met de koningsstad Rabat, het moderne Casablanca, het mystieke Essaouira tot het fascinerende Marrakesh, volgt deze reis de boeiende historie, de culturele schatten, religieuze diversiteit en pluriforme invloeden en stuit regelmatig op onverwacht innovatieve, onconventionele aspecten van de samenleving.

Deze NRC academiereis wordt in Nederland ingeleid door de veelvuldig gelouwerde schrijver Fouad Laroui en publiciste Hassnae Bouazza. Op reis zal Hassnae Bouazza diverse hoogwaardigheidsbekleders interviewen en lezingen geven. Verder zal prof. Léon Buskens een lezing geven over de historische banden tussen Nederland en Marokko. tijddens het bezoek aan de Universiteit van Casablanca ontmoet u de prominenten prof. Fadma Aït Mous en Serge Berdugo. In Marrakesh zal Aziz Bekkaoui u onder zijn hoede nemen langs de diverse musea zoals het gloednieuwe Museé Yves Saint Laurent en het Musée d’Art Contemporain Africain Al Maaden.

Marokko, het culturele kruispunt van Europa, Afrika en het Midden-Oosten, wordt in de loop der eeuwen overheerst door Carthagers, Romeinen en Arabieren, maar in de 11e eeuw weten de Berberse Almoraviden het land te verenigen en stichten zij Marrakesj, om even later hun broeders in Spanje te hulp te komen tegen de oprukkende christenen. Datzelfde doen een dynastie later de Almohaden, fundamentalistische Sahara-Berbers. In tegenstelling tot Algerije, Tunesië en Mauritanië blijft Marokko buiten het Ottomaanse rijk en wordt het pas in 1912 opgedeeld in een Franse en een Spaanse Protectoraat, met behoud van eigen sultans. De Fransen willen de historische steden niet aantasten en bouwen simpelweg nieuwe steden met medina’s naast de oude koningssteden Fez, Meknès en Rabat, maar ook in Tanger en Casablanca.

Ondanks dat Marokko zich in de Tweede Wereldoorlog achter La France Libre van Generaal De Gaulle schaart, groeit er een fel verzet tegen de kolonisatoren. Frankrijk en Spanje verlaten Marokko uiteindelijk vanaf 1956, maar Spanje houdt vast aan de steden Ceuta en Melilla. Na Les Années de Plomb onder het bewind van koning Hassan II probeert zijn zoon koning Mohammed VI - sinds 1999 op de troon- het land heel voorzichtig te hervormen. Dit heeft geresulteerd in een betere positie voor vrouwen en de Berbers. Maar in de lang gemarginaliseerde regio het Rif-gebergte protesteren de bevolking nog voor verbetering van hun levensomstandigheden.

Reisdossier aanvragen


Dagprogramma

Na aankomst per Royal Maroc in Tanger, een van de oudste steden van Marokko, pittoresk gelegen aan de Straat van Gibraltar, waar Atlantische Oceaan en Middellandse Zee elkaar ontmoeten. Rond 1600 voor Chr. gesticht door Feniciërs en bloeiend onder de Carthagers, Romeinse provinciehoofdstad en een vrijhandelszone onder controle van Frankrijk en Spanje waar zich vele avonturiers, spionnen, excentrieke miljonairs en gokkers vestigden. De medina, een labyrint van middeleeuwse straten, trok een eeuw geleden bekende schrijvers en kunstenaars aan als Henri Matisse, Kees van Dongen en Paul Bowles. Nog steeds is Tanger een smeltkroes van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De havenstad maakt momenteel een snelle ontwikkeling en modernisatie door. Het nieuwe Tanger bruist, met de haven als poort naar Afrika en vrije handelszone, een broedplaats van start-up-bedrijven. Na het inchecken de eerste kennismaking met de bekoringen van Marokko: een bekende chef-kok presenteert de Marokkaanse gastronomie.

Vanochtend een rondgang door haven van Tanger en bezoek aan een bedrijf, met een interview door Hassnae Bouazza. De geschiedenis van Tanger is onscheidbaar van de haven; hier begon de legendarische reis naar China van de middeleeuwse koopman, minister en ontdekkingsreiziger Ibn Batoetta. Hier ontwikkelt zich een nieuwe economische welvaart. In de middag een bezoek aan de medina met de Grote en de Kleine Soek, waar de bohème bijeenkwam om muntthee te drinken; het Forbes kasbah-museum en het Amerikaans Gezantschap, de eerste Amerikaanse ambassade ter wereld en het enige nationale historisch monument buiten de Verenigde Staten, in Moorse stijl.

Overnachting in Tanger.

Vertrek naar Rabat, met onderweg een stop in Asilah, een 1500 v. Ch. door Feniciërs gesticht kuststadje, ook bekend als de Romeinse versterking Ad Mercuri. Dit kuuroord, ook bekend om kunst en ambachten, heeft de restauratie van zijn historische centrum te danken aan de opbrengsten van het grootste Marokkaanse kunstfestival, geïnitieerd in de jaren tachtig. Na aankomst in Rabat, de hoofdstad van Marokko, bezoek aan de Hassantoren, in 1195 begonnen met de bedoeling de hoogste minaret ter wereld te worden, maar de bouw werd gestaakt op de helft van de beoogde 88 meter. Eveneens in Arabisch-Andalusische stijl is het enorme mausoleum van Mohammed V, gebouwd door de Vietnamese architect Eric Vo Toan van 1961-71 met de tombes van de eerste twee Marokkaanse koningen, Mohammed V en Hassan II. Later in de middag een ontmoeting met een vrouwelijke politicus, met interview door Hassnae Bouazza.

Overnachting in Rabat.

Vanochtend bezoek aan het NIMAR, het Nederlandse Instituut, en een inleiding op het Nederlands erfgoed in Marokko en de historische banden tussen de twee landen door directeur Léon Buskens. Vervolgens een lezing over de rol van de monarchie in de hervormingen inzake mensenrechten, vrouwenrechten en maatschappelijke ontwikkeling. In middag verkenning van Rabat: bezoek aan de middeleeuwse kasba van de Oudaya's, Unesco-werelderfgoed; de ruïnes van de Romeinse stad Sala, later verrijkt met Arabische bouwwerken; de katholieke Sint-Pieterskathedraal, gebouwd door de Fransen van 1919-21; en het Mohammed VI-Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, geopend door de koning in 2014.
Later in de middag vertrek naar Casablanca, alwaar overnachting.

Vanochtend een bezoek aan de universiteit van Casablanca en lezing door Prof. Fadma Aït Mous over de politieke en economische achtergronden van de Marokkaanse samenleving. Vervolgens ontmoeting met Serge Berdugo, voorzitter van de adviesraad van de Joodse gemeenschap van Marokko. In de middag verkenning van Casablanca: bezoek aan de Hassan II-moskee met een gesprek over de islam in Marokko; het Joods Museum; de Habous of Nieuwe Medina, een unieke medina, gebouwd vanaf 1918 volgens moderne stedenbouwkundige principes in traditionele stijl maar met Art Déco; Aïn Diab (Wolvenbron), een hippe wijk met strand, racecircuit, het grootste winkelcentrum van Afrika en een museum voor moderne kunst.
Overnachting in Casablanca

Vroeg in de ochtend reis langs de kust naar Essaouira, ooit een vissersdorp. Na aankomst rond het middaguur verkenning van Essouira: bezoek aan het historisch museum Sidi Mohamed Benabdellah, genoemd naar de stichter van de stad die in 1777 als Sultan van Marrakesj de eerste heerser was die de Verenigde Staten erkende. Bezoek aan de Sqalla du port, een indrukwekkend 18e-eeuwse havenfort. Lezing over de muziek van de Gnawa’s, afstammelingen van zwarte slaven, door Neil van der Linden.
Overnachting in Essaouira.

Vanochtend een wandeling in het teken van de joodse cultuur in Essaouira, met bezoek aan de synagoge. Daarna vertrek naar Marrakesh (het China van Afrika, volgens de Britse reiziger James Richardson). Na aankomst bezoek aan de Koutoubia-moskee, voltooid onder de Berberse Almohadendynastie eind 12e eeuw, met de befaamde minaret van 69 meter die het voorbeeld was voor de Hassantoren in Rabat en de Giralda in Sevilla; de Saadi-tombes, een grafcomplex voor 4476 leden van de familie Saadi vanaf de 16e eeuw; de menara, een uitgestrekte tuin van de Almohadenvorsten met olijfbomen en een hydraulisch irrigatiesysteem van 700 jaar oud; de 16e-eeuwse medrasa Ben Yousef, met 900 studenten in 130 cellen rond een rijk versierde hof ooit de grootste koranschool van Afrika. Omringd door stadsmuren staat Marrakesh bekend om de kleurrijke bevolking en markten. De middeleeuwse medina (Werelderfgoedlijst), boulevards met palmen en rozen, excellente restaurants in gerestaureerde paleizen, nieuwe musea naast ezelkarretjes en markten: een stad van scherpe contrasten. De stad herbergt de onwaarschijnlijkste tuinen (meer dan 33), geïnspireerd door beschrijvingen uit de Koran, de tuinen van Granada en Damascus, tegen een achtergrond van de witte toppen van de Midden-Atlas. Ten slotte het Berbermuseum waar de rol van de Berbervrouw wordt uitgelicht; Marrakesh is immers een Berberse stad.
Overnachting in Marrakesh.

De hele dag in het teken van kunsten, ambachten en design, onder leiding van Aziz Bakkaoui. De route gaat langs fraai gerestaureerde paleizen: het 16e-eeuwse Al-Badi-paleis telde ooit 360 kamers en is sterk beïnvloed door het Alhambra in Granada; de verkoelende vijver op de binnenplaats meet 90 bij 20 meter. Het 19e-eeuwse Bahia-paleis was de residentie van een grootvizier en is gebouwd in verschillende islamitische en Moorse stijlen. De Jardin Majorelle was veertig jaar eigendom van de schilder Jacques Majorelle (1886-1962), die er een waar lustoord van maakte, tegenwoordig midden in Marrakesh gelegen. De modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé verfraaiden tuin en paviljoens verder; onder meer hun Berber-collectie kan er bewonderd worden. Vlakbij is het nieuwe Musée Yves Saint Laurent, gehuisvest in een Berbers ogend gebouw. In de middag bezoek aan het Musée d’Art Contemporain Africain Al Maaden (MACAAL), geopend eind 2016. Avond op het beroemde plein Djemaa El-Fna met aandacht voor de diverse muziek.
Overnachting in Marrakesh.

De hele dag ter eigen invulling in Marrakesh of optionele excursies: - Uitstapje naar de omgeving van Marrakesh: het Berberdorp Telouèt in de Hoge Atlas met de ruïne van de imposante kasba, eens de zetel van de roemruchte en puissant rijke pasja van Marrakesh die stierf in 1956. - het Museum van Marrakesh, een schitterend 19e-eeuws paleis met tentoonstellingen eigentijdse kunst en Marokkaans erfgoed; - de Matisse Art Gallery, waar locale kunstenaars de vrije hand hebben; Later in de middag een bezoek aan de soefi-broederschap. De reis wordt besloten met een afscheidsdiner.
Overnachting in Marrakesh.

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam.N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

 

Sprekers & Lezingen

 

Sprekers en lezingen voorafgaand


dr. ir. Fouad Laroui (Oudja, 1958) is schrijver en universitair docent 'Epistemologie' en 'Franse letterkunde' aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder doceerde hij Arabische cultuur aan dezelfde universiteit en milieukunde aan de Vrije Universiteit. Hij publiceert in het Frans en het Nederlands romans, korte verhalen, poëzie en essays, waarvoor hij in beide landen diverse prijzen won. Voor zijn gehele ouevre won hij in 2002 de E. du Perron-prijs. Voor zijn debuutroman Les dents du Topographe (De tanden van de topograaf) won hij de Albert Camusprijs. De roman Une année chez les Francais (De kleine bedrieger, een jaar bij de Fransen), was genomineerd voor de Prix Goncourt 2010. In 2013 won hij de Prix Goncourt de la Nouvelle voor L’étrange affaire du pantalon de Dassoukine. In 2014 ontving hij zowel de Grande médaille de la Francophonie van de Académie française als de Prix Jean-Giono voor zijn roman Les Tribulations du dernier Sijilmassi.Hassnae Bouazza (Oujda, 1973) is journaliste, schrijfster, columniste, vertaalster en programmamaakster. Ze voegde zich als kind bij haar vader, die gastarbeider was in Arkel, en studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef columns voor Vrij Nederland. Met Femke Halsema maakte ze bij de VPRO de documentaire-reeks Seks en de Zonde. In 2013 verscheen haar boek over de dromen, verlangens en gevoelens van de 'gewone arabier'; Arabieren Kijken. Ze staat bekend vanwege het bespreken van onderwerpen die taboe zijn in de Arabische wereld, zoals pornografie. Ze heeft haar eigen online glossy Aicha Qandisha en in 2015 ontving ze in Beiroet de Arouwad-Prijs voor haar werk over de Arabische wereld. 

 

Sprekers en lezingen op locatie


Aziz Bekkaoui (Berkane, 1968) is modeontwerper en een van de vooraanstaandste stilisten in Nederland. Na zijn afstuderen aan de Arnhemse kunstacademie (ArtEZ), en  de eerste prijs voor beste vrouwencollectie op het Festival des Jeunes Stylists in Hyères werd hij door Paco Rabanne gevraagd voor zijn voorprogramma in Parijs. Aanvankelijk richtte Bekkaoui zich op zijn eigen collectie en op kostuumontwerp voor opera, ballet en theater, wat hem vele prijzen opleverde voor zijn vernieuwende kledingontwerp, door verschillende disciplines samen te brengen. Als multidisciplinair kunstenaar bedacht hij performances en installaties in musea en theaters. Ter gelegenheid van de viering van het Verdrag van Rome presenteerde hij een modeshow met live performance en installatie in de Ridderzaal voor het Europees parlement en koningin Beatrix. Behalve tentoonstellingen met andere kunstenaars, zoals met Marina Abramovic in het Guggenheim Museum in New York, exposeerde Bekkaoui in het Van Gogh Museum, het Centraal Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Musée de la Mode et du Textile in Parijs, het Stedelijk Museum en het Cobra Museum. In 2007 ontving hij de Amsterdamprijs voor de Kunst.Hassnae Bouazza zal tijden de academiereis verscheidene interviews houden met diverse hoogwaardigheidsbekleders.Prof.dr. Léon Buskens is directeur van NIMAR, het nationale expertisecentrum Marokkostudies van de Universiteit Leiden gevestigd te Rabat. Tevens is hij hoogleraar Recht en cultuur in moslimse samenlevingen aan de Universiteit Leiden.

Prof. dr. Fadma Aït Mous is hoogleraar aan de faculteit der Letteren en Sociale Wetenschappen van de Hassan II-Universiteit van Casablanca en is verbonden aan het Centrum van Economisch, Maatschappelijk en Cultureel onderzoek van de Hogeschool voor Bestuur en Economie van Rabat en aan onderzoekscentrum Economia. Haar onderzoeksveld betreft collectieve identiteiten, maatschappelijke bewegingen, transformaties op het gebied van genderrelaties, jeugd en migratie.

Serge Berdugo (Meknès, 1938) is advocaat en politicus: van 1993-95 was hij minister van Toerisme. Ook is hij secretaris-generaal van de Raad voor de Israëlitische Gemeenschap van Marokko en voorzitter van de Raad voor de Israëlitische Gemeenschap van Casablanca. In die hoedanigheid stichtte hij het Joods Museum in Casablanca en de Stichting voor Joods Erfgoed. Al sinds 1977 zet hij zich met alle middelen in om vrede in het Midden-Oosten. Sinds 2006 is hij goodwillambassadeur van koning Mohammed VI.Begeleiding


Neil van der Linden studeerde af in medicijnen en rechten, maar is gespecialiseerd in Arabische en islamitische kunst en cultuur, met name de muziek en het theater. Als advocaat schreef hij over muziek en theater in tijdschriften, van Vrij Nederland tot Toneel Theatraal. Hij werkte als dramaturg bij het Ro Theater, het Noord Nederlands Toneel, De Tijd en het Holland Festival. In 1989 werd hij secretaris van de Raad voor de Kunst in achtereenvolgens de commissies Film, Theater en Muziek en intussen ook Intercultureel. In 1994 begon hij met culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten. Sinds 2003 is hij programmeur Arabische muziek bij Paradiso en freelance-organisator van interculturele projecten.
Boekingsinformatie

Reisdata: 22 oktober – 31 oktober 2018
Reissom: € 2.685,- p.p. op basis van 2 personen
Toeslag eenpersoonskamer: € 325,- p.p.

Inclusief:
Vliegreis Amsterdam – Tanger; Marrakesh – Amsterdam per Royal Maroc Air, luchthavenbelastingen (ca. € 230,-), ruimbagage, accommodatie in ****/*****hotels op basis van logies ontbijt, twee diners, entrees en vervoer volgens het programma, lokale Engelssprekende begeleiding, inleidende studiemiddag in Amsterdam, lezingen ten geleide en op locatie, Nederlandstalige deskundige begeleiding, reader
Exclusief:
overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking.
Excursies:
inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis.

NB
• Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

Deze NRC Academiereis is tot stand gekomen in samenwerking met en wordt uitgevoerd door Voyage & Culture, lid ANVR/SGR en Calamiteitenfonds.