Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Verlenging
  • Sprekers
  • Fotogallerij
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Albanië tussen de Balkan en Europa

  • Reis naar het onbekende Europa: ontdek de frappante geschiedenis, het verrassende erfgoed en onverwachte veranderingen
  • Onder begeleiding van NRC journalist Pieter van Os
  • Inleidende bijeenkomst met de bijdragen van historicus Edwin Ruis en de ambassadeur van Albanië in Nederland Adia Sakiqi
  • Bijdragen op reis - van de burgemeester van Tirana, Erion Veliaj, en andere prominente Albanese sprekers
v.a. 2995,- p.p.
v.a. 2995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

 *GEGARANDEERD VERTREK*

Achtdaagse reis met inleiding door historicus Edwin Ruis en de ambassadeur van Albanië in Nederland Adia Sakiqi, onder leiding van NRC-journalist en schrijver Pieter van Os. Met bijdragen van de burgemeester van Tirana, Erion Veliaj, en andere prominente Albanese sprekers.

De Europese geschiedenis mengt nergens zo frappant als in Albanië. Van Octavianus, de latere keizer Augustus, die zich in Apollonia liet verrassen door het nieuws van de dood van zijn adoptievader Caesar, tot begin negentiende eeuw, toen Ali Pasja nagenoeg het hele land onder zijn bewind kreeg en met de Grieken opstond tegen zijn Ottomaanse meerderen. Van de Duitse circusartiest en zwendelaar Otto Witte als eerste koning van een onafhankelijk Albanië tot moeder Teresa en andere Albanezen in de diaspora die het schopten tot de belangrijkste erflaters van het land.

Nergens in Europa was de moderne geschiedenis zo buitenissig als achter de Albanese Alpen, waar Enver Hoxha een stalinistisch poppenhuis creëerde. En nergens knokt de bevolking zo hard om het land weer onderdeel van modern Europa te maken.

Wat te verkennen? Ongerepte natuurwonderen in combinatie met duizenden bunkers uit de tijd van Hoxha’s paranoia; 3000 jaar onontgonnen archeologisch erfgoed in contrast met de splinternieuwe architectuur van de hoofdstad; aparte tradities, bijzondere hervormingen en boeiende ontmoetingen met mensen opgegroeid in een ander wereldbeeld – en die ons toch zo nabij kunnen zijn.

NRC-journalist en schrijver Pieter van Os is een van de hoofdvertellers op deze reis, aangevuld met de burgemeester van Tirana, een TV-presentator, een ecoboer, een kunstenaar en een succesvolle ondernemer die, in weerwil van corruptie en massale emigratie, spreekt over zijn ‘Albanian dream’.

Dagprogramma

Dag 1
Dinsdag, 3 Oktober Amsterdam, Tirana

Aankomst in Tirana om 13.55 uur. Na de lunch bezoek aan de luxe bunker van Enver Hoxha, tegenwoordig Museum Bunk Art 1. Hier wordt het verhaal verteld van het communistische verleden, van Noord-Korea aan de Middelandse Zee. Vervolgens ontmoeting in het filmarchief met de Albanese televisiepersoonlijkheid Lutfi Dervishi. En vertoning van een propagandistische film (uit 1971) met jonge Albanezen (die nu de leeftijd hebben van de reisgangers) – speciaal gemaakt voor reizigers tijdens het communisme.

Dag 2
Woensdag, 4 Oktober, Tirana

Verkenning van Tirana, in het spoor van erflaters als Skanderbeg, koning Wilhelm zu Wied, koning Ahmed Zog en de Nederlandse bemoeienis met de Albanese onafhankelijkheid. Lunch met een 'gezworen maagd' – een vrouw die in mannengedaante door het leven gaat, volgens oude Albanese traditie. ’s Middags ontvangst door en interview met Erion Veliaj (Pieter leidt het gesprek), Tirana’s burgemeesteren gezworen ‘kroonprins’ van premier Edi Rama. Het gesprek zal o.m. gaan over de blikvangende én controversiële spiksplinternieuwe architectuur in Tirana. Enkele gezichtsbepalendste gebouwen (waaronder de renovatie/verbouwing van de piramide van Hoxha) komen van MVRDV, het bureau van de Rotterdammer Winy Maas. Hierna een kort bezoek bij een kunstenaar, in transitie van de socialistisch-realistische stijl van de dictatuur naar vernieuwing.

Einde middag: bezoek aan de Nederlandse ambassade en toelichting op bilaterale zaken en de vorderingen van Albanië op hun pad naar het lidmaatschap van de EU. 

Dag 3
Donderdag 5 Oktober, Tirana - Berat

Net buiten Tirana ligt de biodynamische boerderij Fustanella, genoemd naar een traditioneel kledingstuk. Tijdens de rondleiding vertelt de eigenaar over de uitdagingen van de duurzame landbouw in een land als Albanië. Hierna hapje/drankje. Vervolgens vertrek richting Berat, met onderweg een stop in Elbasan, voor indrukwekkend industrieel erfgoed: het metaalfabriek-complex Kombinati Metalurgjik. Enver Hoxha noemde de bouw van deze fabriek de ‘tweede bevrijding’ van Albanië. Nu ligt het te roesten in de zon. Vlakbij Elbasan is een 100 m lang deel van de Via Egnatia. Overnachting in Berat.

Dag 4
Vrijdag 6 Oktober, Berat & Apollonia - Permet

In de ochtend verkenning van Berat, een van de oudste steden in Albanië. Het historisch centrum met zijn typisch Ottomaanse architectuur is Unesco-werelderfgoed. Bezoek aan het 13e-eeuwse kasteel van Berat en het Onufri Nationaal Museum voor Iconografie, vernoemd naar de 16e-eeuwse priester-kunstenaar Onufri Argitis.

Hierna een lunch in Lushnje, hoofdlocatie van het boek van Pieter van Os. Tijdens de lunch verhaalt de auteur over het spectaculaire recente verleden van deze stad – het lot van Albanië in een notendop. Als de tijd het toelaat Natuurreservaat Vjosë-Narta: mooie, lege zandstranden met koeien… 

Einde van de dag, met ondergaande zon, bezoek aan de Unesco-site Apollonia, de tweede Griekse nederzetting op het Illyrische vasteland. Apollonia was ook een van de beginpunten van de beroemde Via Egnatia. Cicero beschreef Apollonia als ‘een grote en belangrijke stad’ (magna urbs et gravis), en tijdens zijn studie retoriek in de stad, hoorde Octavianus (63 v.Chr. - 14 n.Chr.) van de dood van zijn adoptievader Julius Caesar. Overnachting in hotel bij de Vjosa-rivier, in Permet.

Dag 5
Zaterdag 7 Oktober, Permet  - Korça

Het thema van de ochtend is duurzaamheid - van de Vjosa-rivier, verteld door een lokale milieuactivist. Vjosa is een van de laatste vrij stromende rivieren in Europa. Als onderdeel van het "Blauwe Hart van Europa", heeft deze prachtige rivier minstens 11 grote zijrivieren die vanuit Griekenland en Albanië binnenkomen, en is zij 272 km lang. Na internationale opwinding over plannen om stuwdammen in de rivier aan te leggen, heeft de Albanese regering toegezegd dit ongerepte rivierecosysteem te beschermen als onderdeel van haar nationale toezeggingen om de wereldwijde biodiversiteits- en klimaatcrises een halt toe te roepen. Hierna tocht over de prachtige weg van Permet naar Korça, met stop bij een fascinerend socialistisch-realistisch monument midden in het niets.  Overnachting in Korça.

Dag 6
Zondag 8 Oktober, Korça

Korça is bekend als stad met de eerste fatsoenlijke scholen van Albanië, ook de eerste school waar in het Albanees werd onderwezen. Kadare, Hoxha - iedere intellectueel ging hier naar school. Ook musea van deze stad zijn bekend om hun interessante collecties. Bezoek aan het Nationale Museum van middeleeuwse kunst (behouden ondanks de dictatuur) is een must-see voor geschiedenis- en kunstliefhebbers. Tevens het Gjon Mili Museum, dat het verhaal van de Albanese diaspora vertelt via het werk van de legendarische fotograaf Gjon Mili, geboren in Korça en bekend geworden in de VS. Dit museum noopt tot bespiegelingen over de circa miljoen mensen die Albanië de afgelopen 30 jaar hebben verlaten. Nagenoeg alle bekende Albanezen zijn buiten het land opgegroeid… (voetballers in het Zwitserse team, popzangeressen als Dua Lipa). Overnachting in Korça.

Dag 7
Maandag 9 Oktober, Korca - Voskopje - Tirana

Vanochtend vertrek naar Tirana. De route voert over Voskopoje, ooit de grootste stad van de Balkan (na Istanboel, groter dan Athene en Sofia) en nu nog slechts een dorp voor een paar geitenhoeders… Ooit de bakermat van de cultuur der Vlachen (ook wel Balkanroemenen genoemd) met 24 kerken, wetenschappelijke academie en de eerste drukpers na Istanboel, is deze plek de illustratie bij uitstek van vergane glorie, ingebed in een mooi landschap.  Vervolgens een stop in Fish City, met gigantische portretten van grote wereldleiders op oude militaire barakken geschilderd. Churchill, Gandhi en, in dezelfde rij, premier Edi Rama. Het ligt midden in het land, tussen de bergen, en dagelijks rijden vrachtwagens vol vis er naartoe om verwerkt te worden tot vissticks.  De eigenaar wil er, ondanks de geur, een pretpark bouwen. De ondernemer Elvis Toci, geweldige verteller (perfect Engels) en voorzitter van de Albanese skibond, zal ons kort rondleiden en uitgebreid ons het optimistische Albanese verhaal vertellen. Hij spreekt zelfs over ‘The Albanian dream!

Dag 8
Dinsdag 10 Oktober, Tirana - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland om 12.15 uur.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

De route

Sprekers ter inleiding

Edwin RuisHistoricus en auteur, bestuurslid van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

is historicus en auteur van het boek ‘Vechtmissie. Nederlandse militairen in Albanië 1913-1914’ (2013). Hij studeerde in het verleden communicatie aan de Hogeschool Amsterdam en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Doordeweeks is hij adviseur werving & selectie bij een Rotterdamse zorginstelling en freelance reisorganisator en gids. Verder is hij bestuurslid van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog en schrijft hij incidenteel voor geschiedeniswebsite Historiek. In zijn lezing zal Edwin ingaan op het ontstaan van de moderne staat Albanië ten gevolge van de Eerste Balkanoorlog (1912), de geopolitieke achtergrond en de betrokkenheid van Nederland. Nederlandse militaire officieren worden in de laatste maanden voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar de nieuwe Balkanstaat gestuurd om daar een paramilitair gendarmeriekorps op te bouwen. De Duits-Nederlandse prins Wilhelm zu Wied wordt door de grootmachten tot vorst van het land benoemd. Voor zowel de officieren als de vorst is het een stevige uitdaging. Majoor Lodewijk Thomson RMWO sneuvelt bij gevechten met islamitische opstandelingen en geldt als de eerste Nederlander die is omgekomen bij een ‘vredesmissie’. Terug in Nederland krijgt hij een spectaculaire staatsbegrafenis. In de postcommunistische Albanese geschiedenis geldt hij als een held.

Adia SakiqiAmbassadeur van de Republiek Albanië

Permanent Vertegenwoordiger van de Republiek Albanië bij de OPCW in Den Haag. Adia Sakiqi werd geboren in Tirana, Albanië. Ze studeerde Filosofie en Politieke Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, België en behaalde een Master in Filosofie (2003) en in Public Administration – EU Policy (2004). Adia Sakiqi begon haar carrière als simultaan-rechtbanktolk voor ICTY (2002-2004), VN in Den Haag, om later haar communicatiecarrière ook te combineren met simultaanvertaling-opdrachten op hoog niveau voor de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Europa (2008-2012). ). Adia Sakiqi vervolgde haar carrière in communicatie en diplomatie bij de Albanese Missie bij de EU in Brussel (2004-2008). Later werkte ze voor maatschappelijke organisaties op het gebied van migratie, in Vlaanderen en Brussel en is ze politiek en sociaal activist (2008-2010). Adia Sakiqi was de vertegenwoordiger van G-Consultancy in Brussel (2010-2014) en werkte als communicatieadviseur voor de Westelijke Balkan, EU-aangelegenheden, internationale betrekkingen, evenals als schrijver van politieke toespraken en adviseur voor spreken in het openbaar. In september 2014 is mevrouw Adia Sakiqi toegetreden tot de Albanese Buitenlandse Dienst en bekleedt zij de functie van Ambassadeur van Albanië.De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië) In 2018 verscheen Koloniale oorlogen in Indonesië, een geschiedenis van de koloniale oorlogen in Indonesië van 1510 tot 1975. Het is een relaas van vijf eeuwen vreemde overheersing door Portugese, Spaanse, Nederlandse, Engelse, Franse en Japanse kolonisatoren onder het motto van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’. Het kwam op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

Sprekers op locatie

Pieter van Os NRC Journalist

studeerde geschiedenis en politieke filosofie in Minneapolis, Leiden en Barcelona. Hij werkte als redacteur van De Groene Amsterdammer en de NRC. Eerder publiceerde hij onder meer de boeken Nederland op scherp (2006); Johan Cruijff - de Amerikaanse jaren (2007); Wij begrijpen elkaar uitstekend (2013, over zijn jaren als parlementair journalist) en Liever dier dan mens (2019), een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal waarmee Van Os zowel de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek als de Libris Geschiedenisprijs won. De Brusseprijsjury stelde: ‘Een journalistiek boek van dit verhalend-literaire niveau zie je zelden’. Schrijver Geert Mak noemde het boek ‘verpletterend’ en verklaarde: ‘Ik kon niet ophouden met lezen. Wat een indrukwekkende zoektocht, in die gruwelijke wereld, naar een paar kleine levens.’ Van Os werkt nu aan een boek dat zich afspeelt in Albanië. Daar woonde hij van 2018 tot de zomer van 2021.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 2995,- p.p.

Inclusief: Vlucht Amsterdam – Tirana v. v. met overstap (heen per Lufthansa, terug per Austrian Airlines)  • luchthavenbelastingen • ruimbagage (ca. 60 euro) • accommodatie in goed gelegen **** sterren hotels - op basis van logies & ontbijt • zes lunches en twee diners • bezoeken en meetings zoals beschreven • vervoer en entrees zoals in het dagprogramma • inleidende studiemiddag met lezingen • reader •inhoudelijke begeleiding door Pieter van Os  • lokale Engelssprekende gidsen • bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking. • CO2-compensatie

Toeslag eenpersoonskamer:  €295,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, 

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis   en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top