Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Hoge energiefysica nabij Chicago en de Black Hills

  • Een weergaloos bezoek onder leiding van prof.dr. Sijbrand de Jong
  • Bezoeken achter de schermen van Fermilab en de Tevatron-deeltjesversneller alsmede Sanford Underground Research Facility (SURF)
  • Neutrino’s en wolkenkrabbers; The Arts Institute en Frank Lloyd Wright; een spectaculaire hike in de Black Hills en Mount Rushmore
  • Verblijf in Chicago, Illinois en Rapid City, South Dakota
v.a. €3685,- p.p.

De reis in het kort

De wetenschap floreert! Afgelopen zomer deelde NASA de eerste kleurenafbeeldingen van de James Webb Space Telescope en het Europese CERN begon met succes aan hun derde run van de Large Hadron Collider (LHC). Met andere woorden, het is een goede tijd voor ´geeks´. Dus als je net als wij bruist van wetenschappelijke opwinding, dan hebben we de perfecte plekken gevonden: Batavia, Illinois en Lead, South Dakota. Het is de Amerikaanse tegenhanger van het Europese CERN.

Het Fermilab is een Amerikaans nationaal onderzoekscentrum dat gespecialiseerd is in hoge-energiefysica. Het werd in 1967 opgericht en bevindt zich in Batavia (Illinois) vlak bij Chicago. Het is genoemd naar de natuurkundige Enrico Fermi. Onderdeel van Fermilab was de Tevatron-deeltjesversneller. In de Tevatron-ring werden protonen op antiprotonen geschoten bij een energie van 1,96 TeV (1 TeV is 1012 elektronvolt). De botsingen in de Tevatron-ring werden gemeten door twee deeltjesdetectoren, D0 en CDF. Dit heeft onder andere geleid tot de ontdekking van het zwaarste elementaire deeltje dat we tot nu toe kennen, het top-quark. Op dit moment concentreert  Fermilab zich op experimenten die de raadselen rond neutrino’s moeten ontrafelen.

Fermilab is naast een versneller lab ook een culturele bezienswaardigheid. De eerste directeur, Robbert Rathbun Wilson, was naast deeltjesfysicus ook kunstenaar en heeft zich op het lab met zowel architectuur, landscape art, ecologieprojecten en kunstobjecten uitgeleefd.

Fermilab ligt niet ver van Chicago met een rijk cultureel leven.

De Sanford Underground Research Facility (SURF), of Sanford Lab, is een ondergronds laboratorium in Lead, South Dakota. Het is het diepste ondergrondse laboratorium in de Verenigde Staten en herbergt meerdere experimenten op gebieden als donkere materie en neutrinofysica, biologie, geologie en engineering. De faciliteit is gehuisvest in de voormalige Homestake Gold Mine, een diepe ondergrondse goudmijn die werd gesticht tijdens de Black Hills Gold Rush in 1876. Diep onder de grond in de mijn is het DUNE experiment in opbouw, waarin neutrino’s die op Fermilab worden gemaakt en door de 1300 km aardkorst worden geschoten weer worden waargenomen, maar dan soms in een heel andere gedaante.

We verblijven tijdens de reis in Chicago en de posttour brengt ons naar Rapid City. Chicago is prachtig gelegen aan de oever van Lake Michigan. The Windy City, Chicago, derde stad van de Verenigde Staten, waar de grote brand van 1871 een stimulans was voor een buildingboom en de geboorte van de Amerikaanse wolkenkrabber. Allerlei aspecten uit het verleden die het karakter van de stad bepalen, komen aan bod: de sociale strijd, de drooglegging, maar ook bloei en rijkdom weerspiegeld in the Institute of Art en het Chicago Symphony Orchestra.

Rapid City ligt ten noorden van de Black Hills, een geïsoleerd gebergte dat boven de vlakten van de Great Plains uittorent, waarin zich vele nationale parken bevinden.

In Chicago bezoeken we ook nog het Kavli Institute for Cosmological Physics van de University of Chicago en Argonne National Laboratory. Ontmoetingen met wetenschappers staan ook hier centraal. Beide steden staan, naast het bezoek aan de wetenschappelijke onderzoeksinstituten, garant voor een afwisselend programma.

 

Even om je wetenschappelijke achtergrond op te frissen:

Neutrino's zijn de meest mysterieuze elementaire deeltjes die we kennen. Neutrino's hebben slechts zeer zwakke interactie met de materie om ons heen. Niettemin zijn ze essentieel voor bijvoorbeeld het branden van de zon en andere kernprocessen. Ze zwerven ook in groten getalen door het universum, er zijn er zo'n 330 per kubieke centimeter overal om ons heen, die allemaal met bijna de lichtsnelheid bewegen.

Toch kennen we nog niet alle basiseigenschappen van neutrino's in detail.

Zo weten we bijvoorbeeld nog niet wat hun massa is, voor alle andere elementaire deeltjes is dat wel in detail bekend. We weten zelfs nog niet of neutrino's dezelfde soort materie zijn als deeltjes zoals elektronen.

Een zeer uitzonderlijke eigenschap is dat neutrino's onderweg van gedaante kunnen verwisselen. Er zijn drie soorten neutrino's. Een neutrino die als de ene soort vertrekt kan best als de andere soort aankomen.

Dit alles gaat in detail worden onderzocht door bundels van neutrino's te maken op Fermi National Accelerator Laboratory (in het kort Fermilab) bij Chicago en die neutrino's te meten in de Sanford Underground Research Facility (SURF) in South Dakota, 1300 km verderop.

Beide faciliteiten zijn te bezoeken, Fermilab als modern deeltjesversneller lab en SURF als modern ondergronds onderzoekslab, zo'n 1500 meter diep onder de grond.

Dagprogramma

Dag 1
zaterdag 7 oktober

Vlucht per Air Lingus Amsterdam – Chicago. Na aankomst een boottocht over de Chicago River; een imponerende kennismaking met het hart van de stad. Vlakbij de Maginificent Mile ligt ons centraal gelegen hotel.

De avond is ter vrije besteding. In de directe omgeving van het hotel zijn veel gezellige restaurants te vinden waaruit een keuze gemaakt kan worden, uiteraard met suggesties van de begeleiding.

Dag 2
zondag 8 oktober

We beginnen met een facultatieve stadswandeling waarbij architectuur een grote rol speelt. Weinig kunstvormen drukken de Grote Amerikaanse Droom beter uit dan de architectuur van de wolkenkrabber: dynamiek, uitbundigheid, het Utopia van de ongekende mogelijkheden. De centra van Amerika's grote steden zijn als staafdiagrammen van macht en geld. New York wordt hierin naar de kroon gestoken door Chicago. Talloze architecten lieten zich hier inspireren door het uitgangspunt van Ludwich Mies van der Rohe ‘Less is more’. De wandeling voert langs de meest spectaculaire wolkenkrabbers van het historische centrum (The Loop). We beginnen met een korte inleidende lezing bij de Chicago Architecture Foundation. Vervolgens bekijken we gebouwen van de architecten Sullivan (de leermeester van F.L. Wright), William le Baron Jenny (de eerste die een stalen skelet voor zijn wolkenkrabber ontwierp), de uit het "Bauhaus" afkomstige Mies van der Rohe, de postmodernist Bofill en uiteraard de vele gebouwen van Skidmore, Owings en Merill (SOM). Ook talloze publieke kunstwerken passeren de revue, waaronder werken van Picasso, Miró, Chagall en de ‘Bean’ van Anish Kapoor in Millenium Park.

De middag is vrij. Er is enorm veel te zien in deze miljoenenstad. De begeleiding kan u talloze suggesties doen voor invulling van je tijd. Bezoek bijvoorbeeld het Adler Planetarium, gewijd aan de studie van astronomie en astrofysica. Hier vinden we ook het Doane Observatorium, een van de enige openbare stedelijke observatoria die actief zijn op het gebied van onderzoek. Het Museum of Science and Industry in Hyde Park, een uitgebreid wetenschaps- en technologiemuseum, is gehuisvest in een imposant gebouw dat is gebouwd voor de Colombiaanse Expositie in 1893. Wetenschappelijke exposities omvatten alles van menselijke biologie tot stormen en ruimtevaart.

In de late namiddag een inleidende lezing van Sijbrand de Jong ter voorbereiding van ons bezoek aan Fermilab.

De avond is ter vrije besteding.

Dag 3
maandag 9 oktober

Ongeveer 35 mijl ten westen van Chicago ligt Fermilab, ook wel bekend als het Fermi National Accelerator Laboratory, een vooraanstaande wetenschappelijke onderzoeksinstelling. Op de 6.800 hectare grote campus voert Fermilab actief onderzoek uit naar donkere materie, kwantumwetenschap, neutrino's en deeltjesversnelling.

We brengen, onder begeleiding van Sijbrand de Jong, de gehele dag door op het instituut en worden door wetenschappers ingeleid over de verschillende experimenten die er uitgevoerd worden. In de namiddag retour naar ons hotel en een vrije avond.

Dag 4
dinsdag 10 oktober

In de ochtend gaan we naar het Argonne National Laboratory. Argonne, het eerste nationale laboratorium van het land. Het voert toonaangevend fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek uit in vrijwel elke wetenschappelijke discipline. We zien er onder meer de Advanced Photon Source, een gigantische röntgenmicroscoop die zeer heldere, energierijke röntgenstralen produceert die de moleculaire structuur en functie van de materialen belichten. ATLAS Het Argonne Tandem Linac Accelerator System (ATLAS) is 's werelds eerste ionenversneller die supergeleidende apparaten gebruikt voor de energiewinst. Het is in staat om ionen van alle elementen, zowel stabiel als radioactief, te versnellen, van waterstof tot uranium voor onderzoek naar de eigenschappen van de kern, de kern van de materie, de brandstof van sterren.

De Nuclear Energy Exhibition Hall toont het rijke erfgoed van Argonne in de ontwikkeling van kernreactoren en zijn huidige rol in de ontwikkeling van reactoren van de volgende generatie en technologieën voor de splijtstofcyclus.

De middag en avond zijn ter vrije besteding. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan The Art Institute of Chicago. Het museum werd opgericht in 1879 en in 1893 betrok het museum het huidige gebouw. De gigantische collectie weerspiegelt meer dan 5000 jaar van menselijke expressie uit culturen van over de gehele wereld. De nieuwbouw van dit museum, onder architectuur van Renzo Piano, werd in 2009 geopend in het Millennium Park, aan de oevers van Lake Michigan. Met name de collectie impressionisten, oosterse kunst en Amerikaanse kunst uit het begin van de twintigste eeuw is de moeite waard. Met een uitstekende audiotour kunt u eenvoudig zelf het museum bezoeken.

Of bezoek bijvoorbeeld het Museum of Contemporary Art met een uitgebreide collectie hedendaagse kunst vanaf 1945, van Duchamp tot Kiefer en Warhol. Of bezoek bijvoorbeeld het Field Museum of Natural History. Ook kunt u zich (verder) verdiepen in b de architectuur van Frank Lloyd Wright met een bezoek aan het Robie house. Of huur een fiets en maak een lange tocht langs Lake Michigan en verken de diverse wijken van de stad. Talloze mogelijkheden.

Dag 5
woensdag 11 oktober

In de loop van de ochtend gaan we naar de Universiteit van Chicago en wonen er een Cosmology Lunch bij in het Kavli Instituut voor Kosmologische Fysica; een plek waar specialisten samenkomen om het begrip van de oorsprong en evolutie van het heelal en de wetten die het beheersen te verdiepen. We ontmoeten wetenschappers die vertellen over hun onderzoek.

De namiddag en avond zijn ter vrije besteding.

Voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn organiseren we een facultatieve excursie per trein naar Oak Park, de wijk met de Prairiehouses van het begin van de twintigste eeuw. We bezoeken het fascinerende zelfgebouwde woonhuis van Frank Lloyd Wright. Wright ontwierp dit en een aantal gebouwen in de omgeving en maakte ook zijn eigen meubelontwerpen, wat tezamen een alomvattend beeld geeft van Wright's aandringen op ontwerpintegriteit.

Dag 6-7
donderdag 12 en vrijdag 13 oktober

Deze laatste ochtend is nog ter vrije besteding in de stad. Rond het middaguur gaan we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Degenen die de posttour hebben geboekt reizen vandaag naar Rapid City.

Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Post tour

Dag 6
donderdag 12 oktober

In de ochtend is er een vlucht naar Rapid City waar we in de middag aankomen. Transfer naar het hotel en in de namiddag een inleiding van Sijbrand de Jong ter voorbereiding op het bezoek aan Sanford. De avond is ter vrije besteding.

Dag 7
vrijdag 13 oktober

We rijden in de ochtend naar het noordwesten en brengen de gehele dag door op Sanford, Sijbrand de Jong vergezelt ons. Hier lichten wetenschappers hun onderzoekswerkzaamheden toe bij de diverse fysica experimenten die hier plaatsvinden.

Toen de Homestake Mine in 2002 werd gesloten, had de National Science Foundation (NSF) de faciliteit al overwogen als een mogelijke toekomstige locatie voor het Deep Underground Science and Engineering Laboratory (DUSEL) van de Verenigde Staten. In 2006 schonk T. Denny Sanford, de naamgenoot van de faciliteit, $ 70 miljoen aan de faciliteit, Barrick Gold Corporation deed een landdonatie en de staatswetgeving vormde de South Dakota Science and Technology Authority (SDSTA), een quasi-overheidsentiteit. Deze ontwikkelingen culmineerden in de oprichting van Sanford Lab in 2007. Na een uitgebreid ontwateringsproces werd de 4850 Level van Sanford Lab in 2009 ingewijd door de gouverneur van South Dakota.

In de late namiddag retour naar Rapid City waar de avond ter vrije besteding is.

Dag 8
zaterdag 14 oktober

U kunt deelnemen aan een bezoek aan Mount Rushmore of een dagtocht naar Black Elk Peak eindigend in Mount Rushmore.

Black Elk Peak is het hoogste natuurlijke punt in South Dakota en de Black Hills op 7.242 voet en op ca. een uur rijden van Rapid City gelegen. Oorspronkelijk was de naam Harney Peak, maar het werd in 2016 omgedoopt door de US Board on Geographic Names om het belang van deze top en de Black Hills voor indianen te erkennen. We vertrekken vroeg in de ochtend uit Rapid City en maken een prachtige, ca 5 uur durende, hike naar de top. Een goede conditie is vereist; de inspanning wordt beloond met waanzinnige uitzichten onderweg. In de namiddag rijden we langs Mount Rushmore. Tussen 1927 en 31 oktober 1941 hebben zo’n 400 arbeiders de 18 meter hoge busten van de presidenten van de Verenigde Staten George Washington (president), Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln uitgehakt. Het symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het is ook een controversieel monument omdat het in de Black Hills van de Lakota indianen gebouwd is, die de heuvels als heilig beschouwen.

U kunt er ook voor kiezen alleen Mount Rushmore te bezoeken.

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kunnen wij een prijs bepalen voor beide excursies. Houd voor de gehele dag rekening met een bedrag van ca. 105 euro per persoon inclusief begeleiding, lunchpakket (duur ca. 9 uur) vervoer en entree park. Voor het bezoek aan Mount Rushmore alleen dient u rekening te houden met ca. 45 euro per persoon (duur ca. 4 uur) inclusief vervoer, begeleiding en entree park.

Overnachting in Rapid City.

Dag 9-10
zondag 15 en maandag 16 oktober

Vandaag vertrekken we naar Amsterdam, dit met een overstap in Chicago. We komen op maandagochtend aan op Schiphol

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud. 

Sprekers op locatie

Sijbrand de JongHoogleraar Experimental High Energy Physics, Radboud Universiteit

Prof. Sijbrand de Jong is deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Tot eind 2018 was De Jong president van de CERN-raad. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië. De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden. Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal. Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur-en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en recent als president van de CERN Raad. Sinds december 2021 is hij decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Boekingsinformatie

v.a. 3685,- p.p.

Reisdatum: 7 Oktober - 13 Oktober 2023
Reissom: € 3685,- p.p.
Inclusief: vlucht per Air Lingus met overstap in Dublin inclusief ruimbagage * verblijf in het 4* Doublte Tree Hilton Magnificant Mile in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt  * boottocht Chicago River * excursies en bezoeken volgens programma inclusief vervoer en entrees * OV-kaart * Inleidingen en toelichting ter plaatse door prof.dr. Sijbrand de Jong * deskundige Nederlandssprekende begeleiding en lokale assistentie * CO2 compensatie.

Toeslag 1-persoonskamer: €585,- (verblijf in eenpersoonskamer).

Exclusief: Maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve excursies * bijdrage administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon

Facultatieve excursies:
Architectuurwandeling met introductie in het Chicago Architecture Center € 40,- 
Excursie per trein naar Oak Park met bezoek woonhuis Frank Lloyd Wright € 45,- 

Rechtstreekse vlucht:
U kunt ook een directe vlucht boeken per KLM bijvoorbeeld. Hiervoor zal een toeslag van toepassing zijn. Tarieven zijn op aanvraag. U ontvangt dan een korting van € 425,- omdat de vlucht met Air Lingus vervalt.

Indien u zelf een ticket boekt, controleert u dan alstublieft tevoren of wij de reis definitie kunnen bevestigen.

Boekingsinformatie - Post Tour

v.a. 1785,- p.p.

Reisdatum: 7 Oktober - 13 Oktober 2023
Reissom: € 1785,- p.p.
Inclusief: vlucht Chicago – Rapid City v.v. inclusief ruimbagage en luchthavenbelasting * verblijf in het 4* Alex Johnson Rapid City Curio Collection by Hilton in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt  * bezoek aan Sanford volgens programma inclusief vervoer en entrees * Inleiding en toelichting ter plaatse door prof.dr. Sijbrand de Jong * deskundige Nederlandssprekende begeleiding en lokale assistentie * CO2 compensatie

Toeslag 1-persoonskamer: €245,- (verblijf in eenpersoonskamer).

Exclusief: maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve excursies

Facultatieve excursies:
Dagtocht Black Hills & Mount Rushmore  - Prijs wordt nader bekend gemaakt – afhankelijk van het aantal deelnemers 
Mount Rushmore - Prijs wordt nader bekend gemaakt – afhankelijk van het aantal deelnemers

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij deze reis wordt de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis. De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top