Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Kunstgeschiedenis 4-Luik: Thessaloniki

  • Cursus kunstgeschiedenis met het accent op Griekenland
  • Van koningstombes uit de tijd van Alexander de Grote tot de Griekse Moderne kunst
  • Lezingen en begeleiding door kunsthistoricus Frederike Upmeijer
  • Bezoeken aan onder meer het Archeologisch Museum, Vergina en Veroia, Athos, Joods Museum en betoverende byzantijnse kerken
  • Met verblijf in het verrassende Thessaloniki
v.a. €1585,- p.p.
v.a. 1585 ,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Deze cursus kunstgeschiedenis door Frederike Upmeijer, waarbij speciale aandacht wordt geschonken aan de Griekse kunstgeschiedenis, vindt plaats in Thessaloniki en omgeving. Macedonië is de geboortestreek van Alexander de Grote en het hart van het antieke Hellenistische Rijk. Thessaloniki heeft een historie van meer dan twee millennia. De stad werd omstreeks 315 voor Chr. gesticht door de Macedonische vorst Kassandros. In de keizertijd kwam de stad tot bloei, mede door zijn gunstige ligging halverwege de via Egnatia van de Albanese kust naar Byzantium, het latere Constantinopel. De apostel Paulus kwam hier rond het jaar 50 en stichtte er een christengemeente. In de latere derde eeuw was het soms residentie van één der keizers. Constantijn de Grote legde een nieuwe haven en versterkingen aan. Van archeologische vindplaatsen tot byzantijnse schatten tot het eeuwenoude forum, van Turkse baden en oosterse sferen tot moderne koffieshops en een bruisend studentenleven; het dynamische Thessaloniki en haar omgeving is een verblijf waard.

Deze NRC kunstreis maakt deel uit van een vierluik over kunstgeschiedenis. Zo reizen wij ook naar Oxford, Metz & Nancy en Dūsseldorf, waarbij telkens naast een algemeen beeld van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis, ingegaan wordt op de specifieke ontwikkelingen in een bepaald land.

Dagprogramma

Dag 1
25 Oktober

Ochtendvlucht naar Thessaloniki. Na aankomst in de middag gaan we naar ons centraal gelegen hotel en is er tijd om op te frissen. Vervolgens een eerste wandeling door de bovenstad, Ano Poli. Het heeft nog ouderwetse charme, mooie huizen en smalle straatjes en fantastische uitzichten. We wandelen met een flinke klim, naar de kerk van Ossios David met mooie mozaieken en zien de pittoreske 14e-eeuwse kerk van Nikolaos Orfanos. We vervolgens onze verkenning van Byzantijnse schatten met een stop bij de prachtige kerk van Agios Dimitrios met prachtige mozaieken, waar we de crypte bezoeken.
We wandelen richting zee en besluiten met een bezoek aan de Agia Sofia op het gelijknamige plein. Het is een van de meest indrukwekkende Byzantijnse kerken van de stad. We dineren gezamenlijk deze eerste avond.

Dag 2
26 Oktober

Een hele dag in Thessaloniki. We beginnen met enkele inleidingen. Natuurlijk neemt een eerste college u mee door de oude Griekse kunstgeschiedenis. Van Dorische, Ionische en Korintische ordes tot en met vooral de Hellinistische Kunst. Dat laatste is de periode van Alexander de Grote in wiens geboortestreek we deze dagen rondzwerven.

Het tweede ecollege behandelt de Byzantijnse periode. Thessaloniki, met zijn bijzondere geschiedenis, heeft lang deel uit gemaakt van het Byzantijnse Rijk. De Kerkbouw en de Grieks-Orthodoxe kerk van nu zijn overblijfselen van die fascinernde cultuur. Vanzelfsprekend zal een grote nadruk liggen op de icoonkunst. Met de specifieke Griekse of zelfs Macedonische varianten

Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een bezoek aan de oude agora: het voormalige sociale en religieuze centrum van de stad tijdens de Griekse en Romeinse periode. Hierna lopen we via de boog van Galerius, ook wel “Kamara” genoemd, naar de het Archeologisch Museum. De boog van Galerius werd gebouwd in 305 na Christus om een overwinning op de Perzen te vieren. Er zijn nog maar 2 originele kolommen en een boog met gevechtsscènes over. Het betreft de belangrijkste Romeinse erfenis in de stad. De Rotónda van Galerius werd gebouwd als een mausoleum voor de keizer. De minaret ernaast is nu de enige in Thessaloniki.

Het belangrijke archeologisch museum, waar zich vele schatten uit de Grieks-Macedonische Oudheid bevinden. Er is een uitgebreide collectie te vinden van het grafveld van Sidon, die laatzien hoe rijk aan goud het gebied Grieks-Macedonië was.

Ter afsluiting wandelen we langs de Witte Toren, gebouwd in de 15e eeuw en onderdeel van de verdedigingsmuren rond de stad. Het werd gebruikt als garnizoen, gevangenis en executieplaats. Het is gelegen aan de 5 km. lange gerenoceerde promenade waar het heerlijk wandelen is.

De avond is ter vrije besteding. Ga bijvoorbeeld dineren in de gerenoveerde wijk laladika, dichtbij de haven in een van de kleine straatjes aan de centrale markt of op het imposante Aristotélous plein. Het diner is op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding. Er wordt, zoals iedere avond, geïnventariseerd of deelnemers gezamenlijk willen dineren.

Dag 3
27 Oktober

Naar het oude Aigai of Edessa, de eerste hoofdstad van Macedonië bij het plaatsje Vergina. We zien de restanten van de Akropolis, het paleis en het theater waar in 336 v.Chr. Philippos, de vader van Alexander de Grote, werd vermoord. Daarna gaan we naar de grafheuvels waar de spectaculaire ontdekkingen van de jaren ’70 o.a. een koningsgraf hebben blootgelegd dat uit de laatste jaren van de vierde eeuw v.Chr. moet dateren en dat door velen aan koning Philippos wordt toegeschreven. Het was de grootste ontdekking na de vondst van Mycene door Schliemann. Op deze plek is een museum in de vorm van een grafheuvel gebouwd. Een prachtig museum dat een plekje zou moeten hebben op het lijstje van de grote musea der aarde. Alles in de vitrines is origineel en het museum geeft een zeer duidelijk beeld van de begrafenisrituelen van de Macedonische koningen in het midden van de 4e eeuw voor Christus.

We rijden na dit bezoek verder naar Veroia waar wij gezamenlijk lunchen en vervolgens wandelen we door de joodse wijk en zien de wonderschone, kleurrijke synagoge. Er is hier ook vrije tijd om bijvoorbeeld het Byzantijns Museum te bezoeken. In de late namiddag retour naar Thessaloniki waar de avond ter vrije besteding is.

Dag 4
28 Oktober

In de ochtend een tweetal colleges. Als in 1492 alle Joden het katholieke Spanje worden uitgezet, vindt een groot aantal van hen – 20.000 – een veilig tehuis in Thessaloniki. Al in 1520 maakten de Joden meer dan de helft van de bevolking uit en dat zou eeuwen zo blijven. Ondanks weinig overblijfselen in het straatbeeld, maakt de Joodse geschiedenis een belangrijk deel uit van Thessaloniki. Dit college is een goede voorbereiding voor het bezoek aan het Joods Msueum in de middag. Het tweede college behandelt de 19e eeuw. Als Griekenland zijn vrijheidsstrijd vecht tegen de Ottomaanse overheersing, zijn veel Westerlingen. bereid mee te vechten (Lord Byron ) en zal de Griekse kunst in West Europa bestudeerd gaan worden. Vooral de Engelsen zijn dol geweest op de Greek Revival, maar ook archeologische teams uit Frankrijk en Duitsland nemen de opgegraven schatten mee naar hun eigen hoofdsteden en musea.

Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een bezoek aan het Joods Museum van Thessaloniki, opgericht met de wens om het belangrijke Joodse erfgoed van de stad te vertegenwoordigen. Het is gevestigd in een prachtig herenhuis in het centrum van de stad. Na de verdrijving van de joodse bevolking van Spanje in 1492, vond een aanzienlijk deel van de Spaanse Sefardische joodse bevolking een toevluchtsoord in Thessaloniki, waardoor de stad nieuw leven werd ingeblazen.

Hierna is de verdere middag en avond ter vrije besteding. Wie wil kan op eigen gelegenheid het kleine, moderne museum voor Byzantijnse Cultuur bezoeken, met zijn fraaie collectie Byzantijnse kunstwerken. Of neem een drankje in de heerlijke tuin van Villa Bianca. Gebouwd in 1913 voor de Joodse handelaar Dino Fernandez Diaz naar een ontwerp van de Italiaanse architect Arrigoni en nu de Municipal Art Gallery.

Dag 5
29 Oktober

Vandaag heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan een facultatieve excursie naar Athos.Over het landschappelijk prachtige Chalkidiki gaan we naar het plaatsje Ouranopolis nabij de berg Athos, een Heilige Berg voor de Grieken. Vervolgens maken we een boottocht om het schiereiland Athos, de fameuze ‘monnikenrepubliek’ waar de toegang voor vrouwen verboden is. Athos vormt een autonome republiek en wordt geregeerd door zo’n 1700 monniken die hier in twintig kloosters verblijven. Vanaf onze boot ontwaren we kloosters als Esfimenou, Pantokratoros, het liefelijke Stavronikita en Megisti Lavra. Dit eerste Athosklooster werd in 963 gesticht en de enorme cypres binnen de muren zou nog door Astanasius van de Athos zelf geplant zijn. In de namiddag rijden wij terug naar Thessaloniki. Waar de avond ter vrije besteding is.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn kunnen we vanaf mei 2023, wanneer boekingen voor onze reisperiode worden opengesteld, proberen een aantal overnachtingen te boeken op Athos. Dit is alleen weggelegd voor de mannelijke deelnemers. Het verblijf op Athos is dan in een van de kloosters. Indien u hierover t.z.t meer informatie wenst te ontvangen dan kunt u dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Wij nemen dan contact met u op zodra er meer bekend is.

Dag 6
30 Oktober

In de ochtend nog een laatste inleiding. Wat heeft Griekenland te bieden van Moderne kunst, meer dan u denkt ! Niet alleen goede (vaak Privé) collecties hebben hun weg gevonden naar Athene, maar ook geëmigreerde Griekse kustenaars als Jannis Kounellis maakten furore. Met een Documenta 14 in Athene in 2017 haalde de Poolse artistiek directeur Adam Szymczyk, hedendaagse kunst naar de arme Griekse inwoners, die ook nog grote stromen immigranten aan het opvangen waren op bijvoorbeeld Lesbos. Bijna als een soort ‘ terugbetaling’ van Europa aan Griekenland. Indien er nog tijd is kunt u wellicht nog een bezoek brengen aan het Museum of Contemporary Art.

Rond het middaguur naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen, de colleges worden gegeven voor de gehele groep gegeven. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.

Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Boekingsinformatie

v.a. 1585,- p.p.

Reisdatum: 25 Oktober- 30 Oktober 2023
Reissom: € 1585 ,- p.p.
Inclusief: Rechtstreekse vlucht per Transavia Amsterdam – Thessaloniki met handbagage * verblijf in het uitstekende 4* Modernist Hotel in het centrum van Thessaloniki in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt * vervoer ter plaatse * diner dag 1 en lunch dag 3 (excl. drankjes) * excursies en bezoeken volgens programma inclusief entrees * deskundige Nederlandssprekende begeleiding door Frederike Upmeijer en lokale assistentie * collegeprogramma zoals vermeld * gebruik audiosysteem * bijdrage administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon * CO2 compensatie

Exclusief: overige maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * facultatieve excursie Athos * 

Toeslagen:
Eenpersoonskamer: € 295,-
Ruimbagage: € 30,- per enkele reis
Facultatieve excursie Athos: € 125,- (inclusief vervoer per touringcar, begeleiding door Frederike Upmeijer en een lokale specialist, lunch en boottocht)

Audiosysteem:
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.

Vervoer:
Deze reis wordt uitgevoerd met Transavia.

25 oktober Amsterdam – Thessaloniki 09:40 - 13:30 uur
30 oktober Thessalonki – Amsterdam  13:50 - 15:55 uur

Intensiteit van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans vrij intensief. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top