Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Route
 • Sprekers & lezingen
 • Reisuitbreidingen
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Once upon a time in Sicily

 • Academie naar Sicilië over geschiedenis en actualiteit, over film, muziek en gastronomie
 • Route in het spoor van Morricone
 • Bezoek aan filmlocatie van het oeuvre van Ennio Morricone
 • Incl. concert Hommage aan Ennio Morricone geïnitieerd door NRC-academie
 • Inhoudelijk begeleiding door NRC Correspondent Marc Leijendekker
 • Inleidende studiedag met NRC-filmredacteur Peter de Bruijn en culinair schrijver Jacques Meerman
 • Incl. Gastronomische excursie
v.a. 2995,- p.p.

De reis in het kort

Een achtdaagse NRC-academie naar Sicilië over geschiedenis en actualiteit, over film, muziek en gastronomie; onder leiding van de NRC - journalist in Italië Marc Leijendekker, en met de bijdragen van de NRC-filmredacteur Peter de Bruijn en de culinair schrijver Jacques Meerman.  

Lang voor de Romeinen, die Zuid-Italië Magna Graecia noemden, was Sicilië al een kruispunt tussen Afrika, Azië en Europa, waar verschillende culturen mengden en bloeiden. Volgens de Romeinen wie Sicilië bezat had zeggenschap over de Middellandse Zee. Sicilië was ankerplaats voor vrijbuiters, landverhuizers en zeehelden, en speelde een dramatische rol in het leven van Odysseus, Justinianus I en zelfs Michiel de Ruyter.

Het eiland is meeslepend en fascinerend in al zijn rijkdom: de tastbare bewogen historie, het (Unesco) erfgoed van Griekse tempels en het spektakel van barokke palazzo's, Street– en Land-Art, gevarieerd landschap, pittoreske markten en een culinaire traditie die de gehele Europese cuisine beïnvloedde. Sicilië is groots en filmisch, onlosmakelijk verbonden met de kroonjuwelen van de cinematografie en met de legendarische componist en dirigent Ennio Morricone, wiens muziek menige film onvergetelijk maakte. Van zijn vrouw uit Messina, tot de samenwerking met regisseur Giuseppe Tornatore – Morricone had een speciale band met Sicilië.  Hier werden iconische films opgenomen als Nuovo Cinema Paradiso, L’Ultimo dei Corleonesi, L'Uomo delle Stelle  en The Godfather III, hier werd de maestro geïnspireerd door de klanken van het eiland.

Deze NRC-academie ontluikt vele facetten van Sicilië, van Palermo tot Catania, in het spoor van Ennio Morricone, en in zijn eigen woorden: ‘…land, dat zowel mooi is vanwege zijn tegenstrijdigheden als vanwege zijn menselijkheid. De Sicilianen zijn een uitverkoren volk in de beste en de slechtste zin. En ik geloof dat de positieve kant zeker zegeviert.'

NRC-filmredacteur Peter de Bruijn en culinair schrijver en vertaler Jacques Meerman leiden de academie in; NRC-correspondent in Italië Marc Leijendekker geeft toelichtingen tijdens de hele reis. 

Sicilië, waar Archimedes lesgaf en Paulus predikte, is door de strategische ligging in het Middellandse Zeegebied altijd een felbegeerd eiland geweest. Feniciërs en Grieken vestigden zich er als eersten. In de eeuwen daarna kwam een opeenvolging van overheersers, van Romeinen en Byzantijnen via Arabieren en een reeks Europese vorstenhuizen tot de Geallieerde invasie in 1943. Het was een Romeinse provincie, een Arabisch emiraat en een Normandisch koninkrijk. Feniciërs, Carthagers, Zwaben, Angevins, Aragonezen en Joden hebben hun stempel gedrukt op Sicilie. Griekse bestuurders, Arabische emirs, Normandische ridders, Byzantijnse bisschoppen en Heilig-Roomse keizers hebben er hun zetels gehad. Al die culturen beïnvloedden elkaar en lieten hun specifieke erfgoed na - Fenicische nederzettingen, Punische steden, Griekse tempels, Romeinse amfitheaters, Normandisch-Arabische kastelen en Aragonese kerken.

Afsluitend een door de NRC-academie geïnitieerd concert in het Politeama theater in Palermo: Hommage aan Ennio Morricone, met aan de vleugel Gilda Buttà, die 25 jaar met Ennio Morricone samenwerkte.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Catania

Vlucht naar Catania per Alitalia, met overstap in Rome, en aankomst om 16.10 uur. Transfer naar het hotel en de opening van de NRC-academie door Marc Leijendekker, de NRC-correspondent in Italië. Catania, Città del vulcano, gelegen te voet van Etna en herbouwd van lavasteen in 1700 na een zware aardbeving, is bekend om o.m.een Romeinse theater en amfitheater en  parels van de Siciliaanse cuisine, zoals pasta alla Norma, genoemd naar de beroemde opera van de in Catania geboren operacomponist Vincenzo Bellini, en il conto delle minne, geglazuurde gebakjes in de vorm van volle, witte borsten, die verwijzen naar de martelgang van de heilige Agatha, beschermheilige van Catania.

Dag 2
Catania

Vandaag verkenning van Catania; de stadsverkenning gaat langs de oudste vismarkt, het Piazza Duomo, de Fontana dell’Amenano en de kruisvaardersburcht Castello Ursino.  De oude haven heeft een artistieke transformatie ondergaan: tien reusachtige silo's zijn onder leiding van de Portugese kunstenaar Vhils beschilderd door tien  internationale kunstenaars.

In de middag een bezoek aan de Fondazione Brodbeck, opgezet door een Zwitsers-Siciliaanse ondernemer, die een slecht bekendstaande wijk met onder andere een drankfabriek omtoverde in een kunstcentrum met een verzameling Italiaanse kunst van 1949 tot 2010 van o.a. Renato Guttuso en Mimmo Paladino. In de avond een lezing door Marc Leijendekker.Overnachting in Catania.

Dag 3
Catania – Taormina - Catania

In de ochtend een uitstapje naar Taormina, ooit Griekse stad en Romeinse nederzetting, mondain kuuroord aan de Ionische Zee, geliefd bij de intellectuele elite in de 19e eeuw, populair bij filmsterren in de 20e. De stadswandeling gaat langs Porta MessinaCorso Umberto I, de barokke Santa Caterina d’Alessandria d’Egitto en de restanten van het Romeinse Odeon. Bezoek aan het Teatro Antico uit de derde eeuw voor Christus. Na dat van Syracuse is dit het grootste Griekse theater van heel Sicilië. Piazza IX Aprile is het hart van de stad; café Wunderbar met zijn koffie en cocktails was trekpleister voor de Hollywood-jetset.

Terug in Catania een middag ter eigen invulling of een optioneel bezoek aan wijngoed Barone di Villagrande gelegen aan de voet van de Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa; voor een rondleiding en proeverij van vulkanische wijnen, gemaakt van druivenrassen die al eeuwen op de vulkanische grond geplant worden.

Overnachting in Catania.

Dag 4
Catantia - Ragusa  - Favara 

Vanochtend vertrek naar Ragusa, een barokstad omgeven door ravijnen, waar in 2007 L’ultimo dei Corleonesi werd opgenomen (Alberto Negrin/Ennio Morricone). Een andere ‘Morricone-film’, L'Uomo delle Stelle,speelt zich af tussen Ragusa Ibla en Monterosso Almo. Ragusa was tevens hoofddecor van de populaire detectiveserie Il Commissario Montalbano. Onderweg een lezing door Marc Leijendekker.

De wandeling van Ragusa Alta naar Ragusa Ibla voert langs Palazzo della Cancelleria, de campanile (klokkentoren) van de Santa Maria dell’Itria, gesticht door de Maltezer Orde, met Arabische invloeden. Duomo San Giorgio wordt bezocht.

Vervolgens vertrek richting Agrigento. Onderweg stop in het dorp Favara, dat door mecenas Andrea Bartoli is herschapen tot de hipste plek op Sicilië: het project Farm Cultural Park beslaat het hele centrum, met galeries en muurschilderingen. Overnachting in de omgeving van Favara en Agrigento.

Dag 5
Agrigento  - Palazzo Adriano - Palermo

Vanochtend vertrek richting Agrigento bezichtiging en de befaamde Tempelvallei, ooit een Griekse kolonie uit de zesde eeuw na ChristusAkragas. Het archeologische park staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dankzij de overblijfselen van de Griekse, Romeinse en vroeg-christelijke tempels, de agora, de mozaïeken van de overgebleven vloeren, de majestueuze Dorische tempels. Verkenning van het antieke Akragas met een wandeling door de Valle dei Templi, naast moderne flats en tussen amandel- en olijfgaarden, met o.a. de tempels van Zeus, Herakles, Hera en Concordia.  

In de middag vertrek richting Palermo via het binnenland van Sicilië voor een bezoek aan Palazzo Adriano, het eerst genoemd in de tijd van de Normandische koning Rogier I, voor 1060. Het plein was het decor van het fictieve stadje Giancaldo in de Oscarwinnende film Nuovo Cinema Paradiso (1988) van Giuseppe Tornatore.  Palazzo Adriano is het centrum van de Albanese gemeenschap op Sicilië, waar Albanees naast Italiaans bestaat en orthodox naast katholiek. Onderweg naar Palermo een l door Marc Leijendekker. Overnachting in Palermo. 

Dag 6
Palermo en  Bagheria, in het spoor van Ennio Morricone 

Palermo, gesticht door de Feniciërs was dankzij de gunstige ligging het een ideale aanlegplaats, wat de naam ’Panormos’ verklaarde - ’allemaal haven’. Na de Feniciërs volgde een hele reeks buitenlandse overheersers. In 254 voor Christus werden de Romeinen er de baas, in 440 was het de beurt aan de Vandalen en in 831 veroverden de Arabieren Palermo. Halverwege de elfde eeuw drongen de Noormannen binnen. Zij werden opgevolgd door, onder anderen, Spanjaarden, Oostenrijkers en de Franse Bourbondynastie. Sinds 1860 hoort Sicilië en Hiermee Palermo bij Italië.

Vanochtend verkenning van het moderne Palermo, met verkenning van de levendige wijk la Kalsa, bezoek bij de haven aan Palazzo Butera met de in 2018 voor publiek geopende collectie van Massimo Valsecchi en Francesca Frua De Angeli, eerder bruikleen aan het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Aansluitend de 12e-eeuwse kerk Santa Maria dell’Ammiraglio (bijnaam La Martorana), volgens de Andalusische reiziger Ibn Jubayr in 1184 het mooiste monument ter wereld,. Naar deze kerk is traditioneel marsepein genoemd: ‘frutta de martorana’ - de nonnen maakten ooit ter ere van een bisschopsbezoek fruit van marsepein.

In de middag een uitstapje naar Bagheria, geboorteplaats van regisseur Giuseppe Tornatore, vriend van Morricone, met wie hij dertien keer samenwerkte. Morricone is ook ereburger van Bagheria, zomerverblijf van rijke Palermitanen. Bezoek aan de zogenaamde Monstervilla van de grootvorsten van Palagonia, waar Giuseppe Tornatore de monumentale film Baaria (2009) draaide: fresco's met de werken van Hercules, een schitterende spiegelzaal omgeven door een groot park met ruim tweehonderd monsterbeelden, karikaturen van de minnaars van de echtgenote van de 18e-eeuwse eigenaar.  Tornatore gebruikte Bagheria in meer films. Vlakbij Bagheria bezoek aan het Ansjovismuseum in Aspra, gesticht door een zakenman met een passie voor dit vissersdorp. In een kleine bioscoopzaal worden fragmenten van Nuovo Cinema Paradiso getoond met muziek van Morricone. Overnachting in Palermo.   

Dag 7
Palermo 

Vanochtend het authentieke Palermo: indrukwekkende palazzo's, kerken met pittoreske koepels, Arabisch-Normandische gebouwen (sinds 2015 Unesco-werelderfgoed). De route gaat lang de enorme fontein op het Piazza Pretoria; La Zisa (van het Arabische ‘aziz’- schitterend), een Normandisch paleis, gebouwd als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I; en de kathedraal. Paleis en kathedraal waren locaties voor Francesco Rosi's film Dimenticare Palermo (1990), met James Belushi, Philippe Noiret, Vittorio Gassman én muziek van Ennio Morricone. Morricone componeerde in 1978 Addio a Palermo voor de Italiaanse film Corleone met Claudia Cardinale.

Daarna een gastronomische wandeling door de markt Capo – een uitgelezen plaats om cibo di strada (street food) te ontdekken,: arancine, gefrituurde risottoballen die ongeveer zo groot zijn als sinaasappels; panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes), pane con milza (broodje milt), babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte kalfsingewanden), polpi bolliti (gekookte inktvis), caponata en cannoli.  Lokale deskundige geeft toelichting tijdens deze excursie.

De rest van de middag in Palermo ter vrije besteding. 

Afsluitend om 17.15 uur een door de NRC-academie geïnitieerd concert in het Politeama theater: Hommage aan Ennio Morricone. Overnachting in Palermo. 

Dag 8
Palermo - Amsterdam 

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland om 11.40 uur, met overstap in Rome.

De route

De reis vangt aan in Catania het oostelijke helft van het eiland en eindigt in Palermo in het westen.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Peter de Bruijn
Peter de BruijnFilmredacteur

Peter de Bruijn (Den Haag, 1969) studeerde nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1999 als redacteur van NRC Handelsblad. Hij was onder meer werkzaam op de Haagse redactie van de krant en bij de redactie Opinie. Hij was redacteur non-fictie en plaatsvervangend chef van de bijlage Boeken. Sinds 2007 is hij aangesteld als filmredacteur en is hij mede verantwoordelijk voor de bijlage Film, die op woensdag verschijnt.

Jacques Meerman
Jacques MeermanGastronomisch schrijver

is schrijver en vertaler, gespecialiseerd in gastronomische onderwerpen. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de mediterrane en de Nederlandse keuken, leest graag oude Arabische kookboeken. Naast zijn vele vertalingen publiceerde hij boeken zoals 1001 Koks, zijn veelgeprezen Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot. Over Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken: ‘Het is voorlopig het boek der boeken, het sluitende werk dat elke culinair geïnteresseerde in zijn kast moet hebben.’ – de Volkskrant In 2019 verscheen zijn boek Mediterraneo - een culinaire reisgids door de mediterrane middeleeuwen. Het Midden-Oosten en het orthodoxe Byzantium bloeien cultureel en gastronomisch, maar nieuwkomer op het wereldtoneel zoals Catalaanse en Italiaanse handelslieden en Aziatische Turken staan te trappelen om het stokje over te nemen. In navolging van zijn alom bejubelde Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken schreef Meerman met Mediterraneo een nieuw culinair standaardwerk, waarin hij als eerste de Europese, Byzantijnse, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse eetculturen met elkaar in verband durft te brengen. Met zijn recepten, verhalen, analyses en achtergronden biedt Meerman een brede historische kijk op de wereldkeuken.

Sprekers op locatie

Marc Leijendekker
Marc LeijendekkerCorrespondent Italië

Marc Leijendekker is correspondent in Italië van NRC, een functie die hij eerder heeft vervuld van 1988-2001. Hij was verder chef Opinie, redacteur Europa en redacteur Buitenland. In zijn debuut ‘De Italiaanse Revolutie’ beschreef Leijendekker het roerige begin van de jaren negentig, het eerste kabinet Berlusconi, ‘operatie schone handen’ (mani pulite) en de afscheidingsbeweging Lega Nord. Zijn laatste boek ‘Het land van de krul’ trekt deze lijn aan de ene kant door en gaat in op het opzienbarende succes van Silvio Berlusconi het afgelopen decennium.

Boekingsinformatie

v.a. €2995,- p.p.

Reisdata: 4- 11 Mei 2021
Reissom: vanaf € 2.995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 3.570,- p.p op basis van éénpersoonskamer

Inclusief
Vliegreis Amsterdam – Catania, Palermo - Amsterdam met overstap in Rome, luchthavenbelastingen (ca. € 135,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen •••• hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners, gastronomische excursie Palermo, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, inhoudelijke begeleiding door de NRC-correspondent Marc Leijendekker, Engelssprekende lokale begeleiding

Minimimum deelnemers: 25 personen
Maximum deelnemers: 35 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2560 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €45,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top