Michelle Obama

Peter Slevin
15,99
Op voorraad
SKU
9789000359271
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Voor 23:00 besteld, morgen in huis Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

Een inspirerend verhaal van een wereldwijd icoon, nu met exclusief nawoord voor de Nederlandse editie

'Het is een lofzang op de eerste zwarte vrouw in het Witte Huis.' – De Telegraaf

Met kundige verslaggeving, een boeiende vertelwijze en oog voor detail volgt Peter Slevin Michelle Obama; van haar jeugd in de gesegregeerde South Side van Chicago tot haar rol als First Lady in het Witte Huis. Hij gaat in op haar beproevingen aan de Princeton Universiteit en Harvard Law School tijdens de op racistisch gebied bewogen jaren tachtig. Ook de dilemma’s waar zij voor stond, terwijl zij in Chicago hard aan haar carrière werkte, een gezin grootbracht én haar man hielp om president van de Verenigde Staten te worden, komen aan bod.

Van de lessen die ze leerde in Chicago tot het gedachtegoed die zij uitdraagt als een van de meest bewonderde vrouwen ter wereld: Michelle Obama is een verfrissende en meeslepende vertelling van een bijzondere, krachtige vrouw.

Peter Slevin heeft tijdens zijn journalistieke carrière uitgebreid geschreven over Barack en Michelle Obama, en over de politieke campagnes en beleidsdebatten in Amerika. Hij heeft tien jaar gewerkt voor The Washington Post en werkt momenteel als professor aan de Medill School of Journalism van de Northwestern University. Zijn biografie Michelle Obama werd genomineerd voor de PEN/Jacqueline Bograd Weld Award for Biography en stond in de Booklist’s Top Ten Biographies of 2015.

'Een must-read... Een belangrijke biografie... Slevin behandelt de first lady en haar prestaties met oog voor detail en de nuance die het verdient.' – Elle Magazine

Meer informatie
Auteur(s)Peter Slevin
ISBN9789000359271
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's448
Datum van verschijning20170705
NRC Recensie3 ballen
Breedte151 mm
Hoogte231 mm
Dikte42 mm
NRC boeken recensie

Met de biografie die journalist en voormalig Washington Post-medewerker Peter Slevin schreef over Michelle Obama is iets curieus aan de hand. Tot aan de verkiezing van haar man Barack tot eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten, in januari 2009, gaat Slevin voorbeeldig te werk: hij plaatst zijn hoofdpersoon in een goed gedocumenteerde historische context door de levens van haar familie tot meerdere generaties terug te schetsen en besteedt uitgebreid aandacht aan de woelige geschiedenis van Chicago, de door rassenscheiding verteerde stad waar een jonge Fraser C. Robinson jr. in 1931 een loopbaan als elektricien moest opgeven omdat hij als Afro-Amerikaan geen lid van de vakbond kon worden. Ruim zestig jaar later vierde zijn kleindochter Michelle Robinson (1964) haar huwelijksreceptie op een golfclub waar zwarten tot in de jaren zestig niet welkom waren.

Waterzuiveringsbedrijf

Voor Michelle en haar oudere broer Craig (1962) lagen er meer kansen open. Ze groeien beschut op in een even gedisciplineerd als liefhebbend gezin, waar vader Fraser C. III de kost verdient bij een waterzuiveringsbedrijf en moeder Marian zich toelegt op de kinderen.

Michelle en Craig slaan allebei een klas over. Werk hard, luidt het gezinsmotto en, misschien wel het belangrijkste: geef nooit ofte nimmer de omstandigheden of je tegenstrevers de schuld als iets niet lukt. Daarmee doorbreken Fraser en Marian niet alleen welbewust het verbitterde denkkader dat een groot deel van de zwarte gemeenschap in zijn greep houdt, murw gebeukt door de eeuwenlange erfenis van uitsluiting en racisme, ze geven hun kinderen ook vleugels: alle opleidingen liggen binnen handbereik, als ze er maar hun best voor doen. Het werkt: beide kinderen schoppen het tot Princeton.

Nijvere, uitgesproken en fanatieke Michelle, die zelfs een potje Scrabble per se wil winnen, voltooit haar opleiding aan Harvard Law School, waar ze betrokken raakt bij de Black Law Students Association. In haar eerste baan, bij advocatenfirma Sidley & Austin, is ze niet lang gelukkig: het hoge salaris weegt niet op tegen het gevoel monddood te zijn, deel van het establishment, te ver van haar gemeenschap. Soortgelijke twijfels over ‘individuele vooruitgang en collectief verval’ plagen ook Barack Obama (1961), de eigenwijze Harvard-eerstejaars die Michelle in de zomer van 1989 als mentor onder haar hoede krijgt.

Hun kennismaking, verloving en eerste, moeilijke huwelijksjaren bieden Slevin de kans om twee behoorlijk tegengestelde karakters te schetsen, en zo vallen de puzzelstukjes van het latere power couple mooi op zijn plek: Barack rusteloos, zoekend en charismatisch, Michelle streng, sober en sceptisch over vluchtig succes. Wat hen bindt, is een enorme maatschappelijke ambitie. Michelle is van huis uit cynisch over de politiek, maar als het presidentschap als mogelijkheid opdoemt, wordt ze een factor van belang in zijn campagne. Ze blijkt een begenadigd spreekster.

Naarmate haar ster verder stijgt, verliest Slevin als biograaf zijn kracht. Van een beschaafde infiltrant wordt hij een bewonderaar op afstand. Dochters Malia en Sasha krijgen geen contouren, elke genoteerde emotie is aan de publieke zaak gerelateerd.

Betere voeding

In Slevins optiek kiest Michelle voor de beste, meest wijze en deugdzame invulling van het first lady-schap, door zich te richten op concrete zaken als betere voeding en het bestrijden van obesitas. Haar ideale publiek bestaat uit schoolkinderen en studenten. Uitentreuren citeert Slevin uit haar peptalks in scholen en aula’s: ik kon het, jullie kunnen het, the world is yours, mits…

Waren critici als columnist Courtland Milloy, die zich afvroeg waar ‘die intellectueel begaafde jurist’ gebleven was, terecht teleurgesteld? Of was juist het imago van een welvarende gezinsmoeder met designjurken en genoeg vrije tijd baanbrekend voor een zwarte presidentsvrouw? Wat zal er beklijven van alle fotosessies, YouTube-filmpjes en Instagram-posts?

Slevin blijft fan, en beschrijft Barack Obama’s opvolger als een ‘grofbesnaarde en luidruchtige’ opschepper die ‘met zijn gouden drietand zwaait’. Meer zelfbeheersing had zijn boek geen kwaad gedaan.

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (202.53 kB)
Back to top