Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Fotogallerij
  • Muziekprogramma
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Herfst-trilogie Ravenna: Mozart - Da Ponte 

Vijfdaagse reis met muzikale en culturele rijkdom

  • Uitstekende plaatsen in het Teatro Alighieri tijdens het Ravenna-festival
  • Eenmalige voorstellingen
  • Uitgebreide stadsoriëntatie Ravenna en omgeving
  • Muzikale toelichtingen door een muziekkenner, tevens deskundige reisleider
  • Verblijf in uitstekend ****hotel
v.a. 2198,- p.p.

De reis in het kort

Schitterende gebouwen getuigen van de rijke geschiedenis: het Mausoleo di Galla Placida; de­basilieken van San Vitale en Sant’Apollinare Nuovo. Verwonder u over de­ pracht en praal van de interieurs, voorzien van zeer gedetailleerde mozaïeken in minuscule stukjes glas die het wisselende licht breken. De mozaïeken zijn de grootste bezienswaardigheid, maar er is meer: de elegante straten die kronkelende kanalen die­ er ooit waren volgen, het ruime Piazza del Popolo, het graf van Dante Alighieri, de ­restanten van oude huizen met marmeren mozaïekvloeren.

Tijdens deze reis naar Ravenna woont u drie prachtige opera’s bij. Uiteraard verblijft u in­ een uitstekend hotel in het centrum van de stad. Overdag leert u de stad kennen door onder begeleiding van een gids de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken.

Dit jaar gaat de aandacht uit naar Mozart en Da Ponte, die drie opera’s samen hebben geschreven. Mozart en Da Ponte pasten goed bij elkaar en vulden elkaar perfect aan. De opera’s zijn zowel in het libretto als in de muziek uitgesproken geestig en op een ‘leuke’ manier kritisch op de gevestigde orde.
Ivan Alexandre wil een nieuw licht op deze drie meesterwerken laten schijnen door deze achter elkaar te laten zien en de samenhang ertussen te verduidelijken. Verleiding speelt in alle drie de opera’s een prominente rol en daarmee gepaard gaande de rol van mannen en vrouwen. Een onderwerp dat nog steeds actueel is.

 

Het orkest - Ochestra Giovanile Luigi Cherubini
Opgericht door Riccardo Muti in 2004, werd het orkest vernoemd naar de beroemde componist Cherubini, geboren in Italië maar actief in heel Europa. Het Jeugdorkest, dat net als het Nederlands Jeugd Orkest een ideale schakel vormt tussen het conservatorium en de professionele muziekwereld, vestigde zich in Piacenza en verkoos het Ravenna Festival als zomerresidentie.

De jonge instrumentalisten van het orkest zijn allemaal jonger dan 30 en komen uit heel Italië. Jaarlijks worden zij tijdens een strenge auditie geselecteerd door een commissie, bestaande uit topmusici uit de belangrijkste Europese orkesten, onder leiding van maestro Riccardo Muti zelf. Dynamiek en voortdurende vernieuwing zijn een onderscheidende eigenschap van het orkest en in dit perspectief worden de leden slechts voor een periode van drie jaar benoemd, waarna ze kunnen doorstromen naar andere professionele orkesten. Onder de baton van Riccardo Muti heeft het orkest inmiddels een enorm repertoire opgebouwd, variërend van barokke tot 21e-eeuwse muziek.

Het orkest trad reeds op in de belangrijkste concertzalen ter wereld, zoals in Wenen, Parijs, Moskou, Salzburg, St - Petersburg, Madrid, Barcelona, Muscat, Abu Dhabi, Buenos Aires en Tokio. Muti dirigeert nog steeds het leeuwendeel van de optredens, maar het orkest werkte reeds samen met internationaal gelouterde dirigenten en solisten, waaronder Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Leonidas Kavakos, Lang Lang, Kurt Masur, Anne-Sophie Mutter, Kent Nagano, Krzysztof Penderecki, Vadim Repin, Yuri Temirkanov en Pinchas Zukerman

Dagprogramma

U vliegt per rechtstreekst vlucht van KLM naar Bologna. Na aankomst volgt een transfer naar het uw hotel in Ravenna, een belangrijke schatkamer van vroegchristelijke en byzantijnse kunst. Tijdens een stadswandeling door Ravenna bezoekt u de San Vitale kerk met Christus mozaïeken boven het hoofdaltaar.

De Sant’ Apollinare Nuovo, ten oosten van Ravenna, met twee indrukwekkende lange rijen fresco’s is een basiliek om niet te missen tijdens uw verblijf. Tevens bezoekt u met een lokale gids de historische plaatsjes Feanza en/of Forli.

Voordat u terugkeert naar de luchthaven van Bologna maakt u een stop in Dozza, een pittoresk stadje met een rijke geschiedenis.

Dag 1
Zondag 30 Oktober

Vandaag vliegt u per directe KLM vlucht van Amsterdam naar Bologna. Hier zullen we onder begeleiding van onze gids per privé transfer naar het hotel in Ravenna worden gebracht. Alvorens u incheckt in het hotel in Ravenna bezoeken we (wanneer het weer toegestaan is) het indrukwekkende Teatro Alighieri, waar de drie opera's tijdens de reis worden uitgevoerd. U krijgt een bijzondere rondleiding welke in combinatie met uw muziektoelichting de ultieme voorbereiding  zijn op de opera's.  Na even tot rust te zijn gekomen geeft uw reisleider de eerste muziektoelichting van de reis; u wordt voorbereid op de opera Le nozze di Figaro welke morgen plaatsvindt! Aansluitend geniet u van een gezamenlijk diner in een restaurant. 

Dag 2
Maandag 31 Oktober

Vanochtend geniet u van uw eerste uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel. De gehele dag staat in het teken van het ontdekken van Ravenna's mooiste bezienswaardigheden. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u Basilica di San Vitale, een vroegchristelijke basiliek welke bekend staat om zijn indrukwekkende koepel. Binnen kunt u de sprankelende mozaïekkunstwerken zien die alle vier de zijmuren en het apsisgewelf sieren. Tevens bezoeken we nog een basiliek, welke geldt als een van de meest historische plaatsen van Italië. In de Basilica di Sant'Apollinare Nuovo vindt u met goud bedekte fresco’s en markante stenen bogen. Dit paleis dateert zelfs al van voordat Ravenna de hoofdstad werd van het Byzantijnse Rijk. Binnen is er volop prachtige kunst en kleurrijke mozaïken te vinden. U geniet van een voortreffelijke gezamenlijke lunch. Hierna vervolgen wij onze ontdekkingstocht door Ravenna en bezoeken we het Archiepiscopal Museum, een gebouw dat al dateert uit de 5e eeuw en waar u kunst uit voornamelijk de 6e eeuw terugvindt zoals het zilveren kruis van aartsbischop Agnello. In de Hal van de planeten kunt u kunst tussen 1500 en 1800 bewonderen. Tevens bezoeken we het oudste gebouw van Ravenna; het Neonian Baptistery, welke er van buiten wellicht eenvoudig uitziet, echter van binnen vindt u een overweldigende reeks gekleurde mozaïeken die religieuze taferelen uitbeelden zoals Johannes die Jezus doopt en een processie van de twaalf apostelen.

In de namiddag heeft u tijd om uit te rusten en op te frissen. Het diner is op eigen gelegenheid. Per privétransfer wordt u naar het Teatro Allighieri gebracht voor de eerste opera van uw reis: opera Le nozze di Figaro!

Dag 3
Dinsdag 1 November

Vanochtend wordt u per touringcar naar Classe gebracht, een klein dorpje net buiten Ravenna om hier de Basilica di Sant'Apollinare in Classe te bezoeken. Onder begeleiding van uw deskundige gids komt u achter de verhalen van de plunderingen die hier hebben plaatsgevonden. De basiliek beschikt nog steeds over zijn bijzondere originele structuur en interieur, welke door de jaren heen en plunderingen niet verloren zijn gegaan. Op de terugweg naar uw hotel maken we een korte stop bij het Mausoleo di Teodorico. Dit mausoleum is het belangrijkste grafmonument gebouwd door de Ostrogoten in Italië, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed Ravenna. In de namiddag verzorgt uw reisleider de muziektoelichting over de aankomende twee opera's in het Teatro Allighieri. Vervolgens geniet u van het gezamenlijke diner in een restaurant in het centrum van Ravenna. Vanavond staat de tweede opera van uw reis op het programma; opera Don Giovanni! Na afloop wordt u per touringcar terug naar uw hotel gebracht. 

Avondconcert: Teatro Alighieri (20:00) Don Giovanni (1787) - W.A. Mozart

Dag 4
Woensdag 2 November

Vandaag ontdekken we een andere bijzondere stad in de provincie Ravenna genaamd Faenza. Per touringcar wordt u naar deze oude stad gebracht, welke qua inwoners ongeveer een derde betreft van Ravenna. Faenza stond vroeger vooral bekend om de productie van majolica, wat geglazuurd aardewerk betekend. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Aansluitend brengen we een bezoek aan Palazzo Milzetti, een fenomenaal museum welke u niet zal teleurstellen. De decoratieve en architectonische hoogstanden in het Palazzo geven perfect de welvarende tijden aan welke Faenza gekend heeft. Na afloop wordt u per touringcar terug naar uw hotel gebracht waar u de tijd heeft om even uit te rusten en u op te frissen. Aan het begin van de avond geniet u van een gezamenlijk diner in een restaurant gelegen in het centrum van de stad.

Vervolgens staat u de laatste opera van deze reis te wachten; opera Così fan tutte! 

Dag 5
Donderdag 3 November

Vanochtend geniet u van uw laatste ontbijtbuffet en checken we rustig uit bij het hotel. Op weg naar Bologna voor onze vlucht huiswaarts maken we een stop in Dozza, een pittoresk stadje met een duizendjarig rijke geschiedenis. Via de smalle en kleurrijke straatjes ontdekt u deze bijzondere stad. Tevens brengen we een bezoek aan het kasteel Rocca di Dozza waarna we genieten van een bijzondere afscheidslunch. We vervolgen onze reis naar Bologna voor onze directe KLM-vlucht naar Amsterdam Schiphol. 

Muziekprogramma

Maandag 31 oktober, opera Le nozze di Figaro
in Teatro Alighieri (20:30)
De boodschap van Le nozze di Figaro is in deze tijd zeker nog steeds actueel. De eerste opera van de samenwerking tussen Mozart en Da Ponte stelt op hun typische humoristische manier machtsverhoudingen aan de kaak. Maar ook ideeën over liefde en trouw zijn in deze opera buffa verwerkt. Verder zit Le nozze vol van bekende en vrolijke aria’s.

Dirigent: Giovanni Conti

Dinsdag 1 november, opera Don Giovanni
in Teatro Alighieri (20:30)
De tweede opera van de samenwerking tussen Mozart en Da Ponte, Don Giovanni, is minder luchtig, hetgeen al in de ondertitel ‘dramma giocoso’ (komisch drama) duidelijk wordt. Een moord, een geest en naar de hel gaan, horen dan eigenlijk ook niet bij een opera buffa. Aan de andere kant zijn er meer dan genoeg komische elementen en wederom kritische wat betreft de gevestigde orde – en dan niet eens zo zeer tegen de allergrootste verleider van de geschiedenis. Deze opera werpt ideeën op over trouw – niet alleen naar anderen toe maar ook naar zichzelf.

Dirigent: Erina Yashima

Woensdag 2 november, opera Così fan tutte 
in Teatro Alighieri (20:30)
Uit de derde samenwerking kwam Così fan tutte voort, wederom met thema’s over liefde en trouw. Ook al verwijst de titel ‘Zo zijn ze allemaal’ naar vrouwen (‘tutte’ is de vrouwelijke vorm), is het geenszins zo dat de mannen er beter van afkomen. Dat geldt eigenlijk voor alle drie de opera’s: Mozart en Da Ponte gaan niet mee in de gebruikelijke morele oordelen, maar laten een andere (vaak hypocriete) kant zien en zetten op deze manier, ondanks de vrolijke verpakking, tot denken aan.

Dirigent: Vladimir Ovodok

Boekingsinformatie

Deze reis is volgeboekt, u kunt zich aanmelden voor de wachtrij.

v.a. 2.198,- p.p.

Uw hotel
Gedurende de reis verblijft u of in het 4****Grand Hotel Mattei.
Grand Hotel Mattei is een comfortabel 4****sterrenhotel gelegen aan de rand van het centrum van Ravenna. De kamers beschikken over airconditioning, lcd-tv, een bureau en een kluisje. Tevens beschikt het hotel over gratis Wi-Fi en een wellnesscentrum. 

Inclusief
• Uitstekende zitplaatsen voor de voorstellingen
• Verblijf (4 overnachtingen)4****Grand Hotel Mattei
• Boeiende muziekinleidingen door uw reisleider
• Een glaasje wijn en kopje koffie tijdens de maaltijden buiten de deurb
• bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking – ANVR boekingskosten van € 30,- per factuur. SGR Consumentenbijdrage van € 5,- per persoon.

Exclusief
Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik, overige maaltijden en drankjes - persoonlijke uitgaven - verzekeringen  

Vervoer Directe vluchten per KLM

Heenreis: Amsterdam – Bologna, 10:45 tot 12:30 uur, KL 1583
Terugreis: Bologna – Amsterdam, 17:10 tot 19:15 uur, KL 1592
Vluchtwijzigingen voorbehouden.

Vanaf acht weken voor vertrek zijn wij veelal genoodzaakt niet geboekte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Vanaf dat moment bestaat de mogelijkheid dat wij alleen nog tickets in een duurdere tariefsklasse kunnen boeken, waardoor wij u een vluchttoeslag moeten doorberekenen. Uiteraard wordt u in dat geval bij boeking hierover geïnformeerd.

Maximale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen. Indien de belangstelling groter is, dan zal er een tweede groep (met eigen vervoer en reisleiding) worden samengesteld.

CO2-Compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Bagagebeleid KLM

Bij uw vlucht is altijd 12 kg hand- en 23 kg ruimbagage inbegrepen. Wilt u meer kilo’s meenemen kunnen wij dat voor u bijboeken tegen een meerprijs

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Hannick. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Hannick aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top