Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Verenigd voor vrede: Europese Unie en Verenigde Naties

  • Verken spraakmakende Europese instituties - tijdens bezoek, zitting en gesprek met parlementariër
  • Van politieke verdragen tot kunstcollecties: ontdek verenigd Europa in Straatsburg en Genève
  • Inleidende studiedag met bijdrage van oud-Europarlementariër Judith Sargentini en NRC-redacteur geopolitiek Michel Kerres bijdrage van de NRC Europa-correspondent Clara van de Wiel in Straatsburg
  • Een 6-daagse reis naar Straatsburg en Genève
v.a. 2995,- p.p.

De reis in het kort

Met inleiding door oud-Europarlementariër en directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland Judith Sargentini, NRC-redacteur geopolitiek Michel Kerres.

Met bijdrage van de NRC Europa-correspondent Clara van de Wiel en Europarlementariër Caroline Nagtegaal, in het Europees Parlement

Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog werden de Verenigde Naties opgericht, als opvolger van de Volkenbond, en de Raad van Europa, om de eenheid van Europa te bevorderen. Een afgelopen jaar ruimschoots bewezen doelstelling.

Doel van deze NRC-academie is een terugblik op het ontstaan van het verenigd Europa. Een tweede, belangrijker doel is inzicht in de Europese samenwerking - op het gebied van politieke en economische verdragen, mensenrechten en werkgelegenheid, het Rode Kruis en Unicef.

De bijdrage van Nederlandse parlementariërs en commissarissen bij cruciale maatschappelijke vraagstukken, is een ander belangrijk thema.

Onbetwiste hoogtepunten van het programma zijn een zitting van het Europese Parlement, rondleidingen in de Raad van Europa en het Palais des Nation, bezoeken aan Nederlandse permanente vertegenwoordigingen en de kunstcollecties van beroemde instituten als de Internationale Arbeidsorganisatie. De Europarlementariër Caroline Nagtegaal is bereid in Straatsburg met de deelnemers in gesprek te gaan.

Grootse architectuur, spectaculaire nieuwbouw en betekenisvolle monumenten van Straatsburg en Genève zijn extra hoogtepunten van deze academie.

Dagprogramma

Dag 1
maandag 11 september 2023 Amsterdam-Straatsburg 

Na aankomst in Straatsburg een rondleiding in de Raad van Europa, opgericht in 1949. Een belangrijk doel van de Raad van Europa is het bevorderen van de eenheid tussen de lidstaten, met name door het sluiten van onderlinge verdragen. Vervolgens een bezoek aan de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa. Dit orgaan is géén onderdeel van de EU en moet niet verward worden met de Raad van de Europese Unie of Europese Raad. Vrijwel alle Europese landen zijn lid, waaronder ook Turkije en de landen in de Kaukasus. Rusland, Kazachstan, Belarus en Vaticaanstad zijn echter geen lid. Van november 2003 tot mei 2004 bekleedde Nederland het voorzitterschap.
Overnachting in Straatsburg.

Dag 2
dinsdag 12 september 2023 Straatsburg

In de ochtend een rondleiding in het Europees parlement, bijwonen van een zitting en toelichting door de NRC-correspondent Clara van de Wiel. De Europarlementariër Caroline Nagtegaal is bereid in Straatsburg met de deelnemers in gesprek te gaan.

Straatsburg is de officiële zetel van het Europees Parlement. Hoewel het werk de facto grotendeels in Brussel verricht wordt, is het parlement wettelijk verplicht om alle stemmingen in Straatsburg te houden; een situatie die veel kritiek krijgt van het Europees Parlement zelf, maar ook van vele belangengroepen, administratief personeel en milieuactivisten. Het hoofdgebouw van het EP is het markante Louise Weiss-gebouw, ingewijd in 1999 en vernoemd naar vrouwenrechtenactiviste en EP-lid Louise Weiss. De architectuur is geïnspireerd op het Romeinse amfitheater.

Rest van de middag vrij, de reisleiding voorziet u met suggesties. Bijvoorbeeld voor bezoek aan de legendarische ‘cinema-danszaal’ L’Aubette van Theo van Doesburg, de gotische kathedraal ‘van Goethe’ of de Synagogue de la Paix (1952-58). De reisleiding voorziet u van suggesties. Overnachting in Straatsburg. 

Dag 3
woensdag 13 september 2023 Straatsburg-Genève

In de ochtend vertrek naar Genève, per bus.
Onderweg stop voor lunch en bezoek aan het kunstmuseum Fondation Beyeler van Renzo Piano. Eenmaal in Genève intrek in het hotel en aansluitend een wandeling door de Internationale Wijk, vanaf Palais Wilson (1920-37 Volkenbond, nu hoofdkwartier Hoge Commissaris Vluchtelingenhulp). Door het park Mon Repos, met Centre Henry Dunant pour le Dialogue Humanitaire en wetenschapsmuseum. Overnachting in Genève.

Dag 4
donderdag 14 september 2023 Genève – rond het Palais des Nations

In de ochtend een rondleiding in het Palais des Nations en een lezing – langs kunst en geschiedenis, met bezoek aan het Volkenbondmuseum. Het unieke gebouw, een statig voorbeeld van twintigste-eeuws classicisme, tot 1940 het hoofdkwartier van de Volkenbond, is gelegen in het prachtige Ariana-park, een van de meest prestigieuze parken in Genève, met uitzicht op het Meer van Genève en de Mont Blanc. Op het terrein van het Palais des Nations bevinden zich tal van negentiende-eeuwse villa's; de rondwandelende pauwen zijn een schenking van Japan. Op eigen gelegenheid kan het Ariana-museum bezocht worden – een neobarok gebouw met zeven eeuwen keramiek en glas uit Europa en Azië.

Ter afsluiting nog een wandeling door de Internationale Wijk, langs Maison de la Paix (IHEID en Small Arms Survey), Mandela-monument, filiaal Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingenhulp (UNHCR), Centre International des Conférences, Vredesmonument en Broken Chair – het zeer populaire monument voor de slachtoffers van landmijnen. Overnachting in Genève.

Dag 5
vrijdag 15 september 2023 Genève – hoogtepunten van de internationale wijk en Nederlandse vertegenwoordiging

Nog een wandeling langs de indrukwekkende architectuur van Genève: de OMPI-gebouwen (Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom, de enige VN-organisatie die geld oplevert), een cluster gebouwen in verschillende stijlen, met spectaculaire nieuwbouw, en bezoek aan de Mission permanente du Royaume des Pays-Bas, de Nederlandse vertegenwoordiging.

Ter afsluiting een rondleiding in de Organisation Internationale du Travail (Internationale Arbeidsorganisatie), sinds 1974 gevestigd in het toen grootste kantoorgebouw van Zwitserland, met medeneming van een aantal kunstwerken, geschonken door vele naties. Unicef huist in hetzelfde gebouw, naast het hoofdkwartier van het Internationale Rode Kruis. Het Museum van het Rode Kruis, met een tijdelijke expositie van de kunstenaars uit Kosovo wordt bezocht. Overnachting in Genève.


Dag 6
zaterdag 16 september 2023 Genève – Amsterdam

Ochtend ter eigen invulling, bijvoorbeeld voor Île Jean-Jacques Rousseau, Muur van de Reformatie, monument voor de aan het meer neergestoken Sissi en Hôtel Beau-Rivage waar ze stierf, het woonhuis van Rousseau, de Russisch-orthodoxe kerk of de even exotische synagoge. Ook hier helpt de reisleiding met suggesties

In de middag vlucht naar Amsterdam.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Sprekers ter inleiding

Judith Sargentini Oud lid Europees Parlement

Lezing ‘Europese democratie, het spel en de knikkers'. Judith Sargentini was van 14 juli 2009 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens GroenLinks deel uit van de fractie-De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Mevrouw Sargentini was fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam. Verder was zij actief in de Landelijke Studentenvakbond en in organisaties op het gebied van internationale samenwerking. Zij was lobbyist voor eerlijke handel en mensenrechten en actief op voorlichtingsgebied. Mevrouw Sargentini was lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen van 2009. In het Europees Parlement hield zij zich voornamelijk bezig met burgerlijke vrijheden. Als rapporteur drong zij met succes aan op het activeren van de artikel-7-procedure tegen Hongarije. Sinds januari 2021 is zij directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland.

Michel KerresRedacteur geopolitiek Michel Kerres

Michel Kerres is redacteur geopolitiek en verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam en Brussel. Hij was eerder chef van NRC Weekend en correspondent voor de krant in Berlijn. Hij beschrijft in reportages, interviews en columns de verschuivingen in internationale verhoudingen, met speciale aandacht voor de nieuwe assertiviteit van de Europese Unie.

Sprekers op locatie

Clara van de WielNRC-journalist Europa

Clara van de Wiel is sinds 2019 EU-correspondent voor NRC in Brussel. Ze studeerde geschiedenis en filosofie en Amsterdam en werkt sinds 2016 voor NRC, onder meer op de redacties Binnenland en Den Haag. In 2020 won ze samen met collega Hugo Logtenberg een Tegel, de belangrijkste journalistieke onderscheiding in Nederland.

Caroline Nagtegaal-van DoornVVD-Europarlementariër, Transport & Toerisme, Economische & Monetaire zaken.

Na de studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was Caroline Nagtegal werkzaam o.m. voor KPMG als consultant Public Sector, als European Affairs adviseur bij het Havenbedrijf Rotterdam en als Manager Public & External Affairs bij Schiphol Airport. Sinds 2019 is Caroline Nagtegaal Europarlementariër en lid van de Fractie Renew Europe. Caroline in Europa: VVD Europa focust zich op de grote thema’s die binnen Renew Europe en de Europese Unie spelen. Samen met collega Europarlementariërs Malik Azmani, Jan Huitema, Bart Groothuis en Catharina Rinzema, gaat ze met lef en focus grensoverschrijdende uitdagingen in Europa aan. Voor een veiliger en welvarender Nederland in de wereld. Caroline zet zich in Europa in voor het vergroenen en verdigitaliseren van transport tussen lidstaten, het wegnemen van economische obstakels voor Nederlandse ondernemers en zorgen dat lidstaten zich aan de financiële afspraken houden.

Begleiding op reis

drs. Robert-Jan MullerKunsthistoricus

Robert-Jan Muller is kunsthistoricus en publiceert voornamelijk over moderne kunst. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en voorzitter van het AICA Committee on Censorship and Freedom of Expression. Hij leidde al vele kunstreizen.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 2995,- p.p.

Inclusief: Vlucht Amsterdam - Straatsburg; Geneve – Amsterdam • luchthavenbelastingen • ruimbagage • accommodatie in goed gelegen **** hotels - op basis van logies & ontbijt • twee diners en een lunch • dagprogramma zoals beschreven• vervoer en entrees
volgens het dagprogramma• inleidende studiemiddag • lezing tijdens rondleiding in Palais des Nation. reader • begeleiding op reis door kunsthistoricus drs. Robert-Jan Muller • lezing op reis door de Europa NRC-journalist Clara van de Wiel • CO2-compensatie

Toeslag eenpersoonskamer:  €795,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top