De reis in het kort
Elfdaagse reis onder leiding van NRC-columnist Carolien Roelants ; met inleidende bijdrage door kunsthistoricus Luit Mols en de Midden-Oostendeskundige Paul Aarts.
Saoedi-Arabië – woestijnland, puissant rijke oliestaat en autoritair koninkrijk– maakt verandering door. Van de heiligste steden van de islam is Medina nu deels toegankelijk voor niet-islamitische toeristen. Enorme, futuristische projecten verrijzen tegen het decor van groots erfgoed. Voor de opvallendste projecten tekenden grote namen als Zaha Hadid en Jean Nouvel. Kunstexposities als van Andy Warhol en sportevenementen op het hoogste niveau moeten daarnaast de aandacht trekken. Sporen van de Nederlandse geschiedenis – van arabist en islamoloog Snouck Hurgronje tot de Saudi Hollandi Bank – liggen er ook. Een pionierende verkenning, ook buiten de gebaande paden, met verhelderende en kritische toelichtingen door Nederlandse en lokale deskundigen.
Carolien Roelants duidt kritisch en analytisch het geziene op reis. De Midden-Oostendeskundige Paul Aarts en kunsthistoricus Luit Mols belichten de sociale en politieke aspecten van de Saoedi-Arabische samenleving tijdens de voorbereidende bijeenkomst.
'Een spannende kans om Saoedi-Arabië te ontdekken, zijn oude geschiedenis, recente verleden en futuristische ambities’ - Carolien Roelants
Denkend aan het Midden-Oosten zien wij vaak de roemrijke oude geschiedenis die verzandt in de nieuwe tijd.
Saoedi-Arabië laat een nieuwe paradox zien.
Een land dat tien jaar geleden nog hoofdzakelijk bekend stond als hoeder van de islamitische heilige plaatsen en als superrijke oliestaat, heeft onder zijn nieuwe koning en kroonprins het roer verbijsterend drastisch omgegooid, en trekt nu ook bekijks om zijn supermoderne bouwprojecten. Het blijft een autoritaire monarchie, maar op sociaal en economisch terrein worden in sneltreinvaart hervormingen doorgevoerd. Vrouwen, die vóór 2014 in hun functioneren werden beknot en zoveel mogelijk op de achtergrond werden gehouden, treden nu op de voorgrond - zojuist heeft een Saoedische vrouw een ruimtereis gemaakt.
Voor het komende decennium - tot 2030 - zijn de plannen nog grootser.
Duurzame projecten aan de kust en in de woestijn, een futuristische stad met vliegende auto's, kunstmatige eilanden, watermanagement, educatie, investeringen en cultureel toerisme - islamitisch, bijbels, werelds.
Het is een uitdaging om het beleid achter de grote veranderingen te doorgronden.
Daarom stapt deze NRC-academie in de voetsporen van Snouck Hurgronje, de Nederlandse oriëntalist die Saoedi-Arabië begreep en ontsloot.
Dagprogramma
Dag 1
23 februari- Amsterdam
- Djedda
In de ochtend rechtstreekse vlucht naar Djedda, waar het vermeende graf van Eva ligt (in 1928 verwoest door prins Faisal en in 1975 met beton afgedekt om te verhinderen dat het een bedevaartsoord zou worden). Aankomst in de avond en transfer naar het hotel.
Dag 2
24 februari - Djedda
Verkenning van de stad, bruisend handelscentrum en smeltkroes van volkeren – o.m. de oude binnenstad van Al Balad, op de Werelderfgoedlijst, met naar wierook geurende soeks, Ottomaanse huizen van koraalsteen, antieke moskeeën als de Sjafi Masjid, de oudste in Djedda. Het voormalige Nederlands Consulaat, dat tegenwoordig de tentoonstelling Shared History herbergt, getuigt van het gedeelde verleden. In de middag het Abdul Rauf Khalil Museum, gebouwd in de traditionele Hijazi-stijl, met een grote, eclectische verzameling die de 2500-jarige geschiedenis van de stad weerspiegelt. Tot slot een andere impressie, de Red Sea Mall - een indrukwekkend winkelcentrum.
Vandaag modern Djedda - van de ‘drijvende moskee’ tot aan de Corniche – de waterkant en het centrum van de openbare kunst, met beelden van o.m. Joan Miró en Henry Moore, de beroemde Djeddah Tower, bezoek aan een moderne kunstgalerie en gesprek met een vrouwelijke ondernemer. Bezoek aan de enige gemengde universiteit ’s lands, KAUST. De King Abdullah University of Science and Technology is een particuliere universiteit met onderzoekers van meer dan 100 nationaliteiten. KAUST trekt internationale topdocenten, wetenschappers, ingenieurs en studenten aan en biedt uitstekende onderzoeksfaciliteiten. De dag wordt afgesloten met de bezichtiging van het Museum of Science & Technology in Islam.Overnachting in Djedda. ’s Avonds - o.v. van de programmering – een bezoek aan een concert of bioscoop (facultatief). Overnachting in Djedda.
Dag 4
26 februari - Djedda-
Medina
In de ochtend vertrek per hogesnelheidstrein naar Medina, na Mekka de heiligste stad in de islam, van waaruit Mohammed de moslimgemeenschap vestigde na zijn vlucht uit Mekka in 622. Pelgrims maken deze reis elk jaar opnieuw als onderdeel van de hadj. Niet-moslims mogen de moskeeën niet betreden, maar kunnen nu het deel van het 'haram'-gebied bezoeken met de belangrijkste bedevaartsoorden en er een goede blik op werpen, o.a. vanaf de berg Uhud, waar zich het graf van Aäron zou bevinden (in de Bijbel de berg Hor). Na de lunch met uitzicht op de enorme Masjid al-Nawabi (de moskee die Mohammed zou hebben helpen bouwen), met de graven van de profeet en zijn dochter Fatima, bezoek aan het Museum van de Islamitische Beschaving. Vervolgens gaat Carolien Roelants in gesprek met een religieuze vertegenwoordiger. Overnachting in Medina.
Dag 5
27 februari - Medina – Dedan - Al Ula
Tocht langs oasen in de woestijn naar Al-Ula, bekend om de nabijgelegen, uit de rotsen gehouwen grootse Nabateïsche sites uit de tijd van koning Aretas IV Philopatris (Al-Harith IV, -9-40), die van Madain Saleh de eerste hoofdstad van het koninkrijk maakte, vóór Petra, 500 kilometer noordelijker. Op weg naar Al-Ula bezoek aan de oude hoofdstad Dedan, in het eerste millennium v. Chr. de hoofdstad van de Dedanieten- en Lihyanitische koninkrijken, bekend uit de Bijbel. De necropolis van Dedan is bekend om koningsgraven met uitgehouwen leeuwen. Dedan was een van de belangrijkste centra van de karavaanhandel. Overnachting in Al-Ula.
Dag 6
28 februari - Al-Ula - Hegra (Madain Saleh) -
Al-Ula
Vanochtend bezichtiging van het Unesco-Werelderfgoed Hegra (Madain Saleh), na Petra in Jordanië de hoofdplaats en de eerste hoofdstad de 1e eeuw na Christus van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat welvarend werd door de handel in wierook en dat in 106 werd ingelijfd in het Romeinse rijk als de provincie Arabia. De site van 60 hectare woestijn op de wierookroute omvat onder meer 111 grafmonumenten, waarvan 94 met majestueuze, klassiek ogende gevels, de grootste 21,5 meter hoog.
Dag 7
29 februari - Al-Ula
– Taboek
Vandaag vertrek naar Taboek aan de Rode Zee - met onderweg stop voor bezoek aan het indrukwekkende Qalaat Muazzam van Hiajz-spoorweg met het aangrenzende 17e-eeuwse kasteel, bekend door de Arabische opstand van 1916 en Lawrence of Arabia. Overnachting in Taboek.
Dag 8
1 maart - Taboek
– NEOM – Taboek
Vanochtend een uitstapje naar het net geopend onderdeel van het futuristische project NEOM – deel van Vision 2030 –, het eiland Sindalah. Aldaar een presentatie van het megaproject door een NEOM-vertegenwoordiger. Hierna Q&A over Neom door Carolien Roelants en Paul Aarts.
In de middag terug naar de kust en een rit langs de eerste wijken van The Line – de innovatieve, lineaire stad van 500 m hoog (onder voorbehoud van de bouwactiviteit).
Overnachting in Taboek.
Dag 9
2 maart - Taboek – Riyad
UItstapje naar in Wadi Tayib Al Ism - een vallei gelegen aan de Golf van Aqaba, met palmbossen en granietrotsen. Er wordt aangenomen dat Mozes zijn vrijwillige ballingschap na zijn vlucht uit Egypte heeft doorgebracht in Midjan, de oude naam van de Golf van Aqaba, en Tayeb Al-Ism heeft bereikt, vandaar de naam 'Vallei van Mozes'. De bron van Mozes (Bir al Saidni genoemd) bevat op verschillende plaatsen kristalhelder water dat uit de grond komt. Vervolgens Magha'er Shuaib, bekend om de mooiste Nabateïsche grafmonumenten.
In de avond vertrek naar naar Riyad.
Vanochtend een bezoek aan Diryiah, de grootste opgraving van Saoedi-Arabië, Unesco-werelderfgoed en de oorsprong van het koninkrijk; rond de oase woonden de al-Saoed en de al-Wahhab, die besloten samen te gaan. Diriyah wordt groots gerestaureerd. Binnen de lemen muren van At-Turaif kan het Salwa-paleis bezocht worden, het oorspronkelijke huis van de koninklijke familie Al-Saoed.
In de middag verkenning van modern Riyad - een metropool met moderne boulevards, glinsterende hoogbouw ontworpen door befaamde architecten als Zaha Hadid en moderne landmarks als het 267 meter hoge Al Faisaliah Centre met de elegante Koning Fahd-bibliotheek.
Einde middag ontvangst op de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en toelichting op bilaterale betrekkingen en gedeeld erfgoed.
Overnachting in Riyad.
Dag 11
4 maart - Riyad – Djedda
In de ochtend een rondleiding in het Nationaal Museum, dat een goed overzicht geeft van de Saoedi-Arabische geschiedenis en cultuur. Hierna bezoek aan New Murraba - 's werelds grootste moderne ‘downtown’ in wording – met 20 Empire State Buildings, het iconische Mukaab-gebouw en 80 kunst- en entertainment-podia, volgens de belofte. Lunch op eigen gelegenheid. Transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Jeddah, alwaar overnachting.
Dag 12
5 Maart - Djedda - Amsterdam
In de ochtend aankomst in Amsterdam.
De route
De reis vangt aan in Djedda
Sprekers voorafgaand aan de reis

Luit MolsKunsthistoricus
studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Islamitische kunst aan de Universiteit van Oxford. In 2006 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over middeleeuws islamitisch metaalwerk. In 2007 richtte zij Sabiel op. Via onderzoeksbureau Sabiel biedt Luit Mols kennis over islamitische kunst en cultuur. Ze is regelmatig in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor onderzoek, onderwijs en tentoonstellingen.
Sinds 1995 doceert ze islamitische kunst (onder meer aan de Universiteit van Amsterdam), en werkt ze als gastconservator en publicist. Daarnaast was ze parttime conservator Midden-Oosten, West en Centraal Azië bij Museum Volkenkunde in Leiden.

Paul AartsMidden-Oostendeskundige
doceerde meer dan dertig jaar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd zette hij het studentenuitwisselingsprogramma ‘Zeytun’ op, met partners in Iran, Irak, Jemen, Syrië en Marokko. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten, de Golfstaten in het bijzonder – specifiek Iran en Saoedi-Arabië. Hij publiceerde o.a. Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (samen met Carolien Roelants), vertaald in het Engels, Arabisch en Perzisch.
Sprekers op locatie

Carolien Roelants NRC-Columnist
Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze toe tot de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze ‘Iran achter de Schermen’, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink ‘Welkom Amerika, in jullie graf’, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In november 2013 kwam bij Nieuw Amsterdam ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’ uit, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen. In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft onder andere nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC.
Boekingsinformatie
24 Februari 2024
11 dagen
Cultuurreis Saoedi - Arabië
v.a. €6995,- p.p.
Reisdata : 24 Februari 2024
Reissom: vanaf € 6995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer €1595,- p.p
Inclusief: * Vliegreis rechtstreeks per Saudia Airlines Amsterdam – Djedda v.v.; Binnenlandse vluchten Taboek - Riyad; Riyad - Djedda * luchthavenbelastingen • ruimbagage 2 stuks a 23 kg• transfers • verblijf in **** accommodaties op basis van logies &ontbijt • vijf lunches • excursies inclusief vervoer en entrees • lezingen op locatie • reader • literatuurlijst • inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis • Engelse lokale begeleiding en inhoudelijke begeleiding door Carolien Roelants • bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.
Exclusief: • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • visum kosten
De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.
CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma.
De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.