Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Kunstgeschiedenis vierluik: Düsseldorf/het Ruhrgebied

  • Cursus kunstgeschiedenis met het accent op Duitsland
  • Met onder meer Germania en Ottoonse kunstschatten, Albrecht Dürer en Avant Gardistische groeperingen als Der Blaue Reiter en Die Brücke alsook Gerhard Richter
  • Lezingen en begeleiding door kunsthistorica Frederike Upmeijer
  • Bezoeken aan onder meer K20 en K21, het Folkwang Museum, Insel Hombroich en Museum Küppersmühle
  • Met verblijf in Düsseldorf en bezoeken aan Duisburg en Essen – het Ruhrgebied op zijn mooist
v.a. €1285,- p.p.

De reis in het kort

Tijdens deze NRC kunstreis vanuit het charmante Düsseldorf komen bekende stromingen in de kunstgeschiedenis aan de orde en wordt de focus gelegd op de Duitse kunstgeschiedenis. Samen met kunsthistorica Frederike Upmeijer wordt u ondergedompeld in dit rijke verleden en bezoekt u afwisselende collecties. De mooiste Duitse kunststeden zijn niet ver over onze landsgrenzen te vinden. In het geïndustrialiseerde gebied rond Düsseldorf vinden we prachtige, goed bewaard gebleven steden die zelfs teruggaan tot de steentijd en Romeinse tijd. Tijdens deze reis kunnen we in de verschillende musea zowel de historische kunstschatten als uiteenlopende collecties van moderne tot hedendaagse kunst terugvinden.

Düsseldorf begon als Frankische vestiging aan de Rijn, bij de uitmonding van het riviertje de Düssel, waaraan de stad zijn naam dankt. Het stedelijke karakter dateert uit de 13e eeuw. Dankzij ontwikkelingen en activiteiten op het gebied van de mijnbouw en ertsverwerking in de omgeving werd Düsseldorf een rijke, dynamische stad.

Düsseldorf gaat door voor een van de mooiste en rijkste steden van Duitsland. Het oude centrum, dat alleen toegankelijk is voor voetgangers, kent de grootste dichtheid aan 'Kneipen' (cafés) van het land. Als hoofdstad van de deelstaat Noordrein-Westfalen is Düsseldorf zetel van de Landsregering en allerlei regionale instanties. De theaters, musea en kunstgaleries genieten internationale vermaardheid. Kortom, een uitstekende plaats om een aantal dagen door te brengen en u te verdiepen. We verblijven in het uitstekende centraal gelegen 4* Hotel waar ook de colleges gegeven zullen worden.

Deze kunstreis maakt deel uit van een vierluik over kunstgeschiedenis. Zo reizen wij ook naar Oxford, Metz & Nancy en Thessaloniki, waarbij telkens naast een algemeen beeld van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis, ingegaan wordt op de specifieke ontwikkelingen in een bepaald land.

Dagprogramma

Dag 1
Donderdag 22 juni

In de ochtend per eigen vervoer of per trein naar Düsseldorf. We beginnen het programma in de middag met inleidende lezing over de oudheid, de Grieken en vooral de Romeinen, die zeker ook hun sporen in Duitsland hebben achtergelaten. Germania was, met de natuurlijke grenzen van de Rijn en de Donau, tot in de 5e eeuw na Christus deel van het Romeinse rijk.

Aansluitend maken we een oriënterende stadswandeling. Het karakteristieke kenmerk van Düsseldorf is de luxueuze Königsallee. We wandelen door de 'Altstadt' met de nauwe steegjes, oude kerken zoals de barokke Dominicaner Andreaskirche, originele brouwerijcafés, en de Rijnoeverpromenade tot aan de Medienhafen waar internationaal vermaarde architecten zoals Frank Gehry hun stempel hebben gezet. We dineren deze avond gezamenlijk.

Dag 2
Vrijdag 23 juni

We beginnen in de ochtend met een tweetal inleidende lezingen. Het eerste college over de Middeleeuwen bespreekt de indrukwekkende heerschappij van Karel de Grote en zijn aandacht voor de kunsten. De Keizers die hem opvolgden brachten de Ottoonse kunst met vaak banden met het Byzantijnse Rijk en in de beeldhouwkunst gaat het ‘ Andachtsbild’, zoals bijvoorbeeld een bewening (pietá) , een rol spelen in de gehele Europese beeldhouwkunst.

Vervolgens een college over de Renaissance die in Italië ontstaat en als een olievlek over Europa ook Duitsland bereikt. We bespreken de werken van een paar grote meesters van de Duitse Renaissance, zoals Albrecht Dürer (1471 -1528) en Hans Holbein (1497 – 1543).

Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een bezoek aan de collectie van K20, onderdeel van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Het begin daarvan was de aankoop van 88 schilderijen van Paul Klee uit een particuliere verzameling in 1960. In 1986 verhuisde de inmiddels fors aangegroeide collectie naar de enorme, karakteristieke nieuwbouw in het midden van de stad. Werkelijk alle grote namen uit de internationale twintigste-eeuwse kunst zijn hier terug te vinden. Inmiddels is de collectie opgedeeld in K20 en K21: de eerste is de permanente collectie in het hoofdgebouw, de tweede het centrum voor hedendaagse kunst.

We brengen een gezamenlijk bezoek aan de Kunstsammlung am Grabbeplatz (K20). Het zwaartepunt ligt hier op Europese kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. De werken van na de Tweede Wereldoorlog zijn voornamelijk van Amerikaanse kunstenaars. Het museum bezit werk van onder anderen Pablo Picasso en Joseph Beuys, waaronder Beuys’ Palazzo Regale. Vooral de verzameling surrealisten is rijk. Zo heeft het museum meer dan honderd werken van Paul Klee en een grote collectie tekeningen van Julius Bissier. Verder zien we er werk van Max Beckmann, Chagall, Giorgio de Chirico, Jean Dubbuffet, Max Ernst, Kandinsky, Kirchner, Léger, René Magritte, Matisse, Mondriaan, Robert Rauschenberg en Andy Warhol.

In de middag is er vrije tijd om uw eigen accent te leggen. Facultatief kun u deelnemen aan een bezoek aan K21. De Kunstsammlung im Ständehaus is vooral interessant voor mensen die de moderne ontwikkelingen in de kunst volgen. De schilderijen, beelden en installaties zijn niet altijd even toegankelijk. We zien er onder meer fotografische werken van Andreas Gursky, Candida Höfer, Thomas Ruff, Thomas Struth en Jeff Wall, een videoinstallatie van Eija-Liisa Athila en sculpturen van Thomas Schüttewerk. Ook Martin Kippenberger, Paul McCarthy en Bill Viola zijn goed vertegenwoordigd. Het diner is op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding. Er wordt, zoals iedere avond, geïnventariseerd of deelnemers gezamenlijk willen dineren.

Dag 3
Zaterdag 24 juni

Essen heeft zich van een voormalige mijnbouwstad ontwikkeld tot een diensten- en handelscentrum. We beginnen hier met een stadswandeling waarbij we de Dom bezoeken. De Essener Domschat bevat verschillende, vanuit kunsthistorisch perspectief zeer belangrijke kunstwerken, in het bijzonder uit de Ottoonse tijd.

Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een uitgebreid bezoek aan het Folkwang Museum, een van de belangrijkste Duitse kunstcollecties met meesterwerken van de klassieke moderne kunst en zijn wegbereiders: van de romantiek omstreeks 1800 tot de huidige avant-garde. In de namiddag rijden wij terug naar Düsseldorf waar de avond ter vrije besteding is.

Dag 4
Zondag 25 juni

In de ochtend twee inleidingen. Het eerste college behandelt de Romantiek. De negentiende eeuw kende in Duitsland een paar voortreffelijke vertegenwoordigers van de Romantiek. Daar steekt Casper David Friedrich met kop en schouders bovenuit. Verder kende Duitsland ook zijn kunstacademies én groepen kunstenaars die ver van de gewenste smaak af komen te staan, de Avant Gardistische groeperingen als Der Blaue Reiter en Die Brücke. Het tweede college behandelt de moderne tijd. In de moderne tijd kent Duistland een fascinerende geschiedenis met het oude Oost en West -Duitsland. Een van de belangrijkste centra van kunst, Düsseldorf, met als docent aan de kunstacademie: Joseph Beuys. Ook de Moderne architectuur zal aan bod komen, met de gebouwen van Herzog & de Meuron die ze in Duistland neerzetten.

Vervolgens, na de lunch op eigen gelegenheid, op weg naar Duisburg. Het Museum Küppersmühle, in de buurt van de bruisende binnenhaven van Duisburg, is een van de grootste particuliere musea in Duitsland en een veelzijdig centrum van hedendaagse kunst. De Zwitserse architecten Herzog & de Meuron hebben het voormalige pakhuis, dat nog tot in de jaren 1970 voor de opslag van graan werd gebruikt, in een museum met royale tentoonstellingsruimten veranderd. Sinds september 2021 verrijkt een spectaculaire uitbreiding het museum als centrale locatie voor Duitse en Europese naoorlogse kunst. Spectaculair zijn de historische silo’s, die via bruggen de verbinding tussen oude en nieuwegebouwen creëren, evenals de twee traptorens van kronkelend, terracotta kleurig beton. Ze lijken op een gigantische sculptuur waardoor de blikken onvermijdelijk naar boven worden getrokken. Bezoekers kunnen een unieke rondleiding door de Duitse kunstgeschiedenis verwachten. In de namiddag weer retour naar Düsseldorf en een vrije avond.

Dag 5
Maandag 26 juni

Vanochtend naar Insel Hombroich in het nabij Düsseldorf gelegen Neuss dat zijn naam dankt aan de Romeinse legerplaats Novaesium aan de Rijn. We gaan hier naar het museumeiland Hombroich. In een unieke symbiose van kunst en natuur bestaat het uit meerdere delen. Op de eerste plaats een parkachtig landschap (beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis die is omgevormd tot een sub-urbaanlandschap met gebouwen en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. Daar staat ook een gebouw van Tadao Ando voor de Langen Foundation.

We krijgen allereerst een rondleiding langs enkele hoogtepunten en vervolgens heeft u vrije tijd om zelf uw accent te plaatsen. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen.

Hierna rijden we terug naar Düsseldorf en in de middag per trein of per eigen vervoer terug naar Nederland.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Boekingsinformatie

v.a. 1285,- p.p.

Reisdatum: 22 t/m 26 juni 2023

Reissom: vanaf € 1285,- p.p.

Inclusief
verblijf in het 4* Leonardo Boutique Hotel in het centrum van Düsseldorf in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt * vervoer ter plaatse * diner dag 1 (excl. drankjes) * excursies en bezoeken volgens programma inclusief entrees * deskundige Nederlandssprekende begeleiding door Frederike Upmeijer en lokale assistentie * collegeprogramma zoals vermeld * gebruik audiosysteem * CO2 compensatie

Exclusief
vervoer naar en van Düsseldorf * overige maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve excursie * bijdrage administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon

Toeslagen: Eenpersoonskamer: € 225,-

Facultatieve excursie K 21: € 15,-

Vervoer
Uw treinreis kunt u zelf boeken via NS International. Indien u graag via ons een treinticket zou willen boeken dan kunt u hierover contact met ons opnemen. Wij berekenen hiervoor aanvullende administratiekosten à € 32,50 per boeking.

Indien u per auto reist dan dient u rekening te houden met parkeerkosten à € 19,- per 24 uur. Indien u aangeeft dat u met uw eigen auto reist dan kunnen wij een parkeerplaats voor u reserveren in het hotel. Deze zijn beperkt beschikbaar.

Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.

Intensiteit van de reis
Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans vrij intensief. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij deze reis wordt de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis. De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top