Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Reisbegeleiding
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Costa Rica natuurreis

  • Onder begeleiding van een Nederlandstalige bioloog en gecertificeerde vogel- en natuurspecialist
  • Luxe eco lodges op unieke locaties van regenwoud tot vulkaanlandschap
  • Afwisselende flora en fauna
  • Kleine groepen
6498,-
v.a. 6498,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

*gegarandeerd vertrek*

Ga vijftien dagen mee met NRC op natuurreis naar Costa Rica onder begeleiding van een nederlandstalige natuur-en vogelexpert. 

Costa Rica is een land waar je je als natuurliefhebber geen seconde verveelt. Nergens anders ter wereld vind je meer soorten per vierkante kilometer dan in Costa Rica: meer dan 900 soorten vogels, 14 000 plantensoorten, 240 zoogdierensoorten, 200 amfibieënsoorten, 245 soorten reptielen en ontelbare insectensoorten en dat alles voor een land dat maar net 1,5 keer zo groot als Nederland is. Deze reis biedt een zeer goede introductie langs de voornaamste ecosystemen van het land. Van tropische alpenweide boven de 3200 meter hoogte tot tropisch laaglandregenwoud en van droogbos tot kust. We gebruiken mooie kleinschalige ecolodges en worden begeleid door een zeer ervaren bioloog én een zeer ervaren vogelaar. Een aanrader voor iedereen die op een intense en relaxte manier de spectaculaire natuur van de neotropen wil beleven.

Tijdens deze kleinschalige reis laten we zoveel mogelijk van de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken we gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Dagprogramma

Dag 1-2
16 en 17 april 2024

We verzamelen op de luchthaven in Amsterdam van waar we als groep naar San José zullen vliegen. De vlucht zal worden uitgevoerd met een overstap, uiteraard kiezen we voor de beste vlucht mogelijk.
Aankomst op de luchthaven San José op dezelfde dag. De groep wordt verwelkomd door de lokale Nederlandstalige gids en naar het mooie Hotel Grano de Oro gebracht gelegen in een rustige, veilige buurt van het centrum van San José. Hotel Grano de Oro staat bekend als het beste boetiek hotel in San José centrum. Het hotel was oorspronkelijk de residentie van de welgestelde Costa Ricaanse Pozuelo familie gebouwd in het begin van de 20st eeuw. De muren van de gangen en gemeenschappelijke ruimten zijn versierd met oude krantenknipsels en originele kunst waardoor het lijkt dat je door een museum loopt.

Op dag 2 krijgen we een rondleiding door het historisch centrum van San José en bezoeken we de PLaza de la Cultura waar we een bezoek brengen aan het iconische nationale theater, het best bewaarde koloniale gebouw van de stad van het einde van de 19de eeuw. Ook bezoeken we een prachtige collectie Precolombiaans goud in het Museo de Oro.

’s Avonds dineren we in stijl in het Grano de Oro restaurant waar onder leiding van een Franse chef heerlijke gourmet maaltijden worden bereid gebruik makend van Costa Ricaanse en mediterrane invloeden en verse lokale ingrediënten

Dag 3-4
20 en 21 april 2024

Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo dalen we per bus af naar de Caraïbische laaglanden. In Pavona stappen we over op een boot en via kronkelende jungle kanaaltjes vervolgen we onze weg naar de afgelegen Anhinga Lodge aan de rand van het regenwoud. De lodge biedt eenvoudige bungalows met een zwembad en is mooi geïntegreerd in het regenwoud. Door de nabijheid van het Parque Nacional Tortuguero, met 312 km2 één van de grootste stukken aaneengesloten laagland regenwoud van het land, ziet men soms luiaards, brulapen en toekans vanuit het balkon voor je kamer!

Op dag 4  plannen we 2 privé-bootexcursies (2 uur elk) door het Parque Nacional Tortuguero waar we overrompeld zullen worden door de spectaculaire diversiteit in fauna en flora. Buiten heel wat vogels (een 10-tal reigersoorten, tot 6 soorten ijsvogels, slangenhalsvogels, de met uitsterven bedreigde Buffon’s Ara, tot diverse soorten toekans) kan men hier oa tot 3 soorten apen verwachten, Groene Leguanen, kleurrijke Pijlgifkikkertjes en de Brilkaaiman. Voor wie er nog niet genoeg van heeft kan men ’s avonds met de lokale gidsen op zoek gaan naar de iconische Roodoogmakikikker, een erg kleurrijke smaragdgroene boomkikker met knalrode ogen.

Dag 5-6
20 en 21 april 2024

We keren terug naar de bewoonde wereld en verblijven de komende dagen in het biodiverse Puerto Viejo de Sarapiqui in een hotel met zwembad en omgeven door tropische tuinen met organische moestuin waarvan verse ingrediënten worden gebruikt voor het bereiden van de maaltijden. De tuin is zeer vogelrijk met kleurrijke vogels zoals toekans, tanagers, motmots.  

Op dag 6 bezoeken we een prachtig stuk maagdelijk regenwoud in het La Selva biologisch station; een gerenommeerd onderzoeksinstituut waar wetenschappers van over de hele wereld zich komen verdiepen in de tropische ecologie. Hier gaan we kennis maken met enorme wurgvijgen, de onuitputtelijke parasolmieren constant met groene blaadjes sleurend, de azuurblauwe morpho vlinder en met wat geluk enkele fraaie vogels zoals de kleurrijke White-collared Manakin, waarvan de mannetjes een bizar dansje opvoeren om de vrouwtjes het hof te maken. In de namiddag bezoeken we een organische cacao-plantage en krijgen we een interactieve tour waarbij uitgebreide informatie wordt gegeven over de belangrijke rol die de cacao in de precolombiaanse cultuur heeft gespeeld, het cacao proces en maken we onze eigen regenwoud chocolade- melk.

Dag 7-8
22 en 23 april 2024

Onze volgende bestemming is een mooi hotel omgeven door tropische tuinen met spectaculair uitzicht op de imposante Arenal vulkaan afstekend tegen het smaragdgroene regenwoud. ’s Avonds gaan we op bezoek bij de luxueuze Tabacon natuurlijke warmwaterbaden complex waar we kunnen relaxen in natuurlijke poeltjes van verschillende temperatuur gevoed door kleine watervalletjes, die zorgen voor een heerlijke hydro-massage.  

Op dag 8 maken we een unieke regenwoud-wandeling gedeeltelijk door de toppen van de bomen via enorme suspensiebruggen. Op deze manier krijgen we een bijzonder zicht op het gedeelte van het regenwoud dat bijna niet toegankelijk is en kunnen we de fauna en flora van de boomtoppen verkennen.

Dag 9-10
24 en 25 april 2024

Om tijd te winnen maken we een korte binnenlandse vlucht naar San José. Doordat het vliegtuig vrij laag vliegt kunnen we een goede indruk opdoen van hoe groen Costa Rica werkelijk is ! Vanuit San José rijden we stilletjes aan omhoog richting het Talamanca hooggebergte. We zien de omgeving constant veranderen en komen uiteindelijk in het mysterieuze nevelwoud terecht. Dit is de natuurlijke vegetatie die ontstaat in de tropen in de hooglanden. Typische is de aanwezigheid van vele epifyten: planten die bovenop andere planten groeien zoals mossen, varens, bromelia’s en zelfs orchideeën die hier bijna elke vierkante centimeter van elke boom bedekken.  Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de Aguacatillo of wilde avocado boom, de Quetzal’s favoriete voedsel. De kans is dan ook redelijk groot dat we deze bijzondere vogel te zien krijgen.

Op dag 10 gaan we met een 4 x 4 een kronkelend weggetje omhoog steeds dieper het woud in en wandelen we vervolgens op een rustig tempo naar beneden door een prachtig oud eikenbos. De mysterieuze sfeer in dit unieke bos voelt erg sprookjesachtig aan. Lokale natuurgidsen helpen je bij het spotten en identificeren van de bijzondere fauna en flora.  

Dag 11-12
26 en 27 april 2024

We dalen helemaal af naar de Pacifische kust en eindigen bij een prachtig hotel met zwembad, aan de rand van het regenwoud met een adembenemend uitzicht op de jungle en daarachter de grillige kustlijn van de Stille Oceaan. ’s Morgens word je overrompeld met kleurrijke vogels. We zorgen voor gidsen met telescoop zodanig dat de kleurrenpracht tot in de kleinste details kan worden waargenomen. Tot de mogelijkheden behoren de spectaculaire Geelvleugelara’s, 2 soorten toekans, kleurrijke Trogons, tangara’s, kolibries en nog veel meer.

Hotel Cristal Ballena is een fantastische plek om te relaxen en te genieten van de rust, de natuur en de zon. Voor de mensen die nog iets willen ondernemen kan nog een mooie regenwoudwandeling aangeboden worden in het Hacienda Barú regenwoud reservaat waar je ook een prachtig strand kan bezoeken bezaaid met kokospalmen en met het regenwoud dat tot tegen het zand komt. We plannen hier een bezoek aan een goed restaurantje waar een heerlijke zeebries staat en waar oa verse vis en zeevruchten op de menu staan.

Dag 13-14
28 en 29 april 2024

We keren terug naar de Centrale vallei; op weg er naartoe maken we nog een stop aan de Tarcoles rivier voor een mooie bootexcursie langs de monding en door de mangroves. Onderweg kom je een uitgebreid aanbod aan water- en zeevogels tegen; verschillende reigersoorten, Bruine Pelikanen, Fregatvogels, tot 5 soorten ijsvogels en de Visarend. Bovendien kunnen we in de Tarcoles rivier grote Amerikaanse Krokodillen bewonderen van wel 4 a 5 m lang ! (we blijven steeds op veilige afstand). Vervolgens begeven we ons naar een rustig boetiek hotel op een 20 tal minuten van de luchthaven op de flanken van de Poas vulkaan van waar we mooi panoramische uitzicht hebben over de Centrale Vallei.

Op dag 14 is de terugvlucht naar Nederland.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Reisbegeleiding

Pieter WestraBioloog natuur- en vogelexpert

Pieter Westra (1976) is bioloog. Op zijn twaalfde jaar kreeg Pieter een verrekijker cadeau en ging er een nieuwe wereld voor hem open. Pieter begon als tiener reeds naar vogels te kijken in België en Frankrijk, maar de echte passie begon pas toen hij in 1991 zijn eerste reis maakte naar Costa Rica en sindsdien is hij daar niet meer weg te slaan. Vele reizen naar Costa Rica volgden, maar ook Panama, Ecuador, Bolivia en Brazilië kwamen aan bod en Pieter raakte steeds meer onder de indruk van de uitzonderlijke diversiteit aan planten en dieren in de tropen van de Nieuwe Wereld. In 2002 besloot Pieter zich voorgoed te vestigen in Costa Rica om zich te verdiepen in de diverse en unieke avifauna van het land. Tegenwoordig is Pieter volledig ingeburgerd in het land, de cultuur en de gewoontes en behoort hij tot top gidsen van Costa Rica met ruime ervaring in het begeleiden van vogel- en natuurreizen. Natuurlijk is Pieter zich bewust van de negatieve gevolgen van de toeristische industrie op gebied van natuur en cultuur. Hij probeert dan ook duurzaam toerisme na te streven waarbij zowel de natuur en milieu als de lokale bevolking gerespecteerd worden, zodanig dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van het moois dat Costa Rica te bieden heeft.

Boekingsinformatie

6498,-

Inclusief: •Internationale vlucht • • 3 maaltijden per dag: vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 14• Ongelimiteerd gezuiverd water (neem aub uw eigen drinkfles mee)• Nederlandstalige gecertificeerde lokale erkende gids in Costa Rica van begin tot einde, vogel- en natuurspecialist en uitgerust met kwaliteitstelescoop• excursies volgens programma •Reisbegeleider vanuit Nederland• alle vermelde lokale activiteiten / tours • alle entreegelden • Privé-transport in ruime comfortabele bus met airco • Boottransport van en naar lodge in Tortuguero • Binnenlandse vlucht•Lichte snacks •Uitgebreid informatiepakket voorafgaand aan de reis• GGTO bijdrage á 9,- • CO2-compensatie • 

Toeslag eenpersoonskamer:  €1195,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes.

n.b. voor deze reis dien je goed te been te zijn

 

Minimum aantal deelnemers: 14
Maximum aantal deelnemers: 24

  

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis  en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden. 
De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met Trees for all. 

Kijk voor meer informatie op https://treesforall.nl/  

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Inezia Tours. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Inezia Tours aangesloten bij GGTO en het VVKR.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top