Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Sicilië, van Magna Graecia tot Manifesta 12

9-daagse NRC Academiereis naar Palermo en Sicilië i.s.m. biënnale Manifesta
22 - 30 september 2018

Met bijdragen tijdens de studiemiddag van NRC journalist en oud Italië-correspondent Marc Leijendekker, OMA-architect Ippolito Pestellini Laparelli (co-curator Manifesta 12), eerste kamerlid prof. Alexander Rinnooy Kan en Hedwig Fijen (directeur Manifesta) en lezingen op locatie van o.a. Leoluca Orlando (burgemeester Palermo), Mirjam Varadinis (co-curator Manifesta 12) en Andrea Cusumano (kunstenaar en raadslid van Palermo).

De reis in het kort

Deze NRC Academiereis biedt u, door de unieke samenwerking met Manifesta, een blik achter normaal gesloten deuren van palazzo’s en privégalerijen. U krijgt lezingen van curatoren van Manifesta en betrokken kunstenaars op de locaties van de biënnale, zoals het verbouwde Garibaldi-theater, de barokkerk Santi Euno e Giuliano en het nobele Palazzo Butera.

De academiereis voert niet alleen naar Palermo maar dwars door het culturele landschap van Sicilië en behandelt alle denkbare kruisbestuivingen: van Noormannen tot Land Art, van musea tot privécollecties, van Wagner en Verdi tot iconen van literatuur en film. Van Palermo via Monreale naar Agrigento en Syracuse via Taormina uiteindelijk naar Catania.

Sinds lang voor de Romeinen was Sicilië al een kruispunt tussen Afrika, Azië en Europa, waar verschillende culturen mengden en bloeiden. Grieken, Romeinen, Arabieren,Noormannen, Byzantijnen, Spanjaarden en Fransen drukten hun stempel op de Siciliaanse geschiedenis en cultuur maar zelfs ook op de flora en fauna. Het eiland groeide uit tot wat Manifesta 12 nu de The Planetary Garden noemt. Een laboratorium voor diversiteit, kruisbestuiving en co-existentie. Waar zelfs hét symbool van Sicilië, de citroenboom, door buitenstaanders geïntroduceerd werd.

Deze NRC Academiereis wordt in Palermo geopend door de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de directeur van Manifesta Hedwig Fijen.

Voorafgaand aan de reis is er een inleidende studiemiddag.

Reisdossier aanvragen

Dagprogramma

Na aankomst in Palermo transfer naar het hotel. Later in de middag een besloten bezoek aan Palazzo Mazzarino inclusief rondleiding door privécollectie Berglingheri. Aansluitend opening van de NRC academie door de burgemeester van Palermo, de heer Leoluca Orlando, en de directeur van Manifesta 12, Hedwig Fijen.

In de ochtend lezingen in de Orto Botanico de Palermo:
Ippoloto Pestellini Laparelli, partner van het Rotterdamse architecuurbureau OMA en co-curator van Manifesta 12: 'The Planetary Garden – Palermo als fenomeen van co-existentie, vernieuwing en stadstransformatie'

Mirjam Varadinis, kunsthistoricus, schrijver, co-curator van Manifesta 12: ‘Searching for Sicilian Futurism –  Manifesta als spiegel van de moderne kunst op Sicilië’  

In de middag is er een optionele keuze aan excursies:
•    Manifesta 12 tour, langs podia van de biënnale, onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. Prijs €70,-pp

•    Verborgen schatten van Palermo – wandeling langs voor het publiek gesloten en in het kader van de kunstbiënnale Manifesta ontsloten paleizen – Villa Bordonaro ai Colli Palazzo Gangi- Valguanera voor een rondleiding door de eigenaar. Het Palazzo Valguarnera-Gangi is met afstand het weelderigste stadspaleis van Palermo. De prinsen van Valguarnera begonnen het in de 18e eeuw te decoreren in volledige Siciliaanse barokstijl, maar dat nam zoveel jaren in beslag dat het uiteindelijk werd voltooid in empirestijl. In de uitzinnige balzaal werd de cruciale scène gedraaid van Luchino Visconti's film Il Gattopardo, naar de beroemdste roman over Sicilië, De tijgerkat van Giuseppe di Lampedusa. Het paleis is nog altijd privébezit. €30,- pp

In de ochtend lezingen in Palazzo Butera:
-    Van kruisridders tot migranten: historische lessen van Sicilië – door Andrea Cusumano, cultuurraadslid van Palermo


In de middag optionele keuze excursies:
•    Palazzo Reale en Cappella Palatina. De belangrijkste bezienswaardigheid van Sicilië is ongetwijfeld het Paleis van de Normandische Koningen, in de 10e eeuw gebouwd op een Arabisch paleis en in de 16e eeuw zwaar verbouwd in renaissancestijl. De Arabisch-Normandische delen zijn werelderfgoed, vooral de spectaculaire Paltskapel met de goud schitterende, Byzantijnse mozaïeken, Arabische kalligrafie en spitsbogen op gerecyclede Romeinse zuilen: de beste illustratie van de Siciliaanse culturele smeltkroes. €50,- pp

•    Bezoek Quattro Canti en een rondleiding in Galleria FRANCESCO PANTALEONE ARTE CONTEMPORANEA door de directeur
Het mooiste plein van Palermo wordt de Quattro Canti genoemd, omdat de vier gelijke paleizen op de vier hoeken naar vier wijken wijzen, maar ook naar vier heiligen, vier koningen en vier seizoenen; het staat ook bekend als het Teatro del Sole, omdat het zonlicht gedurende de hele dag op de gevels valt. Aan dit plein nu bevindt zich de Galleria Francesca Pantaleone, de belangrijkste galerie voor hedendaagse kunst in Palermo, waar de directeur zelf rondleidt. Prijs €50,- pp

’s  Avonds een cinematografisch programma – een filmbezoek, o.v. repertoire

De hele dag voor excursies:
Cefalù & Fiumara d’Arte
•    ’s Morgens excursie naar het schilderachtige dorp Cefalù, met bezoek aan de 12e-eeuwse kathedraal met in het koor prachtige, 12e-eeuwse mozaïeken.
Vlakbij het Castel di Tusa ligt het omstreden beeldenpark Fiumara d’Arte met een reeks moderne sculpturen in een droge rivierbedding. De recentste aanwinst is Piramide 38° Parallelo, een reusachtige, stalen piramide waar de zonnewenden worden gevierd. Prijs €125,- pp

Museum Galleria d’Arte Moderna Sant’Anna
•    Het museum is verdeeld over twee spectaculaire gebouwen: een barok klooster en het Catalaans-gotische Palazzo Bonet, en heeft een grote collectie moderne kunst, internationale maar ook Italiaanse als De Chirico en Guttuso. Prijs €55,- pp

•    Uitstapje naar het dorp Mondello, nu een buitenwijk van Palermo, een vissersdorp dat eind 19e eeuw ontdekt werd door de beau monde. Vanaf 1912 bouwden bourgeoisie en adel er neobarokke paleizen en Art Nouveau-villa's in wat koning Ferdinand van Bourbon een 'hoekje van het Aardse Paradijs' noemde en nu een mondaine badplaats is met anderhalve kilometer hagelwit zandstrand en elke zomer het World Festival on the Beach. Prijs €40,- pp

Eventueel op eigen gelegenheid:
Uniek zijn de Stanze al Genio in het Palazzo Torre Piraino, vlak bij het station in de Via Giuseppe Garibaldi. Behalve 2300 Siciliaanse keramiektegels van de 16e-20e eeuw is er een collectie schrijfmaterialen, waaronder 50 inktpotten.

Het Museo internazionale delle Marionette “Antonio Pasqualino” bevindt zich in Kalsa, de oudste wijk van Palermo, en telt 3500 marionetten en handpoppen van over de hele wereld, waaronder Balinese wajangpoppen, maar natuurlijk in de eerste plaats de 'pupi', immaterieel Siciliaans erfgoed op de Unesco-lijst.

In  de avond een mogelijk bezoek aan Teatro Massimo (optioneel en o.v. repertoire). Het Teatro Massimo is de grootste opera van Italië en de vierde van Europa. Het werd tussen 1874 en 1897 gebouwd in neoclassicistische stijl met elementen ontleend aan de tempels van Selinunte en Agrigento. De zeven verdiepingen bieden plaats aan 1381 toeschouwers. Hier werd de befaamde slotscène van The Godfather III opgenomen.

In de ochtend naar Monreale. Even ten zuiden van Palermo ligt het stadje bovenop de heuvel, met uitzicht over de Oreto-Vallei en de Conca d’Oro. We bezoeken de meest majestueuze Normandische kerk van Sicilië; de Dom van Monreale uit 1174, met 6000 vierkante meter Byzantijnse mozaïeken door Venetiaanse en lokale kunstenaars. Het aangrenzende Benedictijner klooster bezit een fraaie kloosterhof met rijk bewerkte zuiltjes en Romaanse kapitelen.
Onderweg naar de befaamde tempels van Selinunte dwars door het midden van Sicilië, waar bij Gibellina bijzondere kunstwerken te zien zijn: Montagna di Sale van Mimmo Paladino, een zoutberg met bronzen paarden erin gestoken, en Il Grande Cretto van Alberto Burri, een betonnen landschap bovenop de ruïnes van een dorp dat door de aardbeving van 1968 werd verwoest. Met 85.000 vierkante meter is het een van de grootste Land Art-werken ooit gemaakt. Naast de zoutberg herbergt het Museo delle Trame Mediterranee werken van Richard Long, Enzo Cucchi, Joseph Beuys en Pietro Consagra, die ook de monumentale stadspoort ontwierp en het hek van de begraafplaats waar hij zelf inmiddels rust.

Overnachting in Selinunte.

In Selinunte bezichtiging van de restanten van de drie Grote Dorische tempels en het heiligdom van Demeter Malophoros. Vervolgens naar Agrigento. Onderweg bezoek aan Il Castello Incantato, een beeldentuin met duizend hoofden, gehouwen door Filippo Bentivegna, die na zeven jaar Verenigde Staten terugkeerde naar zijn geboortedorp Sciacca en de rest van zijn leven, 35 jaar lang, niets anders meer deed dan koppen houwen. Daarna vervolg van de weg naar Agrigento, alwaar overnachting.

In de ochtend verkenning van Agrigento met een wandeling door de Vallei der Tempels, met o.a. de tempels van Zeus, Heracles, Hera en Concordia. Slechts acht kilometer van de tempels ligt het verarmde en versleten dorp Favara, dat door mecenas Andrea Bartoli is herschapen in de hipste plek op Sicilië: het project Farm Cultural Park beslaat het hele centrum, met galeries en muurschilderingen. Eveneens vlakbij de tempels bevindt zich het geboortehuis van schrijver Luigi Pirandello, in de villa Caos (chaos). In 1984 brachten de gebroeders Taviani de film Kaos uit, de verfilming van vijf van Pirandello’s verhalen die op Sicilië spelen.
Na de lunch vertrek naar Syracuse. In de middag bezoek aan het kleine schiereiland Ortygia, het oude stadsdeel van Syracuse waar zich de ruïnes van de tempel van Apollo, de dom van Syracuse (ooit Athenatempel) en de bron van Aretusa bevinden. In de Santa Lucìa alla Badìa, naar de heilige die in Syracuse is geboren, hangt een Begrafenis van Sint Lucia van Caravaggio. Overnachting in Syracuse.

In de ochtend bezoek aan het aan het net buiten de stad gelegen Castello Eurialo, een van de grootste militaire nederzettingen van de Grieks-Romeinse en Byzantijnse periode.
’s Middags vertrek naar Catania, tweede stad van Sicilië, waar de oude haven een artistieke transformatie heeft ondergaan: tien reusachtige silo’s zijn onder leiding van de Portugese kunstenaar Vhils beschilderd door een team van tien internationale kunstenaars, die van Siciliaanse legenden en mythen de wellicht grootste muurschildering ter wereld hebben gemaakt.
Op een steenworp afstand van de kruisvaardersburcht Castello Ursino, waar het gemeentelijk museum is gevestigd, bevindt zich sinds 2007 de Fondazione Brodbeck, opgezet door een Zwitsers-Siciliaanse ondernemer. Een compleet stadsblok met onder andere een drankfabriek in een slecht bekend staande wijk toverde hij om in een kunstcentrum, waarvan de Collezione Paolo Brodbeck Italiaanse kunst van 1949-2010 laat zien: Renato Guttuso, Mimmo Paladino, Michelangelo Pistoletto, Mimmo Rotella en anderen. Overnachting vlakbij Catania.

In de ochtend naar Taormina, ‘de parel van Sicilië’, door de Grieken gesticht en de populairste stad van Sicilië, van Oscar Wilde, Goethe en de Duitse fotograaf Wilhelm von Gloeden, die de lokale jeugd naakt in klassieke ensceneringen kiekte, tot Roald Dahl, Tennessee Williams, Richard Burton en Elisabeth Taylor. Hier schreef Nietzsche Also sprach Zarathustra. Goed bewaard is het Griekse theater, met een schitterend uitzicht op de Etna en over de Ionische Zee. Vervolgens terug naar Catania.
Vanaf Catania retourvlucht naar AmsterdamN.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

 

Sprekers & Lezingen

Tijdens deze reis zullen er diverse lezingen gehouden worden die verschillende aspecten van de Siciliaanse geschiedenis en cultuur belichten.

Sprekers op locatieLeoluca Orlando (1947), burgemeester van Palermo, begon zijn politieke carrière na de moord op een vriend met de missie om de maffia te bestrijden. Hij is bekend om zijn vernieuwende visie op migratie en strijdt voor mobiliteit als mensenrecht. ‘Een ongedwongen, hartelijke man die daar ’s avonds rondwandelt om vluchtelingen hoogstpersoonlijk welkom te heten. Deze bestuurder met een lange staat van dienst op zowel lokaal, landelijk en Europees niveau is anti-establishment, anti-maffia en anti eurocentrisme.’Ippolito Pestellini Laparelli
is co-curator van de Manifesta en sinds 2014 partner van OMA-architecten in Rotterdam. Bij OMA houdt hij zich bezig met preservering, scenografie van bijvoorbeeld het Griekse theater in Syracuse en curatie van tentoonstellingen, van bijvoorbeeld de architectuurbiënnale in Venetië in 2010, van Prada en ook van Manifesta 12..Mirjam Varadini
is tentoonstellingsmaker en schrijver. Voor Kunsthaus Zürich maakte ze vele exposities, waaronder Aleksandra Mir: Switzerland and Other Islands (2006), Shifting Identities (2008) en Motion Picture(s) (2010). Varadinis organiseerde mede de tentoonstelling Broken Lines als deel van het jaarlijkse festival Printemps de Septembre (2006) in Toulouse. Ze droeg bij aan talloze catalogi en stelde het boek Parkett: 20 Years of Artists’ Collaborations samen.Andrea Cusumano is raadslid van Palermo en academicus, regisseur, toneelschrijver, schilder, beeldhouwer, dirigent en performer. Zijn specialisme is cross-border tussen verschillende disciplines, ruimte tussen formele experimenten met schilderkunst, beeldhouwkunst, omgevingskunst, Live Art en complexe theaterspektakels. Hij nam deel aan vele prestigieuze festivals in Europa, India en de VS.

 

 

BEGELEIDING

Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

Sprekers ten geleide


Alexander Rinooy Kan
Na in 1972 aan de universiteit Leiden in de wiskunde te zijn afgestudeerd behaalde Alexander Rinnooy Kan in hetzelfde jaar zijn kandidaats econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 promoveerde hij aan de UvA tot doctor in de wiskunde. In de periode hierna was hij van 1986 tot 1989 onder andere Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en hij was van 1991 tot 1996 voorzitter van VNO-NCW.
In 1996 betrad hij het bedrijfsleven als lid van de Raad van Bestuur van ING Groep, een functie die hij tot juni 2006 bekleedde. Van augustus 2006 tot september 2012 was Rinnooy Kan kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Per september 2012 is hij Universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde bij de Universiteit van Amsterdam.
Alexander Rinnooy Kan bekleedt diverse nevenfuncties, waaronder voorzitter Raad van Commissarissen DNB, voorzitter Raad van Toezicht Het Concertgebouw en voorzitter Raad van Toezicht De Balie.Hedwig Fijen is al 25 jaar directeur en oprichter van Manifesta, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst, vanaf de eerste editie in Rotterdam in 1993. Ze studeerde Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Onder haar leiding heeft Manifesta zich ontwikkeld tot de vierde invloedrijkste biënnale ter wereld. Fijen is verantwoordelijk voor alle onderdelen van de biënnale, van de selectie van steden en curatoren tot de uitvoering van het concept. Ze is momenteel al bezig met Manifesta 13 Marseille, die in 2020 zal plaatsvinden.Marc Leijendekker studeerde rechten en politieke wetenschappen in Leiden en journalistiek aan de Syracuse University en trad in 1981 als redacteur buitenland in dienst van NRC Handelsblad. Van 1988 tot 2001 was hij correspondent in Rome voor NRC Handelsblad, NOS journaal, Radio 1 en de Wereldomroep. Na terugkeer in Nederland was hij van 2001 tot 2008 chef Opinie van NRC Handelsblad. In zijn tweede Italiëboek, Het land van de krul, beschrijft hij karakter en cultuur van de Italianen en de politieke ontwikkelingen.Boekingsinformatie

Reisdata: 22 september – 30 september 2018
Reissom: € 2695,- p.p. op basis van 2 personen
Toeslag eenpersoonskamer: € 415,- p.p.

Inclusief: 
Vliegreis Amsterdam-Palermo; Catania-Amsterdam via Rome per KLM/Alitalia, luchthavenbelastingen, bagage, accommodatie in goede ****-hotels, transfers en vervoer volgens het dagprogramma, 3-dagen passe-partout Manifesta 12, welkomstdiner, lokale gidsen, lezingen op locatie, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Nederlandssprekende deskundige begeleiding.


Exclusief: optionele excursies, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking.

NB
• Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

Deze NRC Academiereis is tot stand gekomen in samenwerking met en wordt uitgevoerd door Voyage & Culture, lid ANVR/SGR en Calamiteitenfonds.