Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

De Friuli: Adembenemende Italiaanse kunst, cultuur en architectuur

  • Ontdek de magistrale schoonheid van Porderone, Cividale, Triëst, Aquileia & Grado, Miramare en de spectaculaire Villa Manin in Passariano
  • Schitterende frescocycli van Gianbattista Tiepolo
  • Begeleiding door kunsthistorica Frederike Upmeijer
  • Verblijf in Udine met prachtige architectuur uit de late renaissance van Andrea Palladio
v.a. €1785,- p.p.

De reis in het kort

Kunsthistorica Frederike Upmeijer neemt ons mee naar de fascinerende maar veelal nog onbekende regio Friuli, gelegen in het noordoosten van Italië, ten oosten van Venetië en grenzend aan Oostenrijk en Slovenië. Vergelijkbaar met Sicilië wordt de geschiedenis hier door een breed scala van invloeden bepaald. Behalve resten van Keltische, Longobardische en romeinse bewoning vinden we er kunstschatten uit latere tijden zoals fresco’s van Tiepolo en boeiende Venetiaanse architectuur. Tot op heden zijn de invloeden van Venetië en Wenen in dit gebied goed zichtbaar.

Vanuit uitstekende hotels in de regionale hoofdstad Udine en vanuit het imposante Triëst maken we kennis met deze relatief onbekende Italiaanse streek, met zijn mooie oude stadjes, veelal fraai gelegen in het prachtige heuvellandschap. Tijdens uw verblijf wordt u niet alleen ondergedompeld in de boeiende en rijke (kunst- en architectuur)geschiedenis van dit gebied. De Fruili heeft een bijzondere regionale keuken en staat bekend om zijn gerenommeerde wijnhuizen. Kortom – Italië op zijn allerbest!

 

Dagprogramma

Dag 1
Vrijdag 9 juni - Pordenone en Udine

Na een rechtstreekse ochtendvlucht naar Venetië maken we en route naar Udine een stop in Pordenone, een stad met mooie pleinen en vele laatmiddeleeuwse paleizen. Hier kunt u lunchen op eigen gelegenheid. Wij bezoeken er vervolgens het kleine maar boeiende Museo Civico d’Arte, waar onder andere een aantal werken te zien is van de beroemde schilder Giovanni Antonio da Pordenone. Dan door naar Udine waar we drie nachten verblijven in hotel Astoria. Voor het diner maken we nog een oriënterende stadswandeling. Het diner is op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding. Er wordt, zoals iedere avond, geïnventariseerd of deelnemers gezamenlijk willen dineren.

Dag 2
Zaterdag 10 juni - Udine

Veel herinnert in Udine aan de jarenlange Venetiaanse overheersing. ’s Ochtends maken we al wandelend verder kennis met het historische stadscentrum. We bezoeken hierbij de eeuwenoude Dom en het Aartsbisschoppelijk Paleis (thans de Galleria Tiepolo). Beide gebouwen zijn gedecoreerd met schitterende frescocycli van Gianbattista Tiepolo, die tot de belangrijkste werken van deze grote kunstenaar gerekend worden.

In de namiddag en avond heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid het stadje verder te verkennen. We zagen al het mooiste plein van de stad, het Piazza della Libertà. De zestiende-eeuwse Loggia del Lionello met het roze-witte marmer en gotische bogen, vertoont gelijkenis met het Dogenpaleis in Venetië. Hier tegenover ligt de Loggia di San Giovanni, waar boven een immense klokkentoren uitsteekt. Neemt u plaats bij Caffè Contarena, met uitzicht op het plein.

Of ga naar het pittoreske Piazza Matteotti dat wordt omringd door historische palazzo’s, arcaden en terrassen.

Dag 3
Zondag 11 juni - Cividale

Niet ver van Udine ligt Cividale, in vijftig voor Christus gesticht door Julius Caesar, en aanwezig op de Werelderfgoedlijst. Door een toegangspoort voert de hoofdstraat naar een ravijn dat het stadje in tweeën deelt. Hier vormt de eeuwenoude Ponte del Diavolo de enige verbinding. Veel indruk zal de Tempietto Longobardo maken, een kerkje uit de achtste eeuw. Binnen bevinden zich unieke voorbeelden van Longobardisch stucwerk. De interessante geschiedenis van Cividale komt hierna uitgebreid aan bod tijdens bezoeken aan het Museo Archeologico met vele vondsten uit zowel de Romeinse als de Longobardische tijd. In de namiddag terug naar Udine waar de tijd ter vrije besteding is.

Dag 4
Maandag 12 juni - Aquileia en Grado

Deze ochtend gaan we naar Aquileia, ten zuiden van Udine, vlakbij de kust gelegen. Het stadje is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Aquileia was in de oudheid een belangrijke Romeinse stad, waarvan de ruïnes van talloze tempels en villa’s nog steeds getuigen. We bekijken hier de opgravingen, aangevuld met een uitgebreid bezoek aan het Museo Archeologico. De ochtend in Aquileia wordt afgesloten met een rondgang door de kathedraal, een van de grootste vroegchristelijke basilieken in Italië, beroemd om de schitterende vloermozaïeken die vrijwel geheel bewaard zijn gebleven.

’s Middags rijden we naar Grado waar u aan zee op eigen gelegenheid kunt lunchen in een van de fantastische visrestaurants. Dit stadje is gebouwd op een aantal eilanden, in een lagune in de Golf van Venetië. Grado functioneerde in de tweede eeuw na Chr. als haven van Aquileia.

In de middag rijden wij naar Triëst voor twee overnachtingen. Onderweg bezoeken we het indrukwekkende kasteel Miramare, prachtig gelegen aan de baai van Triëst met uitzicht over de Adriatische Zee en omringd door botanische tuinen. Het kasteel is tussen 1856 en 1860 gebouwd als zomerresidentie voor de Habsburgse aartshertog Maximiliaan.

Dag 5
Dinsdag 13 juni - Triëst

Triëst is een prachtige stad, gelegen tegen de grens van Slovenië, is qua uitstraling een kruising tussen Wenen en Venetië. We maken een uitgebreide stadswandeling. Natuurlijk lassen we tijd in voor een cappuccino in één van de prachtige Weense koffiehuizen in typische art nouveau stijl. In deze prachtige koffiehuizen voltooide James Joyce zijn Ulysses en ontmoette hij Italo Svevo. De lunch is op eigen gelegenheid.

De middag brengen we door in de pompeuze benedenstad en zien prachtige palazzo ’s en gebouwen in neoklassieke stijl alsook het spectaculair aan zee gelegen Piazza Unità d’Italia. We brengen een bezoek aan het Revoltella. Dit interessante museum voor moderne kunst loopt over in een prachtig 19e-eeuws huis met fantastisch bewaard gebleven stijlkamers. De avond is ter vrije besteding.

Dag 6
Woensdag 14 juni - Villa Manin

In de ochtend rijden we naar Passariano voor een uitgebreid bezoek aan de Villa Manin van Ludovico I Manin. In de 18e-eeuw werd de villa in rococostijl opnieuw vormgegeven onder de laatste Doge van Venetië, Ludovico Manin. Maar nog altijd is te zien dat het oorspronkelijke ontwerp doet denken aan de vormen van de Sint Pieter. We sluiten de reis af met een gezamenlijke lunch en rijden daarna naar de luchthaven van Venetië voor de vlucht naar Amsterdam.

Programmaonderdelen- en volgorde onder voorbehoud.

Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Boekingsinformatie

v.a. 1785,- p.p.

Reisdatum: 9 Juni - 14 Juni 2023
Reissom:1785,- p.p.
Inclusief: Vlucht Amsterdam – Venetië v.v. per KLM * verblijf in het 4* Hotel in het centrum van Udine en in een 4* in het centrum van Triëst in een tweepersoons kamer op basis van logies & ontbijt * vervoer ter plaatse *diner dag 1 en lunch dag 6 (excl. drankjes) * excursies en bezoeken volgens programma inclusief entrees * deskundige Nederlandssprekende begeleiding door Frederike Upmeijer en lokale assistentie * gebruik audiosysteem * CO2 compensatie

Eenpersoonskamer toeslag €285,-

Exclusief:overige maaltijden en drankjes * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon

Vervoer:
Wij hebben vluchten vastgelegd bij KLM:
9 juni     Amsterdam – Venetië     09.10 – 10.50 uur
14 juni  Venetië – Amsterdam    16.55 – 18.55 uur

Bagage

Inbegrepen bij deze reis is handbagage, mits wij beschikken over uw Flying Blue nummer. Heeft u geen Flying Blue nummer dan kunt u dit gratis aanvragen via www.klm.com.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)
 

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden. Houdt u rekening met ca. € 30,- per enkele reis

1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)
Economy class zonder frequent flyer: € 50,- per enkele reis
Economy class met frequent flyer status Ivory: € 30,- per enkele reis
Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top