Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Menu

The Next Big Thing - NRC Academie i.s.m de UvA

11 inspirerende colleges van topwetenschappers over de volgende grote stap binnen hun vakgebied
i.s.m de Universiteit van Amsterdam, met colleges van o.a. José van Dijck, Barbara Baarsma, Victor Lamme, Erik Verlinde en Damiaan Denys.


De toekomst van wetenschap, alsmede de grote vragen en dilemma’s, worden besproken door zeer toonaangevende onderzoekers vanuit inhoudelijke, ethische, maatschappelijke en  historische perspectieven. Deze vier perspectieven zullen de doorgaande lijn vormen in de lezingen. Zowel menswetenschappen, levenswetenschappen als natuurwetenschappen komen aan bod.

De gastsprekers zullen reflecteren over wat zij zien als de volgende grote stap in hun discipline.  Ze zullen o.m. spreken over The Next Big Thing in de natuurkunde, de psychiatrie, de klimaatwetenschap, de mediawetenschap, de computerwetenschap de economische wetenschap, de microbiologie, de astronomie, de geschiedwetenschap en de psychologie.

Elke bijeenkomst begint met een 10 minuten-durend interview van de spreker (door Rens Bod), een lezing van een ongeveer een uur door de spreker, en een discussie van ongeveer 20-30 minuten met het publiek. De collegereeks zal worden afgesloten met een debat, direct na afloop van het laatste college.

Na het volgen van deze reeks:

> Heeft u kennis en inzicht in de actuele ontwikkeling van de wetenschap.

> Heeft u kennis en inzicht in de belangrijkste bewegingen en uitdagingen daarvan in de directe toekomst – the next big thing.

> Kunt u zelfstandig de implicaties en dilemma’s van die ontwikkelingen en uitdagingen voor de samenleving en de mensen benoemen en beoordelen.

> Kunt u uw eigen houding bepalen ten opzichte van het wetenschapssysteem.

Voorlopig programma  (onder voorbehoud)

Datum Wetenschapper
8 februari Rens Bod
15 februari Victor Lamme
22 februari Ewine van Dishoeck
1 maart Leo Lucassen
8 maart Max Welling
15 maart Henkjan Honing
22 maart José van Dijck
5 april Barbara Baarsma
12 april Erik Verlinde
19 april Jef Huisman
26 april Damiaan Denys

 

Aanbevolen literatuur (niet inbegrepen bij het collegegeld)
Literatuur: Rens Bod, De Vergeten Wetenschappen¸ 5e druk, Prometheus, 2015; Engelse vertaling mag ook: Rens Bod, A New History of the Humanities, 2nd edition, Oxford University Press, 2015.

Praktische informatie
Onderwijsvorm: 11 colleges op 11 woensdagavonden (geen college op 29 maart)
Tijd: 19.00 u tot 20:30 (met mogelijke uitloop naar 20:45)
Start: 8 februari, laatste college op 26 april
Prijs: Deelname voor NRC-lezers bedraagt € 335,-
U volgt het college samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam.
Locatie:  Oudemanhuispoort, Amsterdam. Het kan zijn dat de locatie nog wijzigt naar een ander gebouw / zaal in Amsterdam. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers en studenten dat zich voor deze reeks inschrijft.
 N.B. U ontvangt direct na inschrijving een orderbevestiging.

Voorwaarden
1. Deze collegereeks is alleen als totale reeks te boeken.
2. Voor gemiste colleges gelden geen restituties.
3. Annuleren kan tot uiterlijk 1 week voor aanvang van het eerste college kostenloos. Hierna kunnen wij alleen in uitzonderlijke gevallen restituties in behandeling nemen.
4. Studiemateriaal wordt digitaal beschikbaar gemaakt via de electronische leeromgeving Blackboard. U ontvangt kort voor aanvang van het eerste college per email uw toegangsinformatie.

Deelname aan deze elfdelige collegereeks is nu mogelijk voor lezers van NRC Handelsblad. U volgt het college samen met studenten van de UvA.


Vragen? Mailt u dan naar servicedesk-iis-science@uva.nl