Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

St. Petersburg ontvouwt haar geheimen

Uniek aan deze reis

 • Unieke literaire en culturele invalshoek
 • Bevlogen inleidingen van Michel Krielaars
 • Ruimte voor individuele invulling
 
 • 15 oktober 2019
 • 5 dagen
 • St. Petersburg, Rusland
 • v.a. 1685,-
  per persoon

De reis in het kort

Samen met de Chef Boeken van NRC, Michel Krielaars, die zelf jarenlang correspondent is geweest in Rusland, verkent u tijdens deze reis St.Petersburg op intensieve wijze.

Voor een liefhebber van Russische literatuur is St. Petersburg een droombestemming. Poesjkin, Dostojevski, Tolstoj, Gogol, Nabokov, Achmatova...; vele beroemde Russische schrijvers en dichters zijn hier geboren of hebben hier gewoond en gewerkt. Gezien dit feit is het niet verwonderlijk dat de stad dienst doet als decor in hun werk. Hoewel er sindsdien veel tijd is verstreken, is het nog steeds mogelijk om de voetsporen van hun fictieve personages te volgen.

Al wandelend langs de grachten zien we dat het artistieke erfgoed van St.Petersburg voor het oprapen ligt. Als het sociale, politieke en culturele centrum van Rusland van de 17de tot de 19de eeuw, koesterde St.Petersburg de talenten van zijn grote schrijvers. Hun ideeën en waardevolle historische artefacten uit hun tijd zijn daarom zorgvuldig bewaard gebleven in musea en verzamelingen. Veel van de voormalige woonhuizen van schrijvers zijn verbouwd tot huis-musea: deels heiligdom voor de iconische bewoner, deels als gedenkteken van vervlogen tijden. `

Daarnaast wordt aandacht geschonken aan moderne Russische schrijvers, zoals Maria Stepanova, die hun opwachting maken. Vaak spelen ze dezelfde kritische rol in het maatschappelijk debat als hun illustere voorgangers en zijn ze de pleitbezorgers van vrijheid en rechtvaardigheid.
Tijdens de reis kunt u ook enkele facultatieve excursies meemaken zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het buitenverblijf van de tsaren, Tsarskoje Selo met het befaamde Keizerlijk Lyceum. Daarnaast bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om een opera- of balletvoorstelling in het voormalige Kirov Theater (het huidige Mariinski Theater) bij te wonen. En natuurlijk heeft u vrije tijd om uw eigen accent te leggen, waarbij de Russisch- Nederlandssprekende begeleiding en Michel Krielaars u talloze suggesties kunnen geven.

We verblijven in een uitstekend, centraal gelegen hotel, van waar uit we de stad verkennen.

Dagprogramma

Dinsdag 15 oktober

In de vroege middag vlucht van Amsterdam naar St.Petersburg waar aankomst in de namiddag. Onderweg naar ons hotel een eerste inleidende stadsoriëntatie. We zien de Nevski Prospekt, een van de beroemdste straten van St.Petersburg waarvoor vaak een rol door gevestigde auteurs was weggelegd, waaronder bijvoorbeeld bij Nikolai Gogol in het Russische sprookje ‘De Neus’. Na de check-in volgt een gezamenlijk diner in het hotel en houdt Michel Krielaars een eerste inleidende lezing: "Het literaire Petersburg".

Woensdag 16 oktober

In de ochtend beginnen we met een boottocht over de Neva en door de grachten van de stad. Hiermee heeft u meteen een goed beeld van de opbouw van de Petersburg die meer dan driehonderd jaar geleden door Peter de Grote gesticht werd. Hierna maken we een wandeling over de eerder genoemde Nevski Prospekt. We eindigen in de omgeving van het paleisplein waaraan de beroemde Hermitage gelegen is. We lunchen gezamenlijk in een van de restaurantjes bij de Keizerlijke Stallen.

Na de lunch bezoeken we de Hermitage waarbij talloze meesterwerken de revue passeren, nog los van de pracht en praal van de architectuur. De collectie van dit immense museum is zeer imponerend. We zullen ons tot de hoogtepunten beperken waarbij u wel een goed beeld krijgt van het Winterpaleis.

In de avond is er de mogelijkheid facultatief een ballet- opera- of muziekuitvoering bij te wonen, bijvoorbeeld in het Mariinski Theater of in de prachtige zaal van de Philharmonie.

Donderdag 17 oktober

We beginnen na het ontbijt met een bezoek aan het Anna Achmatova-museum gevestigd in het voormalige Sjeremetev-paleis. Het is een eerbetoon aan de veelgeprezen schrijver van onder andere 'Requiem', en 'Epos zonder Held'. De Russische revolutie had een grote invloed op haar leven. Haar vroegere echtgenoot, Goemiljov, werd geëxecuteerd; haar zoon zat in de gevangenis en haar derde echtgenoot stierf in een Siberisch kamp. Bovendien werd ze permanent in de gaten gehouden door de geheime politie en was haar werk lange tijd verboden. Achmatova stierf in 1966 in Leningrad. In het museum zien we een boeiende film over haar leven.

Aansluitend gaan we naar het woonhuis van Fjodor Dostojevski dat negentig jaar nadat de schrijver er zijn roman ‘De gebroeders Karamarov’ schreef, haar deuren opende. Hij woonde op Kaznatsjevskaja Ulitsa 7, waar nu een gedenkplaat is geïnstalleerd; op het Catharinakanaal ontvouwt zich de actie van ‘De Idioot’ en ‘Schuld en Boete’. Volgens lokaal historisch onderzoek woonde Raskolnikov, de protagonist uit ‘Schuld en Boete’ op Grazjanskaja Ulitsa 19/5. De lunch is op eigen gelegenheid vandaag.

In de middag brengen we een bezoek aan het fantastische Russisch Museum in het voormalig Michaëlspaleis. Het museum, gesticht door Tsaar Alexander de Derde als onderkomen voor een verzameling Russische kunst, geeft een goed overzicht van de Russische kunstgeschiedenis. Naast de beroemde doeken van Repin ontdekt u prachtige werken van landschapschilders, meesters van de klassieke portretten, Russische impressionisten en kunstenaars van de 20ste eeuw.

Diner en de verdere avond zijn ter vrije besteding, eventueel weer met het bijwonen van een voorstelling indien gewenst, bijvoorbeeld in het Mariinski Theater (facultatief en onder voorbehoud van programma.

Vrijdag 18 oktober

Deze ochtend staat in het teken van een bezoek aan Tsarskoje Selo met het Catharina Paleis en het lyceum, waar Alexander Poesjkin en een aantal andere dichters studeerden. Poesjkin studeerde hier tussen 1811 en 1817. We bezoeken het Keizerlijk Lyceum-museum, een voormalige onderwijsinstelling voor adellijke jongens, die werd beschouwd als een van de beste in Rusland. Een deel van het oorspronkelijke schoolinterieur is gerestaureerd of opnieuw gemaakt waaronder de Krantenkamer en de Bibliotheek, klaslokalen en slaapzalen.

Na de gezamenlijke lunch retour naar St.Petersburg waar u tijd heeft om op eigen gelegenheid de stad te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar het Alexander Nevski-klooster, waar naast Dostojevski vele andere beroemde Russen liggen begraven, waaronder componisten. Of bezoek het Aleksander Blok Museum, dat werd bewoond door de dichter vanaf 1912 tot zijn dood in 1921. Ook het Nabokov huis-museum, waar een van Ruslands beroemdste bannelingen en toekomstige auteur van ‘Lolita’ werd geboren en opgroeide, is te bezoeken.

De begeleiding kan u terzijde staan met suggesties voor de invulling van uw vrije tijd.

Zaterdag 19 oktober

Deze laatste ochtend brengen we een bezoek aan het Joesopov Paleis, ooit de residentie van een prominente adellijke familie uit St.Petersburg. De toenmalige welstand blijkt ook duidelijk uit de aristocratische verfijnde inrichting o.a. met Venetiaanse spiegels en beeldhouwwerken. Het paleis beschikte zelf over een prachtig theater met een kleine 200 plaatsen. Grigori Raspoetin, de invloedrijke gebedsgenezer en adviseur van de laatste tsaar en tsarina, werd in dit paleis vermoord.

Daarna is er tot in de middag tijd ter vrije besteding. Breng bijvoorbeeld nog een bezoek aan het Paleis van de Revolutie, gelegen nabij de Petrus- en-Paulus Vesting aan de overzijde van de Neva in een prachtige Jugendstil-villa.

Of verdiep u in het leven van Alexander Poesjkin, de beroemdste dichter van Rusland. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in St.Petersburg, met als gevolg dat zijn werk een groot inzicht geeft in de charme en geschiedenis van de stad. Het Poesjkins huis-museum is gewijd aan de laatste periode van het creatieve leven van de schrijver. Het museum is gevestigd op de benedenverdieping van het oude herenhuis waar in september 1836 Poesjkin en zijn familie zich vestigden. Hij stierf in deze flat op 25 januari 1837, nadat hij tragisch was gewond in een duel met D’Anthès.

In de loop van de middag transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam waar we in de avond aankomen.

 

Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

Sprekers en lezingen


Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde hij Alles voor het Moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.


 

Boekingsinformatie

Reisdata

15 t/m 19 oktober 2019

Reisduur

5 dagen

Prijs

€ 1.685,- p.p. op basis van 2 personen

Toeslag eenpersoonskamer

€ 175,-

Inclusief :* vlucht per KLM Amsterdam - St. Petersburg v.v.* luchthavenbelasting €66,- * transfers * verblijf in ****hotel in St. Petersburg op basis van een 2-persoons kamer met ontbijt *twee lunches en een diner * vervoer ter plaatse * deskundige Russische Nederlandssprekende reisbegeleiding * inleidingen door Michel Krielaars * excursies en wandelingen volgens programma inclusief entrees * literatuurlijst

Exclusief:*ruimbagage KLM * visum € 125,- (zie opmerkingen onder kopje Visum) * avondprogramma's * facultatieve programmaonderdelen * overige lunches en diners * reis en/of annuleringsverzekering * fooien * bijdrage Calamiteiten fonds € 2,50 per boeking * administratiekosten € 25,- per boeking

Visum
Voor een verblijf in Rusland heeft u een visum nodig. Indien u de visumaanvraag via Pied à Terre Reizen laat lopen bedraagt de prijs € 125,- p.p. Hierbij is de visumaanvraag, het bezoek aan het Russisch consulaat en de retourzending van het paspoort per aangetekende post inbegrepen. De visumaanvraag wordt verzorgd door Visumpro. U dient de visumaanvraag bij onze organisatie te boeken. Visumpro is echter verantwoordelijk voor de aanvraag en uitvoering. Kijkt u voor meer informatie: https://www.visumpro.nl

Wilt u uw visum zelf aanvragen, dan dient u van ons een uitnodiging te ontvangen. De kosten hiervoor bedragen € 35,- per uitnodiging. U dient dit bij boeking aan te geven.

Vluchten
15 oktober       Amsterdam – St. Petersburg            13.00. uur – 16.50 uur
19 oktober       St. petersburg – Amsterdam            17.45 uur – 19.35 uur

Bagage
Inbegrepen bij deze reis is handbagage.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

 • 1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
 • 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
 • Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden. 1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)

 • Economy class zonder freq flyer: € 50.00
 • Economy class met freq flyer status Ivory: € 30.00
 • Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.


Facultatieve muziek- opera- en/of balletuitvoeringen
Ca. 2 maanden voor vertrek ontvangt u van ons een overzicht van de uitvoeringen zoals die gepland zijn in de periode dat u in St. Petersburg verblijft. U ontvangt daarbij de webadressen waar u zelf reserveringen kunt maken indien gewenst. Behalve op de eerste avond is er geen programma in de avonden gepland tijdens deze reis.

Petro Palace Hotel
We verblijven in het uitstekende, zeer centraal gelegen 4* Petro Palace hotel, van waar uit we de stad verkennen. Dit recentelijk gerenoveerde hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van het Paleisplein en de boulevard Nevsky Prospekt. Het hotel beschikt over een binnenzwembad en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en gratis WiFi. Vanuit het restaurant kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de Izaäkkathedraal en de Hermitage.

Voorwaarden:

 • Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
 • De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen.
 • Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
 • De inleidingen volgt u met de gehele groep tegelijk.
 • Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Deelnemers dienen goed ter been te zijn.
 • Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.
 • Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen aan deze reis.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voor vragen kunt u contact met hen opnemen:
Pied à Terre Reizen, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam
020-30 800 80
nrc@piedaterre.nl

Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden van Pied á Terre.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie of reisdossier aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden