Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Kunstgeschiedenis in Oxford

  • Verblijf op de campus van New College
  • Inleidende collegereeks door kunsthistoricus Frederike Upmeijer en historicus Maarten Doude van Troostwijk
  • Unieke locatie in het hart van Oxford
v.a. €1485,- p.p.

De reis in het kort

Een buitenkans! Volg met ons een zesdaagse cursus kunstgeschiedenis in het uitzonderlijk charmante en historische Oxford en dompel uzelf onder in die unieke Engelse sfeer. Dat gaat vanzelf want u verblijft op de campus van het eeuwenoude New College. New College werd in 1379 opgericht door William of Wykeham, bisschop van Winchester. Het College  is omringd met prachtige tuinen maar  ligt toch op slechts een paar minuten lopen van het centrum van Oxford. De oude stadsmuur maakt voor een deel uit van het College. De prachtige Hall, de bijzondere kapel en de sfeervolle cloisters maken een verblijf hier zeer bijzonder.

U wordt meegenomen in de schilderkunst, architectuur en beeldhouwkunst van de Grieken tot de eenentwintigste eeuw. ’s Middags zijn er excursies naar keuze. En u heeft genoeg vrije tijd om eindeloos de vele bookshops te bezoeken en te genieten van een pint in de pub of een High Tea op een historische locatie aan de Theems. U waant zich in een andere (leef-)tijd ….

De universiteitsstad Oxford is één van de oudste en meest gerenommeerde van de wereld. Grote namen uit de geschiedenis van cultuur en wetenschap zijn verbonden met deze stad. Ook heeft de Universiteit van Oxford – waartoe New College behoort - ettelijke Britse premiers geleverd. Sinds de tijd van het Engelse Empire laat de universiteit zich ook ver buiten de landsgrenzen gelden. Menig politiek leider, prins of staatsman in de wereld heeft een opleiding genoten aan één van de 41 onafhankelijke onderwijsinstellingen die samen de universiteit vormen.

New College

U verblijft op de campus van het gerenommeerde en imposante New College. Hoewel Oxford van oudsher de universiteit is voor de Engelse elite, heeft het merendeel van de colleges, en zo ook New College, eenvoudige eenpersoonskamers met gedeelde faciliteiten. Tegen een toeslag zijn kamers met badkamers ensuite ter beschikking. Er zijn ook enkele tweepersoons kamers. Deze zijn op aanvraag. Geeft u de voorkeur aan meer comfort, dan kunt u tegen een meerprijs verblijven in een hotel in het centrum. De ervaring leert dat deelnemers achteraf gezien liever op de campus verbleven.

Tijdens deze zesdaagse studiereis staat de cursus ‘Inleiding in de Kunstgeschiedenis’ centraal. U volgt uw colleges in New College in Oxford. Kunsthistoricus Frederike Upmeijer verzorgt samen met historicus Maarten Doude van Troostwijk de inleidende reeks colleges.

Van Klassieke Oudheid tot Vroege Middeleeuwen, de Renaissance en Barok. Van Romaanse bouwkunst tot gotiek. En van Impressionisme tot Kubisme en Surrealisme. Tijdens deze cursus wordt in grote lijnen een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst, de architectuur en de schilderkunst door de eeuwen heen. De belangrijkste aspecten van verschillende stromingen en stijlen en werken van magistrale kunstenaars worden belicht en in de context van hun tijd geplaatst.

Naast de cursus besteden we d.m.v. het aangeboden middagprogramma ook aandacht aan de cultuur en de geschiedenis van de stad en streek. New College, bijvoorbeeld, toont ons eeuwen bouwgeschiedenis, vanaf de stichting van het college in 1379 tot 19e-eeuwse neogotische bijgebouwen. Behalve een rijke architectonische geschiedenis kent Oxford van oudsher een divers cultureel en religieus leven. De oudste colleges doen herinneren aan de prereformatie en lijken meer op katholieke kloosters (Christ Church College, bijvoorbeeld) dan op onderwijsinstellingen. Verscheidene theologische stromingen vonden er nadien hun intellectuele oorsprong.

Voor een kleine stad heeft Oxford een rijk muzikaal leven. In de Holywell Music Room uit 1748 hebben zowel Händel, Haydn als Mozart opgetreden. Deze concertzaal is nog steeds in gebruik. Ook in het door Sir Christopher (bekend van St Paul’s Cathedral in Londen) ontworpen Sheldonian Theatre vinden regelmatig concerten plaats. Beroemd zijn ook de jongenskoren van verschillende colleges die regelmatig de Evensong verzorgen die wij ook zullen bijwonen. Het Ashmolean Museum is het oudste in Groot-Brittannië, opgericht in 1683 en verhuisd naar een speciaal in 1845 ontworpen gebouw.

Zo’n 15 kilometer buiten Oxford ligt het paleis van Blenheim, de zetel van de Hertog van Marlborough, Het paleis is ook bekend als geboorteplaats van Winston Churchill en sommige van zijn schilderijen zijn in het huis te zien. Zowel de tuinen als het paleis kunnen bezichtigd worden.

Dagprogramma

Dag 1

U reist op eigen gelegenheid naar Oxford, waar we in de middag aankomen. In de middag een rondleiding door New College, waarna we een eerste diner hebben in de imponerende Hall van het college. Avondwandeling door het centrum van Oxford met een aantal van de belangrijkste historische monumenten zoals de Bodleian Library en Christ Church Cathedral. De geschiedenis van de stad en het universitaire systeem komen aan de orde.

Dag 2

We beginnen met ochtendlezingen met als onderwerp ‘Van Klassieke Oudheid tot Vroege Middeleeuwen’. ’s Middags bezoek aan de Christ Church Picture Gallery onder begeleiding van Frederike Upmeijer, met een kleine maar bijzondere collectie Europese kunst, variërend van de Italiaanse Renaissance, schilderijen en vooral prentkunst van Van Dijck en Frans Hals tot werken van Leonardo, Michelangelo en Dürer. ’s Avonds een (facultatief) concert in één van de prachtige muziekzalen in de stad.

Dag 3

Deze ochtend staan lezingen op het programma met als onderwerp ‘Van Middeleeuwen tot en met Renaissance’. ’s Middags bezoeken wij het Ashmolean Museum met een verrassend brede kunstcollectie. Aansluitend een stadswandeling uitlopend op een bezoek aan een Evensong in een van de colleges, waarschijnlijk Christ Church Cathedral.

Dag 4

Ochtendlezingen met als onderwerp ‘Van barok tot en met de 19e eeuw’. ’s Middags brengen we een bezoek aan Blenheim Palace in Woodstock, even buiten Oxford gelegen. Het paleis is de zetel van de hertog van Marlborough, maar zowel het gebouw als de omliggende tuinen zijn open voor het publiek. Winston Churchill is hier geboren en ligt begraven in het nabijgelegen dorp Bladon.

Dag 5

Deze ochtend zijn er lezingen met als onderwerp ‘Van de 19e eeuw tot en met de 20e eeuw’. De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de botanische tuinen of omring uzelf met erfgoed en geschiedenis in The Randolph Hotel, een monument geïnspireerd op de prestigieuze universiteit van Oxford, voor een fabuleuze High Tea. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan één of meer typische pubs, zoals de Eagle & Child, waar schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis elkaar ontmoeten voor gesprekken over literatuur onder het genot van warm bier.

Dag 6

In de ochtend afronding van de cursus waarbij de nadruk op de 21e eeuw ligt. Daarna vrije tijd om nog wat door de stad te slenteren en te winkelen, bijvoorbeeld in de beroemde Blackwell’s boekwinkel aan de Broad Street. Transfer naar de luchthaven / treinstation van Londen en terugreis naar Nederland

In totaal zal zo’n 15uur gedoceerd worden waarvan delen ook ’s middags / in de vroege avond gegeven zullen worden.

Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen, de colleges worden gegeven voor de gehele groep gegeven. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.

Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Maarten Doude van TroostwijkDocent, Vertaler

Maarten Doude van Troostwijk studeerde geschiedenis en Oost-Europese talen aan de universiteiten van Amsterdam en Oxford. Tijdens zijn jaren in Oxford heeft hij gewerkt als docent, vertaler, en verkiezingswaarnemer in de landen van het voormalige Sovjet-imperium. Artikelen van zijn hand over de situatie in Oost-Europa zijn verschenen in de nationale media. Momenteel werkt hij als privé tutor. Hij verzorgt vanaf het begin de Oxford-reizen voor NRC Academie.

Boekingsinformatie

v.a. 1485,- p.p.

Reisdatum: 26 Augustus 2022
Reissom: € 1485,- p.p.
Inclusief: 5 overnachtingen in gastenverblijf van New College op basis van logies en ontbijt in een eenpersoonskamer met gedeelde faciliteiten* Diner eerste avond * excursieprogramma als omschreven inclusief entrees * cursus inleiding in de kunstgeschiedenis.
* Echtparen krijgen zo mogelijk kamers naast elkaar of kunnen een tweepersoonskamer aanvragen

Eenpersoonskamer met ensuite badkamer € 145,-
Toeslag 2- persoonskamer op aanvraag
Toeslag Old Parsonage Hotel op aanvraag

Exclusief: Vervoer naar en vanuit Oxford * overige lunches en diners * avondprogramma * lesmateriaal * fooien * persoonlijke uitgaven * verzekeringen * administratiekosten € 25,- per boeking * calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * Bijdrage SGR € 5,- per persoon

Vervoer:
Wij hebben bewust het vervoer niet inbegrepen zodat u zelf kunt kiezen op welke wijze u wenst te reizen. Dat kan zijn per auto, trein of per vliegtuig. U reist dan op eigen gelegenheid naar Oxford.

 

Wilt u de vlucht via ons boeken dan kan dat. Wij zullen de volgende vlucht voor u vastleggen:

26 augustus       KL1009                 Amsterdam – Londen Heathrow                10.15 uur – 10.45 uur
31 augustus       KL1032                Londen Heathrow – Amsterdam                20.25 uur – 22.40 uur

Het tarief voor deze vlucht bedraagt € 175,- per persoon exclusief ruimbagage.

Bagage:
Inbegrepen bij deze reis is handbagage, mits wij beschikken over uw Flying Blue nummer. Heeft u geen Flying Blue nummer dan kunt u dit gratis aanvragen via www.klm.com.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)
 

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden.

1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)

Economy class zonder frequent flyer: € 50,-
Economy class met frequent flyer status Ivory: € 30,-
Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.
U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Indien u zelf een vlucht naar Londen Heathrow zou willen reserveren dan adviseren wij u ook de bovenstaande vluchten te boeken. De prijs voor een transfer van Londen Heathrow naar Oxford vice versa kunt u bij ons opvragen.

NB; boekt u s.v.p. pas een individuele treinreis of vlucht nadat u van ons bericht heeft ontvangen dat de reis doorgang kan vinden.

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. Het compensatie bedrag voor deze reis bedraagt €7,- p.p

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekerd van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top