Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Verlenging
  • Sprekers
  • Fotogallerij
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

In het spoor van Sonny Boy naar Suriname 

  • Ontdek het erfgoed van Suriname en onze gedeelde geschiedenis
  • Bijdrage op reis door schrijver Annejet van der Zijl
  • Lezingen op reis door NRC-journalist Nina Jurna
  • inleidende lezingen door prof. dr. Gert Oostindie, schrijver en slavernijdeskundige Leo Balai, en dr. Arwin Ralf, onderzoeker Genetische Identificatie van het Erasmus MC.
v.a. 4995,- p.p.
v.a. 4995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

 *GEGARANDEERD VERTREK*

Suriname In 2023 is het 150-160 jaar geleden dat de ketenen in Suriname werden verbroken. Hoewel tien jaar eerder de slavernij officieel werd afgeschaft, stonden slaafgemaakten op de plantages nog tot 1873 onder ‘Staatstoezicht’. Een historisch en beladen moment, nog meer door de discussie omtrent excuses.

Het jubileum is de aanleiding voor deze reis, het beroemde boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl is een van de leidraden. Deze
reis belicht de boeiende en complexe verwevenheid van Suriname en Nederland, waarbij het gedeelde verleden en erfgoed
worden toegelicht, maar ook diverse maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. We verkennen historisch en multicultureel
Paramaribo, waarbij uitstapjes naar voormalige plantages, boottochten en museumbezoeken worden afgewisseld met lezingen van vooraanstaande sprekers.

Ook de artistieke kant van Suriname wordt niet overgeslagen. Excursies naar het binnenland en een reisverlenging behoren tot de mogelijkheden. De reis wordt ingeleid door historicus prof. dr. Gert Oostindie, schrijver en slavernijdeskundige Leo Balai, en dr. Arwin Ralf, onderzoeker Genetische Identificatie van het Erasmus MC.

Meereizend NRC-journalist en Suriname-correspondent Nina Jurna, schrijfster Annejet van der Zijl en prominente Surinaamse sprekers duiden het Suriname van vroeger en nu.

Dagprogramma

Dag 1
Maandag 4 december - Amsterdam - Paramaribo

Vertrek vroeg in de ochtend per KLM-lijnvlucht naar Paramaribo. Na aankomst transfer naar hotel Torarica Resort. Vervolgens officiële opening van deze NRC cultuurreis, aan de Surinamerivier.

Dag 2
Dinsdag 5 december - Historisch Paramaribo

In de ochtend verkenning door historisch Paramaribo, sinds 2002 Unesco-werelderfgoed. De Waterkant is de oudste en centrale straat, aan de rivier, met het monumentale warenhuis Bettencourt. De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal is het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika; in 1921 werd hier Peerke Donders bijgezet, de ‘Apostel der Indianen en Melaatsen’. In de Keizerstraat staat de moskee (1984) naast de synagoge (1842). Deze excursie, met bijdrage door Annejet van der Zijl, volgt onder meer het spoor van het boek Sonny Boy.

Na de lunch in het historische Waaggebouw uit 1824 een lezingenmiddag:

* NRC-correspondent in Suriname Nina Jurna vertelt over de vakbondsstrijd van arbeiders in de koloniale tijd die leidde tot opstand en verzet tegen het regime, onder leiding van o.a. Louis Doedel en andere strijders.

* Schrijver en journalist Iwan Brave voert ons in de actualiteiten en maatschappelijke vraagstukken van Suriname in.

Dag 3
Woensdag 6 december - Paramaribo – gedeeld verleden en gedeeld erfgoed

In de ochtend bezoek aan de galerie en gesprek met George Struikelblok, voorsitter van de Surinaamse Kunstenaarsvereniging die dit jaar 25 jaar geworden is. Struikelblok kan gerekend worden tot een nieuwe generatie Surinaamse kunstenaars. Hierna het Surinaams Museum, gevestigd in een aantal panden van het 17e-eeuwse Fort Zeelandia. Na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam werd dit een kazerne, executieplaats van de slaven en gevangenis, waar in 1940 vijftig Duitsers werden geïnterneerd en in 1982 de Decembermoorden van Desi Bouterse plaatsvonden.


’s Middags lezingen, in het Waaggebouw:

* Nina Jurna vertelt over de vele culturen van Suriname en de problematiek van de oude en nieuwe migratie. Duizenden Brazilianen, (nieuwe) Chinezen, Haïtianen, Cubanen, Venezolanen, maar ook remigranten: Nederlanders van Surinaamse afkomst proberen hier een leven op te bouwen.

* Milieuactivist Erlan Sleur geeft een uiteenzetting over olie- en goudwinning en de desastreuze gevolgen daarvan versus milieu en natuurbehoud van Suriname.

Dag 4
Donderdag 7 december –Paramaribo - plantage Peperpot

Bezoek aan het oude bestuurscentrum, verdedigingswerk en openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam, begin 18e eeuw gebouwd met Nederlandse bakstenen bij samenvloeiing van de Commewijne en de Suriname. Van 1863-1967 was hier tevens een beruchte strafgevangenis gevestigd, ‘de hel van Fort Nieuw-Amsterdam’. Na de lunch vertrek naar plantage Peperpot, waar de familie Janssen tot in de jaren zestig woonde en werkte.

Onderweg een stop (onder voorbehoud van de weeromstandgheden en de wegentoestand) voor de nog draaiende koffieplantage Katwijk, waar de familie Nouh-Chaia arabica en citrusvruchten laat verbouwen voor hun supermarkt in Paramaribo. Katwijk komt in meerdere boeken voor, waaronder in De koningin van Paramaribo (1999) van Clark Accord. Overnachting in resort Sutopia.

Dag 5
Vrijdag 8 december - Rivier Commewijne en plantage Bakkie

Vandaag een dagexcursie: na een boottocht over de Commewijne een bezoek aan plantage Reijnsdorp. Omstreeks 1902 werd de Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje Bakkie ontstaan. In 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 wordt het dorp opgeknapt, er werd een grote betonnen aanmeersteiger in gebruik genomen en er werd een museum ingericht. Na bezichtiging van het museum en uitgebreide rondleiding door de tuin met uitleg over de medicinale werking van gewassen en het gebruik in de Surinaamse keukens, lunch in de oude koffieloods. 

Overnachting in resort Sutopia.

Dag 6
Zaterdag 9 december 2023          Natuurpark en plantage  Peperpot - Paramaribo

Voor liefhebbers een natuurwandeling in Natuurpark Peperpot. Na het ontbijt een rondleiding op de historische plantage Peperpot en de aangrenzende Javaanse kampong. Einde van de ochtend terug naar Paramaribo. Lunch op eigen gelegenheid. Middag vrij te besteden in Paramaribo, bijvoorbeeld voor de modernistische architectuur (Bioscoop Tower, hoofdpostkantoor en Surinaamse Bank), de grote Arya Diwaker-hindoetempel.  In de avond livemuziek bij café Don Julio of theater-/concertbezoek, afhankelijk van de culturele agenda.

Overnachting in Paramaribo.

Dag 7
Zondag 10 december2023           Faculatieve excursie plantage                                                                          

Vandaag een mogelijkheid om facultatief de plantage Onverwacht te bezoeken (te reserveren bij boeking).

Deze plantage is  bekend door het verhaal van de slaven die na het afschaffen van de slavernij het beheer van de zieltogende plantage overnamen. Tijdens haar onderzoek maakte Nina Jurna kennis met de afstammelingen en tekende zij een bijzonder verhaal op, over een andere kant van de slavernij. Het dorpsbestuur, de oude begraafplaats en het dorpsmonument worden bezocht.

Voor diegene voor de tijd ter eigen beschikking kiezen is tevens genoeg te doen.

De eerste volkswijk was de 18e-eeuwse wijk Frimangron: ‘land van de vrijen’, wat verwijst naar de vrijgelaten slaven die hier gingen wonen nadat ze vijf jaar hadden gejaagd op Marrons. Of het Koto Museum voor klederdacht of de Readytex Art Gallery.

Terug in Paramaribo een literaire avond: Annejet van der Zijl gaat in gesprek met gerenommeerde Surinaamse schrijvers.

Dag 8
Maandag 11 december - Jodensavanne 

Daguitstap naar het historische Jodensavanne, dat binnenkort op de Unesco-Werelderfgoedlijst komt. Dit bezoek staat tevens in het teken van de Joodse geschiedenis van Suriname. De eerste joden waren gevlucht uit Spanje en kregen na de Nederlandse verovering van Suriname toestemming plantages te stichten; Jodensavanne was de naam van de eerste landbouwkolonie, waar in 1685 een stenen synagoge gebouwd werd. Op veertig plantages werkten 9000 Afrikaanse slaven. 

Dag 9
Dinsdag 12 december - Paramaribo - Amsterdam

Ochtend vrij te besteden.

In de namiddag transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam.

Dag 10
Woensdag 13 december - Amsterdam

Aankomst op Schiphol 

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

De route

Sprekers ter inleiding

prof. dr. Gert OostindieEmeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden

is emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en voormalig directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW). In het academisch jaar 2022-2023 bekleedt hij de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden. Hij gaf, alleen of met anderen, leiding aan het door de overheid gefinancierde onderzoeksprogramma 'Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950’, de door NWO gefinancierde programma's 'Traveling Caribbean Heritage', 'Confronting Caribbean Challenges', 'Dutch Atlantic Connections ' en 'Bringing History Home in the Postcolonial Netherlands', evenals onderzoeksprojecten over het koloniale en slavernijverleden van de steden Rotterdam en Den Haag, beide in opdracht van de gemeentebesturen. Hij leidt thans een onderzoek naar de rol van het huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis van Nederland. Hij levert regelmatig bijdragen aan de media over zijn vakgebieden en publiceerde zo’n veertig boeken over de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis.

Annejet van der ZijlSchrijfster

is gepromoveerd historica en een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zeven non-fictieboeken en één fictieboek, die allen bestsellers werden. Haar werk werd veelvuld verfilmd, genomineerd en bekroond. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2004 publiceerde Annejet de waargebeurde Surinaams-Nederlandse liefdesgeschiedenis Sonny Boy, waarvan alleen in Nederland inmiddels al meer dan 700.000 exemplaren zijn verkocht. Ook dit boek werd bekroond en (in 2011) verfilmd. Het boek werd in allerlei talen vertaald en is vooral in Amerika, waar het in 2019 verschenen onder de titel The Boy between Worlds, een bestseller. De feestelijke zestigste druk verscheen in 2021. Onlangs werd Sonny Boy door het CPNB uitgeroepen tot het 'Nederland Leest’ boek-2023 en ook zal er in 2024 een theaterbewerking gebaseerd op dit boek in de theaters te zien zijn. 

Leo BalaiHistoricus en schrijver

met speciale aandacht voor de geschiedenis van slavenschepen tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift ‘Het slavenschip Leusden’. De Leusden was één van de laatste slavenschepen van de WIC die slaven vervoerde. De ondergang van dit schip is van grote internationale betekenis, met name vanwege de moord op de voorgenoemde slaven. In 2013 publiceerde hij ‘Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel’, daarin wordt beschreven hoe de stad en haar bestuurders zich intensief met slavernij en slavenhandel bezighielden en hier fortuinen mee verdienden. In juni 2021 verschijnt zijn nieuwe boek ‘Herengracht 502’. Over (slaven)handel, geweld en hebzucht 1672-1927’, waarin een beeld wordt geschetst van de Amsterdamse burgemeesterswoning.Dr. Balai is een veelgevraagd spreker over de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

dr. Arwin RalfOnderzoeker Genetische Identificatie, Erasmus MC

Arwin Ralf studeerde chemie aan de Hogeschool Zeeland, sinds 2010 werkt hij bij het Erasmus MC in Rotterdam aan verschillende typen DNA onderzoek. In december 2022 is hij gepromoveerd met een proefschrift over genetische variaties die versneld muteren om het menselijk Y-chromosoom. Tijdens de lezing zal hij antwoord geven op vragen als: wat is DNA, hoe kunnen we DNA analyseren, wat zijn er tegenwoordig voor mogelijkheden die 10 jaar geleden nog ondenkbaar waren? En wellicht de belangrijkste vraag: hoe kan DNA onderzoek de nazaten van tot slaaf gemaakten helpen om meer te leren over oorsprong van hun Afrikaanse voorouders en dus over hun eigen identiteit? Dr. Ralf wil de technologische mogelijkheden van modern DNA onderzoek optimaal benutten om nazaten een deel van hun ontnomen Afrikaanse identiteit terug te geven.

Sprekers op locatie

Nina JurnaJournalist en schrijver

Nina Jurna is correspondent Latijns-Amerika voor NRC, met als standplaats Rio de Janeiro. Eerder, tussen 2000 en 2011 woonde Nina in Suriname waar een deel van haar roots liggen en waar ze jarenlang gestationeerd was als correspondent. Na haar verhuizing naar Brazilië (2011) bleef ze Suriname op de voet volgen. Ze is er regelmatig voor werk om verslag te doen van de recente politiek-economische ontwikkelingen in het land en ze schrijft veel over sociaal maatschappelijke thema’s. Ook schreef Nina de afgelopen jaren voor NRC regelmatig over het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis van Suriname, een onderwerp dat haar zeer interesseert. Naast haar werk voor NRC werkt Nina in Latijns-Amerika als correspondent voor de NOS en is ze freelancer voor de VPRO. In het voorjaar presenteert ze een documentaire serie over de Cariben waarin de nog altijd zichtbare erfenis van het koloniale verleden en de vorming van de eigen identiteit in deze regio, centraal staan. Deze serie, waarbij ook aandacht is voor Suriname, wordt vanaf juni uitgezonden in aanloop naar de jubileumherdenking van Keti Koti. Nina studeerde journalistiek op de Christelijke Hogeschool in Zwolle, en werkte na haar stage als verslaggever bij de Amsterdamse tv zender AT5. Na drie jaar AT5 vertrok Nina naar Suriname om haar roots verder te ontdekken, en ontwikkelde ze zich verder als correspondent.

Erlan SleurMilieu-expert Erlan Sleur

is op 9 september 1964 in Paramaribo geboren en op zijn 10de naar Nederland vertrokken. Geschoold in de biologie, biochemie, natuurwetenschappen en toxicologie remigreert hij op zijn 41ste naar Suriname. Hij begon meteen voor STINASU (Stichting Natuurbehoud Suriname) te werken. Brownsberg natuurpark is 12.000 Ha met een rijke biodiversiteit. Daar bracht hij gewapend met zijn camera’s vele dagen door en het werd al snel zijn 2de thuis. Ronkende machines in de verte en verhalen over kleinschalige goudwinning in het park maakte hem bezorgd maar het duurde een jaar (2007) voor hij de ravage veroorzaakt door goudzoekers voor het eerst vanuit de lucht zag. Geschrokken en gealarmeerd overhandigde hij videomateriaal hierover aan de jachtopzieners waarmee hij was meegevlogen zodat zij een presentatie aan de minister konden geven. 2 weken later hoorde hij dat het in de doofpot zou gaan en dezelfde avond was hij op de Staats-tv met de beelden. Dit veroorzaakte grote verontwaardiging in de gemeenschap en de regering en dwong president Venetiaan hard op te treden tegen de goudzoekers. Toen er mijnbouwvergunningen opdoken van parlementariër R.B werden de ontruimingen stopgezet gezet. Boos verliet hij STINASU om in 2009 probios.org op te richten. Een milieuactivist was geboren.

Iwan BraveJournalist

groeide na zijn kleuterjaren op in Amsterdam en werkte aanvankelijk als freelancer voor onder andere Het Parool. In 1996 remigreerde hij naar Suriname en schreef van daaruit onder meer columns voor de Volkskrant (in 1998 gebundeld onder de titel Enkele reis Paramaribo) en de AD Haagsche Courant en artikelen voor De Groene Amsterdammer. Recentelijk was Brave hoofdredacteur van het Surinaamse dagblad de Ware Tijd, een functie die hij eerder bekleedde, ook bij maandblad Parbode. Brave is verbonden als presentator bij Radio ABC en sinds 2019 correspondeert hij voor Trouw. 

George StruikelblokMilieu-expert Erlan Sleur

George A.M. Struikelblok (1973) is kunstschilder, beeldhouwer en maakt installaties. Hij werd opgeleid aan de Nola Hatterman Instituut (het huidig Nola Hatterman Art Academie) en daarna aan de Edna Manley School of Visual and Performing Arts op Jamaica.   Struikelbloks werk is abstract, maar het figuratieve heeft hij niet helemaal losgelaten. Vaste thema’s van zijn schilderijen. Opgroeien zonder een vader is onbeschrijfelijk, daar hij nu zelf vader is van 3 prachtige kinderen. In 2020 stierf zijn moeder, die altijd ernaar toe heeft gewerkt om de rol van vader en moeder te vervullen. Liefde voor het gezin, familie en vrienden benadrukt hij telkens weer in zijn kleurige kunstwerken.   George Struikelblok exposeerde in Suriname, Nederland, Guyana, Jamaica, Trinidad, Brazilië, Zwitserland en de Verenigde Staten. In 2015 opende hij zijn galerie annex educatief centrum G-ArtBlok; Contemporary Art and Studios in Paramaribo. Kennisoverdracht is een levenslust voor hem. Zijn autobiografie ‘The Struggle to Success’ verscheen in 2016, welke tot op heden dient als inspiratie voor vele (opkomende) kunstenaars, kunstliefhebbers en galeriehouders.  Sinds oktober 2013 is Struikelblok voorzitter van de Federatie van Beeldende Kunstenaars in Suriname (FVAS), waarbij er tal van nationale als internationale kunstactivieiten met succes zijn uitgevoerd.  

Annejet van der ZijlSchrijver

is gepromoveerd historica en een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zeven non-fictieboeken en één fictieboek, die allen bestsellers werden. Haar werk werd veelvuld verfilmd, genomineerd en bekroond. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2004 publiceerde Annejet de waargebeurde Surinaams-Nederlandse liefdesgeschiedenis Sonny Boy, waarvan alleen in Nederland inmiddels al meer dan 700.000 exemplaren zijn verkocht. Ook dit boek werd bekroond en (in 2011) verfilmd. Het boek werd in allerlei talen vertaald en is vooral in Amerika, waar het in 2019 verschenen onder de titel The Boy between Worlds, een bestseller. De feestelijke zestigste druk verscheen in 2021. Onlangs werd Sonny Boy door het CPNB uitgeroepen tot het 'Nederland Leest’ boek-2023 en ook zal er in 2024 een theaterbewerking gebaseerd op dit boek in de theaters te zien zijn. 

Tessa LeuwshaSchrijver

Tessa Leuwsha (Amsterdam, 1967) woont sinds 1996 in Suriname en is schrijver en documentairemaker. Daarnaast werkt ze als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo.  Tessa Leuwsha heeft diverse romans op hara naam staan. Haar romanSolo, een liefde ontving goede recensies in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO gids en HP/de Tijd en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Literatuurprijs 2009. Haar non-fictie werk Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (uitgeverij Atlas Contact, 2015), is in meerdere herdrukken verschenen en werd genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017. In 2020 verscheen Plantage Wildlust, waarin ze via verschillende personages het leven beschrijft op een Surinaamse plantage aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de periode van contractarbeid. De wilde vaart, verschenen in april 2022, vertelt in tekst en beeld over een bootreis waarin Leuwsha en haar man over de Surinaamse wateren op zoek gaan naar hun eigen kern en de veerkracht van een volk. Tessa Leuwsha schrijft columns en artikelen voor o.a. de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, HP/De Tijd en de Ware Tijd Literair. Vanaf 2023 schrijft ze een wekelijkse column voor Libelle. Leuwsha nam deel aan diverse internationale literatuurfestivals, waaronder het Winternachtenfestival en Writers Unlimited in Den Haag, en de festivals Boekids en Werelden in ontmoeting in Paramaribo. Deelname onder voorbehoud.

Cynthia Mc LeodSchrijver

Cynthia Mc Leod-Ferrier is dochter van de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, Johan Ferrier, en zus van de Nederlandse politica Kathleen Ferrier. Ze wordt vaak uitgenodigd door allerlei literaire instituties, scholen en universiteiten voor het geven van lezingen. Voor een groot deel van haar lezers is ze een symbool en een voorbeeldfiguur geworden, omdat ze de Surinaamse geschiedenis op een herkenbare manier in haar boeken verwerkt. Cynthia Mc Leod is ook de meest gelezen schrijver onder Surinaamse middelbare scholieren voor hun leeslijst, al meer dan twintig jaar een ongebroken record. Mc Leod schrijft vanuit Suriname maar haar werk wordt in Nederland uitgegeven. Ze debuteerde met de roman Hoe duur was de suiker? in 1987. Met deze uitgave boekte zij meteen groot succes in Suriname: haar boek werd razend populair en beleefde vele herdrukken. Ook in Nederland brak ze al gauw door. Daarna volgde een indrukwekkend oeuvre van historische romans dat de Surinaamse plantagetijd en andere historische gebeurtenissen uit de Surinaamse geschiedenis zeer levendig beschrijft. Hierdoor mag zij wel de grande dame van de Surinaamse literatuur worden genoemd. Veelzijdigheid is kenmerkend voor het schrijverschap van Cynthia Mc Leod. Haar bibliografie bestaat uit kinderboeken, historische romans, studies en documentair werk.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 4995,- p.p.

Inclusief: o.a. Vliegreis Amsterdam – Paramaribo v.v. per KLM, ruimbagage • verblijf in****hotel Torarica Resort en Sutopia resort op basis van logies &ontbijt •  welkomstborrel, 2 diners en 4  lunches inbegrepen • excursies inclusief vervoer en entrees • lezingen op locatie, door Nederlandse en Surinaamse sprekers • reader • literatuurlijst • inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand • Nederlandstalige reisbegeleiding • bijdrage op reis door Nina Jurna • bijdrage op reis van Annejet van der Zijl. •  bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Toeslag eenpersoonskamer:  €595,- per persoon

Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, Entry Fee Suriname, 25 euro / USD per persoon. Per 1 juli 2022 hoef je geen Visum of Etoeristenkaart meer aan te vragen. De entry fee regel je vooraf online: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/entry-fee. Kosten facultatieve excursie plantage Onverwacht € 65,- per persoon.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top