Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Libanon – feniks van het Midden-Oosten 

  • Bijdrage op reis van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants en NOS-correspondent Daisy Mohr
  • Bezoek aan het tempelcomplex van Baalbek, het voormalige Heliopolis, een van de wonderen van de oudheid
  • Wandeling door Beiroet met de NOS-correspondent Daisy Mohr
  • Rondleiding in het het Sursock Museum voor Moderne Kunst - een van de mooiste collecties in het Midden-Oosten
  • Bezoek aan American University of Beirut
3.995,-
v.a. 3995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Negendaagse NRC-academie met inleiding door schrijver en culinaire journalist Merijn Tol, bijdragen op reis van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants en NOS-correspondent Daisy Mohr 

Libanon, ‘vader van Europa’, verrijst steeds uit de as van een roerig verleden. De vroegere vrijdenkershaven van de Levant, waar zeventien religieuze richtingen samenleven, staat weer op na burgeroorlog en economische malaise, drie jaar geleden nog verergerd door de zwaarste explosie in de geschiedenis in de haven van Beiroet. De grootste schade is nu hersteld, fraaie musea zijn weer open om toeristen te ontvangen.

Trekpleisters als ‘s werelds grootste Romeinse schatkamer Baalbek, christelijk Byblos, kruisvaarderskastelen en oude wijnhuizen krijgen weer bezoekers uit de hele regio.  

Zeer interessant ook: een land dat zich weet te handhaven in zo'n complexe omgeving.

Dagprogramma

Dag 1
Zondag 22 september Amsterdam - Beiroet 

Aankomst, transfer naar het hotel voor diner en opening van de academie.  

Dag 2
Maandag 23 september Beiroet 

In de ochtend een verkenning van Beiroet met nadruk op (moderne) architectuur en recente geschiedenis. Kerken en moskeeën staan naast elkaar, zoals de beroemde Mohammad al-Amin-moskee, pal naast de maronitische Saint-Georges-kathedraal. De route gaat o.a. langs de Corniche (zeeboulevard), de rue Hamra (de Champs-Elysées van Libanon en traditionele ontmoetingsplaats van alle sekten) en de Armeense voorstad Bourj Hammoud. Aansluitend een rondleiding in het Nationaal Museum. In de middag een bezoek aan de American University of Beirut, waar Carolien Roelants in gesprek gaat met een Libanese politicoloog. Overnachting in Beiroet. 

Dag 3
Dinsdag 24 september Baalbek - Beiroet 

Bezoek aan het tempelcomplex van Baalbek, het voormalige Heliopolis, een van de wonderen van de oudheid. De grote Jupitertempel met de indrukwekkende toegang, het hoge altaar en het enorme plein omzoomd door vele, fraai versierde zijruimten was de belangrijkste tempel. Hier kwamen eeuwenlang gelovigen en pelgrims Jupiter Heliopolitanus vragen om raad of een blik in de toekomst. In de middag bezoek aan de wijngaard Ksara, waar de eerste droge wijn in Libanon werd geproduceerd. Château Ksara is nu de populairste wijn in Libanon. Overnachting in Beiroet. 

Dag 4
Woensdag 25 september Beiroet 
Bezoek aan Beit Beirut, met een voordracht door NOS-correspondent Daisy Mohr. Beit Beirut, een stadspaleis in Neo-Ottomaanse stijl (1924) en nu het Museum van Stadsgeschiedenis, ligt aan de Rue de Damas, beter bekend als de Groene Lijn die in de oorlog christelijk Oost-Beiroet scheidde van islamitisch West-Beiroet.
In de middag een bezoek aan het Sursock Museum voor Moderne Kunst, gesticht door de Grieks-orthodoxe familie Sursock, met een rijke collectie Libanese en internationale schilderkunst uit de 18e-20e eeuw. Vervolgens bezoek aan klank- en kleurrijke soeks. Overnachting in Beiroet. 
Dag 5
Donderdag 26 september Beiroet – Jeita – Harissa -Jounieh - Byblos 

Uitstapje per boot naar de 9 kilometer lange, al in de prehistorie bewoonde Jeita-grotten, met ’s werelds grootste stalactiet. De hoogste van de serie zalen is 120 meter hoog. Vervolgens bezoek aan Onze Lieve Vrouwe van Libanon in Harissa, met een 8,5 meter hoog en 15 ton zwaar bronzen Mariabeeld. Sinds 1904 verwelkomt het miljoenen christenen en moslims. Een kabelbaan brengt ons 650 meter lager naar de kuststad Jounieh, met een spectaculair uitzicht over de baai. Bezoek aan het Onafhankelijkheidsmuseum, geopend in april 2019 door de christelijke Kataeb-partij. Overnachting in de omgeving van Byblos. 

Dag 6
Vrijdag 27 september Byblos - Tripoli - Byblos 

Verkenning van het zeer oude Byblos, gesticht als eerste Phoenicische stad tussen 8800 en 7000 v.Chr., sinds 5000 v.Chr. continu bewoond. Bezoek aan het kruisvaarderkasteel, de oude haven met zeeburcht, de Johanneskerk, de Romeinse colonnade en het amfitheater. Vervolgens rit naar het cederwoud, bekend als ‘Gods ceders’. In de middag bezoek aan Tripoli, de grootste stad in Noord-Libanon. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw voor Christus, is het vooral bekend om de grootste kruisridderburcht in Libanon en de vele Mamelukse bouwwerken: oude karavanserais, soeks en moskeeën. Overnachting in Byblos. 

Dag 7
Zaterdag 28 september Tyrus - Beiroet 

Tyrus, beroemd om de purperslakken, gesticht door de Feniciërs, geboorteplaats van de mythische Europa en Dido. Als belangrijkste haven van de oostelijke Middellandse Zee werd Tyrus door iedereen belegerd, van Nebukadnezar en Alexander de Grote tot kruisridders en PLO; er wonen nu 60.000 Palestijnse vluchtelingen. De overblijfselen van de noordelijke haven geven een goed beeld van de Gouden Eeuw van Tyrus: sarcofagen, thermen, de monumentale triomfboog van Hadrianus, het hippodroom en de agora. Terug in Beiroet tijd ter eigen invulling – voor een bezoek aan Beirut Art Museum of aan het winkelcentrum Beirut Souks, herbouwd met het originele Griekse stratenpatroon na de Slag om de Soeks in 1975.  

Dag 8
Zondag 29 september Sidon - Mleeta

Uitstapje naar het beroemde, maar verwoeste Sidon, omgeven door citrusbomen. De zeeburcht is gebouwd door de kruisvaarders. Of naar Beiteddine, bekend om het 19e eeuwse-paleis, gelegen in het Chouf-gebergte. Beiteddine is het centrum van de Druzische gemeenschap van Libanon. Bezoek aan Mleeta, waar in een voormalig Hezbollah-kamp het oorlogsmuseum Tourist Landmark of the Resistance is gevestigd, geopend in 2010, naar aanleiding van tien jaar terugtrekking van het Israëlische leger.  Rondleiding door Carolien Roelants.

Dag 9
Maandag 30 september Beiroet - Amsterdam

Transfer naar luchthaven voor terugvlucht naar Amsterdam 

De route

Sprekers ter inleiding

Merijn TolCulinair journalist

Merijn Tol is chef en culinair redacteur bij Delicious en tevens een kookboekenschrijver met een groot hart voor Libanon. Wat ze sinds bijna 20 jaar als thuisbasis beschouwt, waar ze een tijd in deeltijd woonde en waar ze nog altijd thuis is en veel komt. Ze is ook actief als culinair adviseur voor de keukens van Refugee Company en kookt regelmatig op locatie met haar Café Mazahar. Merijn schreef verschillende (bekroonde) boeken over de Arabisch-mediterrane keuken, waaronder Beiroet over de Libanese keuken. Haar missie is om mensen door eten met elkaar te verbinden en een andere blik op de Arabische wereld te geven door de ogen van eten.

Sprekers op locatie

Carolien RoelantsNRC-Columnist

Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze toe tot de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze ‘Iran achter de Schermen’, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink ‘Welkom Amerika, in jullie graf’, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In november 2013 kwam bij Nieuw Amsterdam ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’ uit, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen.  In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft onder andere nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC.

Daisy MohrJournalist

is een Nederlandse televisieproducent en Midden-Oostencorrespondent. Mohr was producent voor onder meer RTL Nieuws en correspondent voor Het Parool. Anno 2019 werkt ze voor de NOS en Nieuwsuur, en onder meer ook voor Deense, Zweedse en Vlaamse media.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

3.995,-

Toeslag alleen reizenden 495,-

Inclusief: * Vlucht per Lufthansa Amsterdam – Beiroet (met overstap) of op aanvraag rechtstreeks per Transavia * luchthavenbelastingen • ruimbagage •Accommodatie op basis van logies & ontbijt in het centraal gelegen **** hotel in Beiroet en in het *****hotel Sur Mer in Byblos • Twee diners en zeven lunches • Inleidende bijeenkomst • reader • Inhoudelijke begeleiding door Carolien Roelants • Wandeling en lezing door Daisy Mohr in Beiroet • Deskundige Nederlandstalige reisleiding Theo van de Laar •  Engelssprekende lokale gidsbijdrage • stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.

Exclusief • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • visum kosten

CO2-Compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top